Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, xajas napisał:

Wszystkie rownoczesnie! Wtedy moge wybrac nagranie zarejestrowane w systemie pasownym do mojego systemu reprodukcji! Jedno i to samo nagranie slucham w living roomie w 2.0, w piwnicy z KD w 5.1, a w sypialni na sluchawkach.

Juz dzis mozesz np. w Apple Music po czesci wybrac, czy chcesz wersje Atmos czy Stereo

Inna metoda to konwersja systemow, czyli zamiast rejestrowac sygnal w kilku standardach, resjestruje tylko w jednym, ale znam/mam metode na to, by go zamienic na inny.
Czy moge zmienic 5.1 na 2.0? Slyszales o „downmix“. To tylko kwestja dopracowania takich metod.

I dokladnie takie same metody obrobki sygnalu przygotowanego do reprodukcji przez glosniki z celem konwersji na sluchawki sa juz dzis dostepne, ale wsrod „Kowalskich“ nie znane i malo rozpopularyzowane. Bazuja na efekcie HRTF i wymagaja obrobki sygnalu. A to juz jest dla Kowalskiego no-go
Typowy forumowy Kowalski juz na sam widok regulacji wysokich i basu dostaje goraczki, wiec na mysl o uzyciu takich manipulacji sygnalu z uzyciem efektu HRTF najprawdopodobniej dostal by biegunki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, do takich rozwiazan jeszcze nie doroslismy (abstrachujac od tego, ze nikt ich nie zna). Chwilowo jestesmy jeszcze na etapie kabelkow i sieciowek

Mowa o tym:

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Kostucha napisał:

Już nie robię pomiarów, ale wiem coś na temat impotencji 🥴😜

Zenek kupuje kable zamieniające wokal w helowy głos.

Przykro mi z powodu Twoich doświadczeń z impotencją 😬

Zenkowi żadne kable nie pomogą.

Proponuję porównać prądy i napięcia w kablach ZG i mikrofonowych. Może to w jakiś sposób da wyobrażenie jaki wpływ mogą mieć parametry kabli ZG na to reprodukują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Przykro mi z powodu Twoich doświadczeń z impotencją 😬

Nie jest tak żle jeszcze 🙂

Przypomniało mi się tylko, jak dziewczyny lub żony, nazwy i określenia, które są mało dla nich interesujące przekręcać potrafią. Impotencji z impedancją raczej nie pomyli, ale … Po co Ci nowe spojlery do kół. Zabierz ze stołu te omnibusy. Dlaczego folder ze zdjęciami z kokpitu usunąłeś. Katalizator do wymiany kochanie. Przecież dobrze chłodzi 😁

7 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Proponuję porównać prądy i napięcia w kablach ZG i mikrofonowych. Może to w jakiś sposób da wyobrażenie jaki wpływ mogą mieć parametry kabli ZG na to reprodukują.

No właśnie, jakie? Dynamiczny, a wstęgowy? 

… i czy taki sam kabel można wykorzystać? 

Posłuchałem wczoraj chord clearway zdejmując purple Rain melodiki.

Potwierdzam co zaznaczyłem w ankiecie, czyli:

Tak, mały, 10% 

Zmienił się trochę przekaz i odbiór muzyki. W niektórych utworach mniej, w innych bardziej. Nie słuchałem sam, a wnioskami podzieliliśmy się po przesłuchaniu kilku utworów.

Nie mam pojęcia jak to się dzieje i jestem raczej pp stronie sceptycznej, ale nie mogę napisać, że kompletnie nic się nie zmieniło. 

Do Purple Rain nie wrócę. Polecam sobie potestować. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Posłuchałem wczoraj chord clearway zdejmując purple Rain melodiki.

Potwierdzam co zaznaczyłem w ankiecie, czyli:

Tak, mały, 10% 

Zmienił się trochę przekaz i odbiór muzyki. W niektórych utworach mniej, w innych bardziej. Nie słuchałem sam, a wnioskami podzieliliśmy się po przesłuchaniu kilku utworów.

Nie mam pojęcia jak to się dzieje i jestem raczej pp stronie sceptycznej, ale nie mogę napisać, że kompletnie nic się nie zmieniło. 

Do Purple Rain nie wrócę. Polecam sobie potestować. 

Mniej lub bardziej, ale co się zmieniło. Dźwięk stał się mniej przytłumiony, bo to głównie zarzuca się melodice?   

Tak, w niektórych utworach, gdzie jest mnóstwo mikro detali, zostały one bardziej slyszalne. Dodatkowo co mi się podoba nie spowodowało to burdelu w scenie, a wręcz przeciwnie przekaz jest nawet bardziej spójny z bardziej miękkim poukładanym basem. 

Tak wiem...🤣

Na przykład: 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Tak wiem...🤣

Spoko. Ja sceptyk jestem, ale margines sobie zostawiam. Nie mam pojęcia w jaki sposób kabel mógłby wpływać np. na scenę, ale jeśli pisze to osoba nie słysząca wpływu kabli prawie jak wymianę kolumn, to jestem gotowy też pokusić się o taki test. Choć zawsze biorę pod uwagę autosugestię. Dźwięki instrumentów z tego samego utworu, wydania brzmią dla mnie czasami inaczej z Qobuza, Tidala lub płyty. Problem mam, kiedy nie wiem z czego ten kawałek jest odtwarzany 🙂

Dla informacji, którzy czepiają się pisowni. „nie słysząca”, miałem na myśli przeciwieństwo do „słysząca” wpływ kabli prawie jak wpływ na brzmienie porównywalny do wymiany kolumn. 

Wypożycz sobie i jakby co to zwrócisz. 

To nie jest na poziomie kolumn, to jest jak napisałem mała zmiana, ale jest. 

Najprościej tłumacząc, trochę inaczej odbiera się muzykę.

Ale też jest to kwestia zależąca od rodzaju muzyki i realizacji.

Przy kablu zasilajacym zmienionym na pytonga z takiego do PC nie usłyszałem różnic....

10 minut temu, Ajothe napisał:

Przy kablu zasilajacym zmienionym na pytonga z takiego do PC nie usłyszałem różnic....

Być nie może. Nawet pół koca nie spadło z kolumn? 🙂

Godzinę temu, Kostucha napisał:

Nie mam pojęcia w jaki sposób kabel mógłby wpływać np. na scenę, ale jeśli pisze to osoba nie słysząca wpływu kabli prawie jak wymianę kolumn, to jestem gotowy też pokusić się o taki test.

Bo nie wpływa, fizycznie nie może.

Moim zdaniem autosugestia to nie wszystko, może nawet bardziej wpływ na postrzeganie "tego, czego wcześniej nie było słychać", np. te "mikro detale", zachodzi banalna w sumie okoliczność - po wymianie drutka, słuchając, wsłuchując się "czy coś się zmieniło", słucha się ...uważniej i wychwytuje to, na co wcześniej nie zwróciło się uwagi.

Tyle i aż tyle.

Godzinę temu, Ajothe napisał:

Najprościej tłumacząc, trochę inaczej odbiera się muzykę.

Tę samą muzykęi tak samo brzmiącą muzykę.

52 minuty temu, Ajothe napisał:

...lubie sprawdzać organoleptycznie. 

Sprawdź organoleptycznie czy ziemia jest okrągła to nauczysz się pokory.

-----

33 minuty temu, iro III napisał:

...zachodzi banalna w sumie okoliczność - po wymianie drutka, słuchając, wsłuchując się "czy coś się zmieniło", słucha się ...uważniej i wychwytuje to, na co wcześniej nie zwróciło się uwagi.

A po wymianie drutka na stary okazuje się, że to coś jest tam tak samo jak na nowym.

-----

PS

30 minut temu, Ajothe napisał:

Tak wiem o tym i nawet wiedząc  o tym słyszę to....moja druga połówka również...

