Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Audroc napisał:

Czy Twoim zdaniem jest jakaś generalna różnica między tymi dwoma producentami ?

Nie jestem pewien co masz na myśli pytając o różnice między producentami, to wiem tyle, że Chord to UK, a Melodika to PL 😁.

Natomiast w mojej ocenie clearway otworzył dźwięk względem purple Rain. 

27 minut temu, Ajothe napisał:

Nie jestem pewien co masz na myśli pytając o różnice między producentami, to wiem tyle, że Chord to UK, a Melodika to PL 😁.

Różnica w cenie może być znacząca.

De gustibus non est disputandum

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Używki clearway 2x2m kupiłem za 140pln...

Jeżeli to oryginalne kabelki, to cena bardzo atrakcyjna.

De gustibus non est disputandum

6 godzin temu, Audroc napisał:

Wykazałem dokładnie czego nie rozumiesz ? 

Nie wiesz że każdy kabel ma swoje parametry to idź do szkoły. 

Ale ok wyjaśnię Ci to na przykładzie bezdyskusyjnym- pewnie każdy z nas podłączał kiedyś antenę naziemna albo kablówkę. Jeśli kabel będzie nieodpowiedni zobaczysz tylko część kanałów na niższych częstotliwościach.

Jeśli kupisz nowoczesny router "gigowy" a użyjesz kabla słabszej jakości nie wyjdziesz ponad 100-kę. 

Sory za ten slang techniczny ale rozumiem że wszystko rozumiesz...

To teraz weź zwykły kabelek od lampki nocnej i podłącz nim wzmacniacz z ZG.
Pamiętaj, że ów kabelek raczej do 50Hz projektowany. Załóżmy, że jest świetnej jakości i bez problemu przeniesie 20 razy wyższą częstotliwość. Sprawdź czy obetnie Ci częstotliwości powyżej 2kHz 😉 .
Do domu mam wprowadzony kabel, został położony kiedy jeszcze o internecie z kablówki, cyfrowej TV i 4K nikomu się nie śniło. Dziś to wszystko leci cały czas tym samym kablem, nikt go nie wymieniał. Leci TV cyfrowa jednocześni z analogową + internet 300Mb/s ( gdybym poczuł potrzebę szybszy 1Gb/s ). Żadnych przycinek, żadnych artefaktów dźwiękowych i wizualnych na TV nie ma.

Piszesz o częstotliwościach tysiące razy większych... Gdzie naskórkowość gra dużą większą rolę.

Do nie dawna miałem router od Orange i tylko WiFi z niego. Karta w streamerze 56Mb. Teraz jest kabel 300Mb router 1Gb i kabel do streamera. Nie słyszę różnicy choć i prędkość i sposób przesyłu danych odmienny.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
30 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Nie słyszę różnicy...

Jaki masz system...  nie odpoawiadaj, po prostu nietrasparentny.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Jaki masz system...  nie odpoawiadaj, po prostu nietrasparentny.

To prawda, nic przez kolumny nie widzę, wzmacniacz też nie jest przeźroczysty, do środka CD mogę zajrzeć ( jest nawet podświetlone by to robić ) ale co za nim już nic nie widać, itd.
😏

Teraz, xajas napisał:

Ostatnio na probe przytknalem przewod do ucha.

Cisza, zadnych glosow nie slysze. Czy zrobilem cos nie tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To był przewód z tych "niegrających" 😁

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Na to wygląda, albo przewód nie chce z Tobą gadać 😉🙂

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

"Niesłyszący" nie słyszą z różnych przyczyn. Może to być np. brak różnic między konkretnymi kablami (podobnie dwa różne wzmacniacze lub DAC'i mogą zabrzmieć identycznie), słaba transparentność systemu lub słaba wrażliwość słuchu (podobnie można nie słyszeć różnic między mp3 i CD). Niezależnie od przyczyn, po stwierdzeniu "niesłyszalności", racjonalne wydaje się połączenie systemu "drutami od lampki", danie sobie spokoju z kablami i zajęcie się słuchaniem muzyki. Prowadzenie z tej okazji antykablowej krucjaty to dość specyficzna forma aktywności, ale trzeba przyznać, że skutecznie popularyzuje temat. Na podstawie wyników ankiety i dyskusji pod nią, niejedna osoba stwierdzi, że "coś jest na rzeczy" i warto się kablami zainteresować (widać to już nawet w bieżącym wątku). Ankieta powinna zostać objęta patronatem branży 🙂

Godzinę temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Bo trzeba zamknąć obwód, lewy banan do lewego ucha, a prawy banan do prawego. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ajothe
7 minut temu, freepio napisał:

Niesłyszący" nie słyszą z różnych przyczyn. 

Najważniejszą z nich jest to, że jak coś jest nieistniejące, również jest nieslyszalne.

1 minutę temu, iro III napisał:

Najważniejszą z nich jest to, że jak coś jest nieistniejące, również jest nieslyszalne.

Jasne, że również tak można sobie tłumaczyć 🤷

I gra gitara, albo nie gra.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

16 minut temu, freepio napisał:

"Niesłyszący" nie słyszą z różnych przyczyn. Może to być np. brak różnic między konkretnymi kablami (podobnie dwa różne wzmacniacze lub DAC'i mogą zabrzmieć identycznie), słaba transparentność systemu lub słaba wrażliwość słuchu (podobnie można nie słyszeć różnic między mp3 i CD). Niezależnie od przyczyn, po stwierdzeniu "niesłyszalności", racjonalne wydaje się połączenie systemu "drutami od lampki", danie sobie spokoju z kablami i zajęcie się słuchaniem muzyki. Prowadzenie z tej okazji antykablowej krucjaty to dość specyficzna forma aktywności, ale trzeba przyznać, że skutecznie popularyzuje temat. Na podstawie wyników ankiety i dyskusji pod nią, niejedna osoba stwierdzi, że "coś jest na rzeczy" i warto się kablami zainteresować (widać to już nawet w bieżącym wątku). Ankieta powinna zostać objęta patronatem branży 🙂

jakby zrobić ankietę "czy ziemia jest płaska" to też niejedna osoba będzie na tak i warto się tematem zainteresować.

"transparentność" systemu i lepszy słuch audiofilów to bzdury, racjonalizacja u osób "słyszących", bo "granie" kabli jest jedynie wrażeniem. Możliwości faktycznego słyszenia kabli są nieudowodnione w żadnym rzetelnym teście

Taki test każdy może sam zmajstrować i nie musi rozporządzać swoją nerką:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak nie usłyszy, to nie powinien zabierać głosu w słyszeniu,

a jego głos jest wśród tych 11 % i 4 % bez zdania w ankiecie. Reszta jakoś rozróżnia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Prąd Cię nie pierd.nał? Było by jasne, że kablam audio płynie prąd a nie muzyka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Prąd Cię nie pierd.nał? Było by jasne, że kablam audio płynie prąd a nie muzyka.

A ja mam pewne podejrzenie co to tego prądu. IMHO on biegnie przez przewodnik, a nie płynie, bo wioseł nie ma 🤭

52 minuty temu, xajas napisał:

Osiagamy punkt, w ktorym za pomoca ankiety stwierdzamy czy 2+2=4 a moze 2+2=5 (ok, aby nikogo nie dyskryminowac dopuszczamy takze 2+2=3)

Pewien mądry człowiek powiedział: demokracja to najgorszy ustrój, bo wystarczy znaleźć 51 idiotów aby uznać, że 49 matematyków myli sie twierdząc, że 2+2=4.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Prąd Cię nie pierd.nał?

Najwidoczniej paru userów "pierd.nał" albo na głowę coś ciężkiego spadło (może kabel? uraz jest niezwykle silny). Jak można zaobserwować od dłuższego czasu zmiany są wyraźne i nieodwracalne, zdecycowanie należy nawet stwierdzić, że się pogłębiają.

Koledzy. Żadne trollowanie, żadne podśmiewajki, żadna zaczepka. Można byłoby mnie o to posądzać, gdybym znał się na elektronice i chciał coś udowadniać, że być nie może dlatego, że to czy tamto. 

Ukryta Zawartość

To nie wystarcza, żeby odseparować te rożnego rodzaju śmieci, nieidealną sinusoidę, innego rodzaju zakłócenia, które z gniazdka w ścianie rzekomo przedostają się do elektroniki urządzenia zaburzając scenę?

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, Ajothe napisał:

I to zdecydowanie. Purple rain wbrew także marketingowi wcale nie "polepsza" basu przez żyłę bass core.

13 godzin temu, xajas napisał:

Osiagamy punkt, w ktorym za pomoca ankiety stwierdzamy czy 2+2=4 a moze 2+2=5 (ok, aby nikogo nie dyskryminowac dopuszczamy takze 2+2=3)

Mówiłem. Czas na inny temat o tym samym. Jak już jest stroną naście + to nikt obcy już tego nie czyta. A czytający zmiany decyzji nie przewidują. 

59 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czas na inny temat o tym samym.

O tak, pora paplać swoję udając, że kontrargumentów nie było.

Edytowane przez szymon1977

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

O tak, pora paplać swoję udając, że kontrargumentów nie było.

Kontrargumentów? 

Mało Ci na 23 strony? To czego Ty oczekujesz? 

Po co zakładałeś tą ankietę? 

Widziałeś jej wyniki? 

Odniosłeś się do nich? 

Jaki był cel tej ankiety w takim razie?

Na wszystkie pytania odpowiedzi już TUTAJ udzieliłem, ale...

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

...pora paplać swoję udając, że kontrargumentów nie było.

Edytowane przez szymon1977

Nikt nic na temat tego urządzenia? Poczytałem o transformatorze. Na zasadzie indukcji elektrycznej następuje zmiana napięcia na uzwojeniu wtórnym, żeby zasilać układy elektroniczne  we wzmacniaczach oraz innych urządzeniach audio, niskim napięciem. Nie ma „fizycznego” połączenia między uzwojeniami. Jest fizyczna i galwaniczna separacja, zgadza się? Czy już taki transformator nie jest wystarczającym filtrem dla tych niby bardzo szkodliwych dla jakości dźwięku śmieci z gniazdka elektrycznego? 
Proszę tylko o szczerą odpowiedz, bo nawet na stronach sklepowych w YT, nie na jakimś High Fidelity taki zastrzyk informacji o szkodliwym wpływie na dźwięk prądu z sieci, bez audio kabla zasilającego, że strach wzmacniacza włączać bez kabla zasilającego dedykowanego do audio. 

• Pokaż nowe odpowiedzi