Skocz do zawartości
IGNORED

Stare a dobre opampy

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Powtorze się opa razm z dyskretnymi (a mialem kilka jak staccato, Bursony, Muzga czarne, opm401 i opm3320d,  chinskie itp)

Jak będziesz miał okazję, posłuchaj jeszcze SIL994. Są np. w AVCORP. Drogie jak smok. Podobno do celów studyjnych. Warto posłuchać.

48 minut temu, slawsim napisał:

Jak będziesz miał okazję, posłuchaj jeszcze SIL994. Są np. w AVCORP. Drogie jak smok. Podobno do celów studyjnych. Warto posłuchać.

Trzeba będzie. Dziękuję za informację. 

A tak na marginesie. Warto wziąść OPM from Korea grają bardzo analogowo. Czasmi mozna trafić ktoś sprzedaje, będzie taniej. Po wymianie wszystkich rezystorów smd na coś dobrego typu MELF (carbon) wchodza na wyższy poziom. Choć jest dużo zabawy z tym. Maja coś w sobie. Ciężko znaleźć konkurenta, może SIL?

Edytowane przez Mariusz03
7 minut temu, Mariusz03 napisał:

Trzeba będzie. Dziękuję za informację. 

A tak na marginesie. Warto wziąść OPM from Korea grają bardzo analogowo. Czasmi mozna trafić ktoś sprzedaje, będzie taniej. Po wymianie wszystkich rezystorów smd na coś dobrego typu MELF (carbon) wchodza na wyższy poziom. Choć jest dużo zabawy z tym. Maja coś w sobie. Ciężko znaleźć konkurenta, może SIL?

No ale do czego te SIL wziąć? I/V, LPF, czy bufor? Nawet bym się szarpnął ale czy warto?

3 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Warto wziąść OPM from Korea grają bardzo analogowo.

Mam osłuchanego OPM3320d SE i faktycznie gra analogowo, fajnie buduje przestrzeń, ale przy tej analogowości umykają pewne szczegóły z tła, choć pewnie nie u każdego, kwestia aplikacji. Po modzie mogą być groźne dla SIL. Jeśli ktoś ma dobry sprzęt do lutowania i cierpliwość, to jak najbardziej 🙂

1 minutę temu, Delirium77 napisał:

No ale do czego te SIL wziąć? I/V, LPF, czy bufor? Nawet bym się szarpnął ale czy warto?

Czytałem pochwały tych co obsadzili je w DAC-ach. Dobrze wypadły w nowych wzmakach Bursona, właśnie w sekcji DAC, ale nie tylko.

3 minuty temu, slawsim napisał:

Mam osłuchanego OPM3320d SE i faktycznie gra analogowo, fajnie buduje przestrzeń, ale przy tej analogowości umykają pewne szczegóły z tła, choć pewnie nie u każdego, kwestia aplikacji. Po modzie mogą być groźne dla SIL. Jeśli ktoś ma dobry sprzęt do lutowania i cierpliwość, to jak najbardziej 🙂

Opm401se jest jeszcze bardziej dokladniejszy od OPM3320D i lepszy ma dół. OPM3320D dobry jest na bufor jest szybszy ciut. 

Lutowanie smd bez dobrego sprzętu odpada. 

10 minut temu, Delirium77 napisał:

Dyskretne moim zadaniem tylko na bufor lub kanały. 

47 minut temu, Mariusz03 napisał:

Opm401se jest jeszcze bardziej dokladniejszy od OPM3320D

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi z ich różnymi ich wersjami w zależności od miejsca aplikacji? Na Ebay'u sprzedawca/twórca zamieścił tabelę z koścmi DAC-ów, z którymi mogą te opki współpracować. OPM401 chyba nie wszędzie się nadaje. Ja bym chciał wiedzieć, która wersja obu opków nadaje się na wyjścia RCA w odtwarzaczu CD i do wzmaka słuchawkowego. Wg opisu OPM-y różnią się impedancją, ale nie kumam tego.

