Skocz do zawartości

Kable ankieta  

242 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy JAKIEKOLWIEK kable mogą mieć wpływ na brzmienie systemu?

2. 2. Jak SŁOWNIE określiłbyś wpływ kabli na brzmienie systemu?

3. 3. Jak PROCENTOWO określiłbyś udział kabli w brzmienie systemu?

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, iro III napisał:

W tym przoduje firma Transparent (cóż za beszczelna nazwa!).

Ostatnio nasz forumowy wyczynowy Sly, opisuje nowy drutek tej firmy (w cenie mieszkania w W-wie).

Otóż wg opisu, drutek ten posiada włączoną w szereg (no tak...) kolejną w historii tej firmy puszkę, ba PUCHĘ, która "na oko" waży ok. 20kg w full metal jackett obudowie...ani chybi, musi tam być w środku jakaś duuupna cewka, zapewne by "dopasowywać" hajendową indukcyjność drutka...🤭

Kiedyś widziałem zdjęcia takiej puchy rozebranej. Była to pucha konkurencyjnej firmy MIT (nie mylić z szacowną Massachusettes Institute of Technology). Widok był straszny. Różne rzeczy się wysypały, jakieś skrawki kabelków itp., wszystko byle jak sklecone. Ale jak sobie można robić jaja z ludzi to się robi, a co tam 😀

I niech ktoś teraz powie, że taki kabel nic nie daje. Różnice są? Daj Boże, żeby nie było, ale pewnie niestety w tym wypadku są.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

22 godziny temu, Kostucha napisał:

Dlaczego kabel nie ma wpływu na.. Wydajność komputera. Lepszy smak potraw z piekarnika, czy zapach z elektrycznego odświeżacza powietrza? 

Z jakiej planety pochodzisz?..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

4 minuty temu, Drizzt napisał:

Kiedyś widziałem zdjęcia takiej puchy rozebranej. Była to pucha konkurencyjnej firmy MIT (nie mylić z szacowną Massachusettes Institute of Technology). Widok był straszny. Różne rzeczy się wysypały, jakieś skrawki kabelków itp., wszystko byle jak sklecone. Ale jak sobie można robić jaja z ludzi to się robi, a co tam 😀

I niech ktoś teraz powie, że taki kabel nic nie daje. Różnice są? Daj Boże, żeby nie było, ale pewnie niestety w tym wypadku są.

Jakże beszczelne są wobec takich "artefaktów" gędzenia wyczynowych, o "latach pracy, badaniach" nad (uwaga! Bacznośc!) ...architekturą geometrii żył i izolatorów takiego "urządzania" jak 1- 2 m kawałka przewodnika elektrycznego...tacy, da Vinci czy Euklides popłakują, gdzieś tam ze wstydu...

1 minutę temu, rafa napisał:

Z jakiej planety pochodzisz?..

A Ty z której galaktyki, poza horyzontem zdarzeń?

2 godziny temu, Fajfoll napisał:

Czy w waszej opinii zmiana kabli cinch (mam takie łączące dac, przedwzmacniacz i wzmacniacz) Cross Tech R5 na np. Chord C-Line mogłaby coś wnieść pozytywnego do brzmienia?

Cos pewnie zmienia ale czy polepsza trudno powiedziec.

Btw dlaczego pytasz w tym watku o ankiecie?

Podsumowanie wyników ankiety jest jednoznaczne - około 75% osób twierdzi, że udział kabli w brzmieniu systemu wynosi 10% lub więcej. 

Ciekawe czy taki wynik wywołał jakąkolwiek refleksję u antykablarzy ?  Czy choć jeden antykablarz w wyniku tej ankiety poszedł na odsłuch jakiegoś hi-endowego zestawu aby porównać brzmienie kilku różnych interkonektów czy kabli głośnikowych ?

Bo jeżeli ktoś chce na szybko się przekonać jak bardzo kable głośnikowe wpływają na brzmienie to polecam odsłuch w high endowym systemie kabli Nordost Frey 2 lub Nordost Tyr 2 w porównaniu do jakiegoś zwykłego kabla głośnikowego w cenie 50 zł za metr. Wiem z doświadzenia, że taki odsłuch jest szokiem dla osób które wcześniej nie miały doświadczenia z wysoce dopracowanymi kablami głośnikowymi.

