Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

Dość jednorodny tak jak z suba mało zróżnicowany. To się koledze nie podobało.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Trochę odbiegając od tematu, nie wiecie czy Chinole (SMSL, SABAJ, Topping, lub inna firma) nie szykuje czegoś lepszego od SABAJ A30A? (w najbliższym czasie). Taki SABAJ A60A za 4000-5000 zł grający wyraźnie lepiej i bez niedociągnięć funkcjonalnych modelu A30A byłby bardzo ciekawy.

5 godzin temu, rd79 napisał:

Też jestem ciekawy, czy wyjdzie jakiś następca A30a. 🙂

To jest bardziej pewne niż to, że UE się rozleci za kilka(naście) lat! A Eurokołchoz jest rozpędzony na równi pochyłej i w końcu przy(#%R*(#%&(#(#% i się rozpadnie 🙂 Oby!  Musi być następca, tylko nie wiadomo kiedy się pojawi. Na razie A30A b. dobrze schodzi, więc może się nie spieszą z kolejną generacją wzmacniacza.

Nawiasem mówiąc ten SABAJ jest mocną konkurencją nawet dla wielu "najlepszych" wzmacniaczy z Chin (audio gd, xindak,...), które są często wiele razy droższe.

Edytowane przez Tweeter2016
2 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

Musi być następca tylko nie wiadomo kiedy. Na razie A30A b

W sumie to wątek o nowym Sabaju już można spokojnie  założyć. 😂 

Czy jest czy go nie ma, czy ma go ktoś czy go nie ma. Co za różnica 😂

6 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

bez niedociągnięć funkcjonalnych

Na to raczej bym nie liczył. Ogólnie czas życia produktu bywa dziś krótszy od niezbędnego na testy, a Chińczycy nie mają w zwyczaju takimi rzeczami się przejmować.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Koledzy z klanu CHI-FI już chwalą A40A na sąsiednich forach 😉 Żartuję! Bez jaj, sam jestem na topie listy wyczekujących na następcę obecnego modelu.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Chińczycy nie mają w zwyczaju takimi rzeczami się przejmować.

To prawda! ....ale tylko do czasu kiedy produkt się dobrze sprzedaje.

27 minut temu, NRK napisał:

W sumie to wątek o nowym Sabaju już można spokojnie  założyć. 😂 

Czy jest czy go nie ma, czy ma go ktoś czy go nie ma. Co za różnica 😂

Skoro ten jest fenomenalny, to jaki będzie nowy?

23 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

To prawda! ....ale tylko do czasu kiedy produkt się dobrze sprzedaje.

Szczerze? Nie spotkałem "chińczyka', który nie miałby wpadek. Jednemu to przeszkadza a drugiemu nie, ale zawsze jakieś były. O nie chodzi tu o usytuowanie geograficzne fabryki, a kulturę techniczną projektanta. Z pozoru atrakcyjna cena, to zawsze było coś kosztem czegoś.

Edytowane przez szymon1977

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Skoro ten jest fenomenalny, to jaki będzie nowy?

Będzie "fenomenalniejszy"

Parę rzeczy jest do poprawy, może usuną uszy, albo.....dadzą większe! 🙂

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Szczerze? Nie spotkałem "chińczyka', który nie miałby wpadek

Chićzycy, tak jak reszta Azji (poza Japonią oczywiście; no i Tajwanem) dopiero się uczą! To i tak nieźle im wychodzi (głównie za sprawą tego, że zrzynają projekty, pomysły i rozwiązania z Zachodu). Jednak na dopracowane w niemal  każdym detalu produkty z Azji (poza Japonią i Tajwanem) trzeba będzie jeszcze kilka dziesięcioleci poczekać.

58 minut temu, Tweeter2016 napisał:

Chićzycy, tak jak reszta Azji (poza Japonią oczywiście; no i Tajwanem) dopiero się uczą! To i tak nieźle im wychodzi

Starania doceniam, ale dla mnie jako konsumenta ważne jest to, żeby działało tak jak powinno.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Nawiasem mówiąc ten SABAJ jest mocną konkurencją nawet dla wielu "najlepszych" wzmacniaczy z Chin (audio gd, xindak,.