21 godzin temu, slawsim napisał:

Czy mógłbyś mi wytłumaczyć o co chodzi z ich różnymi ich wersjami w zależności od miejsca aplikacji? Na Ebay'u sprzedawca/twórca zamieścił tabelę z koścmi DAC-ów, z którymi mogą te opki współpracować. OPM401 chyba nie wszędzie się nadaje. Ja bym chciał wiedzieć, która wersja obu opków nadaje się na wyjścia RCA w odtwarzaczu CD i do wzmaka słuchawkowego. Wg opisu OPM-y różnią się impedancją, ale nie kumam tego.

Tam opis jest prawidłowy, sam dobieralem je do swoich DACów wedlug tych opisówi zdjec. Jest nawet pokazane jak zrobić pomiar,  aby dowiedziec sie jaki opm będzie pasowal. Wejdzie na ebay na sprzedaz jednego ze wzmacniaczy dyskretnych Pana z korei. Przeczytaj opis dokladnie I spróbuj miernikiem sprawdzić jaki potzebujesz do swojego CD. Jesli dobrze pamieta dla podwojnego 1 i 2 pin oraz 6 i 7. Gdzieś miałem zdjęcie poszukam.

Znalazem fotkę:).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03
22 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Tam opis jest prawidłowy, sam dobieralem je do swoich DACów wedlug tych opisówi zdjec.

Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie mierzyłem kiedyś zgodnie z rysunkiem w małym DAC-u BRZ HIFI i wyszło, że mój OPM3320 D pasuje. Można na fotkach odróżnić jego wersje po rezystorach. Muszę sprawdzić jak dobrać ewentualnie w przyszłości OPM401. On chyba nie jest tak uniwersalny jak OPM3320. 

15 godzin temu, slawsim napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie mierzyłem kiedyś zgodnie z rysunkiem w małym DAC-u BRZ HIFI i wyszło, że mój OPM3320 D pasuje. Można na fotkach odróżnić jego wersje po rezystorach. Muszę sprawdzić jak dobrać ewentualnie w przyszłości OPM401. On chyba nie jest tak uniwersalny jak OPM3320. 

Ja w jednym z DACów używam na buforze opm3320d a na kanałach mam opm401se. Po wymianie rezystorow grają świetnie, analogowo bardzo dokladnie. 

Technologia osiągnęła szczyt. Był OP07 → OP27 → OP 37 → OP77 → OP177, itd. Potem raczej kosmetyka w topologii.

Co do audio, OPA627, OP42, AD744, a dla początkujących NE5532 i TL071.

Patrząc na pdf-y japońskich NJM (MUSES) i ich ceny, to ręce opadają.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

5 minut temu, terminus napisał:

Technologia osiągnęła szczyt. Był OP07 → OP27 → OP 37. Potem raczej kosmetyka w topologii.

Co do audio, OPA627, OP42, AD744, a dla początkujących NE5532 i TL071.

Widzę Twój wcześniejszy post:

bufor - LM6171 / 2

LPF: OPA627, OP42 lub AD744

A wg Ciebie najlepszego na I/V? Póki co mam OPA627 (na pewno podróbki z Ebay ale gra chyba najlepiej póki co).

1 minutę temu, Delirium77 napisał:

A wg Ciebie najlepszego na I/V?

Nie podpowiem, nie używam takiej topologii. Zapomniałem wyżej dodać LM6171. Dzięki za czujność.

12 minut temu, Delirium77 napisał:

na pewno podróbki z Ebay

podaj namiar

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

HIFI AUDIO IC

oraz 

hifi-szjxic 

100% oryginały  wyluty

Polecam

43 minuty temu, Delirium77 napisał:

wg Ciebie najlepszego na I/V?

BB do swoich kości dac proponował opa2604.Ta kość sprawdza się w wielu aplikacjach,nie tylko w konwersji.

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

OPA2604 używam w regulacji barwy.

OPA604

Godzinę temu, terminus napisał:

Nie podpowiem, nie używam takiej topologii. Zapomniałem wyżej dodać LM6171. Dzięki za czujność.

podaj namiar

120757532454 Kolega pisze, że od niego oryginały ale nie wygląda to jak oryginał.

SMD nie pewne, THT ok.

Przyszły dzisiaj 4 szt. OPA627AU zamówione z Allegro. Ponoć oryginaly - sample. Cena dość wysoka za sztukę, bo 76 zł. Wyciągnąłem poprzednie OPA627AU zamówione z Ebay od HIFI AUIDO IC - czyli ponoć oryginaly ale w porównaniu z oryginałem widać, ze nie są nimi.

image.jpeg.10a4a3582b36232d046c5b76cc9f5955.jpeg

Po włożeniu od razu słyszalna różnica. Te za Allegro grają o wiele jaśniej. Nie wiem czy tak powinien brzmieć oryginał, ale może tak. Na razie daję im czas na wygrzanie się.

Drugie moje pytanie dotyczy sekcji bufora DACa. Widzę, ze zamiast standardowego WO jest tam dość stary układ EL2020CN. Czy w takiej konfiguracji to "po prostu" zasilanie dla tranzystorów, które są właściwym buforem?

image.jpeg.99205dad58f5041cf1ba30171e620100.jpeg

Ukryta Zawartość

IMG_3969.jpg

Sorki, trochę namieszałem tutaj z obrazkami ale nie wiem jak dodać zdjęcie tylko w odpowiednim miejscu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Delirium77
17 minut temu, Delirium77 napisał:

Przyszły dzisiaj 4 szt. OPA627AU zamówione z Allegro. Ponoć oryginaly - sample. Cena dość wysoka za sztukę, bo 76 zł

Orginal pojedyncza kostka kosztuje ponad 150zl, jesli na stoliku masz polutowane w dual, to juz sie robi ponad 300zl plus koszt stolika i lutowania to min około 320zl. 

To jak myślisz za 76zl kupisz orginał?

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Orginal pojedyncza kostka kosztuje ponad 150zl, jesli na stoliku masz polutowane w dual, to juz sie robi ponad 300zl plus koszt stolika i lutowania to min około 320zl. 

To jak myślisz za 76zl kupisz orginał?

To pojedynczy. Podwójne są za 136 zl

10 minut temu, Delirium77 napisał:

Podwójne są za 136 zl

Opa627au to super rynek dla podróbek, chinskie raczki to już dawno wyczuly i jest zalew podróbek w różnych cenach dla zmylenia przeciwnika😉

W Chinach masz za 6 zloty pojedynczy do 20 zloty za podwojny. Do koloru do wybór. Zobacz jakie ładne. Tylko barć

Ukryta Zawartość

35964274-1221040092.jpg

1770421932-639903751.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mariusz03

Kiedyś dawno dawno temu jak jeszcze bawilem się w zaglerke opkami to ostały mi się dwa świetne. 

Opa 1611 

opa 2604

Ten pierwszy poleciał na testy do kolegi i już u niego został a uparty z niego i wybredny audiofil.

Mam nadzieje, ze nie pomyliłem numerków.

42 minuty temu, kwasior21 napisał:

Kiedyś dawno dawno temu jak jeszcze bawilem się w zaglerke opkami to ostały mi się dwa świetne. 

Opa 1611 

opa 2604

Ten pierwszy poleciał na testy do kolegi i już u niego został a uparty z niego i wybredny audiofil.

Mam nadzieje, ze nie pomyliłem numerków.

Pewnie wszystko zależy od systemu. U mnie OPA1611 grał fajnie ale „sucho”. LME49990 znowu fajna przestrzeń ale za jasno. OPA2604 nawet nawet, ale to opamp podwójny. No i w testach jak gdzieś widziałem ma duże zniekształcenia.

3 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Opa627au to super rynek dla podróbek, chinskie raczki to już dawno wyczuly i jest zalew podróbek w różnych cenach dla zmylenia przeciwnika😉

W Chinach masz za 6 zloty pojedynczy do 20 zloty za podwojny. Do koloru do wybór. Zobacz jakie ładne. Tylko barć

Ukryta Zawartość

35964274-1221040092.jpg

1770421932-639903751.jpg

Pytanie jeszcze co na zdjęciu, a co przyjdzie. Może zrobili zdjęcia oryginału, a przychodzi "coś podobnego".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Delirium77 napisał:

Pytanie jeszcze co na zdjęciu, a co przyjdzie. Może zrobili zdjęcia oryginału, a przychodzi "coś podobnego".

Przychodzi to co na zdjeciu nie miej złudzen. Sa tam foty customer ów na aliexp... są takie same.

Jednak te zdjęcia "orginalu" wyglada inaczej jak moje orginalne opki z mouser. A kupowałem je juz jakiś czas temu ponad rok. Bo bardzo dlugo ponad 6 miesięcy (wcześniej) nie były dostępne. Fabryka nie robila.

Ale te z chin "orginaly"  za 5 zloty zawszę są dostepne od ręki. I to od ponad 3 lat , sprawdzałem. 

23 godziny temu, Mariusz03 napisał:

Ukryta Zawartość

35964274-1221040092.jpg

1770421932-639903751.jpg

Jak ktoś już zauważył OPA627 jest produkowany ale kosztuje dużo, jak dla mnie zbyt dużo. Kupowanie na Ali , czy Allegro  w niższej cenie to kupowanie czegoś, ale na pewno nie oryginalnego układu. TI proponuje bezpośredniego następcę OPA627 czyli  OPA828. Jest produkowany i stosunkowo tani - ok 40PLN. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tak ogólnie żeby mieć pewność że kupimy oryginał trzeba wybierać układy produkowane i stosunkowo tanie ale o bardzo dobrych parametrach np OPA1611/12, OPA828, OPA2604, OPA2134 to tylko układy Burr Browna (TI). Nie produkowane "kultowe" układy to będą raczej podróbki. Amator nie jest w stanie stwierdzić czy taki układ jest oryginalny, czy nie, bo nie ma możliwości wykonania zaawansowanych pomiarów  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, tomek_j napisał:

Jak ktoś już zauważył OPA627 jest produkowany ale kosztuje dużo, jak dla mnie zbyt dużo. Kupowanie na Ali , czy Allegro  w niższej cenie to kupowanie czegoś, ale na pewno nie oryginalnego układu. TI proponuje bezpośredniego następcę OPA627 czyli  OPA828. Jest produkowany i stosunkowo tani - ok 40PLN. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Tak ogólnie żeby mieć pewność że kupimy oryginał trzeba wybierać układy produkowane i stosunkowo tanie ale o bardzo dobrych parametrach np OPA1611/12, OPA828, OPA2604, OPA2134 to tylko układy Burr Browna (TI). Nie produkowane "kultowe" układy to będą raczej podróbki. Amator nie jest w stanie stwierdzić czy taki układ jest oryginalny, czy nie, bo nie ma możliwości wykonania zaawansowanych pomiarów  

Ten opa828 sprawdzałem 1:1 w aplikacji zamiast 627. Niestety inne granie. Super szybko, ale jakby w szczytowych momentach transjentów coś nie tak. Sam nie wiem, może trzeba je inaczej aplikować, bo po prostu jest zbyt dokładny. Nie miałem chęci ani czasu żeby się bawić, dysponując 627. 

Ukryta Zawartość

Naczytałem się trochę porównań nt. OPA627 i MUSES03, i wybrałem te ostatnie do sekcji I/V. Wiem, że są już wycofywane i chyba zastępowane MUSES05, które i tak sprzedaje na razie tylko jeden sklep w Japonii (na razie brak na stanie) ale zobaczę jak się sprawdzą. Zamówione z Mouser w całkiem dobrej cenie, w porównaniu do tego co jest na Allegro.

Najlepiej w tej sekcji zagrały „sample” opa627 z Allegro (ciekawe czy oryginały). Próbowałem jeszcze opa828 ale faktycznie to zbyt sterylne granie, no i być może nie miały najlepszych warunków przy swapie 1:1. 
Wkładałem jeszcze Staccato ale one znowu nie dawały jakoś dużej różnicy. Scena była trochę inna jak w opa627 i bardziej jakieś granie takie rozmydlone. Bez szału.

• Pokaż nowe odpowiedzi