Skocz do zawartości
IGNORED

Polski system wysokiej klasy

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Skoro już jesteśmy na naszym podwórku to czy ktoś z forumowiczw dysponuje może zdjęciami budżetowego wzmacniacza Ancient Audio Solid lub solid Max recenzowanych w starym HiFi Magazynie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oczywiście jeśli ktoś ww wzmaki "ma na stanie" to chyba najwyższa ora się nimi pochwalić. Ciekawe jak wyglądałaby możliwość zamówienia ich u producenta. W swojej cenie z pewnością stanowliłyby konkurencję dla najtańszych NADów, CA itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

powiem ze swojego doświadczenia. Jak kupowałem Audiowavy 141 to standardową okleiną była ciemna wiśnia, ale mojej Małżowince pasowała jasna czereśnia. Jeden telefon i po sprawie, bez dopłaty, bez gadania. Ot tak po prostu. Ze wzmakiem było podobne. Jak kupowałem Sound Projecta 2SE to standardem były złote dodatki i pokrętła, ja poprosiłem srebrne blachy i czarne pokrętła. Równiez nie było problemu, upgrade do 3SE tez załatwiałem telefonicznie a ostatnio przegląd i sprawdzenie parametrów miałem za free. Jak dla mnie teoria spiskowa o niesolidności naszych producentów jest niestety mocno przesadzona. Oczywiście należy wiedzieć co i od kogo się kupuje ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

wlasnie, fr@ntz, a skad mam czerpac te wiedze?! stad, gdzie odbywa sie wlasnie oddzielanie plew od ziaren:-) pamietacie firme, dobrz przyjeta po as, ktora sie nazywa/la eryk concept albo jakos tak:-)

• Redaktorzy

z forum Majo, z forum ;-)

a jeśli chodzi o firmę o której wspominasz to proszę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz

To są fajne kolumny (słyszalem tylko modele 171 i 14..coś tam, u kolegów).

Rownież na Audio Show 2003 (jedyne, na którym byłem), jako jedne z nielicznych kolumn (moim zdaniem) zagraly dobrze.

Grają ciekawie, nie potzrebują ultra drogiej elektroniki.

Coś pomiedzy Dynaudio 4050, a "malymi" modelami Acoustic Research.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

ja swoją wiedzę zdobywałem podczas wędrówek po salonach audio. Pamiętam czasy, kedy w Elektrycznej Pomarańczy siedział p.Robert Pliszka i ściągnięcie na niezobowiązujący odsłuch takiego ynalazku jak Moth Integrated nie było problemem, , kiedy po Pocahontasa jeździłem do mieszkaniap.A.Markówa i widziałem jak powstaje mój wzmak. Ale najmilej wspominam parogodzinne przesiadywanie (niemal codziennie) zamiast na wykładach w Ambidzie na Batorego za kadencji Daniela (młodego). Właśnie na Batorego "przewaliło" się multum polskich firm takich jak Nuda Veritas, Nykiel, RLS, GLD, Figura etc.. długo by wymieniać. Poza tym dawne pl.rec.audio i pl.rec.audiofil było miejscem wymiany doświadczeń i plotek "z branży". To tam poznałem Garmina i jeszcze paru ludzi, którzy teraz działają na tym forum.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

R.u.s.t - miałem długo 141-ki podpięte pod swojego Sound Projecta 3SE, który nie zalicza się nawet do górnych stref budżetówki a grały miodnie. Po prostu im lepsze towarzystwo, tym lepiej potrafiły się zaprezentować i ie zepsuć dźwięku generowanego przez resztę toru.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

majo: a myślisz że jak kupisz zachodnie urządzenia to będziesz miał coś lepiej? Zobacz ile ocób na tym forum ma problemy z popsutym zachodnim sprzętem, których w żaden sposób nie pomagaj rozwiązać dystrybutorzy, coś takiego jak serwis to jedna wielka ściema, dopóki urządzenie wydaje z siebie jakieś dźwięki możesz zawsze uznane zostanie za "sprawne" tylko może trochę inaczej. Mnie ze sprzętu renomowanych firm wyleczył pewien duzy dystrybutor, który za żadne skarby nie chciał wymienić wadliwego przełącznika, wartego co najwyżej kilka złotych, obciążając mnie kosztami przesyłki zepsutego urządzenia.

Jeśli chodzi o polskich producentów to od dłuższego czasu w branży działają ciągle te same osoby, tyle że czasem zmieniają "barwy wojenne". Bez trudu można odnaleźć konstruktorów sprzętu sprzed lat, tym bardziej że na ogół kupuje się bezpośrednio u producenta. Zawsze można trafić na właściwego człowieka, który coś poradzi i przy okazji nie zrujnuje portfela.

Pzdr!

chicco, przyjacielu, mnie nie interesuja klopoty producentow czy dystrybutorow. mnie interesuje moja wlasna fucking satysfakcja ze sprzetu, za ktory wybulilem kilka tysiecy. az to i tylko to mnie interesuje.

