Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, Zamerstary napisał:

I być może to jest tutaj źródłem irytacji - wciskanie kitu przez autora wątku - nie sam wzmacniacz.

Uściślij Kolego - proszę: czy uważasz założyciela tego tematu czyli mnie o nicku Piramidon za autora wątku?

Tak ? To protestuję !!! To boli!

Ja nie śmiałbym wciskać komukolwiek "kitu" choćby przez chwilę z ponad 12-tu lat uczestnictwa w tym forum.

Jeśli - nie - to sprecyzuj dokładnie adresata pretensji o karygodną czynność "wciskania kitu"

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

3 minuty temu, piramidon napisał:

Uściślij Kolego - proszę: czy uważasz założyciela tego tematu czyli mnie o nicku Piramidon za autora wątku?

Faktycznie to chyba nie o Ciebie chodziło.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

10 godzin temu, piramidon napisał:

Ja nie śmiałbym wciskać komukolwiek "kitu" choćby przez chwilę z ponad 12-tu lat uczestnictwa w tym forum.

Jeśli - nie - to sprecyzuj dokładnie adresata pretensji o karygodną czynność "wciskania kitu"

Proszę wybaczyć moją pomyłkę, miałem na myśli @Piopio, nie wiem dlaczego ta pomyłka. 

23 minuty temu, Zamerstary napisał:

Proszę wybaczyć moją pomyłkę

Nikt nie jest doskonały, ja też - przeprosiny przyjęte!!! 🙂

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

2 godziny temu, Zamerstary napisał:

Proszę wybaczyć moją pomyłkę, miałem na myśli @Piopio, nie wiem dlaczego ta pomyłka. 

Bo on jest założycielem wątku honoris causa, to więcej czasem znaczy od założyciela prawdziwego 🙂

W dniu 7.02.2024 o 09:58, Piopio napisał:

Przecież to jest najtańsza budżetówka ... wstyd to nawet postawić obok Sabaja ...

nie jestem fanem kolegi Piopio (delikatnie mówiąc), ale tu się muszę zgodzić.

Jako niezbyt  zadowolony (nie ze względów muzycznych) posiadacz sabajka przyznaję bez bicia -  yamaha as-301, jak i np. yamaha rn-500, mogą jedynie służyć jako podstawka pod naszego zucha, między nimi jest przepaść na korzyść chińczyka. Co do rotela ra-01 się nie wypowiem, nie miałem go.

2 hours ago, dajrekt said:

yamaha as-301

Raz slyszalem te Yamahe i szum wlasny tego wzmacniacza byl na tak wysokim poziomie, ze nawet nie probowalem sie wsluchac jak to gra. Wiemy, ze Sabaj ma swoje problemy ale z pewnoscia nie takie...

Od jakiegoś czasu posiadam Elac Vela 407 i tak sobie ostatnio pomyślałem czy aby nie lepiej było mieć w parze z nimi wzmacniacz godny budżetowo zamiast dającego dotychczas dużo satysfakcji w brzmieniu ale taniego Sabaja.

Pierwszy  odsłuch w salonie to chwalony w opiniach Copland CSA 70, jako że w TopHifi nie ma już Elaców, wybór padł na Proac DT8 wydawać by się mogło zbliżone klasą do Vela. Sabaja wziąłem ze sobą, bo TopHifi nie wypożycza sprzętu.

Krótko powiem - Sabaj uratował odsłuch, z Coplandem nie dało się po prosty zdzierżyć wszędobylskiego, dudniącego basu. Kluchowate granie, były co prawda przebłyski na średnicy i górnym paśmie, wzmacniacz próbował wykrzesać trochę dynamiki (czuć było, że ma potencjał). Scena zwarta między kolumnami.

Sabaj już przynajmniej zaczął kontrolować bas, góry i rozdzielczości nieco przybyło i scena wyszła poza głośniki.