Tak wiemy, ze ziemia jest okrągła, a i tak za każdym razem gdy patrzymy w morze - a widzimy je każdego dnia, dostrzegany płaskosć ziemii.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Nabrałem kiedyś pokory jak zmieniłem najtańszy kabel w słuchawkach zamkniętych na zwykłego Cordiala za 50pln. 

Ciebie może też to kiedyś spotka i właśnie nabierzesz pokory 😉

17 minut temu, iro III napisał:

Moim zdaniem autosugestia to nie wszystko, może nawet bardziej wpływ na postrzeganie "tego, czego wcześniej nie było słychać", np. te "mikro detale", zachodzi banalna w sumie okoliczność - po wymianie drutka, słuchając, wsłuchując się "czy coś się zmieniło", słucha się ...uważniej i wychwytuje to, na co wcześniej nie zwróciło się uwagi.

Tyle i aż tyle.

Dokładnie. Porównując nawet platformy streamingowe jest podobnie. Playery również. Desktopowa TIDAL i Audirvana dla przykładu. Więcej „on” „off” w ustawieniach i już niby różnica. Exclusive Access, Integer Mode, Large CoreAudio I/O Buffer. Nawet optymalizacja systemu pod audio. Extreme, musi odtwarzać lepiej niż standard czy very high. Kiedy w Tidalu tę emkułę uruchomili, też wydawało mi się, że jest lepiej, a niby jakim cudem miałby format stratny grać brzmieć lepiej i na dodatek tylko częściowo rozkodowania bez MQA przetwornika którego nie mam. 

12 minut temu, Ajothe napisał:

pokory 😉

Pokora umarł, jak i wielu doskonałych aktorów 😢

44 minuty temu, iro III napisał:

Tyle i aż tyle.

w dobrych systemach to banalnie proste, różnica między bardzo dobrymi kablami nie jest tak całościowo różna tylko w detalach. Podczas bezpośrednich porównań "kabel w kabel" słyszymy różnice ale jak by co dwa trzy tygodnie kable bez porównania słuchać to staje się to mało istotne.

Ja tylko słucham który kabel mi się bardziej podoba i ten zostawiam a dalej skupiam się na muzyce i się nią cieszę nie zastanawiam się dlaczego ot jest dobrze i to mi pasuje

W bardzo dobrych systemach jednak czasem bardzo rzadko zdarza się kablowy efekt wow za który by się nielogicznie chciało oddać przysłowiową nerkę i ten efekt po tygodniu, miesiącu, roku zawsze będzie nas przytłaczał

Z fajniejszych spraw, dużo fajnych w normalnych cenach kabli może stworzyć jakąś własną fajną dla nas odpowiadającą nam sygnaturę i o to ostatnie bym jednak walczył bo może być w zasięgu naszych budżetów

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

37 minut temu, szymon1977 napisał:

A po wymianie drutka na stary okazuje się, że to coś jest tam tak samo jak na nowym.

Jakoś nigdy nie udało mi się tego odczuć.

A jak tam test trzech przedłużaczy wpiętych szeregowo i wpływ na dźwięk wzmacniacza.

35 minut temu, Kostucha napisał:

Pokora umarł, jak i wielu doskonałych aktorów 😢

Przepraszam za taki wpis. To brak szacunku pisać o świetnych aktorach w takim miejscu, w takiej formie. Choć ma to chyba trochę wspólnego z muzyką i artystami. Także zaangażowaniem. Pisać byle co, grać byle co, bo „kocham śpiewać”. Komercja. Zappa idolem moim nie jest, ale w jednym z wywiadów powiedział „Kto tworzy dla zysku, nie posiada duszy artysty”.

35 minut temu, ASURA napisał:

Ja tylko słucham który kabel mi się bardziej podoba i ten zostawiam a dalej skupiam się na muzyce i się nią cieszę nie zastanawiam się dlaczego ot jest dobrze i to mi pasuje

Dobre podejście. Nie wnikam dlaczego ,bo nie jestem technicznym specjalistą . Liczy się zadowalający mnie efekt końcowy. Ostatnio miałem wybór chiński wtyk zasiląjący czy Furutech.

Zrobiłem dwa takie same kable ,posłuchałem i dokonałem wyboru. Niby kawałki metalu ,teoretycznie bez znaczenia ,ale jak tylko włączyłem muzykę wiedziałem co zostaje. Dałem sobie jeszcze trochę dni  dla upewnienia , żeby to nie była pochopna decyzja pod wpływem chwili .

Edytowane przez dzeus67

Dobrze, że nie wspomniałeś o słuchaniu, bo to najbardziej zwodzące resztę

zmysłów podejście ( zdaniem paru kolegów ) do tematu DAC'ów czy kabli ... 😉 

Kabel od nocnej lampki i DAC za 60 zeta, bo skoro nie ma różnic w pomiarach,

to po co przepłacać ... czasem im nawet zazdraszczam 😉 

Dla mnie kable to może nawet 30%  jakości ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, Kostucha napisał:

Kto tworzy dla zysku, nie posiada duszy artysty

Bez zysku to sobie palcem w bucie można tworzyć lub do szuflady pisać...

jak to mówią

Kapitał głupcze!

1 minutę temu, ASURA napisał:

jak to mówią

Kapitał głupcze!

Nie musiałem chyba edytować, że „wyłącznie dla zysku”. 

3 godziny temu, Kostucha napisał:

No właśnie, jakie? Dynamiczny, a wstęgowy? 

… i czy taki sam kabel można wykorzystać? 

Hmm... Składając kilka "mikrofonowych" tak by jakąś logiczną średnicę żył uzyskać myślę, że do ZG można by użyć. W drugą stronę ze względu na brak ekranu raczej byłoby trudniej.
Ale pamiętam jak do mediakonwertera MOXA w wejście mikrofonowe podłączałem mikrofon elektretowy ( z własnym wzmacniaczem na pokładzie ) podłączałem zwykłą skrętką FTP 5 kategori. Żadnych artefaktów dźwiękowych nie było.

3 minuty temu, Kostucha napisał:

Nie musiałem chyba edytować, że „wyłącznie dla zysku”. 

Brak kasy to podstawowy czynnik braku rozwoju bo resztę to sobie kupimy...

5 minut temu, ASURA napisał:

jak to mówią

Kapitał głupcze!

Jak jest dobry artysta to kasa z jego twórczości jest jakby efektem ubocznym ( miłym ).
Gorzej jak przy zarabianiu kasy efektem ubocznym jest bycie "artystą" wykreowanym przez multimedia 😁.

2 minuty temu, ASURA napisał:

Milli Vanilli 😁

Teraz, ASURA napisał:

Owszem, ale jemu chyba chodziło o coś innego. Pisze i eksperymentuje, wiedząc, że setek tysięcy płyt nie sprzeda. Nie kupi nowego sportowego samochodu za to, ale czy starym dodgem jeździć się nie da? 

45 minut temu, dzeus67 napisał:

jak tam test trzech przedłużaczy wpiętych szeregowo i wpływ na dźwięk wzmacniacza.

O, nie wiedziałem, że ktoś tak fajnie testuje sieciówki! 😁

Proponuję sprawdzić, czy dany wzmacniacz w ogóle cokolwiek zagra, gdy połaczyć go za pomocą np. szeregu  5 szt. 2m listew, takich z marketu (jak Sułkowa 😂)

No tyle "zwyklaków" w szeregu, to nie ma wójta, nawet się taki Hajendowy nie włączy.

Nawet jak włączy, to one tyle "zakłóceń" nałapią, że ho ho ho 

zróbta se taki test, się zdziwicie 😁

Edytowane przez iro III
  • Pokaż nowe odpowiedzi