Skocz do zawartości
IGNORED

TONEWINNER AD-86D PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000ZŁ !!

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, RobG1974 napisał:

To ten AD1 - PA to ciężko zapewne z bagażnika wyjąc jak waży ponad 42 kg

na szczęście mieliśmy busa i potem wózek więc tyle co zdjąć z paki. Gorzej wyjąć z pudełka 😛 Bo najwygodniej jak robi to jedna osoba. 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

2 godziny temu, payong napisał:

Też żyłem tą nadzieją 😉

Czekam z niecierpliwością na opinie 🙂 zaintrygowałeś mnie.

Tak dla następnych testujących zachęcam podpiąć naszego bohatera testu pod zewnętrzny pre. Już takie Primare Pre 30 bardzo dużo zmienia.e8b6096962e140a853689e5b88eb52de.jpg

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Czas na "recenzję"

Subiektywny opis wrażeń i wniosków po spotkaniu z wzmacniaczem zintegrowanym Tonewinner AD-86 AD.

Pierwszy kontakt

Wszystko zaczyna od opakowania . Porzadny kawałek kartonu , choć pojedyńczy . W środku grube wytłoczki stereopianu a sam klocek w czarnym antystatycznym ( chyba ) worku . Dodatkowy kartonik z kablem zasilającym . Miał być pilot ale gdzieś zaginoł w czasie walki , niestety .

Masa samego sprzetu bardzo poważna około 21 kg. Tak że żadne popierdółki . A pomyśleć ze kiedy zaczynałem swoją przygodę ze sprzętem tłumaczyłem profanom że audio musi swoje ważyć 😉

Kiedy opadł kurz i wyrównałem oddech patrzę i nie wierzę . Już to gdzieś widziałem ( stary jestem ) . Nie żeby jakiś prosty plagiat ale jeżeli ktoś pamięta najwyższe modele amplitunerów AV Yamahy z przełomu wieków bardzie wiedział gdzie marka Tonewinner czerpała inspiracje .

I nie jest to zarzut .

Kolor . Osobiście określam się jako sprzętowy rasista bo od 1997 nie uznaje czarnych obudów jak dobrze by nie były zaprojektowane . Tu natomiast mamy dosyć ciekawy i praktyczny mix srebrnego polerowanego aluminium w centrum i czarnych boczków stanowiących jednocześnie panele radiatorów na całej głębokości z obu stron wzmacniacza.

Po chwili zastanowienia muszę uznać takie rozwiązanie za rozsądne z punktu widzenia stylistyki urządzenia oraz możliwości zestawienia go z innymi urządzeniami np. W czarnych obudowach .

Jeszcze kilka lat temu byłbym ostrożny w ocenia czysto chińskich marek jeżeli chodzi o wykonanie i jakość materiałów .

W przypadku naszego bohatera mamy wysokiej jakości materiały czy metalowe czy z tworzyw sztucznych więc spokojne 4++ . Spasowanie poszczególnych elementów samej obudowy na europejskim poziomie i na płycie czołowej i tylnej . Wszystkie złacza nie budzą wątpliwości że przeżyją wiele lat eksploatacji . Jedyny mały minus to pokrętło regulacji głośności , jest jakby lekko lużne i trochę plastikowe o czym szybko zapomnimy korzystając z pilota.

Podłączenia i praca .

Ilość złączy analogowych i cyfrowych dobrze przenyślana i wystarczająca w większości naszych zestawów . Są w sumie dwa zaskoczenia . Wejście USB A na przednim panelu oraz slot kart pamięci na tylnej ścianie urządzenia . Dla konserwatywnych dzwiękolubów gadżet ale w niektórych miejscach na globie niezbędny dodatek . Jedynym obiektywnym minusem to niezbyt szeroki wachlarz formatów obsługiwanych przez te sloty .

Z pierwszego okazjonalnie skorzystałem , z wejscia na tylnym panelu już nie . Mamy w ofercie możliwość połaczenia bluetothe z czego na pewno ucieszą się młodsi miłośnicy muzyki.

Duże plusy za sposób startu urządzenia . Po pierwsze buforowanie sygnału podawanego na głośniki i automatyczny start wzmocnienia od zera do ostatnio urzywanego wzmocnienia sygnału . Niby drobiazg ale może nia raz uratować głośniki i stosunki z domownikami .

Po bezpiecznym starcie urządzenie się oczywiście nagrzewa . Początkowo się obawiałem o mikroklimat salonu odsłuchowego . Ostatecznie w materiałach informacyjnych producent z dumą pisze o klasie A . W praktyce w tej klasie jest oddawane kilka-kilkanaście pierwszych watów .

W efekcie boczne radiatory nagrzewają się w około pół godziny do temperatury 40-45 C i w kolejnych godzinach ta temperatura już nie wzrasta . Co więcej inne części obudowy nie wykazują żadnych objawów gorączki.

Jednym z najważniejszych dla mnie elementów oceny każdej integry jest praca przedwzmacniacza a w szczególności regulacja głośności .

Tutaj Tonewinnerowi należą się słowa najwyższego uznania . Od najniższych poziomów aż do granicy mozliwości odsłuchowych urządzenie pracuje maksymalnie liniowo . Zmiany wzmocnienia w róznych poziomach nie powodują degradacji dzwięku czy jego zmiany charakteru . A co najważniejsze poziom wysterowania kanałów jest od początku do końca ( chyba ) wręcz wzorcowy . Myslę że japońskie , amerykańskie czy europejskie marki mogly by się uczyć od 30 letniego nuworysza rynku audio .

Po prostu wielki plus .

Niema możliwości w warunkach domowych ale muszę tu przyznać że deklarowana moc wzocnienia jest prawdziwa z czym mają czesto problemy koledzy z azjatyckiego rynku .

Kolejny , chyba największy komplement , to fakt że ta integra nie miała problemu z wysterowaniem moich podłogowych paczek Dynaudio .Niezależnie od gatunku muzycznego czy zastosowanego źródła . Każdy kto miał lub ma do czynienai z produktami tej duńskiej manufaktury wie że to krwawy test.

Brzmienie i ocena soniczna .

Jak zawsze będe ostrożny . Mamy różne żródła , rózną muzykę a przedewszystkim diametralnie różne warunki akustyczne żeby móc pewne aspekty soniczne porównywać obiektywnie .

Ten element zostawmy zawodowcom a przede wszystkim dziennikarzom .

Powiem ogólnie . Ta integra oczywiście ma swój charakter . Z wyraźną tendencją do pracy niskimi rejestrami . Będzie bardziej nadawać się do muzyki rockowej , blusa R&B czy nawet soulu .

Mniej się sprawdzi w rejonie twórczości wokalnej czy jazzu . Klasyczna muzyka elektroniczna też wymaga regulacji tonów a takie możliwości w menu urządznia też mamy . Łacznie z regulacją manualną balansu .

Są to jednak niuanse z którymi spotkamy się w urządzeniach konkurencji , więc niewątpliwie nie są dyskwalifikujące .

Od 15 listopada codziennie rano słucham całej płyty Bruca " Bossa" Springsteena " Only Strong Survive " i tak też było w czasie mojego testu . Standarty amerykańskie muzyki z lat 50,60 czy 70 tych brzmiały bardzo dobrze i nasze urządznie w żaden sposób nie zniechęcało to codziennego porannego rytuału .

Szybkie podsumowanie

Warto kupić . Gdy będzimy mieć w pamięci cenę tej jednostki , jakość materiałow i wykonanie możliwości połaczeń a również moc i jakość dzwięku niewątpliwie uznamy że to udany zakup .

Można się oczywiście snobować na stare marki audio ale musimy pamietać że porównywalne konstrukcje to wydatek dwu lub trzy krotnie wyższy .

Żyjemy w czasach bezczelnej inflacji konsumenckiej . Od Doliny Śmierci aż po wschodnie granice UE firmy się przescigają kto zawoła za swoje produkty więcej .W takim momencie dobrze że są firmy jak Tonewinner . W innym przypadku zapaść branży audio była by większe niz w czasach bumu na KD.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 1.03.2023 o 09:46, RobG1974 napisał:

Dzisiaj paczka z naszym bohaterem została wysłana do kolegi @marcinmarcin

Paczka dotarła 👍

Klamot lodowaty, więc odpalenie jutro.

Wagowo hajend 😉

W porównaniu do Hypex to jakieś 20x lepszy... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

46 minut temu, marcinmarcin napisał:

Paczka dotarła 👍

Klamot lodowaty, więc odpalenie jutro.

Wagowo hajend 😉

W porównaniu do Hypex to jakieś 20x lepszy... 

To czekamy na pierwszy "rzut ucha" 🙂

W dniu 2.03.2023 o 19:40, Audiomagic.pl napisał:

To czekamy na pierwszy "rzut ucha" 🙂

Swoją opinię już mam 😉 sprzęt mogę wysłać wysłać kolejnemu testującemu

@Audiomagic.pl rozumiem że kolejna osoba zgodnie z listą to @LukPl którego poproszę o dane adresowe na priv 🙂 

25 minut temu, marcinmarcin napisał:

Swoją opinię już mam 😉 sprzęt mogę wysłać wysłać kolejnemu testującemu

@Audiomagic.pl rozumiem że kolejna osoba zgodnie z listą to @LukPl którego poproszę o dane adresowe na priv 🙂 

🙂 Super, czekam z niecierpliwością.

22 godziny temu, LukPl napisał:

🙂 Super, czekam z niecierpliwością.

Sprzęt wysłany, owocnego testowania 🙂 

Szanowni koledzy proszę o przesunięcie mnie na koniec kolejki w przyszłym tygodniu nie będę miał czasu na testy ;(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czyli lista na dalsze odsłuchy jest taka? - z prawdopodobnym dniem otrzymania przesylki

6.  Servulus    - 15 marca
7.  Kw202       - 22 marca
8.  marteo1981  - 29 marca
9.  AndrzejPiaseczno  - 5 kwietnia
10. Robert Kalifornia - 12 kwietnia
11. pit80             - 19 kwietnia
12. bopich            - 28 kwietnia

@Audiomagic.pl A ja chciałem się dopytać co do recenzji. Domyślam się że tak jak kolega wcześniej wrzucamy je tutaj. Jest jakiś termin? Trzymamy się jakiejś kolejności?

4 godziny temu, LukPl napisał:

@Audiomagic.pl A ja chciałem się dopytać co do recenzji. Domyślam się że tak jak kolega wcześniej wrzucamy je tutaj. Jest jakiś termin? Trzymamy się jakiejś kolejności?

Fajnie by było jakby w ciągu tygodnia od testu. Ale co do kolejności to bez znaczenia. Rozumiem że każdy ma swoje sprawy i różnie bywa z czasem. Mogę zdradzić że i tak mam potem tabelkę w excelu gdzie tam sobie jakoś oceniam recenzje pod różnym względem i przy nicku wpisuje ocenę tak upraszczając. Więc po mojej stronie bez różnicy kolejność. Bo zakończonym teście wszystkie czytam jeszcze raz .

@Audiomagic.pl Wszystko jasne, dzięki. Może wychodzę teraz za bardzo przed szereg, szczególnie że pierwszy raz biorę udział w Waszym teście, ale uważam jakiś taki mały ogólny regulamin by się przydał kiedyś tam w przyszłości, bo mieliśmy już kilka testów i tylko jedna recenzje. To oczywiście tylko sugestia. Ja przy okazji dziękuję za możliwość wzięcia udziału w teście, mam nadzieję że to tylko początek przygody, z niecierpliwością czekam na następne.

1 minutę temu, LukPl napisał:

@Audiomagic.pl Wszystko jasne, dzięki. Może wychodzę teraz za bardzo przed szereg, szczególnie że pierwszy raz biorę udział w Waszym teście, ale uważam jakiś taki mały ogólny regulamin by się przydał kiedyś tam w przyszłości, bo mieliśmy już kilka testów i tylko jedna recenzje. To oczywiście tylko sugestia. Ja przy okazji dziękuję za możliwość wzięcia udziału w teście, mam nadzieję że to tylko początek przygody, z niecierpliwością czekam na następne.

Teraz przy hidizs na zamkniecie dałem informacje żę daje tydzień na nadrobienie jak ktoś nie napisał. Ale w następnym napisze że proszę w ciągu tygodnia o napisanie. Oczywiście jak ktoś sie nie wyrobi to zrozumiałe bo wiadomo jak jest z czasem 🙂 A co do kolejnego testu to jutro popatrzę co mogę przywłaszczyć na testy z magazynu 😉 Jak macie jakieś sugestie co byście chcieli sprawdzić DAC czy wzmacniacz czy cos to śmiało pisać 🙂

5 minut temu, LukPl napisał:

już kilka testów i tylko jedna recenzje

Z Twoje wypowiedzi wynika, że wygrałbym wszystkie toury bo zawsze dawałem recenzje. Konkurencja była duża i niestety moje recenzje nie uzyskały aprobaty. Podsumowując wielu kolegów (przepraszam koleżanki) opublikowało recenzje i nie jest jak twierdzisz.

OK - masz rację jeśli chodzi o ten test, przepraszam.

Wkrótce opublikuję moją recenzję.

Edytowane przez payong
4 minuty temu, payong napisał:

Z Twoje wypowiedzi wynika, że wygrałbym wszystkie toury bo zawsze dawałem recenzje. Konkurencja była duża i niestety moje recenzje nie uzyskały aprobaty. Podsumowując wielu kolegów (przepraszam koleżanki) opublikowało recenzje i nie jest jak twierdzisz.

OK - masz rację jeśli chodzi o ten test, przepraszam.

Wkrótce opublikuję moją recenzję.

Tak, chodziło mi tylko o ten test, powinienem się jaśniej wyrazić

6 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

A co do kolejnego testu to jutro popatrzę co mogę przywłaszczyć na testy z magazynu 😉 Jak macie jakieś sugestie co byście chcieli sprawdzić DAC czy wzmacniacz czy cos to śmiało pisać

Ja bardzo chętnie wziąłbym udział w teście jakiegoś DAC`a. Będę się starał brać udział w każdym, ale przetworniki szczególnie mnie teraz interesują.

6 minut temu, payong napisał:

A eh, oooo, to są odczucia twórcy recenzji 🙂

Nie zbesztać ale też nie wychwalać pod niebiosa.

No nie wiem, ja planuje szczerą recenzje, opisze sprzęt zgodnie z odczuciami i zgodnie z sumieniem, żebym mógł spać spokojnie. Ja jestem szczerym człowiekiem, przez co nie mam wielu przyjaciół, ale przez co mam sporo czasu 🙂 

10 minut temu, LukPl napisał:

No nie wiem, ja planuje szczerą recenzje,

Me too 🙂 to jest już nas dwóch. Ciekaw jestem porównania naszych dwóch recenzji, które powstają według tych sanych reguł.

Mogę tu napisać, bo nikt nie podsłuchuje w główny wątku, że słuchawki OLlO 5X są - i tego słowa nie nawidzę ale młodzi  je kochają - zajebiste 😄😇🥰

Edytowane przez payong
  • Pokaż nowe odpowiedzi