Skocz do zawartości
IGNORED

Mały subwoofer, obudowa zamknięta, głośnik 20 cm max, do 800 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Poszukuję subwoofera w obudowie zamkniętej z głośnikiem na przodzie o średnicy nie większej niż 20 cm i mocą do 100 watt. Będzie on podłączony do Soundbara Yamaha 5100 w pokoju o powierzchni 20m2 w cenie do 800 zł za używany. Myślałem nad Rel-em T Zero lub 5 ale tam głośnik jest od spodu, niestety takie odpadają od razu. Mieszkanie w bloku a pode mną mieszka noworodek więc nie mogę głośno słuchać. Nie chcę nim burzyć ścian chodzi mi tylko o uzupełnienie dolnych rejestrów. 

Oryginalnie pasuje Yamaha YST-FSW150 ale tam jest bass reflex no i 16 cm ale od dołu.

Co koledzy mogli by polecić? Za wszelką pomoc z góry dziękuję

Edytowane przez Vintageaudiofil

Pozycja głośnika tj dół czy bok, nie ma większego znaczenia dla słyszalności u sąsiadów. Bas reflex w małym subwooferze też może być korzystnie zaimplementowany. Rela i tak nie kupisz za 800zł, chyba że jakieś mocno poobijane T-zero / Quake. W niskiej cenie nieźle grają małe suby Kef np PSW 1000v2. Tanie suby Yamahy odpuściłbym, jednostajne buczenie a nie bas. 

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
4 minuty temu, don111 napisał:

Pozycja głośnika tj dół czy bok, nie ma większego znaczenia dla słyszalności u sąsiadów

Przepraszam ale to są największe bzdury jakie słyszałem. Ustaw kolumnę frontem do ściany a ustaw tyłem. W sąsiednim pokoju ustaw decybelomierz i włącz częstotliwości i zmierz

5 minut temu, don111 napisał:

Rela i tak nie kupisz za 800zł, chyba że jakieś mocno poobijane T-zero

Za 900 zł 62F50871-2570-4D22-9649-AB79A4F717A2.thumb.jpeg.d45103496f1518cd7bf7789b36655c7b.jpeg

T-5 od Rel-a

7 minut temu, don111 napisał:

W niskiej cenie nieźle grają małe suby Kef np PSW 1000v2

Ale to obudowa bass reflex i głośnik w dół skierowany

Ok sorry, nie znam się na subwooferach, ale nadal czytam i się uczę. Czytałem że subwooferowe częstotliwości nie są kierunkowe. Jak kiedyś sobie kupię w końcu subwoofer to sprawdzę. 

7 godzin temu, don111 napisał:

Ok sorry, nie znam się na subwooferach, ale nadal czytam i się uczę. Czytałem że subwooferowe częstotliwości nie są kierunkowe. Jak kiedyś sobie kupię w końcu subwoofer to sprawdzę. 

nie są ale słyszysz że masz jeden sub i gdzie go postawiłeś. Umiejscowienie membrany i to czym oddycha ma znaczenie, głośniki osadzone od dołu mają bardziej obciążony napęd i w teorii mogą się szybciej zużyć.

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Za 1100 zł mogę kupić Klipsch R-110SW lub Polk HTS-10 

Warto dokładać do tych subwooferów? Wiem że to coś innego niż moje założenia ale jeżeli warto to mógłbym dołożyć te parę złotych.  

8 godzin temu, fetek napisał:

nie są ale słyszysz że masz jeden sub i gdzie go postawiłeś. Umiejscowienie membrany i to czym oddycha ma znaczenie, głośniki osadzone od dołu mają bardziej obciążony napęd i w teorii mogą się szybciej zużyć.

Tak samo sensowne jak to że trzeba odwracać co jakiś czas głośniki promieniujące do przodu. Co do kierunkowości - miałem u siebie ze 30-40 subwooferów. W tym identyczne modele z głośnikiem z przodu i od dołu (BK  XXLS 400), z głośnikami/membranami biernymi od przodu i od dołu oraz na odwrót.  Wystarczy aby subwooder stał stabilnie (dobra izolacja od podłoża lub kolce/nóżki) i nie ma żadnego większego znaczenia gdzie jest głośnik, chyba że go będziesz odcinał bezsensownie wysoko (100hz+), to wtedy może usłyszysz znaczące różnice w kierunkowości, bo te częstotliwości już bardziej słyszymy niż czujemy. Gdy subwoofer jest lekki albo stoi niestabilnie to mogą być różnice wynikające właśnie z konstrukcji (głośnik przód / bok), mniej kłopotliwe są te z dolnym. 

15 godzin temu, Vintageaudiofil napisał:

Przepraszam ale to są największe bzdury jakie słyszałem. Ustaw kolumnę frontem do ściany a ustaw tyłem. W sąsiednim pokoju ustaw decybelomierz i włącz częstotliwości i zmierz

Za 900 zł 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

T-5 od Rel-a

Ale to obudowa bass reflex i głośnik w dół skierowany

No to ustaw kolumnę przodem i tyłem i pomierz ALE dla częstotliwości subwooderowych, a nie wyższego pasma. Chętnie poznamy wyniki

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, don111 napisał:

Tak samo sensowne jak to że trzeba odwracać co jakiś czas głośniki promieniujące do przodu. Co do kierunkowości - miałem u siebie ze 30-40 subwooferów. W tym identyczne modele z głośnikiem z przodu i od dołu (BK  XXLS 400), z głośnikami/membranami biernymi od przodu i od dołu oraz na odwrót.  Wystarczy aby subwooder stał stabilnie (dobra izolacja od podłoża lub kolce/nóżki)

Nigdy o takiej teorii nie słyszałem a sprzętu z tego przedziału nie słuchałem lata więc trudno mi się ustosunkować.

Jak z podłogi zrobiłeś membranę to nic Ci nie pomoże, ewentualnie wiadra wody, pustaki na podłodze.

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

stare edycje Tannoy z serii TS

najlepszy z tanich i malych subwooferow - Tannoy TS8 - szybki punktowy, nie rozwlekly bas - polecam

nie ma roznicy czy membrana w dol czy z boku, jesli f odciecia jest na 100 Hz lub ponizej

Edytowane przez SZROT
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Odcięcie będzie musiało być na 120 hz, dziś się pobawiłem w ustawieniach i gdy włączę wyjście na subwoofer automatycznie odcina bas z tych dwóch 11 cm głośników wbudowanych, jest tylko opcja 80hz, 100hz i 120hz do wyboru. Dobrze że w ogóle jest

Chyba kupię ten, słyszałem kiedyś ten zestaw Area w salonie

https://allegrolokalnie.pl/oferta/foc

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
58 minut temu, SZROT napisał:

najlepszy z tanich i malych subwooferow - Tannoy TS8 - szybki punktowy, nie rozwlekly bas - polecam

Szkoda że nie do dostania ale namierzyłem inny w obudowie zamkniętej i myślę że to będzie to 

tutaj taniej, rownie dobry i zamiast obudowy zamknietej dwie membrany pasywne: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
13 minut temu, SZROT napisał:

tutaj taniej, rownie dobry i zamiast obudowy zamknietej dwie membrany pasywne: https://www.olx.pl/d/oferta/subwoofer-aktywny-cambridge-audio-minx-x200-CID99-IDShzJR.html

Wielkie dzięki za namiar, już dzwonię

Szkoda tylko że biały😞 pod belką bedzie kijowo wyglądał… 

Ale to nie jest najważniejsze, ważne jak będzie grał

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Kolego „SZROT” jeszcze raz  bardzo Ci dziękuję. Jestem winien Ci flaszkę dobrego trunku. Odezwij się na PW z adresem to Ci wyślę. 

Utargowałem jeszcze końcówkę z tej kwoty, w poniedziałek będzie wysyłka. Dam znać jak dojdzie, ogólnie bym podjechał jak bym miał bliżej ale że to ponad 400 km w jedną stronę to wolę wysyłkę za pobraniem. 

1 godzinę temu, Vintageaudiofil napisał:

Jestem winien Ci flaszkę dobrego trunku.

Nie ma za co, wystarczy "dziekuje", po to tu jestesmy na tym forum 🙂 Mysle ze subwoofer Ci sie spodoba bo chociaz nie ma 20 cm tylko 16 to jednak dwie dodatkowe membrny robia swoje. To duzo lepsze niz bassreflex, bo duzo szybsze, nie dudni i brak pasozytniczych rezonansow. Troche zabawy jest z ustawieniem f odciecia i fazy ale to sama przyjemnosc. Ja nigdy nie ustawialem powyzej 100 Hz ale to juz zalezy od okolicznosci. Powodzenia!

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Kolego „SZROT” nie wiem czym kolegę rozśmieszyłem, pisałem szczerze, jeżeli kolega nie pije to niech poda przykład w jaki mogę się odwdzięczyć

23 godziny temu, Vintageaudiofil napisał:

Kolego „SZROT” jeszcze raz  bardzo Ci dziękuję. Jestem winien Ci flaszkę dobrego trunku. Odezwij się na PW z adresem to Ci wyślę. 

Utargowałem jeszcze końcówkę z tej kwoty, w poniedziałek będzie wysyłka. Dam znać jak dojdzie, ogólnie bym podjechał jak bym miał bliżej ale że to ponad 400 km w jedną stronę to wolę wysyłkę za pobraniem. 

A mi? Ja go zaproponowałem ?;)

Ja oczywiście też żartuje 🙂

pozdrawiam

Piotrek 

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Nie było linku na zachętę, kolega go umieścił i dzięki niemu kupiłem suba. Jemu flaszka bardziej sie należy. Ale coś się nie odzywa w tej sprawie…😞 

Rozlej flaszke tutaj, wszyscy się napijemy 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Subwoofer przyjechał. Na zdjęciach nie było widać dokładnie śrub od panelu ze wzmacniaczem, grzebany😞 grać gra tak se bo nie wiem czy coś zostało naprawiane czy nie. Ogólnie dziwnie. Sąsiad ma Canton AS 15 i gra to zdecydowanie lepiej w porównaniu do tego CA Minx200. Kurczę wydaje mi się że utopiłem pieniądze w g… których nie oddzyskam😞

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Przeglądałem internet i w pobliżu (50 km) jest taki sub za 200 zł

Kusi by pojechać i go kupić

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Czy warto interesować się taką podstawką IsoAcoustics ISO 130 pod subwoofer by odizolować maksymalnie drgania od podłogi? 

Mogę kupić jedną sztuke za 200 zł nową z wyprzedaży, idealnie pasuje pod CA

Zda to w ogóle egzamin?

Te 200zl mozna sensowniej wydac (pozbieraj jeszcze pare stowek i dokup drugi)

Co to jest CA?

Co chcesz izolowac? Podloge od subwoofera czy subwoofer od podlogi 😉

Edytowane przez xajas
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
9 godzin temu, xajas napisał:

Te 200zl mozna sensowniej wydac (pozbieraj jeszcze pare stowek i dokup drugi)

Nie jest mi potrzebny, bardzo dobrze uzupełnia pasmo te które mi brakowało z samego soundbara, po drugie nie potrzebuję i nie zamierzam więcej kupować żadnego innego sprzętu. 

Co to jest CA?

To skrót od Cambridge Audio

czy subwoofer od podlogi

Subwoofer od podłogi

Subwoofer od podłogi

A skad biora sie te drgania podlogi, ktore potem maja sie przenosic na subwoofer?
I czy sa one „szkodliwe“ dla subwoofera?
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
11 godzin temu, xajas napisał:

A skad biora sie te drgania podlogi, ktore potem maja sie przenosic na subwoofer?
I czy sa one „szkodliwe“ dla subwoofera?

Łapie mnie kolega za słówka, dobrze wie kolega o co mi chodzi. Nie ma sensu ciągnąć tego tematu. Zamawiam i po problemie. Za takie pomoce to ja dziękuje. We vintage też tutaj się nikt nie zna. A jak ktoś już coś napisze to tylko wyśmiewanie że to stare i na śmietniku powinno się znaleść😬

Nie nie wiem

Nie wiem, czy i jaki masz problem, ktory chcesz tym ustrojstwem rozwiazac

To jest pomoc, ostrzezenie przed wywalaniem kasy na zbedne gadzety

Lepiej ja wydaj na stare Maranze i Sansui. Nawet jesli nie dzialaja to przynajmniej ladnie wygladaja

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)
W dniu 16.02.2023 o 21:28, xajas napisał:

To jest pomoc, ostrzezenie przed wywalaniem kasy na zbedne gadzety

Kolega nazywa to pomocą? Proszę Cię kolego zejdź na ziemie bo ewidentnie widać że kolega buja w obłokach. Subwoofer chcę odizolować od podłogi by nie przenosić drgań. Tak ciężko to zrozumieć? Nie mam ani kolców ani żadnych antywibracyjnych nóżek obudowa stoi bezpośrednio na panelach laminowanych a pomiędzy nimi jest szmatka z mikrofibry by nie porysać lakieru subwoofera. Tera kolega rozumie? Czy nadal trzeba tłumaczyć jak pięcio latkowi? Bo tak się czuję w tym momencie

Tak, czasami niektorym trzeba jak 5 latkowi

Czy masz w tej chwili problemy wynikajace z przenoszenia drgan subwoofera na panele (jakie i jak je stwierdziles)?

Czy jestes pweny ze to ustrojstwo to przenoszenie tych drgan eliminuje?

A nawet jesli eliminuje, to czy te panele sa pobuzane do drgan tylko przez lokalny kontakt z subwooferem, a moze bardziej poprzez fale akustyczna rozchodzaca sie po calym pomieszczeniu i pobudzajaca wszystkie powierzchnie (nie tylko lokalne panele pod subem)?

A moze kolega probuje na sile rozwiazywac jakies wyimaginowane problemy, ktore nie istnieja, albo za pomoca takich ustrojstw wcale sie nie rozwiaza?

A moze ta szmatka ci przeszkadza, a boisz sie podrapania (to mozna rozwiazac 4 plackami filcu, bez takich zbednych powyzszych gadzetow )?

Tak, gozej niz z 5-latkiem

Twoja kasa, mozesz ja marnowac na co chcesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi