Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, szymon1977 napisał:

Ale ja w poprzednim poście napisałem, jakie problemy masz Ty.

Napisałeś, jakie WYDAJE CI się, że mam problemy. Nie mam żadnego problemu.

Uznałem, że ankieta nie jest prawidłowo skonstruowana, ale w sumie nie znam jej celu, hipotezy lub hipotez jakie chcesz potwierdzić/obalić/uprawdopodobnić, przy jej pomocy, oraz metody w jaki sposób chcesz ją opracować, czy i jakie chcesz wyciągnąć wnioski. W sumie fajnie jakbyś się tymi informacjami podzielił.

Aby ankieta miała jakikolwiek sens, to jednym z istotnych czynników jest aby pytania były tak samo rozumiane przez osobę je układającą, jak i przez osoby pytane. Inaczej nawet najlepiej opracowane wyniki, doprowadzą do błędnych wniosków.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

...bo ciekaw byłem odpowiedzi na takie pytanie, a nie jakieś inne.

Tylko właśnie ktoś odpowiadając na Twoje pytanie, mógł odpowiadać na jakieś inne. Tego nie wiesz. I jeżeli faktycznie zależało Ci na odpowiedzi, to może być problem. Wszyscy co wzięli udział w ankiecie, chcieli Ci dobrowolnie pomóc, albo także się czegoś przy okazji dowiedzieć.

System gra dobrze, albo nie....

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Błąd logiczny.

Błędem logicznym jest sformułowanie o JAKICHKOLWIEK sytuacjach, czy przewodach, które mogą mieć wpływ, bo jakikolwiek egzotyczny przykład, kiedy rzeczywiście ten wpływ na sygnał istnieje, determinuje wynik ankiety.

1 godzinę temu, pit80 napisał:

te źle dobrane parametrami elektrycznymi 

Jakie to konkretnie są parametry?

Poza C w gramofonowych, to oczywiste.

Edytowane przez iro III

Nie chcę mi się tłumaczyć po raz setny tego samego. BTW ankieta musi mieć sporo kiknięć żeby wyeliminować błędne odpowiedzi wynikajace z niezrozumienia treści. A jak Wam sie ta nie podona to se zróbcie lepszą.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

49 minut temu, iro III napisał:

Jakie to konkretnie są parametry?

Prosta sprawa, głównie chodzi o rezystancję całkowitą (suma rezystancji przewodu i reaktancji indukcyjnej), by na całej, łącznej długości żył nie przekraczała powiedzmy tych kilku % impedancji zespołu głośnikowego (jeśli linearyzowana, inaczej należy rozpatrywać najniższą wartość przy przebiegu dla basu). Reaktancję pojemnościową ze względu różnicę kilku rzędów wielkości można pominąć.

29 minut temu, pit80 napisał:

chodzi o rezystancję całkowitą (suma rezystancji przewodu i reaktancji indukcyjnej), by na całej, łącznej długości żył nie przekraczała powiedzmy tych kilku % impedancji zespołu głośnikowego

OK. Tyle teoria.

Teraz praktyka i pytanie - naprawdę istnieją na rynku takie przewody, które przekraczają??!!

Te z "puszkami", węglowe i drewniane pomijam, bo to jakieś żarty są i doskonale spełniają rolę rekwizytów kabaretowych.

Edytowane przez iro III
7 minut temu, iro III napisał:

Teraz praktyka i pytanie - naprawdę istnieją na rynku takie przewody, które przekraczają??!!

Tu nie chodzi o to. Parametry te są zależne od relacji między powierzchnią przekroju a długością kabli, które chcemy zastosować, więc mamy na to realny wpływ.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Nie chcę mi się tłumaczyć po raz setny tego samego. BTW ankieta musi mieć sporo kiknięć żeby wyeliminować błędne odpowiedzi wynikajace z niezrozumienia treści. A jak Wam sie ta nie podona to se zróbcie lepszą.

A to ciekawe, bo nie wiesz ile osób zrozumiało treść pytań inaczej niż było Twoją intencją.
A poza tym, to Ty stworzyłeś ankietę, więc miałeś w tym jakiś cel, także dlaczego ktoś inny miałby robić lepszą. Nie podobała mi się ta ankieta, ale być może nie mam racji. Nie wiem po prostu co chciałeś się przy jej pomocy dowiedzieć, co zweryfikować itp. Jak doszedłeś do czegoś, to mam nadzieję, że się z nami podzielisz po opracowaniu wyników.

Edytowane przez barmanekm

13 minut temu, pit80 napisał:

Tu nie chodzi o to. Parametry te są zależne od relacji między powierzchnią przekroju a długością kabli, które chcemy zastosować, więc mamy na to realny wpływ.

...ale w przedziale 1,5 ÷ 4mm2  i długościach 0,5 ÷ 3m mieści się 99% przewodów połączeniowych.

To może prędzej łączone, wyczynowe haj dziwadła sprzętowe mają jakieś z "san escobar" wzięte wartości impedancji wejściowych lub/i wyjściowych?

Godzinę temu, iro III napisał:

...ale w przedziale 1,5 ÷ 4mm2  i długościach 0,5 ÷ 3m mieści się 99% przewodów połączeniowych.

Widziałem przypadki, kiedy ktoś stosował do kolumn podłogowych coś koło 0.26mm2 przy długości 8m 😄

2 godziny temu, barmanekm napisał:

Nie podobała mi się ta ankieta...

Podobać sie nie ma obowiązku, a jeśli dla kogoś postawione obok sobie a niepołączone kablami CD, wzmacniacz i kolumny to już system audio, od którego oczekuje brzmienia, to źle świadczy o  ankietowanym a nie ankiecie.

Jak doszedłeś do czegoś, to mam nadzieję, że się z nami podzielisz po opracowaniu wyników.

Tak zrobię jak ilość głosów przestanie rosnąć.

Nie wiem po prostu co chciałeś się przy jej pomocy dowiedzieć...

Ankieta nie służy powiększaniu wiedzy a zbadaniu opinii ankietowanych.

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ankieta nie służy powiększaniu wiedzy a zbadaniu opinii ankietowanych.

Poznanie opinii ankietowanych to jest wiedza. Pytanie tylko czy w jakikolwiek sposób użyteczna. Śmiem jednak twierdzić, że założenie, że poznałeś opinię ankietowanych, na podstawie tej ankiety to bardzo duże przybliżenie. Aczkolwiek taka ankieta może mieć w pewnych przypadkach jakieś plus, na przykład może być łatwo nagiąć ją pod tezę. Nic nie sugeruję, ale próbuję doszukać się zalet.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Podobać sie nie ma obowiązku, a jeśli dla kogoś postawione obok sobie a niepołączone kablami CD, wzmacniacz i kolumny to już system audio, od którego oczekuje brzmienia, to źle świadczy o  ankietowanym a nie ankiecie.

Rozumiem, że bronisz swojej ułomnej moim zdaniem ankiety (a może nie ułomnej, bo nie wiem co ma badać). Nie zamierzam Cię do niczego przekonywać.

11 minut temu, szymon1977 napisał:

Tak zrobię jak ilość głosów przestanie rosnąć.

Fajnie.

Każdy powtarzam każdy temat gdzie w pewnym momencie przechodzimy na kable i ich ewentualny wybór przez kupującego kończy się tym samym.

Czyli że scepcy bardzo ale to bardzo odradzają nawet spróbowanie.

Że przecież umówmy się w dzisiejszych czasach kosztuje kuriera na odesłanie czyli jakieś 20 zł przy takich cenach wszystkiego co to jest za święty spokój jeżeli ktoś faktycznie nie słyszy.

Dyskusja powinna się skończyć Na momencie sprawdź! I koniec tematu.

A jeżeli ktoś pisze że szuka kabla o takim i takim brzmieniu bo obecnie ma to i to i już jakieś kable sprawdził To przepraszam was bardzo ale w takim temacie sceptycy nie powinni się udzielać i wtedy mielibyśmy o dobrych 5 do 10 stron krótszy i bardziej rzetelny temat. 

1 hour ago, Piotr Sonido said:

Każdy powtarzam każdy temat gdzie w pewnym momencie przechodzimy na kable i ich ewentualny wybór przez kupującego kończy się tym samym.

Czyli że scepcy bardzo ale to bardzo odradzają nawet spróbowanie.

Że przecież umówmy się w dzisiejszych czasach kosztuje kuriera na odesłanie czyli jakieś 20 zł przy takich cenach wszystkiego co to jest za święty spokój jeżeli ktoś faktycznie nie słyszy.

A jeżeli ktoś pisze że szuka kabla o takim i takim brzmieniu bo obecnie ma to i to i już jakieś kable sprawdził To przepraszam was bardzo ale w takim temacie sceptycy nie powinni się udzielać i wtedy mielibyśmy o dobrych 5 do 10 stron krótszy i bardziej rzetelny temat. 

Czyli jak ktoś ma inne zdanie to ma milczeć? Kim ty jesteś żeby o tym decydować?

Możecie sobie gadać o słuchaniu kabli ile tam chcecie, ja wam tego w porównaniu do ciebie nie zabraniam ale druga strona ma też prawo aby się wypowiedzieć.

Co do wątków gdzie sam autor pisze, że słyszy to pełna zgoda. Nikt go raczej nie nawróci a i on tego samego nie chce. To tak jakby pójść do kościoła i mówić, że bóg nie istnieje.

Edytowane przez Lukas752
Teraz, Lukas752 napisał:

Czyli jak ktoś ma inne zdanie to ma milczeć? Kim ty jesteś żeby o tym decydować?

Kablofilem.

-----

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

...sceptycy bardzo ale to bardzo odradzają nawet spróbowanie.

...

Jeśli namawiając do sprawdzenia uczciwie uprzedzisz, że sprawdzanie uchem czy jest różnica brzmienia jest równie wiarygodne, jak sprawdzanie okiem czy ziemia jest płaska, to może być koniec tematu. Ale jeśli świadomie wprowadzasz w błąd nazywając takie sprawdzanie "testem" to temat się zaczyna.

Rozumiem, że bronisz swojej ułomnej moim zdaniem ankiety...

Na razie to bronisz siebie pomijając, że klocki niepołączone kablami to jeszcze nie system. A czy ktoś kierujac się tym błędem kliknął 100%? Nie wiem, ja za błędy ankietowanych odpowiedzialny nie jestem.

Śmiem jednak twierdzić, że założenie, że poznałeś opinię ankietowanych, na podstawie tej ankiety to bardzo duże przybliżenie

Poznałem opinię na pytania zadane w temacie. Jeśli ktos szuka odpowiedzi na pytania niezadane w ankiecie, to jego problem a nie ankiety.

...taka ankieta może mieć w pewnych przypadkach jakieś plus, na przykład może być łatwo nagiąć ją pod tezę.

Niestety jako autor ankiety poczuwam się do obowiazku, by wykazywać błędy w każdej pojawiającej się tutaj pseudointerpretacji.

U mnie np qed xt silver się nie sprawdził...cały czas mnie coś irytowało, doszło do mnie po pewnym czasie ze lekko mi odchudził dźwięk. 

Dlatego uważam, że jakiś tam wpływ malutki jest...Ale napewno jest to tylko i wyłącznie przyprawa o niewielkim wpływie. 

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jeśli namawiając do sprawdzenia uczciwie uprzedzisz, że sprawdzanie uchem czy jest różnica brzmienia jest równie wiarygodne, jak sprawdzanie okiem czy ziemia jest płaska, to może być koniec tematu. Ale jeśli świadomie wprowadzasz w błąd nazywając takie sprawdzanie "testem" to temat się zaczyna.

Właśnie wrażenia słuchowe są najważniejsze, o wiele ważniejsze od jakichkolwiek pomiarów 😁

@pit80 ja używałem ( poniżej 2 m ) kabla o łącznym przekroju 0,06 mm2,

jednak zrezygnowałem z powodu kiepskiej wytrzymałości mechanicznej,

bo powstał z drutów Litz o średnicy 0,12 mm. Teraz używam drutu 0,2 mm2.

A jedyny problem w tych dyskusjach to wypowiadanie się wtedy, gdy ktoś

nie ma nic do powiedzenia o słabościach czy wyższości jednych czy drugich.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

28 minut temu, Ajothe napisał:

Właśnie wrażenia słuchowe są najważniejsze, o wiele ważniejsze od jakichkolwiek pomiarów 😁

Wrażenia wzrokowe nie pozostawiają wątpliwości, że ziemia jest płaska. Więc najważniejsze to być świadomym, że nie ma bezpośredniej zależności między bodźcem a wrażeniem. Co kto z tą świadomoscią zrobi to jego sprawa, dopóki innych w błąd nie wprowadza.

-----

9 minut temu, audioburak napisał:

A jedyny problem w tych dyskusjach to wypowiadanie się wtedy, gdy ktoś

nie ma nic do powiedzenia o słabościach czy wyższości jednych czy drugich.

Jeden problem to wyolbrzymianie ich wpływu, drugi zaprzeczanie ich wpływem racjonalnym i rzeczowym poradom, trzeci to dowodzenie ich wpływu w sposób pozbawiony jakiejkolwiek wartości dowodowej. To tylko trzy główne problemy z kablami, a każdy nich to dzieło kablofili.

Edytowane przez szymon1977

Jednemu ten sam system będzie się podobał i rajcowal, a drugiego będzie odrzucał i wk***iał, żadne pomiary i świadomość tego nie zmienią, słuch jest czysto subiektywny 🙂

Jak porównujecie ze sobą kable. Zanim zmienicie kabel to trzeba jeden odpiąć, drugi podłączyć, włączyć zasilanie, udać się w to samo miejsce gdzie słyszeliście. To dość długi proces żeby zapamiętać jak brzmiało wcześniej. Dlatego moim zdaniem pomiar jest lepszy.

Ziemia nie jest płaska nawet biorąc pod uwagę tylko wrażenia wzrokowe,

ale to nie jest jedyna rzecz, którą wiesz lepiej, bo po co otwierać oczy ...

bo o słuchaniu to nawet nie wspomnę 😉 

@Lukas752 - to już było kilkakrotnie:

Na A podpinasz kolumny jedną parą, a na B drugą parą kabli.

Proste przełączanie "on line" i wiesz wszystko - chyba, że muzyka

z tartaka 😉 

Aha - żeby się nie sugerować - przełącza druga osoba ...

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minutes ago, Ajothe said:

Jednemu ten sam system będzie się podobał i rajcowal, a drugiego będzie odrzucał i wk***iał, żadne pomiary i świadomość tego nie zmienią, słuch jest czysto subiektywny 🙂

Dodam, że takie wrażenia może mieć ten sam użytkownik w zależności od humoru, stanu zdrowia, pory dnia.

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Na razie to bronisz siebie pomijając, że klocki niepołączone kablami to jeszcze nie system.

Dlaczego to nie system? Nie mniej załóżmy, że masz racje, a ja jestem debilem. To wciąż nie ratuje tej ankiety, i błędnych wniosków jakie można na jej podstawie wyciągnąć. Takich osób może być więcej. Ja np. drugi raz na zadane pytania udzieliłbym jeszcze raz tych samych odpowiedzi, a ktoś kto ma zupełnie podobne zdanie na temat kabli, może odpowiedzieć zupełnie inaczej. Pytania powinny być sformułowane tak, aby takie sytuacje ograniczać.

54 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem, ja za błędy ankietowanych odpowiedzialny nie jestem.

Wprost przeciwnie. Jako autor ankiety, który zamierza przedstawić na jej podstawie wnioski, stajesz się za nie odpowiedzialny. Błędy ankietowanych implikują błędne wnioski. Poza tym na jakiej podstawie śmiesz twierdzić, że jakiś ankietowany popełnił błąd? Nie podoba Ci się wynik jego odpowiedzi? Może ktoś inaczej zinterpetował pytanie? A może to Ty nie dokładnie sprecyzowałeś pytanie? Prawidłowo skonstruowana ankieta te dwie ostatanie sytuacje ogranicza do minimum. Możesz tkwić przy swoim, tak samo jak niektórzy mogą cały czas słyszeć (lub nie) kable.

28 minut temu, szymon1977 napisał:

dowodzenie ich wpływu w sposób pozbawiony jakiejkolwiek wartości dowodowej

Piszesz o wartości dowodowej, a ja podobnie myślę o Twojej ankiecie, że pozbawiona jest wartości badawczej. Może nie jakiejkolwiek, bo np. można sprawdzić jak się korelują określenia opisowe z procentowymi. 
No ale czekam na opracowanie i wnioski, bo może się okazać, że byłem zbyt dużym sceptykiem co do tego.

Edytowane przez barmanekm

30 minut temu, Lukas752 napisał:

Dodam, że takie wrażenia może mieć ten sam użytkownik w zależności od humoru, stanu zdrowia, pory dnia.

No nie do końca. Jak system nieodpowiada to nastrojem, albo porą dnia tego nie zmienisz. 

1 minute ago, Ajothe said:

No nie do końca. Jak system nieodpowiada to nastrojem, albo porą dnia tego nie zmienisz. 

Tak. Ale w drugą stronę to zdecydowanie działa.

4 minuty temu, barmanekm napisał:

To wciąż nie ratuje tej ankiety, i błędnych wniosków jakie można na jej podstawie wyciągnąć. Takich osób może być więcej.

Błędne wnioski da się z każdej ankiety wyciagnąć, ale to błąd wnioskującego a nie ankiety.

6 minut temu, barmanekm napisał:

Dlaczego to nie system?

Odepnij ze swojego wszystkie kable i sam sobie odpowiedz.

8 minut temu, barmanekm napisał:

Poza tym na jakiej podstawie śmiesz twierdzić, że jakiś ankietowany popełnił błąd?

Na podstawie wpisów krytykujących Ankietę, które obnażają wykazane przeze mnie błędy ankietowanych.

9 minut temu, barmanekm napisał:

Może ktoś inaczej zinterpetował pytanie?

Niepotrzebnie interpretował, bo odpowiedzieć należy na zadane przez ankietera pytanie, a nie jego własną interpretację 

-----

21 minut temu, audioburak napisał:

Ziemia nie jest płaska nawet biorąc pod uwagę tylko wrażenia wzrokowe,

Jeżeli weźmiesz pod uwagę TYLKO wrażenia wzrokowe to wygląda na płaską, przestanie być płaska dopiero, gdy te wrażenie poddasz analizie.

24 minuty temu, audioburak napisał:

...to nie jest jedyna rzecz, którą wiesz lepiej...

Nic na to nie poradzę bo nie dam rady przestać wiedzieć, jeszcze nie jestem w tym wieku.

-----

25 minut temu, Lukas752 napisał:

Jak porównujecie ze sobą kable. Zanim zmienicie kabel to trzeba jeden odpiąć, drugi podłączyć, włączyć zasilanie, udać się w to samo miejsce gdzie słyszeliście. To dość długi proces żeby zapamiętać jak brzmiało wcześniej.

Nie istnieje możliwość bezpośredniego porównania dwóch dźwięków za pomocą zmysłu słuchu, zawsze porównujemy drugi ze wspomnieniem pierwszego, a wspomnienia bywają ulotne.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie zgodzę się, są dni kiedy nie potrafie słuchać. Pisałem już gdzieś o tym. Przerzucam kawałek po kawałku, coś nie pasi, irytuje, nastepny kawałek, 30 sekund nastepny. 

Znowu kiedy indziej mogę słuchać godzinami z przyjemnością. 

Te same kawałki, ten sam sprzęt i praktycznie ta sam głośność.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie istnieje możliwość bezpośredniego porównania dwóch dźwięków za pomocą zmysłu słuchu, zawsze porównujemy drugi ze wspomnieniem pierwszego, a wspomnienia bywają ulotne.

Bzdury. Normalnie ustawisz sobie przełącznik, przełączasz w milisekundach i często słychać różnice między różnymi sprzętami. Z kablami to sie zgodzę że różnice mogą ciężko słyszalne, albo wogle 😁

1 minutę temu, Ajothe napisał:

ustawisz sobie przełącznik, przełączasz w milisekundach i często słychać różnice między różnymi sprzętami

To nadal porównanie drugiego ze wspomnieniem pierwszego. Słuchem nie da się zrobić tak jak wzrokiem, że przyłożysz do siebie dwie deski i ocenisz, która z nich jest dłuższa.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Bzdury. Normalnie ustawisz sobie przełącznik, przełączasz w milisekundach i często słychać różnice między różnymi sprzętami. Z kablami to sie zgodzę że różnice mogą ciężko słyszalne, albo wogle 😁

Dokładnie tak porównywałem DACki. Da się 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi