Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz ze streamingiem do 20 tysięcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję wzmacniacza w kwocie do 20 tyś. Wzmacniacz współpracował będzie z kolumnami Elac Vela FS408. Interesuję mnie głównie dwie cechy: wbudowany/modułowy streaming i możliwość wpięcia wzmacniacza pod kino domowe jako końcówka mocy dla frontów. 
Do tej pory kolumny napędzane były pożyczonym od znajomego Atollem IN300 i Nodem 2i. Granie całkiem ok, aczkolwiek utemperowałbym nieco niskie częstotliwości i dodał trochę czaru średnicy.

W oczy rzuciły mi się dwa wzmacniacze. Zasadniczo wzmacniacz i system dzielony. Mianowicie Primare I35 Prisma i zestaw NADa C658+C298. Primare zbiera rewelacyjne oceny w prasie i na forach, natomiast NAD to BluOS, którym jestem zachwycony. Po wstępnych rozmowach są do wzięcie praktycznie za te same pieniądze.

Co myślicie? A może zupełnie nie tędy droga i jest coś dla mnie lepszego? 

Niestety czasu na słuchanie muzyki niewiele, a co dopiero wojaże po sklepach i wypożyczanie. De facto nigdy wcześniej takich praktyk nie uskuteczniałem, a ostatnie wpisy na forum nie zachęcają…

Mała uwaga do NAD C658.

BlueOS, możliwość kalibracji DIRAC jest w nim super ale brakuje w nim możliwości regulacji maksymalnej głośności. Przez to nie da się go używać podłączając bezpośrednio do końcówki mocy- AirPlay minimalna głośność 30% (może być za głośno), jak ustawisz 80% to albo stracisz słuch albo głośniki stracą membrany. Chyba, że zna ktoś jakiś sposób jak to obejść?

Rozważ jeszcze Devialet 140 Pro lub NAD M33.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Piopio napisał:

Rozważ jeszcze Devialet 140 Pro lub NAD M33.

Niestety zarówno M33 jak i Devialet nie mają opcji wejścia bezpośrednio na końcówkę mocy.

Jak potrzeba więcej mocy to Nad M33 można połączyć z końcówką Nad M23 w trybie Bridge. To jest taka sama kombinacja ja z tańszym tandemem Nada C368 + C268.

13 godzin temu, KarolTLE napisał:

Witam.

Poszukuję wzmacniacza w kwocie do 20 tyś. Wzmacniacz współpracował będzie z kolumnami Elac Vela FS408. Interesuję mnie głównie dwie cechy: wbudowany/modułowy streaming i możliwość wpięcia wzmacniacza pod kino domowe jako końcówka mocy dla frontów. 
Do tej pory kolumny napędzane były pożyczonym od znajomego Atollem IN300 i Nodem 2i. Granie całkiem ok, aczkolwiek utemperowałbym nieco niskie częstotliwości i dodał trochę czaru średnicy.

W oczy rzuciły mi się dwa wzmacniacze. Zasadniczo wzmacniacz i system dzielony. Mianowicie Primare I35 Prisma i zestaw NADa C658+C298. Primare zbiera rewelacyjne oceny w prasie i na forach, natomiast NAD to BluOS, którym jestem zachwycony. Po wstępnych rozmowach są do wzięcie praktycznie za te same pieniądze.

Niestety czasu na słuchanie muzyki niewiele, a co dopiero wojaże po sklepach i wypożyczanie. De facto nigdy wcześniej takich praktyk nie uskuteczniałem, a ostatnie wpisy na forum nie zachęcają…

Witaj,

znam bardzo dobrze te kolumny- grają bardzo miękko i mają mocno rozciągnięty i potężny bas. Brakuje im za to trochę życia. Najlepszą opcją moim zdaniem będzie z naszej oferty w tym budżecie Hegel H390: https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/hegel-h390-czarny.html

Pasuje tutaj idealnie. Skontroluje i uszlachetni bas, doda przestrzeni i stereofonii. Koniecznie go wypróbuj 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Spójrz na najnowszy wzmacniacz Audiolab 9000A, który na pewno bardzo dobrze sprawdzi się w Twojej konfiguracji pod względem stereo i dobierz do niego dobry streamer np.Lumin D2 lub Silent Angel Munich M1

Serdecznie zapraszamy na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny. W wolnej chwili obejrzyj film o serii 9000 od Audiolab - link.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

7 hours ago, KarolTLE said:

Niestety zarówno M33 jak i Devialet nie mają opcji wejścia bezpośrednio na końcówkę mocy.

Devialet ma wejscie na koncowke mocy po wybraniu opcji "Pass thru".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

słuchałem PS Audio Strata... świetne granie, polecam

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

A może coś z logo marki, która jest ikoną w świecie dobrego audio?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Primare I35 Prisma - sam mam ten wzmacniacz w swoim systemie z Velami, aczkolwiek modelem FS407. Wcześniej miałem możliwość odsłuchu Veli z proponowanym już Heglem H390 i Pathosem Inpolem 2. Hegel w porównaniu do Primare był trochę bardziej nerwowy. Dźwięk samego Primare określiłbym jako gładki i bez wyostrzeń przez co można tego zestawienia słuchać godzinami. Pathos to była czysta magia, ale i kwota magiczna… Jeśli chodzi o obsługę to niestety Prisma nie jest tak dopracowana jak BluOS. Głównie brakuje mi Tidal Connect i zasadniczo streamuje tylko przez AirPlay. Problem do ominięcia - kupić wersję DAC i zaoszczędzoną kwotę wydać na Noda. Z perspektywy czasu sam bym tak zrobił.

Godzinę temu, Kabecki napisał:

Pathos to była czysta magia, ale i kwota magiczna…

Logos MkII ?

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

1 godzinę temu, Kabecki napisał:

Co do Primare I35 Prisma - sam mam ten wzmacniacz w swoim systemie z Velami, aczkolwiek modelem FS407. Wcześniej miałem możliwość odsłuchu Veli z proponowanym już Heglem H390 i Pathosem Inpolem 2. Hegel w porównaniu do Primare był trochę bardziej nerwowy. Dźwięk samego Primare określiłbym jako gładki i bez wyostrzeń przez co można tego zestawienia słuchać godzinami. Pathos to była czysta magia, ale i kwota magiczna… Jeśli chodzi o obsługę to niestety Prisma nie jest tak dopracowana jak BluOS. Głównie brakuje mi Tidal Connect i zasadniczo streamuje tylko przez AirPlay. Problem do ominięcia - kupić wersję DAC i zaoszczędzoną kwotę wydać na Noda. Z perspektywy czasu sam bym tak zrobił.

Tidal connect ma być wreszcie w pierwszej połowie tego roku. 
prisma ma zintegrowany tuner audio. Jest bluetooth. A czekając na wersję connect możesz streamować przez wbudowany chromecast, który ma lepsze parametry od airplay

11 godzin temu, PanAntoni napisał:

Logos MkII ?

Inpol 2 MKII 🙂 

11 godzin temu, Łukasz_57148 napisał:

Tidal connect ma być wreszcie w pierwszej połowie tego roku. 
prisma ma zintegrowany tuner audio. Jest bluetooth. A czekając na wersję connect możesz streamować przez wbudowany chromecast, który ma lepsze parametry od airplay

Ooo, to świetna wiadomość. Chociaż o Tidal Connect w Prismie czytałem już dobry rok temu… 

23 minuty temu, Kabecki napisał:

Inpol 2 MKII 🙂 

Ooo, to świetna wiadomość. Chociaż o Tidal Connect w Prismie czytałem już dobry rok temu… 

To prawda, ja już czekam chyba 2 lata. De facto sprzedawali urządzenia Sc15 bez pełnej funkcjonalności. Przynajmniej kontakt z producentem jest bardzo dobry.

Devialet jest w pełni konfigurowalny . To bardzo dobry kompan dla vela. Polecam.

Jako drugą opcję wspomniany już tutaj kilkukrotnie Primare. 

Oba te zestawy słuchałem na vela 407 i 409. W obu przypadkach było super. 

Nie wierzę żeby 408 to zepsuły.

Piotrek 

Ja jeszcze dorzucę do pieca jeszcze świeży Rose Audio RS520. Gra to baaardzo dobrze 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

I daliście promocję jak taaaak dobrze gra? Zuchy chłopaki!

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 18.01.2023 o 23:45, KarolTLE napisał:

Witam.

Ja bym zmienił node2i Ten streamer ma ciepły zamglony charakter . Szukaj innego transportu. Wypożycz Munich m1t na próbę. Możliwe że już zostanie 🙂

Pytanie jaką funkcję pełni node2i, czy jest transportem, czy dacem. Tylko w tej konfiguracji w jednej i drugiej funkcji nie będzie dobrze. Gra zawsze cały zestaw. Jak korzystasz z daca wbudowanego w atolla to i tak będzie to przeciętny dźwięk. Jak korzystasz z daca w node to też jest bardzo podstawowy poziom, większości daców na sabre 9038pro zagra lepiej nie mówiąc o chordzie quteście lub denafripsie aresie II lub 12th. Widać jaki ma charakter nasze forum i do czego służy. Sprzedaj wszystko i kup coś zupełnie innego. Będzie to gwarancją sukcesu. Każdy kto trochę posłuchał i przerobił kilka kombinacji wie, że ważniejsze jest kompletowanie podzespołów pasujących do siebie i zazwyczaj all in one nie jest gwarancją sukcesu. W Twoim przypadku, jeżeli wzmacniacz jest pożyczony to możesz go oddać to jest sytuacja komfortowa. Kup/wypożycz sobie daca, posłuchaj, któregoś z wymienionych, qutest lub ares, node jako transport do daca ostatecznie może być ale lepszy byłby node n130 po usb. Sprawdż taką konfiguracje zobacz czy nie zagra lepiej. Zobacz czy Atoll wtedy nie wystarczy, jeżeli będziesz niezadowolony ,to wtedy wymień wzmacniacz najlepiej bez daca z wejściem prein np gato amp150 lub marantza pm12se, hegel h360/390 używany, wzmacniacz przejrzysty zagra tak jak pozwoli źródło. Możesz spróbować nad c298, ale w pre nad c658 znowu zapłacisz za strumieniowca który znowu super jakości nie da.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

20 godzin temu, Adam 38 napisał:

I daliście promocję jak taaaak dobrze gra? Zuchy chłopaki!

a co nie można? Też mi promocja z 19500 na 18500.

A tak serio to przecież tym się zajmuje dział marketingu. Co mi do tego.

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

7 godzin temu, RobG1974 napisał:

Pytanie jaką funkcję pełni node2i, czy jest transportem, czy dacem. Tylko w tej konfiguracji w jednej i drugiej funkcji nie będzie dobrze. Gra zawsze cały zestaw. Jak korzystasz z daca wbudowanego w atolla to i tak będzie to przeciętny dźwięk. Jak korzystasz z daca w node to też jest bardzo podstawowy poziom, większości daców na sabre 9038pro zagra lepiej nie mówiąc o chordzie quteście lub denafripsie aresie II lub 12th. Widać jaki ma charakter nasze forum i do czego służy. Sprzedaj wszystko i kup coś zupełnie innego. Będzie to gwarancją sukcesu. Każdy kto trochę posłuchał i przerobił kilka kombinacji wie, że ważniejsze jest kompletowanie podzespołów pasujących do siebie i zazwyczaj all in one nie jest gwarancją sukcesu. W Twoim przypadku, jeżeli wzmacniacz jest pożyczony to możesz go oddać to jest sytuacja komfortowa. Kup/wypożycz sobie daca, posłuchaj, któregoś z wymienionych, qutest lub ares, node jako transport do daca ostatecznie może być ale lepszy byłby node n130 po usb. Sprawdż taką konfiguracje zobacz czy nie zagra lepiej. Zobacz czy Atoll wtedy nie wystarczy, jeżeli będziesz niezadowolony ,to wtedy wymień wzmacniacz najlepiej bez daca z wejściem prein np gato amp150 lub marantza pm12se, hegel h360/390 używany, wzmacniacz przejrzysty zagra tak jak pozwoli źródło. Możesz spróbować nad c298, ale w pre nad c658 znowu zapłacisz za strumieniowca który znowu super jakości nie da.

Grałem na node po coaxialu nie zmienisz charakteru tego transportu. 

Nie no ja się z wami zgadzam akurat tutaj promocja jest symboliczna bardziej po to żeby zachęcić klienta przy nowej dystrybucji. 

Produkty fajne. Bardzo ciekawy design.

Czy autor wątku po czym już jakieś kroki w kierunku sprawdzenia jakiegoś wzmacniacza?

Grałem na node po coaxialu nie zmienisz charakteru tego transportu. 
Nie używam node, ale aplikację ma fajną i jak ktoś słucha z tidala, qobuza to wystarczy, pliki z dysku zdecydowanie gorzej wypadają. Dlatego taki Munich SE wypadnie zapewne lepiej. U mnie usbridge z digione signature kiedyś porównywałem i wypadał zdecydowanie lepiej co chodzi o rozdzielczość i fakturę instrumentów.

10 minut temu, RobG1974 napisał:

Nie używam node, ale aplikację ma fajną i jak ktoś słucha z tidala, qobuza to wystarczy, pliki z dysku zdecydowanie gorzej wypadają. Dlatego taki Munich SE wypadnie zapewne lepiej. U mnie usbridge z digione signature kiedyś porównywałem i wypadał zdecydowanie lepiej co chodzi o rozdzielczość i fakturę instrumentów.

Tak samo nie skreślałbym wbudowanego daca we wzmacniaczu bo nawet teoretycznie  gorszej jakości może być dobrze dopasowany i zagra super. 

Edytowane przez trueman
16 godzin temu, trueman napisał:

Tak samo nie skreślałbym wbudowanego daca we wzmacniaczu bo nawet teoretycznie  gorszej jakości może być dobrze dopasowany i zagra super. 

dokładnie, sama kość to tylko jeden z wielu elementów, ważny ale jednak, liczy się implementacja.

www.tophifi.pl

To proszę pokazać mi daca wbudowanego we wzmacniaczu i jakiej wersji który zagra lepiej od chorda qutesta.

4 minuty temu, RobG1974 napisał:

To proszę pokazać mi daca wbudowanego we wzmacniaczu i jakiej wersji który zagra lepiej od chorda qutesta.

4 minuty temu, RobG1974 napisał:

znaczy że Qutest jest taki super? Jest spoko ale tez bez przesady, już nie mówię nawet o dopasowaniu charakteru jego grania do konkretnego systemu.

Myślę, że każdy Devialet z serii Expert zagra lepiej ze swojego daca niż z tego Chorda, nawet podstawowy 140 😉

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

znaczy że Qutest jest taki super?

Nie napisałem że jest super, miałem go kiedyś i uważam, że gra lepiej od takich sabre akm i wolfsonów czy CS, które słuchałem i są montowane w integrach często. Słuchałem daca w H360, w Musical M6si, to ogólnie porażka. A dobry dac to Maitner MA01 lub 02 od razu z cd, tudzież dCS Bartok, Rosini, z tych, które słuchałem, albo DIY Alauda - Kolegi @Seyv, ale nie podaję ich bo autor wątku określił budżet i one wraz ze wzmacniaczem nie mieszaczą się w nim. Od Qutesta wolałbym Denafripsa, jako takieg do posłuchania na szybko mam Pontusa II.

Edytowane przez RobG1974
Teraz, RobG1974 napisał:

Nie napisałem że jest super, miałem go kiedyś i uważam, że gra lepiej od takich sabre akm i wolfsonów czy CS, które słuchałem i są montowane w integrach często. Słuchałem daca w H360, w Musical M6si, to ogólnie porażka. A dobry dac do Maitner MA01 lub 02 od razu z cd, tudzięż dCS Bartok, Rosini z tych które słuchałem, albo DIY Alauda - Kolegi @Seyv, ale nie podaję ich bo autor wątku określił budżet i one wraz ze wzmacniaczem nie mieszaczą się w nim. Od Qutesta wolałbym Denafripsa, jako takieg do posłuchania na szybko mam Pontusa II.

no właśnie, bo temat się rozchodzi praktycznie zawsze o kość i tutaj np chiniol za 2 tys jest na sabre i taki gryphon kalioppe na tej samej...

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi