Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, rafal735r napisał:

Kontrowersyjny ten Sabaj.

Godny wątku "Audio-mity".

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, szymon1977 napisał:

Godny wątku "Audio-mity".

Mityczny Sabaj 😉

Mit (stgr. μῦθος, łac. mythus) – opowieść o bóstwach i istotach nadprzyrodzonych, przekazywana przez daną społeczność, zawierająca w sobie wyjaśnienie sensu świata i ludzi w ich doświadczeniach zbiorowych oraz indywidualnych (według definicji etnoreligijnej) lub wywodzące się z tradycji ustnej ponadczasowe, anonimowe opowiadanie o postaciach nadprzyrodzonych, które trwa w kulturze dzięki ciągłym transformacjom i reinterpretacjom dokonywanym przez pisarzy, przy zachowaniu jednocześnie swojego pierwotnego sensu (według definicji literackiej).

Chyba też kupię i dołączę do zabawy. Jeżeli jest o czym pisać przez kilkadziesiąt stron to musi być ciekawe urządzenie.

2 godziny temu, Misio38 napisał:

Technika.

Podziękowałem Ci za zwrócenie uwagi na tę nomenklaturę.

Moim zdaniem poruszamy się w dziedzinie techniki przetwarzania sygnału cyfrowego. Natomiast zastosowanie w tej dziedzinie zespolonego procesora DAC i wzmacniacza zamiast dwóch osobnych procesorów jest już technologią stosowaną w dziedzinie powyższej techniki.

Rozmawiasz tu z inżynierem procesów technologicznych , na co mam stosowny dyplom jednej ze znamienitych politechnik. Ponadto kilka lat byłem kierownikiem wydziału organizacji kombinatu z pierwszej piątki- zatrudniającego ok 6000 ludzi na co mam stosowne świadectwo pracy.

Cyt

..."technika jest dziedziną korzystającej z wiedzy, projektowania, technologii wytwarzania komponentów oraz złożonych z nich gotowych wyrobów, często z wykorzystaniem technologii produkcji masowej, a także z organizacji i zarządzania produkcją. Postęp techniczny jest wynikiem zaprojektowania i skutecznego wykonania wersji zmodernizowanej lub całkiem nowej wykorzystującej usprawniające dotychczasowe rozwiązania techniczne i technologiczne. Do korzystania z obiektów i urządzeń technicznych przeważnie wystarczy znajomość instrukcji użytkownika oraz serwis techniczny.

Z kolei do opracowania i wykorzystania technologii, metody, wytwarzania czy przetwarzania czegoś wymagana jest wiedza technologa. Wiedza ta nie jest potrzebna użytkownikowi, korzystającemu z urządzenia technicznego wykorzystującego tę technologię. Oczywistym jest, że jednym z warunków postępu technicznego jest postęp technologiczny."...

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

18 minut temu, Tomek_waw napisał:

Mit (stgr. μῦθος, łac. mythus) – opowieść o bóstwach i istotach nadprzyrodzonych, przekazywana przez daną społeczność, zawierająca w sobie wyjaśnienie sensu świata i ludzi w ich doświadczeniach zbiorowych oraz indywidualnych (według definicji etnoreligijnej) lub wywodzące się z tradycji ustnej ponadczasowe, anonimowe opowiadanie o postaciach nadprzyrodzonych

Już po przeczytaniu tytułu wiadomo, że Sabaj do definicji "mitu" pasuje: mit o (prawie) hi-end, który przychodzi z Chin na zaklęcie 1850zł

9 minut temu, piramidon napisał:

Podziękowałem Ci za zwrócenie uwagi na tę nomenklaturę.

Nomenklatura (łac. nomenclatura – mianowanie) – system obsadzania stanowisk kierowniczych w ZSRR i krajach bloku wschodniego oparty na rekomendacji partii komunistycznej, kosztem fasadowej roli organów przedstawicielskich.

Nie ma za co.

Edytowane przez szymon1977

47 minut temu, szymon1977 napisał:

Nomenklatura (łac. nomenclatura – mianowanie) – system obsadzania stanowisk kierowniczych w ZSRR i krajach bloku wschodniego oparty na rekomendacji partii komunistycznej, kosztem fasadowej roli organów przedstawicielskich.

Nie ma za co.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

21 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Ukryta Zawartość

Polecam nieco bardziej zgłębić temat: słowo "nomenklatura" nie oznacza znaczenia ogólnego słów, a tylko charakterystyczne dla danej dziedziny. Tu było użyte w znaczeniu ogólnym a więc błędnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Bywasz irytujący w moim odczuciu z tymi swoimi mentorskimi tekstami, zastanów się czasami (proponuję) czy nie warto spuścić trochę powietrza i nie być tak nadętym w tym co piszesz. 😉 

Edytowane przez (nie)przecietniak

Każdy wzmacniacz i system zagra lepiej z lepszym źródłem, więc Sabaj nie jest taki wyjątkowy w tym temacie. 

4 minuty temu, Ajothe napisał:

Każdy wzmacniacz i system zagra lepiej z lepszym źródłem, więc Sabaj nie jest taki wyjątkowy w tym temacie. 

A wiesz jak działa Sabaj ? Owszem jest pod tym względem wyjątkowy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

A wiesz jak działa Sabaj ? Owszem jest pod tym względem wyjątkowy. 

Nie jest, każdy wzmacniacz dostając lepsze źródło zagra lepiej. Nawet 50 letni najtańszy LUXMAN dostając nawet zwykłego chińskiego daca dostaje drugie życie. 

14 minut temu, Ajothe napisał:

Każdy wzmacniacz i system zagra lepiej z lepszym źródłem

Mógłbyś podać parametry jakościowe lepszych i gorszych źródeł  w odniesieniu do asynchronicznych USB?  Proszę. 

Inaczej będzie to pusta treściowo wypowiedź. Komunał.

Edytowane przez piramidon

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

6 minut temu, piramidon napisał:

Mógłbyś podać parametry jakościowe lepszych i gorszych źródeł  w odniesieniu do asynchronicznych USB?  Proszę. 

Inaczej będzie to pusta treściowo wypowiedź. Komunał.

Proste, np malina 3b po USB gra znacznie gorzej od maliny 4b 🙂

A poza tym jest mnóstwo ulepszeń jak ktoś ma ochotę. 

28 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Bywasz irytujący w moim odczuciu z tymi swoimi mentorskimi tekstami, zastanów się czasami (proponuję) czy nie warto spuścić trochę powietrza i nie być tak nadętym w tym co piszesz. 😉 

Męczące to są Wasze próby wciśnięcia posiadania racji po wykazaniu błędu, zastanów się proszę nad tym. Człowiek mądry ma prawo popełnić błąd, ale człowiek mądry swój błąd zrozumie a głupiec w nim tkwi.

Nie wierzę (ale pewności nie mam bo nie słuchałem), że w sabaju A30a wewnętrzne przetwarzanie cyfrowo analogowe przez jakiekolwiek wejście cyfrowe daje wysokiej klasy dźwięk analogowy. Nie więrzę tylko i wyłącznie dlatego, że w A4 jest słabo pod tym względem w porównaniu z zewnętrznym dac podłączonym do tego wzmacniacza przez wejście analogowe stereo.

16 minut temu, Ajothe napisał:

każdy wzmacniacz dostając lepsze źródło zagra lepiej. Nawet 50 letni najtańszy LUXMAN

Nawet małe Onkyo a5vl.

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Nie wierzę (ale pewności nie mam bo nie słuchałem), że w sabaju A30a wewnętrzne przetwarzanie cyfrowo analogowe przez jakiekolwiek wejście cyfrowe daje wysokiej klasy dźwięk analogowy. Nie więrzę tylko i wyłącznie dlatego, że w A4 jest słabo pod tym względem w porównaniu z zewnętrznym dac podłączonym do wzmacniacza przez wejście analogowe stereo.

W Sabaju nie ma właśnie przetwarzania cyfrowo-analogowego 😉 Sabaj to zupełnie inna konstrukcja niż A4. 

19 minut temu, Ajothe napisał:

Nie jest, każdy wzmacniacz dostając lepsze źródło zagra lepiej.

Ponawiam pytanie: wiesz jak działa Sabaj i czym różni się od innych wzmacniaczy ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, piramidon napisał:

Natomiast zastosowanie w tej dziedzinie zespolonego procesora DAC i wzmacniacza zamiast dwóch osobnych procesorów jest już technologią stosowaną w dziedzinie powyższej techniki

Nie chcę tutaj się sprzeczać z definicjami czy dyplomami, ale dla mnie, intuicyjnie rzecz biorąc, technika zawiera się w technologii i jest sprawą znacznie mniej zaawansowaną niż technologia. Czyli technika to małe słowo, a technologia to duże słowo.

Ja bym to określił tak, że cyfrowy zapis i przetwarzanie sygnału jest technologią w odróżnieniu od starej, archaicznej technologi analogowej zapisu i przetwarzania sygnału akustycznego. Wynalezienie i opanowanie przetwarzania cyfrowego to już poważna sprawa i przełom, więc zasługuje na miano technologii. Natomiast kwestia zastosowania dwóch osobnych procesorów lub jednego zintegrowanego to raczej kwestia tylko techniki zastosowania technologii cyfrowej, ponieważ żadnych przełomowych osiągnięć w dziedzinie zapisu i przetwarzania sygnału się tutaj już nie dokonuje, więc słowo technologia będzie w mojej skromnej opinii nadużyciem.

W kwestii samych procesorów śmiało można nazwać technologią przejście z elementów mikro na elementy nano metryczne, bo to również poważna, przełomowa sprawa, całkiem inna precyzja, gabaryty, szybkość działania, wymogi produkcyjne itd. Natomiast sprawy typu czy będzie się stosować jedno czy kilka opakowań w układzie, niższe czy wyższe próbkowanie, itd to raczej tylko techniki.

Edytowane przez pit80
13 minut temu, Piopio napisał:

W Sabaju nie ma właśnie przetwarzania cyfrowo-analogowego 😉 Sabaj to zupełnie inna konstrukcja niż A4. 

Jak nie ma, jak jest ? Jak wchodzi sygnał cyfrowy a wychodzi analogowy (pomimo, ze nie ma wewnętrznego daca) to musi być przetwarzanie cyfrowo-analogowe. A4 ma tak samo (choć sa inne kości). Nawet wejścia/wyjścia są takie same funkcjonalnie.

Jedyne zasadnicze różnice pomiędzy A4 a a30A, oprócz designu, to użyte inne kości (większa moc) i wewnętrzny zasilacz. Tak ja to widzę.

18 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Jak nie ma, jak jest ? Jak wchodzi sygnał cyfrowy a wychodzi analogowy (pomimo, ze nie ma wewnętrznego daca) to musi być przetwarzanie cyfrowo-analogowe. A4 ma tak samo (choć sa inne kości). Nawet wejścia/wyjścia są takie same funkcjonalnie.

W Sabaju zachodzi konwersja cyfrowego sygnału PWM na analogowy ale dopiero na wyjściu (bez jego przetwarzania). A4 to dużo prostsza konstrukcja bez układu AXIGN AX5689.

31 minut temu, Ajothe napisał:

To nie zmienia faktu, że inne wzmacniacze dostając lepsze źródło również zagrają lepiej. 

Nie w takim stopniu jak Sabaj. Sabaj jest bardziej wrażliwy na jakość źródła (brak zakłóceń, niski jitter). 

W dniu 21.02.2024 o 23:36, szymon1977 napisał:

Czy to kogoś dziwi, jeśli Sabaj zagra lepiej malego wzmacniaczyka sprzed 10lat o 4x niższej wartości rynkowej?

no w końcu. W końcu to zatrybiłeś. Uff.  Ale lepiej późno niż wcale.

7 minut temu, Piopio napisał:

W Sabaju zachodzi konwersja cyfrowego sygnału PWM na analogowy ale dopiero na wyjściu (bez jego przetwarzania). A4 to dużo prostsza konstrukcja

Zostawię ocenę techniczno/technologiczną przyjętych rozwiązań w tych modelach osobom bardziej siedzącym w inżynierii elektronicznej. Generalnie, moim zdaniem, rozwiązania wyglądają w najgorszym przypadku, na bardzo podobne.

I żeby nie odbiegać od istoty wątku wrzucę tylko jeszcze notkę producenta i już nie ciągniemy tematu a4 🙂 👍

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

52 minuty temu, Piopio napisał:

W Sabaju nie ma właśnie przetwarzania cyfrowo-analogowego

Bo Sabaj sam w sobie jest przetwornikiem cyfrowo-analogowym - na tym mam nadzieję koniec bajek o "wyjątkowości".

27 minutes ago, Piopio said:

W Sabaju zachodzi konwersja cyfrowego sygnału PWM na analogowy ale dopiero na wyjściu (bez jego przetwarzania).

Co to znaczy "na wyjściu"? Na zaciskach głośnikowych?

14 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Generalnie, moim zdaniem, rozwiązania wyglądają w najgorszym przypadku, na bardzo podobne.

Oba działają na tej samej zasadzie. Ale rozwiązania techniczne są już inne.

A4- brak układu AXIGN AX5689, inna końcówka mocy (Sabaj ma 2). 

Właśnie układ AXIGN stanowi siłę Sabaja. 

4 minuty temu, Gabaryton napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Gabaryton napisał:

Dla konsumenta jest to bez znaczenia, istotne za to, że ta cecha posądzana jest za MITYCZNE już właściwości. Po jakimś czasie można się jednak zorientować, że autor tych sensacji, swoim przypadkowym spostrzeżeniom przypasowuje równie przypadkowe szczegóły techniczne i w ten sposób kreuje się na guru, a Sabaj-a na "fenomen".

W dniu 22.02.2024 o 11:38, szymon1977 napisał:

Bo Sabaj sam w sobie jest przetwornikiem cyfrowo-analogowym - na tym mam nadzieję koniec bajek o "wyjątkowości".

jako (średnio zadowolony) posiadacz sabaja jestem daleki od mówienia o nim jako o czymś wyjątkowym czy fenomenalnym.  Jest to po prostu dobrze grający (ale zbyt się grzejący się jak na klasę D :-) ) sprzęt. A jak dodamy jego cenę, to za 1850 zł (nawet bez tego twojego mitycznego wsparcia) to jest to sprzęt świetnie grający, gdzie ciężko znaleźć mu konkurencję w tej cenie. Wiem bo mam, a nie że wiem bo widziałem filmiki na youtube i przeczytałem 60 stron tej dyskusji.

Tak się składa, że mogę/łem go porównać do yamah. Tą najtańszą as-301 sabaj deklasuje pod każdym względem, no ale trzeba uczciwie przyznać że jest od niej też i droższy więc tu się nie dziwię. Dodam, że od tej yamahy lepszy jest nawet sabaj a4 za 3 stówki, ale może nie drążmy tego tematu i nie twórzmy kolejnej gównoburzy, jedna wystarczy :-) . Podobnie do r-n500, no ale to stary sprzęt więc nie ma o czym mówić.

Wg mojej subiektywnej oceny a30a jest też lepszy od r-n1000, (jednak z 2-3 razy droższej od a30a) gdzie do szewskiej pasji doprowadza(ło) mnie kręcenie loudnessem, a i tak było słabo. Sabaj a30a (zresztą podobnie jak 6 krotnie tańszy od niego a4) gra pięknie basem od najniższych głośności i nie trzeba kręcić żadnym loudnessem (sabaj go nie ma) żeby mieć poprawną kontrolę basu (to mi się podobna w klasie D). Tu trzeba uczciwie też przyznać, że yamaha daje nam więcej gadżetów niż a30a, bo w ..uj wejść i wyjść, streaming, radio itd. No ale oceniając samą muzykalność obu sprzętów - "lepszość" sabaja jest słyszalna gołym uchem dla średnio zaawansowanego audiofila. Przynajmniej ja byłbym w stanie w ślepym teście rozpoznać kiedy gra sabaj a kiedy yamaha. 

Nie bijcie za powyższe słowa bo mogę też być jednak bardzo subiektywny bo jak pisałem wcześniej jestem fanem klasy D, po prostu lubię jak wzmacniacz oddaje wiernie muzykę, bez tzw. naleciałości lampowych czy tam innej muzykalności klasy A, AB itd (słaby jestem w pseudoaudiofilskiej nomenklaturze, wybaczcie).

Edytowane przez dajrekt
21 minut temu, dajrekt napisał:

nie trzeba kręcić żadnym loudnessem (sabaj go nie ma)

Sabaj A30A ma loudness 😉 Wiem bo korzystam 😉 

Sabaj jest fenomenalny bo za 2K oferuje jakość kilkukrotnie droższych zestawów. 

Ale nie, nie jest najlepszym wzmacniaczem. 

Edytowane przez Piopio

W dniu 22.02.2024 o 12:32, Piopio napisał:

Ależ ma 😉 Wiem bo korzystam 😉 

chodzi o coś co ma ta yamaha i inne sprzęty, a czego nie ma sabaj ani inne chińczyki w klasie D (tak mi się zdaje, wszystkich nie znam) - zewnętrzne pokrętło pozwalające inaczej wysterować wzmacniacz w zależności czy słuchamy cicho czy głośno.

• Pokaż nowe odpowiedzi