Tu to cię już troszkę poniosło 😉

2 godziny temu, Kw202 napisał:

To juz twoja opinia/odczucie ;)

9 godzin temu, Kw202 napisał:

Tu się możesz mylić . Ten Sabaj to taka Waversasystem dla ubogich i jeżeli gra on w połowie jak w/w, to może być spora konkurencja dla reszty którą wymienił kolega wcześniej. 

dodam swoje 3 grosze.

mam tego sabajka. O zaletach nie piszę, ale napiszę co mi się w nim nie podoba,  a o czym nikt wcześniej nie napisał nigdzie (chyba).

Wzmacniacz bardzo się grzeje (a tego nie spodziewałem się po klasie D), przez cały czas jest b. ciepły (nie lekko ciepły, ale i nie parzy rąk) na całej swojej powierzchni, i to niezależnie czy słuchamy głośno czy w ogóle. Mam kolumny 4 Ohm, może przy 8 omowych jest zimny jak głaz, nie wiem :-).

Wg specyfikacji powinien pobierać poniżej 0,5 W w stanie czuwania, a pobiera 3,5 W (niby nic, ale skoro tu Chińczyk oszukał to może i gdzie indziej). Pobór prądu gdy jest włączony to min. 19 W (cisza w głośnikach), maksa nie mierzyłem bo mieszkam w bloku i szanuję sąsiadów.   

Brak automatycznego wejścia w stan czuwania, bardzo mi to przeszkadza ponieważ u mnie sprzęt "chodzi" 24/7.

Przy okazji - znów jest promo na hifi-express - kosztuje obecnie 439 $ (ok. 1900 zł).

28 minut temu, dajrekt napisał:

Wzmacniacz bardzo się grzeje (

Owszem jest ciepły ale nie powiedziałbym, że bardzo się grzeje. Mocno to się grzeje klasa A.

28 minut temu, dajrekt napisał:

Brak automatycznego wejścia w stan czuwania, bardzo mi to przeszkadza ponieważ u mnie sprzęt "chodzi" 24/7.

Nie spotkałem takiej funkcji we wzmacniaczach. To nie TV 😉 Ze wzmacniacza korzystamy świadomie !

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Owszem jest ciepły ale nie powiedziałbym, że bardzo się grzeje. Mocno to się grzeje klasa A.

Nie spotkałem takiej funkcji we wzmacniaczach. To nie TV 😉 Ze wzmacniacza korzystamy świadomie !

To, że nie spotkałeś takiej funkcji nie znaczy, że jej nie ma. Jest kilka pudełek w klasie D (tak jak a30a)  które przechodzą w stan czuwania bez odpowiedniego sygnału wejściowego, np. topping.

Ze wzmacniacza korzystam w pełni świadomie i jest on u mnie włączony 24/7 co nie znaczy, że przez cały czas coś gra. Nie będę tu opisywał dlaczego tak jest bo nie o tym ten temat, ale zapewniam cię że nie chciałbyś mieć nigdy takich dylematów czy wyłączyć wzmacniacz na noc czy nie (osoba niepełnosprawna wśród domowników).

Edytowane przez dajrekt
25 minut temu, dajrekt napisał:

Jest kilka pudełek w klasie D (tak jak a30a) 

Sabaj jest wzmacniaczem cyfrowym 😉 tzw. Power DAC.

27 minut temu, dajrekt napisał:

Jest kilka pudełek w klasie D (tak jak a30a)  które przechodzą w stan czuwania bez odpowiedniego sygnału wejściowego, np. topping.

Jak potrzebujesz takiej funkcjonalności to kupujesz sobie Toppinga. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 hours ago, Piopio said:

Lyngdorf po bez sygnału sam się wyłącza. Czas po jakim to robi można sobie dowolnie ustawić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że inne urządzenia z taką funkcją też się znajdą.

Ukryta Zawartość

Nie no to zdecydowanie jest kilka urządzeń o takiej funkcjonalności 

W amplitunerach tryb Eco jest na porządku dziennym

8 godzin temu, dajrekt napisał:

dodam swoje 3 grosze.

mam tego sabajka. O zaletach nie piszę

Domyślam się, że gra fajnie?

Edytowane przez szymon1977

12 godzin temu, dajrekt napisał:

dodam swoje 3 grosze.

mam tego sabajka. O zaletach nie piszę, ale napiszę co mi się w nim nie podoba,  a o czym nikt wcześniej nie napisał nigdzie (chyba).

Wzmacniacz bardzo się grzeje (a tego nie spodziewałem się po klasie D), przez cały czas jest b. ciepły (nie lekko ciepły, ale i nie parzy rąk) na całej swojej powierzchni, i to niezależnie czy słuchamy głośno czy w ogóle. Mam kolumny 4 Ohm, może przy 8 omowych jest zimny jak głaz, nie wiem :-).

Wg specyfikacji powinien pobierać poniżej 0,5 W w stanie czuwania, a pobiera 3,5 W (niby nic, ale skoro tu Chińczyk oszukał to może i gdzie indziej). Pobór prądu gdy jest włączony to min. 19 W (cisza w głośnikach), maksa nie mierzyłem bo mieszkam w bloku i szanuję sąsiadów.   

Przy okazji - znów jest promo na hifi-express - kosztuje obecnie 439 $ (ok. 1900 zł).

VMV A2 natomiast zimny jak głaz, nawet przy bardzo głośnym słuchaniu. 

20 godzin temu, ferszcik napisał:

Lyngdorf po bez sygnału sam się wyłącza. Czas po jakim to robi można sobie dowolnie ustawić:

Ukryta Zawartość

Myślę, że inne urządzenia z taką funkcją też się znajdą.

Subwoofery REL

Wyłączą się po 30min, gdy nie dostaną sygnału 

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

Domyślam się, że gra fajnie?

tak, jest ok, na razie go zostawiam, choć obawiam się o swoje bezpieczeństwo w związku z tym grzaniem ;-). Mam nadzieję, że jest tam jakieś zabezpieczenie antypożarowe 😉

19 minut temu, dajrekt napisał:

Mam nadzieję, że jest tam jakieś zabezpieczenie antypożarowe 😉

Jest wentylator 😉 

23 godziny temu, dajrekt napisał:

Ze wzmacniacza korzystam w pełni świadomie i jest on u mnie włączony 24/7

Nie wiem jak Sabaj, ale pamiętam na ASR że Hypex Nc252 trzymany non stop pod prądem wykrzywił płytkę 😑

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

51 minut temu, dajrekt napisał:

tak, jest ok, na razie go zostawiam, choć obawiam się o swoje bezpieczeństwo w związku z tym grzaniem ;-). Mam nadzieję, że jest tam jakieś zabezpieczenie antypożarowe 😉

Kup sobie inteligentne gniazdko 😉 Tam można zaprogramować wyłączenie o danej godzinie. 

Generalnie nie powinno się trzymać wzmacniaczy cyfrowych czy w klasie D bez sygnału. Prędzej czy później ulegnie uszkodzeniu. 

A ja bym gaśnice obok postawił , koniecznie proszkową 🤗 tak na wszelki wypadek .

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

21 minut temu, Piopio napisał:

Generalnie nie powinno się trzymać wzmacniaczy cyfrowych czy w klasie D bez sygnału. Prędzej czy później ulegnie uszkodzeniu. 

Moduły hypexa mają to fajnie rozwiązane. Same uruchamiają się po wykryciu sygnału i wyłączają (określonym czasie) gdy sygnał zniknie.

Godzinę temu, Piopio napisał:

40 minut temu, NRK napisał:

Moduły hypexa mają to fajnie rozwiązane. Same uruchamiają się po wykryciu sygnału i wyłączają (określonym czasie) gdy sygnał zniknie.

Ale chińskie oszczędności czasem idą zbyt daleko.

-----

1 godzinę temu, dajrekt napisał:

tak, jest ok, na razie go zostawiam, choć obawiam się o swoje bezpieczeństwo w związku z tym grzaniem 😉

Jeśli wzmacniacz w półce to można kupić gotowy zestaw wiatrak z czujnikiem temperatury i zrobić wentylowany mebel.

-----

W dniu 11.10.2023 o 08:56, Piopio napisał:

A porównanie temperatury Sabaja do klasy A miało coś wnieść do dyskusji poza irytacją uczestników?

Sabaj jest ciepły.. ponieważ  tak ma ustawiona krzywą wentylatora, nic mu sie z tego powodu nie dzieje. 

• Pokaż nowe odpowiedzi