-> Fr@ntz

Frantz, teraz skojarzylem, na Batorego to pewnie w tej 'piwniczce' (bez urazy oczywiscie). Tam wlasnie nabylem swego radmorka :). Kurcze wtedy to mialem wyobrazenie, w szoku bylem, zaden wystawny biurowiec typu plaza, a taki sprzet tam byl lol (wtedy dopiero poznalem co to audio ;) i jak gral. Tak wspominam to miejsce, bo od tego zaczela sie moja zajawka. Gdyby nie to przezycie, dalej bym tkwil w hi-endzie technicsa i altusa ;)

majo:

>>ja chcialbym tylko zwrocic uwage na ryzyko inwestowania w polskie firmy. to bardzo szlachetne, ale baaardzo niepewne. no, wiecie, serwis i... te telefony komorkowe, ktore nie odpowiadaja:-)

To Ty tak napisałeś... ja tylko wyjaśniam, że decydując się na markowe zagraniczne konstrukcje ponosisz takie samo, a może nawet większe ryzyko. Skoro jednak Twoja fuckin' satisfaction jest na wyższym poziomie jeśli kupisz coś ze znaczkiem Audio Net lub B&W to not my fuckin' bussiness, tylko na drugi raz wyrażaj się prościej, bo ja za prymitywny jestem na pojmowanie aluzji odnośnie serwisu itp. itd.

Jeżeli mówimy o "polskich" kolumnach, to oprócz Tonsilu jedyną znaną mi firmą samemu robiącą przetworniki jest EdyTon.

Ukryta Zawartość

Z pozostałych ciekawą propozycją jest Sundial Impetus, początek był dobry, recenzja w AV, ale czy nadal działają?

Ukryta Zawartość

postaram sie chicco, postaram, ale nie obiecuje. redaktor stryjecki tutaj niezbyt dobrze wyrazal sie o moim poziomie mozgowym:-) explicite i implicite (dobrze napisalem?). szczerze? i dont ker, bat aj nol mr's stryjecki opinion iz wery, wery importment. ekzaktli for mi, aj supoz. albo jakos tak;-)

• Redaktorzy

liberas - najlepszy był Daniel. Zawsze z fajkiem w zębach i puszką browca w ręku. Tak mniej więcej wyglądały wszystkie nasze odsłuchy, a jak człowiek chciał mieć spokój, to zakładało się kłódę na kratę i była "impreza zamknięta". Poza tym uwielbiałem rozmawiać z sąsiadem z Artis Audio (dzrzwi obok) - sprzęt o wiele droższy, ale bez problemu można było posłuchać, pomacać, itd.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Sundial

Ukryta Zawartość

Strona działa, ale czy firma działa, tego nie wiem.

Linki do polskich producentów audio:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> Fr@ntz

O ile mnie pamiec nie myli to kojarze takiego tegawego pana w okularach, choc moge sie mylic, bo to dawno bylo. Pamietam, ze bylo ich dwoch :) wymiennie (Artis), bo zawsze jak tam trafialem to musialem poczekac, bo wlasciciel akurat gdzies sie wymknal :) Fakt, ze kilka razy najscia robilem, bo mi sie na zajeciach nudzilo, by sobie chociaz poogladac ;)

zacnym źródełkiem mógłby też być Kustagon CDP-21 podający IC Monolith / Personal firmy Albedo sygnał do Kustagona Enigma Int No1

Ukryta Zawartość

Ten zasilający kablami głośnikowymi Albedo Monolith / Personal jakieś zacne kolumienki typu Minima Audio Micro Monster czy Audiowave Solidus

Wszystko na PowerBoxie 3.0 i kablach zasilających tych z Gdynii na literkę A ... Psia kość zapomniałem ...

Nie dość , że dobrze zagra to i wyglądać będzie ponętnie .

Fajny zestaw . Chyba ... . Szkoda tylko , że nigdy go nie słyszałem

Ukryta Zawartość

Podoba mi się pomysł Józwy Maryna. Polskim hi-fajem/hi-endem trzeba się interesować... w przeciwnym wypadku niedługo zostaną nam tylko cholernie drogie "markowe" produkty z Europy/USA oraz Chińczycy (oraz masowa produkcja Sony/Denon etc).

To co mnie naprawdę martwi to fakt, że żaden z polskich producentów nie ma masy krytycznej ani (jak się wydaje) pomysłu biznesowego na wzrost. Popatrzmy na Chińczyków: Shanling, Xindak, ASL, Dared etc - ci goście mają coraz lepsze produkty, coraz lepsze wzornictwo i pełno recenzji w zachodniej prasie! Za chwilę zdominują rynek niedrogiego sprzętu ("good value for money"). A wtedy dla naszych rzemieślników pozostanie tylko jednostkowa produkcja na rynek krajowy i ....

D.

>Darekk

Fakt szykuje się chińska inwazja i to już wkrótce.

>Gry-pa

Nie tylko słuchał ale i kupił :)

Drogie jak byk ale mimo tego stosunek jakości do ceny znakomity.

Porównywałem z konkurentami od 1 kPLN do 6 kPLN i ANSAE zawinął towarzystwo do pudełek.

Tak jak w przypadku FADELA The Stream i AUDIOGRADE Perceptionisma, tutaj też recenzja pokrywa się się z moimi wrażeniami (co wcale nie jest proste - jako znany i upierdliwy wypożyczacz sprzętu i kabelków sam wyrabiam sobie zdanie i niełatwo mnie przekonać).

Fr@ntz masz to jak w banku.Mechanika bedzie nie sony z plastiku tylko w pełni stalowe solidne Mitsumi mam dostep do mechanizmow do studyjnych cd romów:)

Planowane zdolnosci produkcyjne to 10 cd /rok z mozliwoscia do 40 sztuk.

• Redaktorzy

Chcesz powiedzieć, że my tu sobie gadu gadu, i w pewnym momencie ktoś wyraził żal z powodu braku niedrogiego polskiego odtwarzacza, więc ty z miejsca postanowiłeś go produkować?? O rany...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.