TUX

Masz rację, ale nie do wychwycenia na muzyce z tartaku 😉 

Tylko na muzyce akustycznej, bo już nawet elektronika może sobie brzmieć

dowolnie - zależy co producent palił, brał i ile tego było ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 minut temu, audioburak napisał:

Masz rację, ale nie do wychwycenia na muzyce z tartaku 😉 

Tylko na muzyce akustycznej, bo już nawet elektronika może sobie brzmieć

dowolnie - zależy co producent palił, brał i ile tego było ...

tu bym polemizował... każdy rodzaj muzyki musie budzić u odbiorcy harmonię i nirwanę...

@fandali  Znaczy czuje tę jedność z trakiem ? 😉 a może jednak z kłodą ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

45 minut temu, audioburak napisał:

nie do wychwycenia na muzyce z tartaku

Nie wiem co to jest muzyka z tartaku. A co różnic to na bardzo wysokiej jakości kablu głośnikowym np. Tyr2 to nawet szum biały brzmi jakoś inaczej niż na tanim studyjnym kablu od Mogami.

I aby było jasne - uważam, że najdroższe kable mają cenę nie przystającą do zmian brzmienia jakie powodują. Ale jeżeli ktoś całkowicie ignoruje wpływ kabli na brzmienie, to znaczy, że o audio ma bardzo płytką wiedzę praktyczną.

TUX

W dniu 2.04.2023 o 14:53, Kalasanty Ciaputko napisał:

To teraz weź zwykły kabelek od lampki nocnej i podłącz nim wzmacniacz z ZG.
Pamiętaj, że ów kabelek raczej do 50Hz projektowany. Załóżmy, że jest świetnej jakości i bez problemu przeniesie 20 razy wyższą częstotliwość. Sprawdź czy obetnie Ci częstotliwości powyżej 2kHz 😉 .
Do domu mam wprowadzony kabel, został położony kiedy jeszcze o internecie z kablówki, cyfrowej TV i 4K nikomu się nie śniło. Dziś to wszystko leci cały czas tym samym kablem, nikt go nie wymieniał. Leci TV cyfrowa jednocześni z analogową + internet 300Mb/s ( gdybym poczuł potrzebę szybszy 1Gb/s ). Żadnych przycinek, żadnych artefaktów dźwiękowych i wizualnych na TV nie ma.

Piszesz o częstotliwościach tysiące razy większych... Gdzie naskórkowość gra dużą większą rolę.

Do nie dawna miałem router od Orange i tylko WiFi z niego. Karta w streamerze 56Mb. Teraz jest kabel 300Mb router 1Gb i kabel do streamera. Nie słyszę różnicy choć i prędkość i sposób przesyłu danych odmienny.

Ale w przypadku audio nie chodzi o fizyczne obcinanie częstotliwości. Człowiek słyszy do około 30-50 kHz w postaci wyższych harmonicznych i tu jest problem. Oczywiście mam na myśli połączenie analogowe, gdyż cyfrowe ma swoje problemy.

W przypadku TV jest inaczej, tam w przypadku słabszych kabli wyższe częstotliwości są faktycznie wycinane.

1 godzinę temu, TUX napisał:

Ciekawe czy taki wynik wywołał jakąkolwiek refleksję u antykablarzy ?  Czy choć jeden antykablarz w wyniku tej ankiety poszedł na odsłuch jakiegoś hi-endowego zestawu aby porównać brzmienie kilku różnych interkonektów czy kabli głośnikowych ?

To m.in. do mnie, więc odpowiem.

Żadnej refleksji, gdyż za długo jestem na TYM forum, by spodziewać się innego wyniku.

Jako "antykalbarz" mam tutaj (no przecież!) - misję i ją wypełniam.

Misję prostowania, reagowania na nadzwyczajne bzdury techniczne, jakie tu bywają produkowane. 

To jest ...dla dobra tego forum.

Albowiem czytający jego łamy Goście mogą zauważyć, że nie tylko zabobonni i wierzący w magię druciano-bezpiecznikowo-wtyczkową tutaj "pomieszkują".

Zwiększonej klikalności forum, w razie kolejnej "zadymy" drucianej też nie należy bagatelizować.

Miast porównywać "brzmienie zestawu" po zmianie drutka, zdecydowanie bardziej lubię np. porównywać i dochodzić, dla własnej przyjemności i doświadczenia, który kwintet Milesa wywiera na mnie większy wrażenie, lub z którą z grup bardziej mi "po drodze" - L' Arpeggiata Pluhar czy jednak Capella de la Torre?

...że tak powiem.

2 minuty temu, iro III napisał:

To m.in. do mnie, więc odpowiem.

Jakie masz przewody głośnikowe?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 minut temu, Audroc napisał:

Człowiek słyszy do około 30-50 kHz w postaci wyższych harmonicznych

Jaaaasne, w kościach czaszki swojej ODCZUWA (głównie jako uciążliwą dolegliwość), a nie słyszy...harmoniczne ... 🤣🤣🤣

4 minuty temu, Tajitsu napisał:

Jakie masz przewody głośnikowe?

Klotz + widełki Neutrik 

Tak od ok. kilkunastu lat.

Edytowane przez iro III

@TUX   - widocznie nie byłeś nigdy w tartaku 😉 

Co do kabli masz rację, bo np. 50 tys $ za kable to sporo, jednak wszystko zależy

od tego, jakich cech w dźwięku szukasz ... od portfela oczywiście też 😉 

Jednak pewną bazę dobrego brzmienia można uzyskać przy dużo niższych

nakładach, bo jak wiemy mały przyrost jakości powyżej pewnego progu zaczyna

kosztować absurdalne pieniądze. Bentley Continental GT też kosztuje sporo ...

W dniu 3.04.2023 o 12:46, Kostucha napisał:

Właśnie to jest największa ciekawostką. Bez żartów. Co odróżnia audio od innych odbiorników zmysłów. Dlaczego kabel nie ma wpływu na lepszy obraz w TV. ...

Zapewne niektórzy są w stanie sobie przypomnieć jak duże znaczenie miała jakość przewodu przy przesyle analogowego sygnału TV. Młodsi mogą nie znać tego tematu. 

19 minut temu, freepio napisał:

Zapewne niektórzy są w stanie sobie przypomnieć jak duże znaczenie miała jakość przewodu przy przesyle analogowego sygnału TV. Młodsi mogą nie znać tego tematu. 

Tu warto porównać sobie rzędy wielkości f, nawet analogowej tv z f pasma akustycznego...wtedy to będzie bardziej zrozumiałe?

33 minuty temu, iro III napisał:

zdecydowanie bardziej lubię np. porównywać i dochodzić, dla własnej przyjemności i doświadczenia, który kwintet Milesa wywiera na mnie większy wrażenie

A próbowaleś porównywać czy któryś drutek spowoduje wywieranie większego wrażenia przy tym samym kwintecie Milesa? 😉

2 godziny temu, TUX napisał:

Za duzo betonu w glowie na jakiekolwiek refleksje..

16 minut temu, szpakowski napisał:

A próbowaleś porównywać czy któryś drutek spowoduje wywieranie większego wrażenia przy tym samym kwintecie Milesa? 😉

Nie, szkoda mi na to czasu, gdyż mój system przy dobrych wydaniach i remasterach tych nagrań brzmi doskonale, więc po co?

Ale miewałem różnych gości na "odsłuchach". Wciskali różne pytony i zaskronce też, do porównań, ba nawet jednego (nie)bezpiecznego bezpiecznikowca gościłem i on, a jakże chciał posłuchać jak "brzmi" for audio bezpiecznik ...w torze sygnałowym, wyobraź sobie!

Nie w zasilaczu, przed trafem.

U mnie to jest możliwe, albowiem w ZG głośniki wstęgowe są zabezpieczone właśnie bezpiecznikami topikowymi.

W jednej z kolumn pozwoliłem podmienić...bezcenna jego, zawiedziona rozczochrana była.

By go znowu nie dołować, oczywiście nie powiem kto to, ale miło wspominam do dziś. 🙂

16 minut temu, rafa napisał:

Za duzo betonu w glowie na jakiekolwiek refleksje..

Nie posiadam betoniarki, ani w pobliżu domku mego żadna nie pracuje, może dlatego nie potrzebuję pytonów " filtrujących zakłócenia"?

23 godziny temu, freepio napisał:

Już dawno byłby do zamknięcia, ale wciąż brak obiecanego podsumowania 🤷

Z drugiej strony na co liczymy?

"Zmieniłem zdanie"

"Nie będę już pisał o braku wymiany kabli w innych wątkach"

"Macie rację "

Albo chociaż

"No dobra spróbuję.

To się przecież nie stanie więc na co my tutaj tak realnie czekamy w tym momencie?

Ja czekam na wiecej "genialnych" porownan odsuchu kabli do sprawdzania plaskosci ziemi itp..serio 😆

8 godzin temu, Fajfoll napisał:

Czy w waszej opinii zmiana kabli cinch (mam takie łączące dac, przedwzmacniacz i wzmacniacz) Cross Tech R5 na np. Chord C-Line mogłaby coś wnieść pozytywnego do brzmienia?

Oczywiście mogłaby, ale nie musi. Wszystko zależy od konkretnego zestawu i konkretnych przewodów. Myślę, że zawsze najlepiej sprawdzić u siebie. A jeśli wolisz bazować na opiniach innych, to odpowiedź masz w wynikach ankiety ☝️ 

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

na co my tutaj tak realnie czekamy w tym momencie?

Skoro poza sama ankietą, dalej w najlepsze rozwija się dyskusja graja czy nie grają, może warto poczekać na (w końcu) jakieś argumenty techniczne?

To przecież jest tylko i aż technika, odtwarzająca nagrania.

Taki trochę wątek towarzyski. Można się trochę poznać, wprowadzić jakieś dygresje bez obawy o zgłoszenie.

Ogólnie jest fajnie 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 minuty temu, rafa napisał:

Ja czekam na wiecej "genialnych" porownan odsuchu kabli do sprawdzania plaskosci ziemi itp..serio 😆

Ale zdajesz sobie sprawę, że np. do prawidłowego działania takiego zwykłego już GPS należy wziąść pod uwagę i kulistość Ziemi i jej obrót i odległość od satelity w ramach ogólnej teorii względności?

...ale to inna SKALA, kosmiczna już, więc niestety nie do zastosowania w .. audio domowym. 🙂

Mi się wydaje, że ekranowanie kabli ma wpływ......jak się je puszcza przez dżungle innych kabli i urządzeń. 

Edytowane przez Ajothe
9 minut temu, rafa napisał:

Są jescze ci wyznawcy co chodzą z durszlakami na głowie. Czy ich już nie ma? Czy to ci sami?

9 minut temu, iro III napisał:

Skoro poza sama ankietą, dalej w najlepsze rozwija się dyskusja graja czy nie grają, może warto poczekać na (w końcu) jakieś argumenty techniczne?

To przecież jest tylko i aż technika, odtwarzająca nagrania.

Dwie sprawy

1. Dyskusja odbywa się tylko między użytkownikami stałymi tego fora i to użytkownikami którzy mają niezmienną opinię.  Więc jaki sens?

2. O ile dobrze pamiętam to był tutaj wklejony link odnośnie różnicy w pomiarach pomiędzy poszczególnymi kablami. Został zignorowany albo skomentowany jako mało istotny.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Mi się wydaje, że ekranowanie kabli ma wpływ......jak się je puszcza przez dżungle innych kabli i urządzeń. 

Ekran nie zaszkodzi, a nawet coś poprawi 🙂

Trzeba wziąć pod uwagę miejsce zastosowania ekranowanymi przewodów.

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Z drugiej strony na co liczymy?

"Zmieniłem zdanie"

"Nie będę już pisał o braku wymiany kabli w innych wątkach"

"Macie rację "

Albo chociaż

"No dobra spróbuję.

To się przecież nie stanie więc na co my tutaj tak realnie czekamy w tym momencie?

Nie, nie, nie! Ja liczyłem tylko na kolejną porcję rozrywki przy lekturze 😊 

• Pokaż nowe odpowiedzi