Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, paww napisał:

Jeśli kogoś zmysły adaptują się do zmieniających, złożonych bodźców dźwiękowych w sekundach, to może przełączać w sekundach.

W studiach nagraniowych robią sobie przerwy w trakcie zgrywania materiału, masteringu, wprowadzanych zmian itp.

Mądrego warto słuchać. A tak całe życie jak krew w piach. 

nagrywamy.com

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Ja ich nie rozumiem, jakby wprowadzili chociaż 16/44.1khz w normalnej cenie to konkurencja by padła. 

Faktycznie nie rozumiesz. Aktualna popularność Spotify pokazuje, że dla 99,9% klientów jakość nie ma znaczenia. Obstawiam, że nawet hi-res "w normalnej cenie" nie zmienił by udziału w rynku w stopniu znaczącym, a inwestycja ogromna.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

a inwestycja ogromna.

A po co inwestować.
Taniej jak pacuła cos napisze,wprowadzą jakąś audio-nazwę dla nowego pakietu i na drugi dzień to samo bedzie brzmiało lepiej.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 godzin temu, qbakos napisał:

connecta, ale z tego co czytałem, bo nie używałem go, to on jest jakiś nietypowy i polega na zdalnym sterowaniu aplikacją na innym urządzeniu.

Czyki trzeba być zalogowanym na tamtym urządzeniu? Taka różnica.

Sprawdziłem teraz, że przez Chromecast, Tidal dokładnie tak samo przerywa (wstawia minimum sekundowe przerwy) między utworami jak przez Tidal Connect.
Z tego co wiem Chromecast nie potrafi grać bez przerw (gapless playback) i dlatego gram przez Daphile, który przerw nie robi. W przypadku Chromecast wina nie leży po stronie Tidal.
36 minut temu, przmor napisał:

Sprawdz jeszcze w jakiej jakości grasz z Tidal bo w AAC z tego co czytałem przerwy zawsze będą.

A gdzie to się ustawia bo mam tylko to co na screen'ie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez D850
27 minut temu, D850 napisał:

Masz ustwione Max. Wyłącz jednak normalizację głośności !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, D850 napisał:

Wyłączenie normalizacji nic nie zmieniło, dalej są dodatkowe przerwy między utworami.

Ale lepsza jakość 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, D850 napisał:

Ukryta Zawartość

Wyłącz normalizację głośności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemek696
styl

MUSIC NON STOP

Fakt że korzystam z Tidala tylko na smartfonie ale nie zauważyłem by przerwy były jakieś drastyczne. Powiedziałbym nawet że przerwy były bardziej odczuwalne na Spotify.

W dniu 9.01.2025 o 06:32, Piotr Sonido napisał:

Czyki trzeba być zalogowanym na tamtym urządzeniu? Taka różnica.

Deezer Connect działa z Moodeaudio, nie jest oficjalnie wspierany przez Deezer. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 10.01.2025 o 17:45, robo27 napisał:

Deezer Connect działa z Moodeaudio, nie jest oficjalnie wspierany przez Deezer. 

Ukryta Zawartość

To na malinie. 

Może bym wrócił do niej. 

Ukryta Zawartość

Fajny materiał. Korzystam 😞

Na szczęście mi playlisty robi dobrze. Zgadzam się że grupuje według moodu. Ale mi akurat wykonawcy tam się zgadzają. 

Jeśli chodzi o aplikację, algorytmy wyszukiwania i podstawiania to jest rewelacyjny. Ale jakość dźwięku już niekoniecznie. No ten wyzysk twórców bardzo źle oceniam. Jest czy był serial 'Playlista' o Spotify na Netfilix. Chyba 6 odcinkow pokazujący jak to wygląda z każdej strony: słuchających, producentów, twórców muzyki i twórców Spotify. Warto obejrzeć.

22 minuty temu, D850 napisał:

na Netfilix.

Akurat oba serwisy stawiam na tym samym poziomie. Nie trawię Netflixa za natarczywe promowanie ideologii LGBT 🤮

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

Mi Spot nigdy nie podszedł. Wolę konkurencję 

Rozumiem. Nie będę przekonywał.

Mi z kolei sugestie tidala kompletnie nigdy nie leżały. 

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Akurat oba serwisy stawiam na tym samym poziomie. Nie trawię Netflixa za natarczywe promowanie ideologii LGBT 🤮

To niestety nie dotyczy tylko ich. W bajce Disneya o Buzz astral dziewczynka miała dwie mamy. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mi z kolei sugestie tidala kompletnie nigdy nie leżały. 

Mi też. Wybieram Tidala że względu na jakość dźwięku. Nie opieram się na sugestiach serwisów. 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

To niestety nie dotyczy tylko ich. W bajce Disneya o Buzz astral dziewczynka miała dwie mamy. 

Dlatego jestem wierny Królikowi Bugsowi. Kawał chama ale przynajmniej  reprezentuje tradycyjne wartości 😁

W dniu 15.01.2025 o 17:33, piotrek7 napisał:

Wybieram Tidala że względu na jakość dźwięku

Tak, tam trzeba wyraźnie wpisać album który się chce słuchać i wtedy korzystać.

W dniu 15.01.2025 o 17:33, piotrek7 napisał:

Dlatego jestem wierny Królikowi Bugsowi. Kawał chama ale przynajmniej  reprezentuje tradycyjne wartości 😁

Dobre 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi