Skocz do zawartości
IGNORED

czas na wzmacniacz niemal ostateczny - genialna prostota | Gryphona Callisto 2200 .

Rekomendowane odpowiedzi

Przeanalizowałem pobieżnie ten schemat załączony przez @silver_sound. Układ ciekawy ale typowy dla kategorii PRO. Wiele zabezpieczeń przed wejściem w przester dyskwalifikują te rozwiązania do zastosowań domowych. 

Układ ciekawy ale nie odkrywczy. Proponuję autorowi założyć o nim wątek. Tam możemy poddać rozwiązania dyskusji.

Co zaś do Calisto. Bogdan podesłał mi brakującą cześć schematu (bez prawa do rozpowszechniania). Teraz mogę złożyć to w całość. Układ na pewno ciekawy choć w zasadniczej części typowy. Ale jak wiadomo smaczki mogą tkwić w szczegółach. Widząc całość stwierdzam, że wzmacniacz może na pewno dobrze zagrać. 

5 minut temu, Seyv napisał:

Tutaj też nie zostały one udostępnione. Dyskusja na razie rozwija się w kierunku omówień zastosowanych rozwiązań oraz wrażeń z odsłuchu. Jeśli ktoś udostępni cały schemat i jego właściciel wniesie zażalenie zostanie on usunięty. Poza tym inaczej wygląda sprawa zrobienia klona dla siebie na własny użytek a inaczej wykonywania ich dla innych i czerpania z tego korzyści majątkowych.

ja jednak proponuje dokładniej zapoznać się z prawem odnośnie ochrony patentowej, bo mam wrażenie że powiela Pan nie poparte konkretnymi przepisami prawa teksty. w polsce isnieje też uznawane za przestępstwo umożliwianie, a w przypadku gdy pan nie ma racji i nie moderuje takich tematów, namawianie do popełnienia przestępstwa. mnie to rybka, czy oni klonując komuś wyrób, bo nie ja ponosze straty, ale mam obawy, czy taka postawa moderacji nie narusza prawa. ale moge pomóc panu i zadać zapytanie do urzędu patentowego w tym szczególnym przypadku, jak to jest, bo wszak i ja moge być w błędzie. i nie pisze tego aby się wymądrzać, ale w końcu wyjaśnić jak to jest i jakie konkretnie przepisy o tym stanowią. nie ukrywam że mam w tym interes, bo już doświadczyłem uszczerbku na zyskach, z powodu tzw klonowania, i też chce wiedzieć jak to jest.

Mam dwa pytania:

1. Dlaczego rozmawiamy o schemacie bez podanych wartości elementów?

2. Czy to jest wątek-terapia??  Wtedy ostatnie słowo to pewnie prostata ...

• Moderatorzy
5 minut temu, silver_sound napisał:

ale moge pomóc panu

5 minut temu, silver_sound napisał:

też chce wiedzieć jak to jest

Jeśli Pan będzie znał szczegóły prawa i możliwości jego interpretacji proszę o informację.

Osobiście jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju klonowania fabrycznych urządzeń zwłaszcza jeśli nosi to znamiona łamania prawa czyli kiedy zleca się wykonanie odpłatnie takiego urządzenia wykwalifikowanej osobie. Natomiast nie widzę nic złego w omówieniu działania fragmentu jakiegoś schematu, który miałby posłużyć do wykonania własnego urządzenia.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Bardzo źle się Pana czyta Panie silver_sound . Bardzo nieprzyjemnie.

Na tym forum było sporo tematów o klonowaniu  , o konstrukcjach inspirowanych rozwiązaniami komercyjnymi.

Jakos nie przypominam aby jakikolwiek producent podjął jakiekolwiek kroki prawne baby ukrócić ten niecny proceder.

No ale cóż...nasza polska przywara- aby być bardziej papieski od papieża.

34 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Przeanalizowałem pobieżnie ten schemat załączony przez @silver_sound. Układ ciekawy ale typowy dla kategorii PRO. Wiele zabezpieczeń przed wejściem w przester dyskwalifikują te rozwiązania do zastosowań domowych. 

Układ ciekawy ale nie odkrywczy. Proponuję autorowi założyć o nim wątek. Tam możemy poddać rozwiązania dyskusji.

Co zaś do Calisto. Bogdan podesłał mi brakującą cześć schematu (bez prawa do rozpowszechniania). Teraz mogę złożyć to w całość. Układ na pewno ciekawy choć w zasadniczej części typowy. Ale jak wiadomo smaczki mogą tkwić w szczegółach. Widząc całość stwierdzam, że wzmacniacz może na pewno dobrze zagrać. 

akurat te elementy pełnią całkiem inne zadania. i nikomu nie polecam robienie według tego układu wzmacniacza do domu. ja podałem go jako przykład genialności konstrukcyjnej, zatem bez sensu jest deliberowanie o nim, bo ide o zakładże znikma ilość osób w pełni rozumie zasade jego działania, więc z kim tu deliberować, bo ci co mają takową wiedze robią swoje i nie udzielają się na forach.

2 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Bardzo źle się Pana czyta Panie silver_sound . Bardzo nieprzyjemnie.

Na tym forum było sporo tematów o klonowaniu  , o konstrukcjach inspirowanych rozwiązaniami komercyjnymi.

Jakos nie przypominam aby jakikolwiek producent podjął jakiekolwiek kroki prawne baby ukrócić ten niecny proceder.

No ale cóż...nasza polska przywara- aby być bardziej papieski od papieża.

ci duzi producenci czasami opłacają ludzi aby wstawiali takie tematy bo jest to rodzaj kryptoreklamy, i wiedzą że  tak będzie wliczają sobie na zaś to do ceny, a ci co są podatni na magie logo, i tak kupią oryginał, i w ten sposób straty się wyrównują.

6 minut temu, silver_sound napisał:

bo ci co mają takową wiedze robią swoje i nie udzielają się na forach.

A zatem co Pan tu robi?

jestem emerytem, skończyłem działalność gospodarczą rynek małej proaudio leży, zatem mam czasami ubaw, czytając co niektórzy wypisują. inaczej oglądałbym tvn, albo tvp info, wtedy grozi to całkowitym zidioceniem...

wiem,że niektórym przeszkadzam, bo czasami obnażam badziewie okrzykiwane jako genialny układ..

2 minuty temu, silver_sound napisał:

jestem emerytem, skończyłem działalność gospodarczą rynek małej proaudio leży, zatem mam czasami ubaw, czytając co niektórzy wypisują. inaczej oglądałbym tvn, albo tvp info, wtedy grozi to całkowitym zidioceniem...

Niech więc Pan pozostanie jedynie przy czytaniu, a pisanie zostawi innym

czasami trzeba coś napisać, choćby po to aby właściciel macrotecha uświadomił sobie nie ma oryginału, jak inaczej by posiadł tą wiedze...

Edytowane przez silver_sound
  • Moderatorzy

Proszę o zaprzestanie osobistych uwag i skupienie się na technicznych aspektach.

31 minut temu, Seyv napisał:

Jeśli Pan będzie znał szczegóły prawa i możliwości jego interpretacji proszę o informację.

Osobiście jestem przeciwnikiem wszelkiego rodzaju klonowania fabrycznych urządzeń zwłaszcza jeśli nosi to znamiona łamania prawa czyli kiedy zleca się wykonanie odpłatnie takiego urządzenia wykwalifikowanej osobie. Natomiast nie widzę nic złego w omówieniu działania fragmentu jakiegoś schematu, który miałby posłużyć do wykonania własnego urządzenia.

zacząłem ten temat i jak tylko będę miał konkretną wiedze na pewno  się nią podziele, bo to warto dokładnie wiedzieć, każdemu

W dniu 13.02.2023 o 11:37, Bogdan napisał:

właściwie to do zbudowania wzmacniacza na schemacie callisto można łatwo zaadaptować płytki od Krella KSA50 np. od jims audio , te płytki można również przerobić do kopii accu e406 , czyli można na nich zbudować moje 3 najbardziej ulubione wzmacniacze .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bogdan, zbudowales/uruchomiles calisto na tej pcb?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, mam oryginał Callisto 2200. Ale nie byłoby to trudne.

Gryphon budową i brzmieniem zainspirował mnie do zrobienia wersji "turbo" , którą mam nadzieję zaprezentować na najbliższym AS. Pierwsze próby są bardzo obiecujące, ale jeszcze sporo do dopracowania.

Prosty dobrze grający wzmacniacz? Nie ma takich, przynajmniej te proste które miałem nigdy nie grały dobrze, a Callisto i Tabu też mialem

mam wrażenie,że nie wszyscy tak samo odbierają role stopnia mocy w torze audio, dla mnie wzmacniacz nie może grać swoimi fanaberiami, a wzmacniać dostarczony sygnał bez jakiejkolwiek ingerencji w dostarczony sygnał, ma być PRZEZROCZYSTY=== pompka mocy. stąd nieporozumienia., bo są ludzie zakochani w różowym kolorze, zakłaDAJĄ RÓŻOWE OKULARY I WEDŁUG NICH TAK WYGLĄDA ŚWIAT=== IDEALNE BRZMIENIE.

tylko że własciciel skrzypiec marki uznawanej za najlepszą na świecie. chciałby w ostatecznym odbiorze usłyszeć swój instrument, a nie kopie, ja jako były proaudio to rozumie, a inni niekoniecznie, i chcą innych nawet jeśli tak uznają przekonywać, że świat na różowo jest najpiękniejszy..

Nie wiem... te płytki , to tylko luźny  przykład , że można i to dość łatwo.  Najlepiej gdyby ktoś biegły zaprojektował płytki. Ten wzmacniacz prawidłowo zrobiony dla wielu może okazać się docelowym lub ostatecznym.  Po osłuchaniu się z Gryphonem w innych wzmacniaczach od razu słychać odstępstwa od neutralności. Owszem icepower 1200 był neutralny, ale po dłuższym słuchaniu to było beznamiętne   techniczne , nudne , matowe brzmienie.

Edytowane przez Bogdan
  • Moderatorzy
27 minut temu, silver_sound napisał:

tylko że własciciel skrzypiec marki uznawanej za najlepszą na świecie. chciałby w ostatecznym odbiorze usłyszeć swój instrument, a nie kopie

To on niech sobie słucha jak chce a ja będę sobie słuchał jak ja chcę. A ponieważ to ja mu płacę za granie ma grać tak jak mnie się podoba. Nie podoba mi się nie kupuję, nie płacę nie słucham.

Też jestem emerytem ale nie czerpię zadowolenia z negowania zdania innych i narzucania swojego, jedynie słusznego, stanowiska... a czuje się jak najbardziej pracownikiem niszy pro... ale nie związanej z dźwiękiem...

ale idąc na koncert tego skrzypka który chwali się tym instrumentem, też oczekujesz brzmienia oryginału ani kopiiskrzypka i kopii instrumentu. owszem płacisz ale za kase chyba oczekujesz oryginału...

tak samo jak z koncertem live i playbeck... jest różnica, zapłacisz tyle samo, za live, i playbeck???

2 minuty temu, ricky napisał:

Też jestem emerytem ale nie czerpię zadowolenia z negowania zdania innych i narzucania swojego, jedynie słusznego, stanowiska... a czuje się jak najbardziej pracownikiem niszy pro... ale nie związanej z dźwiękiem...

to co masz do powiedzenia o dźwięku i konstrukcji elektroakustycznych????

7 minut temu, ricky napisał:

Nic konstruktywnego, identycznie jak ty...

to twoja bardzo twórcza opinia, człowieka z niszy proaudio niezwiązanego z dźwiękiem... ale szacun za autorefleksje..

• Moderatorzy
34 minuty temu, silver_sound napisał:

ale idąc na koncert tego skrzypka który chwali się tym instrumentem, też oczekujesz brzmienia oryginału ani kopiiskrzypka i kopii instrumentu. owszem płacisz ale za kase chyba oczekujesz oryginału...

Dlatego gdy mogę to wybieram koncerty bez nagłośnienia. Z kilkoma wyjątkami większość koncertów przedstawia bardzo słaby poziom nagłośnienia a miałem okazję współpracować przy organizacji kilku imprez. 

Całkowicie inna historia to też odtwarzanie muzyki z albumów, gdzie w trakcie nagrywania i masteringu brzmienie jest w różny sposób modyfikowane i dostosowywane np. do nośnika.

zgadzam sie. wyścig szczurów, eliminuje porządne firmy z doświadczonymi ludźmi i wysokiej jakości sprzętem. niestety nie zmienimy tego.. takie życie w tym anglosaskim dobrobycie.. dlatego napisałem o możliwości,że dobry przeźroczysty stopień mocy obnaży niedoróbki, i należy zawsze brać taką możliwość pod uwage.

ostatnie piwko wypiłem,  seyv miło było pogadać za co dzięki czas na łazienke i do wyra. mam konto na stronie urzędu patentowego, i obiecuje danego słowa dotrzymać. sorki za brak dużych liter, mam niedowład lewej ręki i odmawia mi czasami posłuszeństwa, z obsługą klawiatury.

jk

Kolego silver.Klonować może sobie każdy-pod warunkiem,że nie czerpie z tego korzyści finansowych.Wątek o klonie ksa 50 ma już wiele lat i jakoś trwa do tej pory.Jak kolega Bogdan zaznaczył,układ elektryczny to prawie kopia nad s300.Innymi słowy każdy zainteresowany widzi w co się pakuje.Bardzo Cię kolego proszę pisz na temat, to znaczy jak już zbudujesz klona callisto podziel się z nami swoimi spostrzeżenimi.

Bogdan, 

mógłbyś udostępnić na PW schemat? Spróbuje najpierw na tych pcb krella. Nigdy nie mialem okazji posluchac zadnego gryphona. Wypozyczyc tez nie ma gdzie:( Mialem zamiar kupic klona S300 u Chinczyka, ale jakos nie usmiecha mi sie sprowadzanie tego i w razie czego moze dojsc cło:( a szkoda bo przynajmniej wiedzialbym jakiego dzwieku moge sie spodziewac. 

Marek

• Pokaż nowe odpowiedzi