Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, AiM-TV napisał:

Przed zakupem swojego SA30 robiłem rozpoznanie w kilku sklepach, 8200 to było najniższa możliwa cena na zakup nowego w dystrybucji PL.

Zobaczymy 

.

W dniu 22.05.2024 o 06:54, marcinmarcin napisał:

U mnie lepsza robotę zrobiła wymiana kolumn na bardziej dopasowane do pomieszczenia i finalnie rezygnacja z DSP, ale drogi są różne i jednej właściwej nie ma.

Będzie nadal tajemnicą - Ile to kosztowało?

Skoro to zrobiłeś - jest to zapewne satysfakcjonujące! Ale jesteś w temacie o świetnym stosunku jakości do ceny stąd to pytanie.

Podobno dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają (zwłaszcza- skąd?)- ale powyżej wartości Wilsonów!!!😜

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

59 minut temu, piramidon napisał:

Będzie nadal tajemnicą - Ile to kosztowało?

Mam Divine Acoustics Proxima 3 więc majątku nie wydałem. Stosunek ceny do jakości rewelacyjny 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 godzin temu, J4Z napisał:

Sorry chciałem do innego cytatu napisać. 

13 godzin temu, AiM-TV napisał:

Przed zakupem swojego SA30 robiłem rozpoznanie w kilku sklepach, 8200 to było najniższa możliwa cena na zakup nowego w dystrybucji PL.

A możesz napisać kiedy mniej więcej robiłeś to rozeznanie? 

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

55 minut temu, treinerek napisał:

A możesz napisać kiedy mniej więcej robiłeś to rozeznanie? 

gdzieś ok 2 miesiące temu, w marcu.

25 minut temu, SonOctavius napisał:

I pyk kolejny wzmacniacz cyfrowy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety brak info na jakim chipie to hula.

czyli taki 3 razy droższy wiim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

czyli taki 3 razy droższy wiim

Ukryta Zawartość

W dodatku z tragicznym system HEOS ...

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak sobie testuje tego wzmaka z Dirac i na razie dochodzę do wniosku, że Piopio musiał mieć straszną lipę z akustyką lub innymi sprzętami, że tak się podjarał nim. No chyba, że ma inne ucho lub gust lub słucha innej muzyki. Różnie to bywa. xD Za raz pewnie napisze, że źle pomiary zrobiłem. Nie przeczytam, bo go "ukryłem". ;) Pomiary będę powtarzać i kombinować z krzywą oraz pokrętłami na kolumnach, ale wątpię żeby coś z tego było. Pozdrawiam, cześć.

Hehe, 300% lel...

Edytowane przez J4Z

.

Na plus: 

- korekcja sygnału w domenie czasowej

- korekcja odpowiedzi impulsowej

- wyrównanie odpowiedzi częstotliwościowej w pomieszczeniu

Minus:

- nie wszystkim takowe zmiany beda opowiadać, maja prawie idealne pomieszczenie lub lubią swoje zniekształcenia. Sam algorytm dirac zapewne tez nie jest idealny...

- wersja pod pc nie działa offline ...

Dla mnie przydatne ustrojstwo, korzystam z pc jako źródła dźwięku. Testowałem wersje na 14 dni i zakupiłem juz na stale (960zl obecnie). 

Sabaj z wątku wydaje sie stworzy do tego typu technologi jako wzmacniacz cyfrowy, sygnał nie ulega zmianie po drodze. 

Warto samemu przetestować wersje na 14dni i ocenić.  Opinia jest jak dupa... jeden lubi schabowego a inny trawę. Ja polecam a lubie jedno i drugie. 

9 godzin temu, J4Z napisał:

ak sobie testuje tego wzmaka z Dirac i na razie dochodzę do wniosku, że Piopio musiał mieć straszną lipę z akustyką lub innymi sprzętami, że tak się podjarał nim. No chyba, że ma inne ucho lub gust lub słucha innej muzyki.

Chyba nie sugerujesz deficytu zdolności poznawczych?
Byłoby to niegrzeczne...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

17 godzin temu, J4Z napisał:

Tak sobie testuje tego wzmaka z Dirac i na razie dochodzę do wniosku, że Piopio musiał mieć straszną lipę z akustyką lub innymi sprzętami, że tak się podjarał nim. No chyba, że ma inne ucho lub gust lub słucha innej muzyki. Różnie to bywa. xD Za raz pewnie napisze, że źle pomiary zrobiłem. Nie przeczytam, bo go "ukryłem". 😉 Pomiary będę powtarzać i kombinować z krzywą oraz pokrętłami na kolumnach, ale wątpię żeby coś z tego było. Pozdrawiam, cześć.

Hehe, 300% lel...

U mnie ARCAM SA30 bez DIRAC zagrał przeciętnie jak na swoją cenę - nie lepiej niż Sabaj A30A. 

Po zastosowaniu korekcji DIRAC - zupełnie inne granie. Naprawdę nawet głuchy usłyszałby różnicę - pojawiła się niesamowita separacja i czystość brzmienia. 

I teraz analiza:

Jeśli u mnie problemem jest akustyka a DIRAC niweluje negatywny jej wpływ to można powiedzieć, że ARCAM SA30 gra genialnie. Bo różnica bez DIRAC a z DIRAC jest ogromna. Ale DIRAC to nie tylko akustyka. To także korekta:

"- korekcja sygnału w domenie czasowej

- korekcja odpowiedzi impulsowej"
Jeśli komuś ARCAM SA30 gra tak samo bez DIRAC jak i z to znaczy, że ma idealne pomieszczenie i idealny system. 

W takim razie gratuluję. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Albo zrobił zła kalibrację. Zła krzywa. 

np. można nie wgrać pliku kalibrującego do mikrofonu ... wtedy cały pomiar można rozbić o kant dupy. 

3 godziny temu, Piopio napisał:

np. można nie wgrać pliku kalibrującego do mikrofonu ... wtedy cały pomiar można rozbić o kant dupy. 

Można też przecież oo swojemu zrobić wypadkową. Jest wiele miejsc gdzie można powiedzieć później.

"Kalibracja nic nie dała"

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś podpinał subwoofer pod sabaja? gdzieś słyszałem że ten wzmacniacz nie gra dobrze z subwooferem. Pewnie ktoś coś o tym już wspominał ale nie chce mi się przekopywać całego wątku. 

30 minut temu, Kondzio13 napisał:

Czy ktoś podpinał subwoofer pod sabaja? gdzieś słyszałem że ten wzmacniacz nie gra dobrze z subwooferem. Pewnie ktoś coś o tym już wspominał ale nie chce mi się przekopywać całego wątku. 

Ja podpinałem. Nie o to chodzi, że źle gra 😉 Po prostu głośność suba nie zmienia się liniowo z głośnością wzmacniacza. Jest minimalny rozjazd. Czego w ogóle nie słychać. 

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ja podpinałem. Nie o to chodzi, że źle gra 😉 Po prostu głośność suba nie zmienia się liniowo z głośnością wzmacniacza. Jest minimalny rozjazd. Czego w ogóle nie słychać. 

To znaczy jak sie zmienia konkretnie?
Co to znaczy minimalny rozjazd?

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

To znaczy jak sie zmienia konkretnie?
Co to znaczy minimalny rozjazd?

Im ciszej tym głośniej 😉 Tak kompensacja tego jak słyszymy. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Im ciszej tym głośniej 😉 Tak kompensacja tego jak słyszymy. 

Może to Sub-Loudness?
🙂

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Może to Sub-Loudness?
🙂

Dokładnie tak !

11 minut temu, Piopio napisał:

Dokładnie tak !

Czyli jest to dobre rozwiazanie,a nie złe w sumie?
Nie wygląda to na "wadę"...
Hm,ciekawe,jak to działa.
Jak ktoś nie ma loudnes,może to byc ciekawe.

Wiem,że na początku cos było pisane o tym,ale 78 stron.....

11 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Niektórym bardzo zależało by uznać to za wadę 😉 Szukali dziury w całym. 

Szczerze to tego nie słychać 😉 U mnie sub był tylko dopełnieniem całości. 

Sabaj ma osobny loudness ...

Edytowane przez Piopio

W dniu 14.06.2024 o 10:08, Kondzio13 napisał:

Nie gra dobrze z subem. Nie równo.

W dniu 14.06.2024 o 15:13, Pseudodrummer napisał:

Tylko że to nie był zabieg celowy 😛

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Tylko że to nie był zabieg celowy 😛

Aha.
Ale i tak nie kupię Sabaja.
teraz modny jest Arcam z Dirac.
🙂👆

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Aha.
🙂👆

Hahahaha:) 

Wiemy kto ustala modę;)

Aha.
🙂👆

Nie tylko Arcam, NAD z Dirac też 😄

Po prostu jest dużo lepszy 😉 

Szkoda, że DIRAC jest jeszcze tak mało popularny. To naprawdę gamechanger. 

• Pokaż nowe odpowiedzi