Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mowa o tym kabelku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pierwsze zdania uświadomiły mi, że nie potrzebnie wymieniłem wzmacniacz i kolumny.
Wystarczyło kupić kabelki 😞

Ten jest kiepski, bo nie chroni przed mikrofalowym promieniowaniem tła.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, fandali napisał:

jestem już po testach kabli Chord Clearway X i stwierdzam, że dla mojego systemu to totalna porażka, poczułem zmęczenie dźwiękiem już po 5 min. odsłuchu, a mój słuch domagał się przejrzystości wysokich i średnich tonów oraz uporządkowania basu. Próbowałem jeszcze kilkanaście razy przełączać między zestawami A i B, za każdym razem ból.... Wracam z przyjemnością do moich kabli a la Nordost, które sam zbudowałem, a zrozumiałem ich sens działania dzięki wskazówkom kolegi #audioburak. Pozdro 😀

Dobrze, że nie kupiłem Clearway X tylko starszą wersję bez X....😅

28 minut temu, Ajothe napisał:

Dobrze, że nie kupiłem Clearway X tylko starszą wersję bez X....😅

Taki wynik jednostkowego testu nie świadczy o produkcie.

Gra cały system i faktycznie może być tak,że kabel głośnikowy w danym systemie pokazuje braki tego systemu.

Jakieś tam kable DIY maskują pewne aspekty brzmienia i dlatego dźwięk wydaje się ładny 🙂

Chord Clearway to świetny kabel za Low Money i jeżeli coś pokazuje,to jest z pewnością prawda .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie chcę wbijać kija w mrowisko ani też zaczynać nowego tematu.

Jestem po paru doświadczeniach z bezpiecznikiem i w zasadzie mógłbym jedynie prosić o namiary na dobrego psychiatrę 🙂

To mój pierwszy bezpiecznik,który zmuszony byłem poddać ocenie odsłuchowej.Wcześniej w dac/amp słuchawkowym wsadzona była zworka z drutu zamiast bezpiecznika.Nie wiedziałem o tym !

Kiedy to odkryłem ,wsadziłem zwykły bezpiecznik i dźwięk się zmienił,ale częściowo na plus i też na minus.

Postanowiłem kupić bezpiecznik czarodziejski 🙂

Nie wiem jak to działa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez baltfan

Namawiało mnie kilka osób.Mój kolega,który miesza bezpiecznikami Padis,Furutech,Verictum .

Pomyślałem ,zakręcony 🙂 Ale mocno się zdziwiłem .Niestety ,to działa i nie ma odwrotu.

W wypadku bezpieczników nic nie trzeba lutować czy robić cokolwiek 🙂

Nie namawiam,żeby nie zabrzmiało to jak kryptoreklama 🙂 Zawsze można bezpiecznik zastąpić drutem i zadziała to podobnie,choć nie tak samo ! Pie....lić bezpieczeństwo .Jak coś masz upalić ,to i tak upalisz 🙂

Kupiłem dac-a ,używałem parę lat.Niedawno zachciało mi się zrobić przegląd i planowanie pod kątem upgrade.Kiedy doszedłem do gniazda zasilania odkryłem,że mój dac ma drut zamiast bezpiecznika 🙂 Poczułem się nieswojo.

Nie powiem,grał świetnie .Ale,jakiś strach powstał.. Szybko znalazłem bezpiecznik,jaki powinien być w urządzeniu i wsadziłem.Ale co to,dźwięk mi siadł ,zmienił się ! To nie jest efekt typu placebo.Siadło mi i tyle.

Stąd zakup bezpiecznika,po konsultacjach z kilkoma osobami,które już dawno temu testowały bezpieczniki.

Edytowane przez baltfan
8 minut temu, baltfan napisał:

W wypadku bezpieczników nic nie trzeba lutować czy robić cokolwiek 🙂

Nie namawiam,żeby nie zabrzmiało to jak kryptoreklama 🙂 Zawsze można bezpiecznik zastąpić drutem i zadziała to podobnie,choć nie tak samo ! Pie....lić bezpieczeństwo .Jak coś masz upalić ,to i tak upalisz 🙂

Kupiłem dac-a ,używałem parę lat.Niedawno zachciało mi się zrobić przegląd i planowanie pod kątem upgrade.Kiedy doszedłem do gniazda zasilania odkryłem,że mój dac ma drut zamiast bezpiecznika 🙂 Poczułem się nieswojo.

Nie powiem,grał świetnie .Ale,jakiś strach powstał.. Szybko znalazłem bezpiecznik,jaki powinien być w urządzeniu i wsadziłem.Ale co to,dźwięk mi siadł ,zmienił się ! To nie jest efekt typu placebo.Siadło mi i tyle.

Stąd zakup bezpiecznika,po konsultacjach z kilkoma osobami,które już dawno temu testowały bezpieczniki.

A taki był z Ciebie fajny kolega 😞

Teraz, Kalasanty Ciaputko napisał:

fajny kolega 

Spoko,jestem FAJNY ,kocham muzykę,ale że słyszę kable to inna sprawa.

Mam taki pieprzony mocno czuły system.

Ja to widze tak :

Każdy ma tam swoje wyobrażenie o audio.Jedni bawią się kablami i umówmy się ,nie odbierajmy im frajdy z zabawy tym 🙂

1 minutę temu, baltfan napisał:

Spoko,jestem FAJNY ,kocham muzykę,ale że słyszę kable to inna sprawa.

Mam taki pieprzony mocno czuły system.

Liczę też, że masz poczucie humoru 😁
I wiesz, że se żartuję 😉 
Zresztą bardzo często i często mnie bawi śmiertelnie poważne podejście 😁
Tak że luzik 😉 

Moje mistrzostwo ,oczywiście w gronie swoich znajomych,to rozróżnianie brzmienia odcinka ok. 20 cm  kabla wsadzonego w listwie zasilającej DIY ,między gniazdem IEC Furutech (jakiś tam model rodowany) a listwą rozprowadzającą prąd 🙂

Dobra,psychol ,mówcie mi 🙂

1 minutę temu, baltfan napisał:

Moje mistrzostwo ,oczywiście w gronie swoich znajomych,to rozróżnianie brzmienia odcinka ok. 20 cm  kabla wsadzonego w listwie zasilającej DIY ,między gniazdem IEC Furutech (jakiś tam model rodowany) a listwą rozprowadzającą prąd 🙂

Dobra,psychol ,mówcie mi 🙂

Szarlatan 😁

bawię się świetnie 🙂

Niestety ,do kolegów z działu hi-end mi daleko ....

Oczywiście trochę obracam temat w humoreskę,bo to wszystko powinno być dobrą zabawą 😉

No i co powiedzieć dalej :

I LOVE MUSIC 🙂

@baltfan   

A zamiast zdania:  

Jakieś tam kable DIY maskują pewne aspekty brzmienia i dlatego dźwięk wydaje się ładny

Użyć niemal bliźniaczego:

Dowolne firmowe maskują pewne aspekty brzmienia i dlatego dźwięk wydaje się ładny ..

Mogę się założyć, że żaden kabel nie wie, do czego został wykonany 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 minut temu, audioburak napisał:

Dowolne firmowe

Tu się nie zgodzę,gdyż są kable wybitne , a mianowicie takie,które zbliżają się mocno do ideału,którym jest neutralność.

Właśnie Chord Clearway jest kablem,który potrafi pokazać różne stany systemu.

Nie będę się rozpisywał.Jest przejrzystość i muł bagienny,czyli skrajności.Czegóż chcieć więcej ?

Chcesz łączyć swoje kolumny ze wzmacniaczem kablem telefonicznym typu Ytdy ,a proszę cię 🙂 Ja ci nie bronię .

47 minut temu, baltfan napisał:

Każdy ma tam swoje wyobrażenie o audio.Jedni bawią się kablami i umówmy się ,nie odbierajmy im frajdy z zabawy tym

Zabawa zabawą, ale jeśli ktoś na poprawę basu zaproponuje kabel zamiast subwoofera, to mu tę zabawę popsuję. 

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

18 minut temu, szymon1977 napisał:

kabel zamiast subwoofera

Obawiam się ,że kablem można rozwiązać wiele problemów ,w tym basowych 🙂

Może ten problem rozwiązać zastosowaniem kabla zasilającego .

Czasem,zmiana wtyczki zasilającej robi ogromną różnicę.

Konkretów nie podam,bo była by to reklama,której regulamin forum zabrania 🙂

Edytowane przez baltfan
2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mowa o tym kabelku

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdania uświadomiły mi, że nie potrzebnie wymieniłem wzmacniacz i kolumny.

Mnie nie obchodzi wygląd oraz  konfabulacje transcendentne.

Powtarzam chyba 20 raz że wzrokowcem nie jestem.

Na wygląd mnie nie złapiesz.

Efekt powtarzalny miał.

To se kup, albo i nie skoro uświadomiony jesteś. Skoro tak wiecie o wyglądzie to krytyka a priori tego co się słyszy jest kompletnie jałowa.

Pytaj tu:

(Podkreślony jest adres)

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ten akurat - chyba widziałeś co linkujesz?

Dostępność: Brak 

1 godzinę temu, baltfan napisał:

dac ma drut zamiast bezpiecznika

Powtarzalny to objaw impulsówek w zasilaniu  modułów cyfrowych Sporo użytkowników zgłasza zbliżoną dziwność zachowania obwodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

😁

WK miał: Gauder Akustik, Vitus, CEC TL-2N/CEC DA-SL, Furutech- a jakie modele były w użytym systemie na AVS 2022 to już autora pytaj.

Myśl systemowo a nie szczegółami.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

25 minut temu, xetras napisał:

To se kup, albo i nie skoro uświadomiony jesteś. Skoro tak wiecie o wyglądzie to krytyka a priori tego co się słyszy jest kompletnie jałowa.

Naprawdę zakładasz, że nie testowałem czy usłyszę wpływ kabli? 
Kilka samemu popełniłem. 

Zapytałem czy to o ten kabel chodzi, nie prosiłem o słowotok. Jeśli za każdym razem masz jakieś dziwne własne wyobrażenia kreować to nie wiem czy mnie to interesuje. 

Godzinę temu, baltfan napisał:

Obawiam się ,że kablem można rozwiązać wiele problemów ,w tym basowych 🙂

Przede wszystkim problem psychologiczny: brak satysfakcji z posiadanego brzmienia, w tym basu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

12 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja ja jaaaaaasne 🤣

Ten sam pseudo-techniczny bełkot co na forach.

Ale to "producent", czyli w sumie konfekcjoner fragmentu przewodnika + wtyczki + oplot.

W tym kontekście ten bełkot rozumiem, no trzeba to to jakoś sprzedać.

Jest jednak jeden nowy element bełkotu (ciekawe kiedy wojownicy na forum to podchwycą), mianowicie oczywisty wpływ takiego drutka a ...jakością zasilania DC wychodzacego z sekcji zasilania...

Jednak zawsze i już chyba na zawsze, rozczulać mnie będą wyznania o "latach badań, pracy" 🤣🤣🤣

Edytowane przez iro III

Oj tam, oj tam - skoro płacą 100 razy tyle słysząc różnicę w żądłach wtyków

RCA - to kilka milimetrów, jakże można odmówić słyszenia innych elementów ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, iro III napisał:

Jednak zawsze i już chyba na zawsze, rozczulać mnie będą wyznania o "latach badań, pracy" 🤣🤣🤣

A co taki zdziwiony? To są badania nad sztuczną inteligencją kabla sieciowego. Musi rozpocząć elektryczne właściwości urządzenia i się dopasować.

2 minuty temu, xajas napisał:

To jest nalepsze, co tu od dawna czytalem.

Ukryta Zawartość

Musze sobie koniecznie zapamieatac emoji3.png

Wiem, ale nie powiem 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Kostucha napisał:

A co taki zdziwiony? To są badania nad sztuczną inteligencją kabla sieciowego. Musi rozpocząć elektryczne właściwości urządzenia i się dopasować.

To są lata tresowania elektronów by poruszały się w szyku wojskowym. Nie ma tutaj miejsca na podśmiechujki. 
Te w kablach Hi End potrafią nawet rozróżnić jaki repertuar preferuje właściciel i dostosowują odpowiedni typ szyku. 

15 minut temu, Kostucha napisał:

Wiem, ale nie powiem

Moja wypowiedź nie miała tak brzmieć.

Jak chcesz podam ci markę i typ wtyczki ,która potrafi zdziwić nie tylko ceną 🙂 a jest z tych stosunkowo niedrogich.

• Pokaż nowe odpowiedzi