Pierwszy i dla mnie wniosek oczywisty - Proac DT8 to jakieś nieporozumienie, zwłaszcza w akustyce salonu, wydawać by się mogło nie najgorszej. Psuje moje wrażenia o Coplandzie, zagrało fatalnie,i teraz czytający właściciel Coplanda myśli co za brednie ten gośc pisze, przecież Copland gra u mnie wspaniale😉podobnie też myśli mają właściciele Sabaja, kiedy czytają że komuś Sabaj gra kiepsko. W moim pomieszczeniu Sabaj z Elacami przy tym co usłyszałem na Proac + Copland - gra wręcz wybitnie.

Dla mnie na razie 1:0 dla Sabaja (pomijąc poprzednie decyzje o zmianie nie ułomka Atoll IN 200 Signature na Sabaja, ale to z innymi głośnikami), w przyszłym tygodniu dam szanse Rega Elex mk4, bo pojawi się demówka w salonie. Jeśli po pierwszym porównaniu z Sabajem będzie obiecująco, wypożyczę do domu, jeśli nie to odpuszczam poszukiwania, bo po co mam wydać więcej kasy, żeby mieć w najlepszym przypadku takie samo granie jak z Sabajem? 

Jakoś nie chce mi się wyżyć, że Sabaj pobił analogowe wzmacniacze w klasie 6 tys.  U mnie niestety poległ ze starym wzmacniaczem z 2011 r. Czyżby teraz nowe wypusty są takie słabe? Jakoś nie chce mi się wierzyć. Ale szanuje wybór. U mnie Sabaj grał ściana dźwięku, bez żadnego oddania sceny, czy pozycjonowania. Dobrze, ze starusienki HK uratował sytuacje.

Fotka z pokoju odsłuchowego TopHifi. Trochę za późno zrobiłem, jak już Copland wrócił na półkę. Wydaje się wszystko w porządku, ale brzmieniowo kiczowate granie. Coś nie tak albo w akustyce lub innych połączeniach, Sabaj wypadł lepiej. Ale gdyby miał na podstawie tego odsłuchu podejmować decyzje o zakupie np Proac, to zupełna dyskwalifikacja.Co jeszcze bardziej mi pokazuje jak bardzo wrażenia o brzmieniu są subiektywne, być może komuś się takie brzmienie mogłoby spodobać, ale wtedy to raczej załączam szczere współczucia😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Jakoś nie chce mi się wyżyć, że Sabaj pobił analogowe wzmacniacze w klasie 6 tys.  U mnie niestety poległ ze starym wzmacniaczem z 2011 r. Czyżby teraz nowe wypusty są takie słabe? Jakoś nie chce mi się wierzyć. Ale szanuje wybór. U mnie Sabaj grał ściana dźwięku, bez żadnego oddania sceny, czy pozycjonowania. Dobrze, ze starusienki HK uratował sytuacje.

Sabaj jest wzmacniaczem cyfrowym więc wejścia COAX , USB.. są jego najmocniejszą stroną.

Minusem jest wejście analogowe przez które porównywałeś ten Powerdac z swoim wzmacniaczem analogowym. 

Edytowane przez Bukaj
9 minut temu, Bukaj napisał:

Sabaj jest wzmacniaczem cyfrowym więc wejścia COAX , USB.. są jego najmocniejszą stroną.

Minusem jest wejście analogowe przez które porównywałeś ten Powerdac z swoim wzmacniaczem analogowym. 

Porównywałem na wszystkich wejściach, łącznie z Coax. Nie wiem, gdzie odczytałeś, że testowałem wyłącznie na wejściu analogowym? 
Analog jest konwertowany przetwornikiem AD do domeny cyfrowej ale to też źle świadczy o tym, że zastosowano tutaj słabe i budżetowe rozwiązanie.

Pozatym zdecydujcie się, to jest to wzmacniacz cyfrowy czy Poweramp?

Tak czy inaczej, zrobiłem wszystko aby źródło było izolowane, na kwarcu femtosekundowym i zasilane transformatorem liniowym. Nic to nie pomogło. Charakter Sabaja został - czyli ściana dźwięku.

20 minut temu, Delirium77 napisał:

Porównywałem na wszystkich wejściach, łącznie z Coax. Nie wiem, gdzie odczytałeś, że testowałem wyłącznie na wejściu analogowym? 
Analog jest konwertowany przetwornikiem AD do domeny cyfrowej ale to też źle świadczy o tym, że zastosowano tutaj słabe i budżetowe rozwiązanie.

Tak czy inaczej, zrobiłem wszystko aby źródło było izolowane, na kwarcu femtosekundowym i zasilane transformatorem liniowym. Nic to nie pomogło. Charakter Sabaja został - czyli ściana dźwięku.

PowerDAC

U mnie VMV gra o 180* inaczej. 

Przeciwieństwo Twojego opisu brzmienia. 

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Charakter Sabaja został - czyli ściana dźwięku.

Wpadnij do mnie to usłyszysz zupełnie co innego. Piękną scenę w 3D. 

Akurat scena i przestrzeń to wielka zaleta Sabaja. Można kręcić nosem co najwyżej na wypełnienie. 

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Nie Poweramp a PowerDAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

32 minuty temu, Piopio napisał:

Wpadnij do mnie to usłyszysz zupełnie co innego. Piękną scenę w 3D. 

Akurat scena i przestrzeń to wielka zaleta Sabaja. Można kręcić nosem co najwyżej na wypełnienie. 

Nie Poweramp a PowerDAC. 

Dla mnie to jest podejrzane jak piszą, że gra płasko, nie ma sceny...

Nie mam drogich kolumn, a wszystko to na ucho słychać. 

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

ale to też źle świadczy o tym, że zastosowano tutaj słabe i budżetowe rozwiązanie.

Sabaj to jest wzmacniacz z DAC pracujący w domenie cyfrowej za 2 tysiące złotych (tyle zapłaciłem rok temu).

Dobrze świadczy, że w ogóle jest taka opcja w tej cenie.

11 godzin temu, Piopio napisał:

Nie Poweramp a PowerDAC. 

Kolego Piopio co Wy tam wypisujecie?

Ukryta Zawartość

W moim Sabaju A4 producent stosuje też takie samo nazewnictwo:

sa4_1.jpg

sa4.thumb.jpg.5e22bc33c62924c8042fdd886be9b4d1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

9 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

W moim Sabaju A4

To jest cienias na zupełnie innym chipie!

Konia podkuwają, żaba łapę podstawia 😄

Edytowane przez piramidon

43 minuty temu, piramidon napisał:

To jest cienias na zupełnie innym chipie!

W tym przypadku nie ma to znaczenia czy na innym chipie. Filozofia konstrukcji jest taka sama. Nie słuchałeś, więc nic o tym nie wiesz.

43 minuty temu, piramidon napisał:

Konia podkuwają, żaba łapę podstawia 😄

Piramidalna bzdura.

Edytowane przez (nie)przecietniak

To jest temat o Sabaju A30a

W dniu 18.01.2023 o 10:20, Zamerstary napisał:

Potraktujcie mój wpis jak offtopic.

Wybaczcie, że się wtrące

Raz już przepraszałeś w tym temacie , we wpisie #16 - za psucie dyskusji.

Oj! Kolego @(nie)przecietniak- Staż 17 lat(szacun!)  na forum, a instruktażu nie nauczyłeś się czytać.

A4 to stara konstrukcja z 2020roku:

Opinia napisana we Francji dnia 13 stycznia 2021:

Model, który zbiera moje preferencje, ale radzę kojarzyć się z niezbyt wymagającymi głośnikami 

Uwielbiam specyfikacje:
Zużywa 50 watów, ale wytwarza 80 * 2 = 160 watów. 

Z opisu:

"Moc wzmacniacza: 80 W + 80 W (4 om)Wyjście wzmacniacza słuchawkowego: 60 mW+60 mW (32 om). Wejścia: USB/Bluetooth/optyczny/koncentryczny/analogowy (AUX)THD+N: Wzmacniacz zasilania: 0,04% wzmacniacz słuchawkowy: 0,008% SNR: Wzmacniacz zasilania: Wzmacniacz słuchawkowy 90 dB: Głębokość 100 dBBit: 24 bity. Pobór mocy: 50 W Moc czuwania: 0,5 W

Deus ex machina

30 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

W tym przypadku nie ma to znaczenia czy na innym chipie. Filozofia konstrukcji jest taka sama.

Z filozofią konstrukcji tu nie wyjeżdżaj, tu jest rozmowa o parametrach technicznych.

Bądźcie Kolego więc precyzyjni w posługiwaniu się pojęciami, chyba, że chcesz podać źródło gdzie producent używa pojęcia "PowerDac" - proszę bardzo, śmiało, może ja się mylę.

6 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Bądźcie Kolego więc precyzyjni w posługiwaniu się pojęciami,

Zgadzam się z Kolegą!

Choć zmieniłbym kwantyfikator z "Kolego" (liczba pojedyncza mnie przecież nie dotyczy w tym przypadku)  na ogólniej  brzmiącą  liczbę mnogą "Koledzy"

Ale musimy nauczyć się żyć z tym , że na tym forum  mamy do czynienia z osobami o różnym poziomie wiedzy tech nicznej  i samodyscypliny intelektualnej.

Mimo składanej przez nie samokrytyki i bicia się w piersi

17 minut temu, piramidon napisał:

Zgadzam się z Kolegą!

Dziękuję.

Edytowane przez (nie)przecietniak

W dniu 10.02.2024 o 13:08, Delirium77 napisał:

Dla zainteresowanych wzmacniaczami cyfrowymi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, piramidon napisał:

Raz już przepraszałeś w tym temacie , we wpisie #16 - za psucie dyskusji

odaje link do tego, mojego posta, ktorym "psuje dyskusje".

Na przyszłość wklej cały post. 

P

8 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Bądźcie Kolego więc precyzyjni w posługiwaniu się pojęciami, chyba, że chcesz podać źródło gdzie producent używa pojęcia "PowerDac" - proszę bardzo, śmiało, może ja się mylę.

Mylisz się. PowerAMP to w naszym przypadku STA516BE. Cały SABAJ A30A to PowerDAC. 

9 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

W tym przypadku nie ma to znaczenia czy na innym chipie. Filozofia konstrukcji jest taka sama. Nie słuchałeś, więc nic o tym nie wiesz.

A4 to zupełnie inna konstrukcja.

"Sabaj A4 to nowoczesny wzmacniacz zintegrowany pracujący w klasie D. Model A3 Sabaj zbudowany jest w oparciu o nowoczesny wzmacniacz TAS5342A i proceos dźwięku TAS5508C produkcji TI. "

Ten wzmacniacz ma normalny DAC - AK4452. Sabaj A30A nie posiada kości DAC. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, Piopio napisał:

Sabaj A30A nie posiada kości DAC. 

Bo A30A to de facto DAC

2 godziny temu, Piopio napisał:

Cały SABAJ A30A to PowerDAC. 

Producent używa takiego pojęcia?

2 godziny temu, Piopio napisał:

Ten wzmacniacz ma normalny DAC - AK4452. Sabaj A30A nie posiada kości DAC. 

Pomyliło Ci się z Sabajem D4 - to on posiada AK4452. 

Sabaj A4 wzmacniacz cyfrowy - wg mojego rozeznania nie posiada kości DAC, a przyjmuje sygnał cyfrowy (tak jak A30A): 

Ukryta Zawartość

Sabaj D4 typowy dac - 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Pomyliło Ci się z Sabajem D4 - to on posiada AK4452. 

Tak. Masz rację. 

• Pokaż nowe odpowiedzi