Skocz do zawartości
IGNORED

Mac Mini M2 jako platforma pod streamer

Rekomendowane odpowiedzi

Można, ale po co ??? Po co się męczyć z Apple jak można mieć sprzęt z Windows który nieporównywalnie lepiej działa i na który jest więcej softu o niebo lepszej funkcjonalności (Jriver chociażby pierwszy z brzegu). O fizycznej możliwości znaczącej poprawy jakości dźwięku poprzez np. dodanie dedykowanej audio karty USB nie wspominając.

Nie rozumiem. Co w Windows nieporownywalnie lepiej dziala?
Mam 4 Maki i caly stos Windowsow. I jestem odwrotnego zdania. I na wszystkich Makach leci JRiver (identycznie jak na Widowsach), bo to moj glowny player. I nie potrzebije zadnych dodatkowych audio kart (mam wyjscie, optyczne, USB, Dante, FireWire,… o ktorych windowsy moga tylko pomarzyc), tudziez jakichs syfow z sterownikami. Cos tu mieszasz

Do Windowsow siegam tylko wtedy, gdy potrzebuje „egzotyczne“ programy, niedostepne pod MacOS. Ale to rzadkosc.
Gość

(Konto usunięte)

@xajas : co to za jakies dziwne rzeczy wywlekasz odnoscie komputerow w oparciu o procesory Intela/AMD ??

Mam kompa z bez jakiejs dodatkowej karty audio a mam na plycie glownej zlacze Toslink, USB nie mam zlacza Firewire ktore jest na wymarciu a bylo stosowane do min. zastosowan w montazu video kiedys i wtedy byly kontrolery wewnetrzne udostepniajace to zlacze dla komputerow opartych o Windows obecnie przy tych nowych standardach jest juz pomijane.
Dante to przeciez jest komunikacja po porcie Ethernet lub przejsciowkach USB i to tak samo funkcjonuje pod Windowsem jak i MacOS.

Narzekanie na problemy z sterownikami pod WIndows to jakies nieporozumienie, system WIndows sie tez rozwija jak MacOS. Ja raczej nie widze obecnie jakis 'problemow' z sterownikami pod Windows. A czytam jak to jest trudno wywalic na zewnatrzy pliki o wysokich czestotliwosciach na DAC z systemu MacOS.

33 minuty temu, Mr.Jones napisał:

@xajas : co to za jakies dziwne rzeczy wywlekasz odnoscie komputerow w oparciu o procesory Intela/AMD ??

Mam kompa z bez jakiejs dodatkowej karty audio a mam na plycie glownej zlacze Toslink, USB nie mam zlacza Firewire ktore jest na wymarciu a bylo stosowane do min. zastosowan w montazu video kiedys i wtedy byly kontrolery wewnetrzne udostepniajace to zlacze dla komputerow opartych o Windows obecnie przy tych nowych standardach jest juz pomijane.
Dante to przeciez jest komunikacja po porcie Ethernet lub przejsciowkach USB i to tak samo funkcjonuje pod Windowsem jak i MacOS.

Narzekanie na problemy z sterownikami pod WIndows to jakies nieporozumienie, system WIndows sie tez rozwija jak MacOS. Ja raczej nie widze obecnie jakis 'problemow' z sterownikami pod Windows. A czytam jak to jest trudno wywalic na zewnatrzy pliki o wysokich czestotliwosciach na DAC z systemu MacOS.

O jakich problemach piszesz?

Bez problemu na Mac OS, i to High Sierra czyli dosc starym, Audirvana wypuszcza na zewnatrz do DACa pliki w 24/192 i w DSD. DXD nie sprawdzalem.

A co do firewire powszechnie stosowane zlacze „do robienia muzyki” w studiach na softem na Mac OS. I to zlacze to byla wtedy wielka przewaga Macow. Na Windows potrzebna byla dodatkowa karta i … sterowniki 🙂 . 

A ze wymarlo? Bo mamy nowe szybsze USB. Ale czesto hardware z rynku PRO wciąż ma na pokladzie i USB i firewire.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Mam takie pytanie. Czy mając jakiś MAC mini z zainstalowanym Roon Server na tym komputerze, będzie można używać telefonu z androidem do sterowania, czy będzie jednak potrzebny iPhone lub iPad? 

Pewnie na Andku to też pójdzie,ale chciałem się upewnić 

Edytowane przez marteo1981
A czytam jak to jest trudno wywalic na zewnatrzy pliki o wysokich czestotliwosciach na DAC z systemu MacOS.

