Skocz do zawartości
IGNORED

Dyrektywa DAC7 - czyli płać jak coś sprzedałeś.

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, soundchaser napisał:

Nie rozumiesz tego przekrętu, ale znów wykazujesz poprawność polityczną.

Mam pytanie - czy Ty choć raz możesz pomyśleć przed napisaniem?

Kocham to podejście pięciolatka któremu wydaje się, że wszystko wie lepiej od dorosłych.

Jestem Europejczykiem.

41 minut temu, soundchaser napisał:

Mam pytanie - czy Ty choć raz możesz pomyśleć przed napisaniem?

Nie wymagaj zbyt wiele.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

10 minut temu, kichanadeta napisał:

Nie wymagaj zbyt wiele.

Słuchaj koleś!

Na poprzedniej stronie przedstawiłem pewne fakty.

Jasno i wyraźnie.

Przeczytałeś to?

To odpuść sobie szczeniackie odzywki skoro nie stać cię na merytoryczny wpis z sensem i na temat.

Jestem Europejczykiem.

9 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Kocham to podejście pięciolatka

Podajesz przykład sklepikarza, który płaci podatki i stawiasz znak równości między nim, a każdym handlującym w internecie, czy masz na myśli również osoby fizyczne nie prowadzące działalności sprzedające jakieś swoje używane przedmioty.
Później wklejasz bezmyślnie fragmenty przepisów. Co chcesz tym udowodnić?
Czyli nie rozumiesz po prostu na czym polega przekręt ustawodawcy.

3 godziny temu, soundchaser napisał:

Podajesz przykład sklepikarza, który płaci podatki i stawiasz znak równości między nim, a każdym handlującym w internecie, czy masz na myśli również osoby fizyczne nie prowadzące działalności sprzedające jakieś swoje używane przedmioty.
Później wklejasz bezmyślnie fragmenty przepisów. Co chcesz tym udowodnić?
Czyli nie rozumiesz po prostu na czym polega przekręt ustawodawcy.

Albo kłamiesz, albo dyskutujesz sam ze sobą.

Nie stawiałem żadnego znaku równości, to jedynie twój wymysł. Podałem jedynie najprostszy możliwy przykład. Najprostszy żeby każdy mógł załapać o co chodzi bo jak widzę jest z tym prawdziwy dramat.

Bezmyślnie to ty komentujesz swoje własne pomysły, bo do zacytowanych przepisów jakoś nie potrafiłeś się odnieść.

Jestem Europejczykiem.

Przepisy zacytowałeś tylko nijak to się ma do Twojej konkluzji.

Zamierzam sprzedać na Allegro wszystkie swoje obiektywy fotograficzne, które ongiś kupowałem jako osoba nieprowadząca działalności gospodarczej.
Ogólna wartość tych obiektywów jest ok. 25.000 zł.

Zapłacę podatek czy nie?

W dniu 17.06.2024 o 00:49, Pseudodrummer napisał:

Jesli kupię wzmacniacz za 12 000 i sprzedam go za 10 000 to znaczy,że sie "wzbogaciłem"?

Po co głupie pytania? Szukasz rozwiazania czy pyskówki?

Sprzedając towar który kupiłeś i odsprzedajesz _przed upływem 6-ciu miesięcy płacisz podatek od zysku ze sprzedazy.

I co może dziwić wielu (po lekturze tego wątku) ten przepis z DAC7 nie ma nic wspólnego, jest znacznie starszy, mozna sie pokusić o stwierdzenie, ze jest od zawsze.

Cytat

Kto nie zapłaci podatków za sprzedaż przez Internet?

Podatku dochodowego od osób fizycznych nie płacą ci podatnicy, których przychody ze wszystkich źródeł, w całym roku nie były większe niż kwota wolna od podatku. W bieżącym roku jest to 30 tysięcy zł.

Podatkiem nie jest również objęta sprzedaż przedmiotu używanego, który sprzedawca miał w swoim posiadaniu przez co najmniej 6 miesięcy.

Osoby fizyczne osiągające przychody ze sprzedaży okazjonalnej przez Internet przychody oraz wysokość podatku z tego tytułu muszą wymienić w rocznym zeznaniu podatkowym na druku PIT-36.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

DAC 7 to bat na tych z Allegro którzy "wysprzedają swoje kolekcje" a w ofercie mają 36 stron ze wzmacniaczami, kolumnami i cdekami. Czyli ewidentnie prowadzą niezarejestrowaną działalność gospodarczą, czyli unikają płacenia podatków, czyli działają na szkodę nas wszystkich.

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

A jak udowodnić kiedy sie co kupiło jak zakup był poza serwisem, brak rachunku itp? 

Czy będzie domniemanie niewinności?

2 minuty temu, costa brava napisał:

A jak udowodnić kiedy sie co kupiło jak zakup był poza serwisem, brak rachunku itp? 

Czy będzie domniemanie niewinności?

Nie rozumiesz idei DAC7? Ona ma uderzyć w krypto-handlarzy. Przy sprzedaż jednego, dwóch czy trzech takich rzeczy nawet nie zostaniesz zaraportowany do US przez platformę sprzedażową. a jesli nawet, to dostaniesz wezwanie do stawiennictwa w US i jeśli nie posuadasz 36 stron z wyprzedawanymi kolekcjami to US nie jest ci w stanie niczego udowodnić, bo to on udowadnia czy taką sprzedaż prowadzisz.

A moze bardzo dobrze rozumiem

Obywatel ma sie bać bo prawo jest niejasne i gdy sie chce psa uderzyć kij musi być 

To tak samo jak z abonamentem rtv, od 20 lat likwidują i jakoś nie mogą 

Gdyby wrzucili to do pit to przestałby pełnić funkcję bata

A oni teraz lubią blokować konta w banku pod byle pretekstem

Ja tak rozumiem tę dyrektywę.

• nie wprowadza żadnego nowego podatku
  • nie powoduje automatycznego opodatkowania żadnych transakcji
  • wymaga od operatorów raportowania użytkowników, których transakcje sprzedaży spełniają określone warunki. US będzie się mógł przyjrzeć każdemu przypadkowi i ocenić rodzaj działalności
  • nawet transakcje przekraczające 2000 EUR, nie muszą się klasyfikować pod opodatkowanie, ani pod JDG (rejestrowaną lub nie). Takie działanie musiałoby spełniać kilka innych warunków

Zobaczymy jak to będzie działać w praktyce, ale MOIM ZDANIEM to krok w dobrym kierunku. 

Edytowane przez barmanekm

System gra dobrze, albo nie....

No oczywiście że  w dobrym jesli za dobry uznać totalny fiskalizm

Teraz jeszcze trzeba dobrać sie do uchylajacych sie od podatku od czynnosci cywilnoprawnych, czyli do kupujących od 1000 zl w górę 

23 minuty temu, costa brava napisał:

Teraz jeszcze trzeba dobrać sie do uchylajacych sie od podatku od czynnosci cywilnoprawnych, czyli do kupujących od 1000 zl w górę 

Jak najbardziej. Chyba, że podatek zostanie zmieniony/zniesiony.

Zdecydowana większość zakupów przeciętnego Kowalskiego nie podlega PCC. Poza przypadkami gdzie umowa jest potrzebna taki podatek jest praktycznie nieegzekwowalny i dla takich przypadków powinien zostać zniesiony.

34 minuty temu, costa brava napisał:

No oczywiście że  w dobrym jesli za dobry uznać totalny fiskalizm

To jest inny temat. Nie piszę na temat słuszności jakiegoś podtaku, czy przepisu. Jedną z gorszych rzewczy jest nieskuteczne prawo. Jeżeli jest jakiś przepis/podatek wprowadzony, to powinien być egzekwowany. 

System gra dobrze, albo nie....

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

Nie rozumiesz idei DAC7? Ona ma uderzyć w krypto-handlarzy.

Nie tylko. Uderzy też w takich jak ja, choć nie jestem handlarzem (patrz mój poprzedni post).

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

. Przy sprzedaż jednego, dwóch czy trzech takich rzeczy nawet nie zostaniesz zaraportowany do US przez platformę sprzedażową.

Dlaczego? Limit jest jasny 30 transakcji lub 2tys euro. Sprzeda wzmacniacz za 10tys i będzie się tłumaczył jak baran w US. 

?👈

18 minut temu, rafal735r napisał:

Dlaczego? Limit jest jasny 30 transakcji lub 2tys euro. Sprzeda wzmacniacz za 10tys i będzie się tłumaczył jak baran w US. 

2 godziny temu, Jacchusia napisał:

Przy sprzedaż jednego, dwóch czy trzech takich rzeczy nawet nie zostaniesz zaraportowany do US przez platformę sprzedażową.

Allegro potwierdziło, że będzie zgłaszać.

Te limity są śmiechu warte. Tyle mam do powiedzenia w tym temacie. 

Edytowane przez J4Z

.

3 godziny temu, rafal735r napisał:

No i co się stanie? 

Może zostać wezwany, ale imho nie będzie, bo takich osób są tysiące.

Boi się ten co wyprzedaje latami zbierane kolekcje. 

2 godziny temu, J4Z napisał:

Te limity są śmiechu warte. Tyle mam do powiedzenia w tym temacie. 

Boicie się US?

W Polsce mozna dorabiać  bez zakładania firmy, musisz tylko zapłacić podatek dochodowy podczas rocznego zeznania podatkowego.

Cytat

W 2024 roku limity przychodu dla działalności nierejestrowanej uległy zmianie w odpowiedzi na aktualizacje kwoty minimalnego wynagrodzenia. W pierwszym półroczu przychód nie może przekroczyć 3 181,50 zł miesięcznie, co odpowiada 75 proc. minimalnego wynagrodzenia ustalonego na 4 242 zł. 

Ukryta Zawartość

Kompletnie nie rozumie waszych obaw. Bać się powinni ci, którzy te limity przekraczaj, bo handlują zawodowo.

Ukryta Zawartość

Wszystko idzie w stronę poszerzenia szarej strefy.

Skoro tak bardzo pragną włazić butami gdzie się da to wreszcie wpadną w bagno i tyle będzie z "inwigilacji".

Według mnie jest to nieuniknione, dojdzie do tego, ze portale sprzedażowe będą tylko portalami informacyjnymi.

Najbardziej śmieszy mnie pytanie po sprzedazy przedmiotu na olx.

A czy udało się sprzedać, a czy poza olx, a czy nie zrobiłeś jakiegoś wała 😉

32 minuty temu, Jacchusia napisał:

Boicie się US?

Strachu i pieniędzy nie mam od urodzenia. 

...Ani działalności 😉

.

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

No i co się stanie? 

Może zostać wezwany

Nic, poza kolejnym krokiem do ograniczenia wolności i wywoływania w ludziach niezdrowych reakcji.

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Zdestabilizować, zastraszyć, zabrać pieniądze, inwigilować.

Tak. To są główne cele nowego porządku świata.
Klaus Schwab dopiął swego.

16 godzin temu, soundchaser napisał:

Nic, poza kolejnym krokiem do ograniczenia wolności i wywoływania w ludziach niezdrowych reakcji.

Ni sądzę, żeby ktoś poza wami tym się przejmował 🙂

17 godzin temu, kwasior21 napisał:

A czy udało się sprzedać, a czy poza olx, a czy nie zrobiłeś jakiegoś wała 😉

To pytanie zadają od lat, przynajmniej mnie 🙂

Wlasnie przyszedl mail z Alledrogo

prowadzisz sprzedaż na Allegro jako osoba prywatna i zastanawiasz się nad rozliczeniem przychodów ze sprzedaży online, w myśl nowej Dyrektywy DAC7? Nowe przepisy wchodzą w życie już 01.07.2024 r.
Poznaj ofertę, którą dla Ciebie przygotowaliśmy i zacznij sprzedawać z konta firmowego.

Zaznaczam że mam wystawioną jedną rzecz, a sprzedalem w tym roku raptem ze 3 

I juz chcą ze mnie zrobić przedsiębiorcę 

Witamy w Orwellu 

1 godzinę temu, costa brava napisał:

prowadzisz sprzedaż na Allegro jako osoba prywatna i zastanawiasz się nad rozliczeniem przychodów ze sprzedaży online, w myśl nowej Dyrektywy DAC7? Nowe przepisy wchodzą w życie już 01.07.2024 r.
Poznaj ofertę, którą dla Ciebie przygotowaliśmy i zacznij sprzedawać z konta firmowego.

Witamy w Orwellu 

Nie tylko ciebie. Ale mam  po komunie nieufność do instytucji państwowych i na razie mnie nie zawiodła. Nigdy niczego nie chcą dać  tylko zawsze zabrać.

3 godziny temu, costa brava napisał:

Witamy w Orwellu 

Może trzeba sprzedawać na OLX, albo w Gratce.
Ja ostatnio sprzedałem starą Thalię oraz szafę z przedpokoju i nikt się nie dopier**lił. 😉

Wszystkie portale sprzedazowe mają raportować, a czy sie będą dopier... do wszystkiego to dopiero zobaczymy 

Na razie skarbówka nie ma mocy przerobowych ale niech tylko ich wyposażą w sztuczną inteligencję 

Godzinę temu, costa brava napisał:

Na razie skarbówka nie ma mocy przerobowych ale niech tylko ich wyposażą w sztuczną inteligencję 

Skarbówka ma od cholery roboty, ale z tego co obserwuję od wielu lat jest dość przyjazna dla podatników. Piszę jako księgowy, który na co dzień ma z nią kontakt.
Wiele różnych głupich przepisów wprowadzono, które nie są w ogóle egzekwowane przez urzędników US, a gdyby tak zrobili kontrole, to utopiliby wiele firm i odzyskali ogromne kwoty do budżetu. Nie robią tego, bo nie ma wyraźnych nacisków z góry. Rządowi na razie nie zależy na tym, by stracić zaufanie społeczeństwa.

No właśnie,  ludzie na dole są  dość przyjaźni,  bo nie chcą podcinać gałęzi na której wszyscy siedzimy, mają na tyle instynktu że  nie słuchają polityków i ich wypocin 

5 godzin temu, costa brava napisał:

Witamy w Orwellu 

Wszyscy takie e-maile dostają, no przynajmniej ja też dostałem i synowie. Tutaj chodzi o firmy, które nie mają konta firma i prowadzą sprzedaż jako osoba prywatna. Sam kupiłem coaxiala od takiej osoby z wystawieniem FV.

Ty jeśli nie jesteś firmą nawet nie zarejestrujesz konta firma.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.