Skocz do zawartości
IGNORED

Tidal vs Spotify różnica w jakości.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, przmor napisał:

Może chodziło o to, że korzystając z LDAC Tidal dokonuje kompresji dwieku.

Nie Tidal ! System dokonuje kompresji. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

43 minuty temu, mikel napisał:

Straszne autorytety pfff... Natomiast są dowody łatwo wyszukiwalne w sieci pokazujące zupełnie coś innego.

W dniu 23.04.2024 o 09:58, marek666 napisał:

Na słuchawkach BT z SBC różnicy też nie słyszałem. Po przesiadce na LDAC już tak, nie mówiąc o połączeniu kablowym.

Miałem Spotify, przesiadłem się na Tidala, testowałem Qobuza, wylądowałem finalnie w Deezer. Flac 44.1/16 mi wystarcza.

Może to psychoakustyka, wiem że Spotify ma kompresję stratną, więc brzmi mi gorzej. Ważne, że jest wybór i wszędzie gra muzyka.

Nie używam słuchawek na BT. Tylko podłączone kablowo. 

Ale odnoszę się także do systemów stereo których miałem wiele. Nigdy w żadnym Spotify nie było przykryte kocem.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale odnoszę się także do systemów stereo których miałem wiele. Nigdy w żadnym Spotify nie było przykryte kocem.

Kocem bym tego nie nazwał, różnica jest subtelna i nie w każdym rodzaju muzyki ją słyszę.

Ale dlaczego mam płacić więcej za Spotify 320kbps niż płacę w Deezer za FLAC?

Bo w Spotify te algorytmy podpowiadania są ponoć mega mega. Nie wiem, korzystam z Tidal i nie mam powodów do narzekania na algorytmy. Tidal najwięcej płaci twórcom od od każdego odtworzenia utworu i to jest jak dla mnie kolejny argument ZA.

5 minut temu, przmor napisał:

Bo w Spotify te algorytmy podpowiadania są ponoć mega mega. Nie wiem, korzystam z Tidal i nie mam powodów do narzekania na algorytmy. Tidal najwięcej płaci twórcom od od każdego odtworzenia utworu i to jest jak dla mnie kolejny argument ZA.

Potwierdzam, poza tym Spotify ma najlepszą apkę. 

A mnie na przykład apka Spotify irytuje często. Nie wiem, może to wieloletnie przyzwyczajenia do Tidala, ale jakoś nie lubię się poruszać po niej.

20 godzin temu, marek666 napisał:

Kocem bym tego nie nazwał, różnica jest subtelna i nie w każdym rodzaju muzyki ją słyszę.

Ale dlaczego mam płacić więcej za Spotify 320kbps niż płacę w Deezer za FLAC?

Do tego się nie odnosiłem odniosłem się jedynie do którejś wypowiedzi poprzedniej gdzie ktoś pisał o takiej różnicy. 

Nikomu nie zaglądam do portfela i nie wnikam za co płaci. 

Jeśli chodzi o sama aplikacje i sugerowane utwory to tutaj zdecydowanie Spotify przynajmniej w moim odczuciu wygrywa. Na tidalu wielokrotnie po przesłuchanej płycie zdarzało mu się sugerować kompletnie inny rodzaj muzyki którego wręcz nie lubię.

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do tego się nie odnosiłem odniosłem się jedynie do którejś wypowiedzi poprzedniej gdzie ktoś pisał o takiej różnicy. 

Nikomu nie zaglądam do portfela i nie wnikam za co płaci. 

Jeśli chodzi o sama aplikacje i sugerowane utwory to tutaj zdecydowanie Spotify przynajmniej w moim odczuciu wygrywa. Na tidalu wielokrotnie po przesłuchanej płycie zdarzało mu się sugerować kompletnie inny rodzaj muzyki którego wręcz nie lubię.

Spotify pozwala na łatwe odkrywanie muzyki w gatunkach, których się często słucha, naprawdę jest to fajne. Jeśli ma się w pakiecie rodzinnym to Spotify wychodzi stosunkowo tanio, coś chyba 6-8 złotych/m-c za osobę, szczegółów nie znam bo to załatwia moja młodzież 🙂 

10 minut temu, paww napisał:

Spotify pozwala na łatwe odkrywanie muzyki w gatunkach, których się często słucha, naprawdę jest to fajne. Jeśli ma się w pakiecie rodzinnym to Spotify wychodzi stosunkowo tanio, coś chyba 6-8 złotych/m-c za osobę, szczegółów nie znam bo to załatwia moja młodzież 🙂 

Jeżeli użytkownik Tidal w teakcie zakładania profilu określił preferowane gatunki muzyczne/wykonawcy, to algorytm od początku odpowiednio dobiera propozycje

11 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Jeżeli użytkownik Tidal w teakcie zakładania profilu określił preferowane gatunki muzyczne/wykonawcy, to algorytm od początku odpowiednio dobiera propozycje

I robi to zwyczajnie gorzej od Spotify. 

12 minut temu, Zbi_Rek napisał:

Możliwe, że tak jest. Jeśli chodzi o Spotify to nic nie robię tylko od trzech lat słucham muzyki, a resztę robi Spotify. Nie wiem jak to wygląda w innych aplikacjach bo nie korzystałem z nich.

I od trzech lat tkwisz w tych samych klimatach :) Osobiście lubię kiedy Tidal wrzuci coś od siebie do radia utworu, niekoniecznie zbieżnego z aktualnie odtwarzanym gatunkiem muzyki.

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zazwyczaj słucham tego co sam wybiorę, więc tej funkcjonalności nie porównywałem pomiędzy aplikacjami. Z natywnych aplikacji korzystam mało a soft do mojego streamera jak się skończy kolejka to po prostu się zatrzymuje.

U mnie Spotify ma dosyć trudno bo słucham w czterech obszarach: metal/hard rock, indie, klasyka i muzyka oratoryjna (msze).

Ale algorytm podpowiedzi sobie jakoś radzi i nie zmienia repertuaru np. z indie rocka na msze gregoriańskie, a by mógł 🙂 

Wracając do tematu wątku, czyli jakości.

Linkowany już przeze mnie Łukasz Drozd przetestował też Spotify i inne serwisy. Ponieważ sam tworzy muzykę, więc porównywał do własnego pliku WAV, który wysłał do w/w serwisów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

U mnie Spotify ma dosyć trudno bo słucham w czterech obszarach: metal/hard rock, indie, klasyka i muzyka oratoryjna (msze).
Ale algorytm podpowiedzi sobie jakoś radzi i nie zmienia repertuaru np. z indie rocka na msze gregoriańskie, a by mógł  
U mnie Tidal ma jeszcze gorzej bo słucham dosłownie wszystkiego, czasem nawet nie z własnej woli muzyki typu "Zaczarowany burdel". Algorytm radia utworu nie miesza jednak wszystkich gatunków jakich słucham.
5 godzin temu, przmor napisał:
7 godzin temu, paww napisał:
Ale algorytm podpowiedzi sobie jakoś radzi i nie zmienia repertuaru np. z indie rocka na msze gregoriańskie, a by mógł

Ukryta Zawartość

U mnie Tidal ma jeszcze gorzej bo słucham dosłownie wszystkiego, czasem nawet nie z własnej woli muzyki typu "Zaczarowany burdel". Algorytm radia utworu nie miesza jednak wszystkich gatunków jakich słucham.

Najważniejsze, że jakoś działa bo np. wieczorem puszczam mszę gregoriańską, zasypiam w niebie, a po zaśnięciu odpali mi Judas Priest i przebudzę się w piekle 🙂 

Ukryta Zawartość

Według mnie działa dobrze. Przed snem wprawdzie nie słucham ale często włączam radio jakiegoś utworu podczas kilkugodzinnej randki i nie przypominam sobie abym musiał kiedykolwiek po telefon sięgać żeby przełączyć na następny utwór.

5 minut temu, przmor napisał:

Według mnie działa dobrze.

Myślę, że wszyscy możemy się zgodzić z plusami Spotify:

- aplikacja Spotify jest wygodna,

- algorytmy podpowiedzi utworów są bardzo dobre (w części wynika to z bardzo dużej liczy użytkowników,AI ma na kim się uczyć),

- connect dostępny na większości streamerów.

Minus jest jeden - używanie kompresji stratnej. Czy to słychać? Jak widać z całej dyskusji niekoniecznie, a nawet jeśli to nie każdemu przeszkadza. Warto jednak o tym pamiętać i świadomie dokonywać wyboru.

Jak odpinam przewód od słuchawek i przełączam na BT to wiem, że będzie odrobinę gorzej ale wygoda w tym przypadku jest ważniejsza.

44 minuty temu, marek666 napisał:

Myślę, że wszyscy możemy się zgodzić z plusami Spotify:

- aplikacja Spotify jest wygodna,

- algorytmy podpowiedzi utworów są bardzo dobre (w części wynika to z bardzo dużej liczy użytkowników,AI ma na kim się uczyć),

- connect dostępny na większości streamerów.

Minus jest jeden - używanie kompresji stratnej. Czy to słychać? Jak widać z całej dyskusji niekoniecznie, a nawet jeśli to nie każdemu przeszkadza. Warto jednak o tym pamiętać i świadomie dokonywać wyboru.

Jak odpinam przewód od słuchawek i przełączam na BT to wiem, że będzie odrobinę gorzej ale wygoda w tym przypadku jest ważniejsza.

Jakiś czas temu zauważyłem, że mimo wielości systemów, rozwiązań, kombinacji, audiofilskich rozważań, porad różnych ekspertów branżowych i samozwańczych pisarzy, można zauważyć, że na końcu w audio wygrywa wygoda w akceptowalnej jakości, a nie sama jakość jako jedyny i najważniejszy czynnik. Oczywiście można się spierać, że jakość najważniejsza, bezstratny bitrate, hi-endowe przetworniki i inne cuda i że to słychać i ma to wielkie znaczenie. Jednak jeśli ktoś naprawdę słucha muzyki i jest to dla niego ważne, to w rezultacie i tak zbuduje system (a często kilka), który będzie mu najwygodniejszy, niekoniecznie najwyższej, wysublimowanej jakości, ale wygodny w codziennym użytkowaniu. Nie żebym pomijał aspekt jakości, ona jest ważna, ale od pewnego momentu uzyskuje się już na tyle wysoką, że te opisywane (a może i słyszane przez niektóre osoby) różnice nie są tak ważne jak wygoda. Można być prawie pewnym, że jeśli ktoś nie będzie miał audionervosy, a szczerze i z zadowoleniem słucha muzyki, to ostatecznie pójdzie w tym kierunku.

Ja mam zupełnie inne zdanie - stawiam jakość ponad wygodę. Nie może być kompromisów jeśli chodzi o jakość. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

17 minut temu, paww napisał:

Jednak jeśli ktoś naprawdę słucha muzyki i jest to dla niego ważne, to w rezultacie i tak zbuduje system (a często kilka), który będzie mu najwygodniejszy, niekoniecznie najwyższej, wysublimowanej jakości, ale wygodny w codziennym użytkowaniu.

A co z audiofilami, którzy słuchają tylko z winylu a ich wzmacniacze nie mają nawet pilota (znam takich)? Wygody w tym żadnej nie ma, jest rytuał.

1 minutę temu, marek666 napisał:

A co z audiofilami, którzy słuchają tylko z winylu a ich wzmacniacze nie mają nawet pilota (znam takich)? Wygody w tym żadnej nie ma, jest rytuał.

Sam tak wiele lat słuchałem, sam dźwięk super, dostęp do niej to już gorzej. Ale najważniejsze pytanie, jak słuchać płyty winylowej na ulicy? 🙂 

Dodam, że bardzo dużo słucham muzyki na zewnątrz.

15 minut temu, paww napisał:

Sam tak wiele lat słuchałem, sam dźwięk super, dostęp do niej to już gorzej. Ale najważniejsze pytanie, jak słuchać płyty winylowej na ulicy? 🙂 

Dodam, że bardzo dużo słucham muzyki na zewnątrz.

To bardzo nie audiofilsko, gdzie kable, gdzie liniowe zasilacze, gdzie adaptacja akustyczna? 🤣

23 minuty temu, paww napisał:

. Ale najważniejsze pytanie, jak słuchać płyty winylowej na ulicy? 🙂 

Wystarczy zgrać sobie do mp3

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

47 minut temu, Piopio napisał:

Ja mam zupełnie inne zdanie - stawiam jakość ponad wygodę. Nie może być kompromisów jeśli chodzi o jakość. 

Przyjdą lata... i zmieni Ci się. I to nie sarkazm, a życiowa prawda. Choć możesz być wyjątkiem 😉

3 minuty temu, StachMuszel napisał:

Przyjdą lata... i zmieni Ci się. I to nie sarkazm, a życiowa prawda. Choć możesz być wyjątkiem 😉

Stach, wyjąłeś mi to z ust 🙂 

W dniu 24.04.2024 o 17:32, Ajothe napisał:

Potwierdzam, poza tym Spotify ma najlepszą apkę. 

Ja mam tylko porównanie Spotify do Qobuza, i Spotify jest nieporównywalnie przyjemniejszy w obsłudze i też sam wygląd aplikacji o wiele lepszy dla moich oczu.

Edytowane przez Adi777
  • Pokaż nowe odpowiedzi