Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz z drugiej ręki do Ls 50 Meta 5-6 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Assassin napisał:

jednak DAC mam

Ale gorszy niż przetwarzanie cyfrowe Sabaja/SMSL 😉 

Zerknij do tematu: 

Może ktoś ma Sabaja/SMSL w Twojej okolicy i zaprosiłby Cię na odsłuch ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 godzin temu, Piopio napisał:

Przecież go nie słuchałeś 😉 Skąd wiesz, że są lepsze wybory ? 2.200 za wzmacniacz i dobry DAC ? 

Już raz o tym rozmawialiśmy i wtedy zaproponowałem wiele używanych modeli które są sensowniejsze.

19 godzin temu, Assassin napisał:

Cenę za nowy (możliwość zwrotu) widziałem ok 2700 zł. Za tą cenę, być może, nie ma nic lepszego, jednak DAC mam i mogę wydać na wzmacniacz więcej niż w/w kwota. 

Nie mówiąc o tym że może to być wzmacniacz używany bo rozumiem że dopuszczasz taką opcję.

47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Już raz o tym rozmawialiśmy i wtedy zaproponowałem wiele używanych modeli które są sensowniejsze.

W Twoim mniemaniu 😉 Daj już spokój ! Nie wypowiadaj się w tematach o których nie masz pojęcia. Dla mnie jesteś dość kiepskim "guru", o bardzo ograniczonych horyzontach. Kompletnie bez wiedzy technicznej. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Piopio napisał:

W Twoim mniemaniu 😉 Daj już spokój ! Nie wypowiadaj się w tematach o których nie masz pojęcia. Dla mnie jesteś dość kiepskim "guru", o bardzo ograniczonych horyzontach. Kompletnie bez wiedzy technicznej. 

Z iloma wzmacniaczami porównywałeś tego sabaja? Rozumiem Twóją fascynację, ale znam osoby, które porównywały ten sprzęt z innymi wzmacniaczami i nie podzielają Twoich zachwytów. 

Teraz, seba3002 napisał:

Z iloma wzmacniaczami porównywałeś tego sabaja? Rozumiem Twóją fascynację, ale znam osoby, które porównywały ten sprzęt z innymi wzmacniaczami i nie podzielają Twoich zachwytów. 

Żeby Sabaj zagrał na tyle ile na ile go stać musi mieć naprawdę dobre źródło i dobry kabel zasilający. Jeśli zapewni mu się odpowiednie warunki odwdzięczy się ponadprzeciętnym brzmieniem.

Taa, słyszałem o porównaniach ze źródłem podłączonym po RCA, optyku albo nawet BT 😉

Sabaj zagrał minimalnie gorzej niż Michi X3. A to jest już poważny zawodnik. To najdroższy wzmak z jakim Sabaja porównywałem. 

19 minut temu, Piopio napisał:

Żeby Sabaj zagrał na tyle ile na ile go stać musi mieć naprawdę dobre źródło i dobry kabel zasilający. Jeśli zapewni mu się odpowiednie warunki odwdzięczy się ponadprzeciętnym brzmieniem.

Taa, słyszałem o porównaniach ze źródłem podłączonym po RCA, optyku albo nawet BT 😉

Sabaj zagrał minimalnie gorzej niż Michi X3. A to jest już poważny zawodnik. To najdroższy wzmak z jakim Sabaja porównywałem. 

Co to znaczy "dobry kabel zasilający"? I kto, poza Tobą może potwierdzić, że "zagrał minimalnie gorzej niż michi"? Z jakimi kolumnami były robione te porównania? Z jakim "dobrym źródłem" powinien grać ten wzmacniacz? 

Kolego, ja nie twierdzę, że ten sabaj to gówno. Ale jakoś trudno mi uwierzyć, że ten cudowny sprzęt spodoba się każdemu...a jeśli się nie spodoba to co? To znaczy, że sluchajacy się nie zna? 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie mówiąc o tym że może to być wzmacniacz używany bo rozumiem że dopuszczasz taką opcję.

Tak. Mam zamiar sięgnąć po wzmacniacz używany, który zmieści się w plus minus w w/w budżecie. 

15 minut temu, seba3002 napisał:

Co to znaczy "dobry kabel zasilający"? I kto, poza Tobą może potwierdzić, że "zagrał minimalnie gorzej niż michi"? Z jakimi kolumnami były robione te porównania? Z jakim "dobrym źródłem" powinien grać ten wzmacniacz? 

Kolego, ja nie twierdzę, że ten sabaj to gówno. Ale jakoś trudno mi uwierzyć, że ten cudowny sprzęt spodoba się każdemu...a jeśli się nie spodoba to co? To znaczy, że sluchajacy się nie zna? 

Dobry kabel zasilający to np. replika Nordost Odin Gold za 200 zł a Ali 😉 

Test był robiony na B&W 805D4. Dobre źródło to transport USB z izolacją galwaniczną USB.

Sabaj gra neutralnie jak klasa D typu Hypex Ncore i Purifi, Lyngdorf. Uważam, że tak właśnie powinien brzmieć wzmacniacz. Bez podkreślania jakiegokolwiek zakresu. 

Jak ktoś lubi NAD M10V2, NAD M33, Rose RA180,Lyngdorf TDAI-1150 itd to pokocha Sabaja. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Temat doboru wzmacniacza do KEF LS 50 ( Meta ) zamienił się w temat o Sabaju ? 

Pozwolę sobie na powrót do pytania założyciela tematu. 

Żeby nie reklamować Salonu Audio nazwy nie wymienię 🙂 

Mieli kiedyś Świtne imprezy na wiosnę  z współpracą z  Audiostereo . Ale było minęło .

Wracam do tematu ! 

Był pokaz   kolumn Kef Ls 50 bez (Meta ) z możliwością posłuchania różnych modeli wzmacniaczy i niestety te kolumny potrzebują duużżo droższego wzmacniacza i wtedy pokazują pełnię możliwości. Najlepiej zagrały z hybrydą Vincent SV-700 .

25 minut temu, bogus18 napisał:

Był pokaz   kolumn Kef Ls 50 bez (Meta ) z możliwością posłuchania różnych modeli wzmacniaczy i niestety te kolumny potrzebują duużżo droższego wzmacniacza i wtedy pokazują pełnię możliwości.

Akurat Sabaj/SMSL się idealnie wpasowują. To zestawienie gra bardzo, bardzo dobrze. 

W dniu 25.01.2023 o 18:37, Assassin napisał:

stylistyka, która najdelikatniej nie powala. 

czysty design skandynawski 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 26.01.2023 o 17:02, Piopio napisał:

Cieszę się że masz swoje zdanie. Nie uważam się za guru. Nikomu także nie narzucam swoich decyzji , swoich wyborów ani tego co mi się podoba co nie . Mi mówisz że nie słuchałem. A ty nie słuchałeś żadnego z używanych wzmacniaczy które ja zaproponowałem. 

Przygarniał kocioł. Znasz?

W dniu 26.01.2023 o 20:15, seba3002 napisał:

Dokładnie!

W dniu 26.01.2023 o 20:51, Assassin napisał:

Tak. Mam zamiar sięgnąć po wzmacniacz używany, który zmieści się w plus minus w w/w budżecie. 

Daj znać jak znajdziesz coś sensownego a nóż znam.

W dniu 26.01.2023 o 21:07, Piopio napisał:

Dobry kabel zasilający to np. replika Nordost Odin Gold za 200 zł a Ali 😉 

Test był robiony na B&W 805D4. Dobre źródło to transport USB z izolacją galwaniczną USB.

Sabaj gra neutralnie jak klasa D typu Hypex Ncore i Purifi, Lyngdorf. Uważam, że tak właśnie powinien brzmieć wzmacniacz. Bez podkreślania jakiegokolwiek zakresu. 

Jak ktoś lubi NAD M10V2, NAD M33, Rose RA180,Lyngdorf TDAI-1150 itd to pokocha Sabaja. 

Ukryta Zawartość

To top HiFi Katowice.

W dniu 26.01.2023 o 21:40, bogus18 napisał:

Temat doboru wzmacniacza do KEF LS 50 ( Meta ) zamienił się w temat o Sabaju ? 

Każdy temat na tym się kończy albo na izolacji. 

Piotrek 

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Każdy temat na tym się kończy albo na izolacji. 

Piotrek 

Coś  w tym jest? Szanuje zdanie ludzi ( Ciebie) którzy słuchali i dzielą się swoim doświadczeniem!👍 

Ja takie połączenie tych  kolumn  słuchałem i swoje spostrzeżenia opowiadam . Nie znam Sabaja??? I nie wypowiadam się tak czy inaczej na jego temat . Chętnie bym posłuchał  ? Ale to znowu nie w tym wątku. 

Pozdrawiam 

58 minut temu, cepiano napisał:

Może Arcam SA 30 w dobrej cenie używka

Lepszy jest NAD M10v2. Arcam jest dużo mniej przejrzysty. 

W dniu 23.01.2023 o 11:10, Piopio napisał:

Jeśli korzystasz tylko ze streamingu to najlepszym wyborem jest Sabaj A30A. Sporo zaoszczędzisz. 

Tobie jakaś konkurencyjna do Sabaja firma płaci za jego obrzydzanie i osmieszanie?

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 godziny temu, Misio38 napisał:

Tobie jakaś konkurencyjna do Sabaja firma płaci za jego obrzydzanie i osmieszanie?

Każdy sądzi po sobie. Widocznie to Twój osobisty styl. 

W dniu 22.01.2023 o 21:01, Assassin napisał:

Jak w tytule. Obecnie grają u mnie z Onkyo a-933. Krok w przód a nie w bok. 

Kilka lat temu był tu bardzo aktywny forumowicz który przewalił sporo sprzętu a odpuścił jak kupił LS50 z Unison Simply Italy. LS-50 znam, tych nowych nie ale myślę że to dobry pomysł. SI da to czego im brakuje czyli dociążenia i wypełnienia zachowując wybrzmienia i harmoniczne.

8 godzin temu, Piopio napisał:

Każdy sądzi po sobie. Widocznie to Twój osobisty styl. 

Ale taki jest właśnie efekt twoich działań. Szkodzisz Sabajowi na tym forum.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 minut temu, Misio38 napisał:

Ale taki jest właśnie efekt twoich działań. Szkodzisz Sabajowi na tym forum.

Ten kto jest mądry to posłucha. Głupcy będą szydzić. 

W dniu 30.01.2023 o 20:59, Piopio napisał:

Lepszy jest NAD M10v2. Arcam jest dużo mniej przejrzysty. 

Lepszy zależy co jakich kolumn. Bo znam wiele takich przy których to właśnie Arcam będzie grał lepiej. Do KEF faktycznie NAD.

W dniu 31.01.2023 o 11:43, muda44 napisał:

Kilka lat temu był tu bardzo aktywny forumowicz który przewalił sporo sprzętu a odpuścił jak kupił LS50 z Unison Simply Italy. LS-50 znam, tych nowych nie ale myślę że to dobry pomysł. SI da to czego im brakuje czyli dociążenia i wypełnienia zachowując wybrzmienia i harmoniczne.

To może ten Arcam też wcale nie byłby takim złym pomysłem tutaj.

Arcam nie da plastyki, barwy, wypełnienia oraz dociążenia jak Simply Italy a tego LS-50 by się przydało. 

Modyfikowany NAD C350 to też ten kierunek.

Gość

(Konto usunięte)

Poluj na końcówkę mocy Rotel RB-1582mk2 i przedwzmacniacz do niej, często wzmacniacze słuchawkowe mają w sobie DAC i wyjście do końcówki mocy a nie kosztują tyle co tradycyjny przedwzmacniacz 😉 

Jest opcja że w podanym budżecie znajdziesz opus magnum, zawsze będę zwolennikiem dzielonek bo mają ogromne możliwości dopasowywania dźwięku pod swoje ucho.

17 hours ago, Piotr Sonido said:

Lepszy zależy co jakich kolumn. Bo znam wiele takich przy których to właśnie Arcam będzie grał lepiej. Do KEF faktycznie NAD.

Przy okazji się wcisnę do wątku z krótkim pytaniem 🙂

Piotrze do MA Silver 100 7g, lepiej testować Arcama SA30 czy NAD M10 v2? (wzmacniacz musi być z korekcją akustyki pomieszczenia)

6 godzin temu, Audioanfanger napisał:

Piotrze do MA Silver 100 7g, lepiej testować Arcama SA30 czy NAD M10 v2? (wzmacniacz musi być z korekcją akustyki pomieszczenia)

No i to jest właśnie ten przykład bo moim zdaniem do jaśniejszych Monitor Audio które grają szybko i twardziej na basie w tym kierunku bardziej liniowo to ja zdecydowanie tutaj bym wybrał Arcama.

Z cyfrowym nadem będzie moc ale będzie to dość suchy przekaz. 

23 godziny temu, muda44 napisał:

Arcam nie da plastyki, barwy, wypełnienia oraz dociążenia jak Simply Italy a tego LS-50 by się przydało. 

Modyfikowany NAD C350 to też ten kierunek.

Zmieniałeś w nim lampy czy grałeś na tych seryjnych?

Ja go kiedyś wziąłem na testy z salonu był na tych fabrycznych lampach.

Też ciekawe czy on przez całą swoją historię produktu gra na tych samych to jest zastanawiające dość. 

6 godzin temu, Audioanfanger napisał:

Pomyśl jeszcze o Lyngdorf tdai-1120...

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Zmieniałeś w nim lampy czy grałeś na tych seryjnych?

Ja go kiedyś wziąłem na testy z salonu był na tych fabrycznych lampach.

Też ciekawe czy on przez całą swoją historię produktu gra na tych samych to jest zastanawiające dość. 

Od razu zmieniłem. Dużo lepiej jest na EL34 RFT a sterujące nie pamiętam jakie. Jest gdzieś tu o tym wątek. 

Simply Italy jest kilka wersji. Z czasem były poprawki. Też o tym było na forum. 

No właśnie tak mi się też wydawało bo ja go testowałem wcześniej niż my go potem mieliśmy w salonie. A teraz widzę że jest chyba jeszcze jakaś inna wersja.

Być może ty dokonałeś bardzo dobrego wyboru jeżeli chodzi o lampy bo takiego domyślnego wyjętego z kartonu to ja bym go zdecydowanie postawił obok Arcama.

Lyngdorf super sprzęt. Nie wiem czy pod monitor audio. Tu wolę Arcama. Chyba że ktoś na prawdę pobawi się zmiana dsp w nim.

• Pokaż nowe odpowiedzi