Zamiast czytac wyprobuj.
Gdybym wierzyl w wszystko to, co czytam, to bym daleko nie zaszedl
Gość

(Konto usunięte)

@xajas : dlatego Ci nie wierze w te bzdury co piszesz o platformie Intel/AMD i Windows 11.
A jeszcze niedawno nie dalo sie uruchomic Dante na nowych kopach Apple z Mx bo wlasnie sterowniki byly problemem ;))

Firewire kiedys bylo OK ze wzgledu na przepustowosc ale to bylo gawno temu w prechistorycznych czasach wiec po co to wogole wywlekac obecnie ???
Kazdy z tych systemow ma slabe punkty, ale nalezy mowic ze jeden z nich jest super i bez problemowy.

@marteo1981: bedzie chodzilo bez problemu, one gadaja po swoim protokole niezaleznie na jakim Osie bazuja.

• 2 miesiące później...
W dniu 17.11.2023 o 16:31, Jacek White napisał:

lubię mini za to, że jes estetyczny i może stać na wzmacniaczu nie strasząc. W salonie nie potrzebuję blaszaka i plątaniny kabli jak w NASA. Przeszedłem to i względy estetyczne są równie ważne co brzmienie. Nie mam nic do Windowsa i sprzętów PC. Mini jest cichy i transparentny i na ten moment spełnia moje potrzeby co do uniwersalnego źródła muzyki. Jak będzie budżet z przyjemnością wrócę do produktów pokroju Lumina D3 (miałem D2 i jest to przecudownie grający sprzęt, niestety brak Tidal Connect i nieintuicyjna apka skłoniły mnie do sprzedaży). W moim przypadku posiadania Macbooka air i iphona to wystarczający powód, żeby trzymać się ekosystemu przez złośliwców używanego tez rezerwatem :)

Lubię swój mini rezerwat 

Jak dla mnie fajnie się sprawdza Audirvana na MacMini.

Wszystkim steruje telefonem za pomocą apki Audirvana.

Audirvana widzi pliki na dysku + Tidala, wszystko śmiga bez problemowo.

• 2 miesiące później...
W dniu 12.02.2024 o 01:00, hifi12 napisał:

Jak dla mnie fajnie się sprawdza Audirvana na MacMini.

Wszystkim steruje telefonem za pomocą apki Audirvana.

Audirvana widzi pliki na dysku + Tidala, wszystko śmiga bez problemowo.

No właśnie do tego się przymierzam.

Jaki MacMini wystarczy, żeby nie kupować za kilka tysięcy? Na Intelu też da radę?

Ważna jest wersja MacOS, żeby płynnie działała Audirvana?

Będę chciał połączyć z DACiem po USB, bo wtedy mogę wykorzystać próbkowanie 32bit/384KHz.

napiszę to co wiem:

do odtwarzania wystarcza mini late 2014, ograniczeniem jest os, który wspierany jest do macOS Monterey, w konsekwencji nie będzie działać Airplay Share, czyli nie możesz traktować mini jako odbiornika alirplay... ale, da się to obejść, za pomocą społeczności. Aby włączyć airplay share trzeba odrobinę "shakować" macOS używając Open Legacy Patcher

tutaj tutorial na YT 

Jesli nie czujesz się na siłach, albo nie lubisz "grzebać" musisz kupić Mini z 2020 roku lub młodszy, tam masz już oficjalne wsparcie airplay share i możesz używać maca mini jako odbiornika airplay.

Jeśli zamierzasz grać prosto z mini np. podpinając go do TV za pomocą HDMI i używając jakiejś klawki + myszka to spokojnie mac mini late 2014 daje radę.

Aha, czyli system nie jest problemem dla najnowszej Audirvany? Chodzi o AirPlay do ewentualnego strumieniowania wideo i klonowania ekranu iPhona? No ale ja będę tylko używał Tidala na Audirvanie, więc chyba wystarczy do sterownia apka na Androidzie?

Spojrzałem w międzyczasie na stronę Audirvany, i wymagania na Maca są niewielkie. Wystarczy MacOs X 10.13 (High Sierra) i 4 GB RAMu, choć rekomendują 8 GB. A tu na forum piszecie, żeby mieć 16 GB. Rzeczywiście zacina się jak ma mniej?

Jakby co, to nie ma problemu z OpenCore Legacy Patcher. Już kilka razy reanimowałem moje maki. Niestety polityka Apple jest taka, że strasznie szybko starzeją sprzęt (niezgodność software Adobe i innych).

Zastanawiam się jeszcze, czy MacMini nie wprowadza zakłóceń na wyjściu USB. Na PC mam teraz interfejs USB (Matrix Audio Element H), który skutecznie filtruje zakłócenia przed wypuszczeniem strumienia audio do DACa. Tworzy niezależny kanał danych omijając na zasadzie bypass’u kontroler USB zintegrowany na płycie głównej, unikając udostępniania kanałów danych innym urządzeniom USB. W praktyce, nie działają mi teraz wszystkie inne porty USB komputera kiedy chcę podłączyć do nich DACa (oczywiście sprzęt nie audio typu myszka, klawiatura, lampka, pendrive itp. działa).

audirvany nie znam , nie używalem, wiec doczytaj sobie dla pewności 🙂 co do usb, nie wiem jak to sprawdzić, subiektywnie brzmiało mi to super i nie mialem uwag 🙂 a legacy patcher jest bezpieczny i prosty, nic nie popsujesz jesli ogarniasz maczki. Ciągle jest rozwijany i ma wsparcie społeczności.

9 godzin temu, Adams32 napisał:

Zastanawiam się jeszcze, czy MacMini nie wprowadza zakłóceń na wyjściu USB. Na PC mam teraz interfejs USB (Matrix Audio Element H), który skutecznie filtruje zakłócenia przed wypuszczeniem strumienia audio do DACa

Jeżeli pytasz o to czy MAC dobrze brzmi po USB, to niestety nie brzmi dobrze.

7 minut temu, kaviter napisał:

Wystarczy zastosować izolację galwaniczną USB i już będzie brzmiał idealnie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 17.04.2024 o 21:09, Adams32 napisał:

No właśnie do tego się przymierzam.

Jaki MacMini wystarczy, żeby nie kupować za kilka tysięcy? Na Intelu też da radę?

Ważna jest wersja MacOS, żeby płynnie działała Audirvana?

Będę chciał połączyć z DACiem po USB, bo wtedy mogę wykorzystać próbkowanie 32bit/384KHz.

U mnie gra Mac mini late 2014 / 8gb ram / MacOs monterey 

Audirvana 3.5.35  - działa bez problemowo.

Z tego co pamiętam nowsza Audirvana jest dostępna tylko w abonamencie.

Jeśli chodzi o połączenie USB - DAC z tym jest różnie, nie wszystkie DACi grają dobrze po USB. 

W moim przypadku poprawę przyniosło wpięcie konwertera USB-SPDif z izolacją galwaniczną o którym chyba wspomniał kolega "Popio" , (M2Tech hiface two). Z czasem wymieniłem go na Gustard u16 co przyniosło jeszcze większą poprawę dźwięku.

• 1 miesiąc później...

Najlepsze efekty daje zastosowanie karty dźwiękowej do tego mini: Apogee Duet 2/3. Albo można też użyć Apogee Ensemble firewire z SPDIF i wtedy mamy wyście na DAC zewnętrzny.

Gustard u16 jest słabszy niż: Apogee, Linn, Sotm.

Brzmi dobrze

Uzywam Mac Mini, iMac, MacBookPro. Najstarszy jest late 2014. Wyprobowalem po optyku, USB, Firewire,… i pozostalem przy USB (5m zwykly ksbelek bez izolacji)
Uzywam JRiver Media Center. Mozesz przez miesiac za darmo testowac
Polecam
41 minut temu, xajas napisał:

Brzmi dobrze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uzywam Mac Mini, iMac, MacBookPro. Najstarszy jest late 2014. Wyprobowalem po optyku, USB, Firewire,… i pozostalem przy USB (5m zwykly ksbelek bez izolacji)
Uzywam JRiver Media Center. Mozesz przez miesiac za darmo testowac
Polecam

Grałeś z zewnętrznej karty Apogee? Dopiero wtedy brzmi dobrze a nie plastikowo. Sztucznie i cyfrowo bezpośrednio po USB niestety.

PHOTO-2024-05-21-11-34-04.thumb.jpg.ca8048c23d295bdfcf3517558c89fc73.jpg

Najprostsze rozwiązanie to Apogee Duet 3 - lepiej niż Linn-y i Lumin-y, Ensemble ze zdjęcia powyżej, jeszcze wyższy poziom.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Pietuisza napisał:

Grałeś z zewnętrznej karty Apogee? Dopiero wtedy brzmi dobrze a nie plastikowo. Sztucznie i cyfrowo bezpośrednio po USB niestety.

Ten Apogee to jakiś Twój deal, że tak go wciskasz?  Ja używam iMaca 2015, po usb do Marantza NA-11s1 i nikt nigdy żadnego plastiku w dźwięku nie usłyszał. Nie uogólniaj głupot.

3 godziny temu, Berbeć napisał:

Ten Apogee to jakiś Twój deal, że tak go wciskasz?  Ja używam iMaca 2015, po usb do Marantza NA-11s1 i nikt nigdy żadnego plastiku w dźwięku nie usłyszał. Nie uogólniaj głupot.

Ten Marantz jest dobry, nadal jest wsparcie Spotify, Tidal? Jeśli chodzi pliki, miał fatalne zarządzanie, odtwarzanie.
Czy można pominąć/obejść systemowe odtwarzanie plików?
Jednak Marantz + zew karta USB to inny poziom.

6 godzin temu, Pietuisza napisał:

Ten Marantz jest dobry, nadal jest wsparcie Spotify, Tidal? Jeśli chodzi pliki, miał fatalne zarządzanie, odtwarzanie.
Czy można pominąć/obejść systemowe odtwarzanie plików?

Miałeś tego Marantza, używałeś dłużej niż kwadrans? Co Ty wypisujesz? Fatalne zarządzanie, odtwarzanie? Jaka zewnętrzna karta dla tego Marantza?  Co to za bełkot? Znajdź mi dzisiaj coś za 15tys. o takiej jakości.

3 minuty temu, Berbeć napisał:

Miałeś tego Marantza, używałeś dłużej niż kwadrans? Co Ty wypisujesz? Fatalne zarządzanie, odtwarzanie? Jaka zewnętrzna karta dla tego Marantza?  Co to za bełkot? Znajdź mi dzisiaj coś za 15tys. o takiej jakości.

Zadałem pytanie, jest wsparcie czy też nie ma: Spotify, Tidal itp.? Jak jest z odtwarzaniem plików flac?

8 godzin temu, Pietuisza napisał:

Zadałem pytanie, jest wsparcie czy też nie ma: Spotify, Tidal itp.? Jak jest z odtwarzaniem plików flac?

Dla mnie to była bezzasadna krytyka ze strony kogoś, kto nigdy tego sprzętu nie miał i nie słuchał. Po co pytasz, skoro wiesz, że jest słaby…

14 godzin temu, Pietuisza napisał:

Jeśli chodzi pliki, miał fatalne zarządzanie, odtwarzanie.

I proponujesz takie audiofilskie modyfikacje…

14 godzin temu, Pietuisza napisał:

• 3 miesiące później...

Czy używając maca mini jako streamera wypuści natywne audio z Apple Music?

Da się sterować Mac mini i Apple Music z Iphona, IPada?

Zależy mi tylko na Apple Music, chciałbym Mac mini po USB podłączyć do dac. 

Czy używając maca mini jako streamera wypuści natywne audio z Apple Music?

Wypusci. Ale…
Jesli nagranie w AppleMusic jest 96/24 a wyjscie maca jest ustawione na 96/24 to wyjdzie natywnie
A jesli nagranie w AppleMusic jest 48/16 a wyjscie maca jest ustawione na 96/24 to wyjdzie resampled na 96/24.
Ale sa programiki, ktore „on the fly“ przestawiaja wyjscie w zaleznosci od sygnalu wejsciowego

Da się sterować Mac mini i Apple Music z Iphona, IPada?

Da sie
  • 2 miesiące później...

Hej,

ten nowy mini M4 bardzo kusi. Jednocześnie chciałbym rozpocząć swoją przygodę z audio. Wymyśliłem coś takiego:

1. MacMini jako główny box do sterowania muzyką. Chcę do niego Airplayem przesyłać z telefonubbbb, na nim odpalać lokalnie i udostępniać mu dysk sieciowy z muzyką.

2. Maczka myślałem połączyć przez HDMI do telewizora (LG OLED B8), żeby coś widzieć 🙂 

3. TV chcę spiąć ze wzmacniaczem Marant MR780.

4. A do wzmacniacza wpiąć kolumny Monitor Audio Bronze 6.

Czy to zadziała? 🙂

W dniu 21.05.2024 o 11:38, Pietuisza napisał:

Ukryta Zawartość

Najprostsze rozwiązanie to Apogee Duet 3 - lepiej niż Linn-y i Lumin-y, Ensemble ze zdjęcia powyżej, jeszcze wyższy poziom.

Ensemble nie ma wyjścia I2S i nie zagra plików DSD i gęstszych niż 192khz. To są wady niestety.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi