Skocz do zawartości
IGNORED

Sabaj A30a - wszechstronnie uzdolniony, świetny wzmacniacz - o dobrym stosunku jakości do ceny

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:
27 minut temu, MacP napisał:

Tak gdzieś chlapnął jeden recenzent, ale wszystkie dane podają, że jest tam dwa razy TPA3255

To podaj link,bo nie znalazłem nigdzie

Producent rzeczywiście chyba nie podaje, ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) innych rozbierali to i raczej twierdzą że jest tam TPA71KzSpPJ8BL.thumb.jpg.b1acaf1e3d629d6743ffd101e01ae466.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, MacP napisał:

Producent rzeczywiście chyba nie podaje, ale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) innych rozbierali to i raczej twierdzą że jest tam TPA71KzSpPJ8BL.thumb.jpg.b1acaf1e3d629d6743ffd101e01ae466.jpg

Hmm...
Ciekawe,czemu producent nie pisze ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, MacP napisał:

Teraz zaś Sabaja zastąpił okazyjnie kupiony niewiele drożej niż Chińczyk Arcam SA20 i cóż,  wszystko jest w nim lepsze. Barwa, przestrzeń, dynamika

U mnie Arcam A29 - czyli Sa20 bez daca zastąpił kiedyś Hypexa nc252. Dokladnie jak piszesz, wszystko było lepsze... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

U mnie Arcam A29 - czyli Sa20 bez daca zastąpił kiedyś Hypexa nc252. Dokladnie jak piszesz, wszystko było lepsze... 

A jest jakis wzmacniacz w klasie D,który dorównuje ArcamowiA29?
Albo Sudgenowi?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Albo Sudgenowi?

Dobre opinie mają Purify z dobrym preampem łączone. Znajomy tak grał z lampowym WBA. Co do A29, zostawiłem go sobie. Szkoda mi było sprzedać za grosze. 

Edytowane przez marcinmarcin

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

A ja mam ARCAM SA30 i Sabaja 😉 Bez włączonego DIRAC nie ma dla mnie różnicy. Ale jak włączę DIRAC to Sabaj odpada. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Albo Sudgenowi?

Warto sprawdzić Synthesic Roma 54 DC (bez daca teraz w wyprzedażach poniżej 4000zł) lub lepiej 54+ z dackiem za 4799 w tych wyprzedażach w Na Temat Audio i Maxaudio. Na prawdę super brzmiąca D klasa.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

3 godziny temu, Piopio napisał:

Bez włączonego DIRAC nie ma dla mnie różnicy.

Trochę trudno mi to sobie wyobrazić po porównaniach bezpośrednio SA20 Sabajem. U mnie na przejrzystych kolumnach Fyne zmieniło się w zasadzie wszystko. Najbardziej zauważalna zmiana to dynamika, na Sabaju wszystko gra jak z silną kompresją. Ale jak wspomniałem znacząco różni się też przestrzeń, która dopiero w Arcamie staje się prawdziwie trójwymiarowa i wiarygodna. No ale pewnie to kwestia całości toru

1 godzinę temu, MacP napisał:

Trochę trudno mi to sobie wyobrazić po porównaniach bezpośrednio SA20 Sabajem. U mnie na przejrzystych kolumnach Fyne zmieniło się w zasadzie wszystko. Najbardziej zauważalna zmiana to dynamika, na Sabaju wszystko gra jak z silną kompresją. Ale jak wspomniałem znacząco różni się też przestrzeń, która dopiero w Arcamie staje się prawdziwie trójwymiarowa i wiarygodna. No ale pewnie to kwestia całości toru

U mnie oba wzmacniacze grają świetnie. Kolumny to Fyne Audio F500SP 😉 Akustyka słaba, to fakt. Dlatego z DIRAC brzmi znacznie lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Arcam moim zdaniem bez Diraca gra dźwiękiem bardziej wciągającym, z większą dynamika.

Chętnie jeszcze raz przetestował bym tego sabaja ale to za jakiś czas. Arcam gra jednak lepiej. 

Zastanawiam się czy to może być kwestia kolumn. Ale 500sp to fajne paczki. 

Może bardziej akustyki?

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Może bardziej akustyki?

Możliwe. U mnie naprawdę trudno odróżnić oba wzmacniacze. Nie słyszałem różnic w dynamice. 

Za to można odróżnić Sabaja od chińskiego klonu końcówki mocy z MF A1. Sabaj gra mniej barwnie. Co chyba nikogo nie dziwi 😉 Może sporo roboty robi DAC R2R z zasilaniem liniowym. 

Co to za popierdółka że liniowy trzeba do kupić?

Powiem Wam że mam Sabaja już 2 miesiąc i skończyłem korzystać WiiM pro. Jak się posłucha co ten wzmacniacz wyprawia przez USB to nigdy się go nie podepnie inaczej. Każde inne wyjście jest słabe (coaxial), złe (światłowód) lub tragiczne (analog). Teraz tylko laptop i odpływam ☺️ Tylko co jak ktoś o tym nie wie??

4 minuty temu, NRK napisał:

FiiO K11 R2R DAC 

O,  uderz w stół 😊 

35 minut temu, hary1357 napisał:

Teraz tylko laptop i odpływam ☺️

A izolację galwaniczną USB masz ?

18 minut temu, Piopio napisał:

A izolację galwaniczną USB masz ?

Kable,a w nich dac i izolacja galwaniczna:

4 godziny temu, Piopio napisał:

Możliwe. U mnie naprawdę trudno odróżnić oba wzmacniacze. Nie słyszałem różnic w dynamice. 

Za to można odróżnić Sabaja od chińskiego klonu końcówki mocy z MF A1. Sabaj gra mniej barwnie. Co chyba nikogo nie dziwi 😉 Może sporo roboty robi DAC R2R z zasilaniem liniowym. 

A sposób prezentacji basu? Ale bez loudness? Arcam vs sabaj? 

Ja mogę porównać sabaja z Arcamem SA10 bo takiego miałem. Ale w sumie to nie ma co porównywać. Scena, separacja instrumentów, powietrze, lekkość na średnicy bo nie lubię ciężkiego grania to są cechy które go wyróżniają spośród wielu innych wzmacniaczy które posiadałem. On nie dociąży jasnych kolumn. Nie podbija wyższego basu. Mam wrażenie że jest przezroczysty ale wyciąga z muzyki te aspekty które słyszą już świadomi słuchacze. 

O którym modelu piszesz w sensie w kontekście którego. 

Nie wiem z tej wypowiedzi który zagrał u ciebie lepiej 🙂

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A sposób prezentacji basu? Ale bez loudness? Arcam vs sabaj? 

U mnie bez EQ bas Sabaja był pulsujący a SA30 potężny, całościowo różnica w mojej akustyce na korzyść Arcama, po korekcji Dirac to już w ogóle inny świat. Nie mniej Sabaja nadal uznaję za porządny sprzęcik.

13 godzin temu, hary1357 napisał:

W sensie że Sabaj o wiele lepszy od Arcama SA10.

A ok ciekawe. Dzięki!

6 godzin temu, AiM-TV napisał:

U mnie bez EQ bas Sabaja był pulsujący a SA30 potężny, całościowo różnica w mojej akustyce na korzyść Arcama, po korekcji Dirac to już w ogóle inny świat. Nie mniej Sabaja nadal uznaję za porządny sprzęcik.

Ok to u mnie podobnie. 

Po ile ten sabaj obecnie chodzi?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie że Sabaj o wiele lepszy od Arcama SA10.

U mnie Arcam SA20 lepszy jednak od Sabaja, nie wiem, czy "o wiele" ale lepszy, to jednak zupełnie inne wzmacniacze, A20 wchodzi już w klasę G i zapewne w moich wysokoskutecznych (91 dB) kolumnach gra "na pierwszych watach", czyli w klasie A. Podkreślam raz jeszcze - Sabaj to świetny wzmacniacz, ale pewnie w określonych konfiguracjach i kontekstach.

Może to sugestia, może uprzedzenie, ale jednak rachityczny zasilaczyk impulsowy nie pozwoli chyba tak dosłownie pokazać brzmień potężnych, dynamicznych kontrastów. A20 jest po prostu prawdziwszy. Brzmienie z Sabaja odbieram trochę tak, jak na zdjęciu w PhotoShopie podkręcamy "saturation", kolory robią się takie "ślyczne" ale nienaturalne. Na Arcamie są takie, jakie są, raz ładniejsze raz wypłowiałe, zalezy co mu podamy. No i przestrzeń, o czym już wspominałem. Sabaj jest za nią chwalony, ale jak się tak dobrze wsłuchać, to także tam jest coś nieco sztucznego, niby dużo planów, niby lewo-prawo, ale czasem trudno pokazac palcem wykonawcę. Wokalista jest zazwyczaj "płaski" jak figura z kart. Na Arcamie pojawiła mi się plastyczność, oczywiście jeszcze nie wzorcowa (z czegoś jednak wynikają sześciocyfrowe ceny innych wzmacniaczy), ale znów prawdziwsza.

Potwierdzam, że Sabaj zyskuje na USB, napędzałem go tak z Wiima Ultra, i jeszcze więcej zyskał z kabelkiem USB-C (nie ma za wiele takich "do audio" w tym standardzie) Melodiki, porządnie zrobiony, bez zastrzeżeń. 

Jakoś zawsze miałem słabość do Arcamów, czekam niecierpliwie na pierwsze recenzje SA35. Jego poprzednik był już b. dobry, ale strasznie siermiężny wzorniczo i funkcjonalnie, tu wreszcie popracowali - dobra platofrma streamingowa to dużo kabelków mniej, do tego Dirac w standardzie (który przyda się w mojej trudnej akustyce).  Cena trochę niemiła, ale już za rok pierwsi "poszukiwacze" wystawią swoje egzemplarze na OLX 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MacP

SA35 powinien być dostępny już wkrótce, na przełomie roku 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

3 godziny temu, MacP napisał:

U mnie Arcam SA20 lepszy jednak od Sabaja, nie wiem, czy "o wiele" ale lepszy, to jednak zupełnie inne wzmacniacze, A20 wchodzi już w klasę G i zapewne w moich wysokoskutecznych (91 dB) kolumnach gra "na pierwszych watach", czyli w klasie A. Podkreślam raz jeszcze - Sabaj to świetny wzmacniacz, ale pewnie w określonych konfiguracjach i kontekstach.

Może to sugestia, może uprzedzenie, ale jednak rachityczny zasilaczyk impulsowy nie pozwoli chyba tak dosłownie pokazać brzmień potężnych, dynamicznych kontrastów. A20 jest po prostu prawdziwszy. Brzmienie z Sabaja odbieram trochę tak, jak na zdjęciu w PhotoShopie podkręcamy "saturation", kolory robią się takie "ślyczne" ale nienaturalne. Na Arcamie są takie, jakie są, raz ładniejsze raz wypłowiałe, zalezy co mu podamy. No i przestrzeń, o czym już wspominałem. Sabaj jest za nią chwalony, ale jak się tak dobrze wsłuchać, to także tam jest coś nieco sztucznego, niby dużo planów, niby lewo-prawo, ale czasem trudno pokazac palcem wykonawcę. Wokalista jest zazwyczaj "płaski" jak figura z kart. Na Arcamie pojawiła mi się plastyczność, oczywiście jeszcze nie wzorcowa (z czegoś jednak wynikają sześciocyfrowe ceny innych wzmacniaczy), ale znów prawdziwsza.

Potwierdzam, że Sabaj zyskuje na USB, napędzałem go tak z Wiima Ultra, i jeszcze więcej zyskał z kabelkiem USB-C (nie ma za wiele takich "do audio" w tym standardzie) Melodiki, porządnie zrobiony, bez zastrzeżeń. 

Jakoś zawsze miałem słabość do Arcamów, czekam niecierpliwie na pierwsze recenzje SA35. Jego poprzednik był już b. dobry, ale strasznie siermiężny wzorniczo i funkcjonalnie, tu wreszcie popracowali - dobra platofrma streamingowa to dużo kabelków mniej, do tego Dirac w standardzie (który przyda się w mojej trudnej akustyce).  Cena trochę niemiła, ale już za rok pierwsi "poszukiwacze" wystawią swoje egzemplarze na OLX 😄

Ukryta Zawartość

Tylko to nie był mój cytat 🙂 błąd forum.

Ale to nie moje słowa.

Dla mnie Arcam jest ciekawszy.

3 godziny temu, MacP napisał:

Jak skoro go nie ma jescze w sprzedaży? Kto go wystawia? 

No soft nowy też jestem ciekaw.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jak skoro go nie ma jescze w sprzedaży?

Więc piszę, że czekam, a kupię za rok pierwszą "używkę" 🙂 

4 godziny temu, MacP napisał:

Więc piszę, że czekam, a kupię za rok pierwszą "używkę" 🙂 

Ok nie doczytałem że za rok. Byłem zdziwiony jak już się pojawiają używane 😛

Dzięki!

Swoją drogą to ciekaw jestem też bardzo tego urządzenia 

• 3 tygodnie później...
W dniu 7.12.2024 o 14:26, Piopio napisał:

A ja mam ARCAM SA30 i Sabaja 😉 Bez włączonego DIRAC nie ma dla mnie różnicy. Ale jak włączę DIRAC to Sabaj odpada. 

Pytanie mam a właściwe dwa ; odnośnie tych dwóch. 

1. Czy Arcam SA30 ( i może SA20) to taki sam "schemat" czy system przyjmowania sygnału po COAX / USB jak Sabaj a30 czyli tzw POWER DAC? 

2. Czy porównania ww. wzmacniaczy w Twoim przypadku (a także w przypadku innych użytkowników) były na tych samych wejściach cyfrowych? 

Pytam bo nie mam zamiaru wracać już  do analogowego źródła dźwięku podawanego po RCA (zew DAC) a do Sabaja podaje sygnał z :

1. CD Philipsa po Upgrejdzie jako transport dla płyty CD

2. WiiM Ultra jako transport dla plików i TIDAL

3. Konsola oraz TV 

Czy jednak Arcam gra lepiej po do Niego podawany był sygnał po RCA a jak wiadomo tu SABAJ mocno kuleje i nie do tego został stworzony.

• Pokaż nowe odpowiedzi