Skocz do zawartości
IGNORED

Wymieniłem lampę w moim JVC X7900.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Sony chyba w 2017 pokazało pierwszy laserowy projektor krótkiego dystansu? Tak mi sie wydaje że był to model VZ1000ES

22 minutes ago, STELVIO said:

Kurcze trochę więcej optymizmu. Nie wszystko co nowe musi się psuć. Gdybym miał kupować teraz pierwszy raz lub już kolejny i tak robiłbym porównanie. Wybrałbym po prostu najlepszy obraz. Nie patrzałbym na technologię w tym momencie. Czyli dałbym tyle kasy ile byłoby mnie stać i najładniejszy dla mnie obraz.

Przeciez to ma cieszyc tu i teraz ☺ nie interesuje mnie to co będzie za 10 lat, bo w ciągu 5 lat miałem juz kilka projektorów 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

31 minut temu, brewka87 napisał:

w ciągu 5 lat miałem juz kilka projektorów

To nie lepiej zamiast kilku   kupić jeden pożądny i cieszyć się konkretnym obrazem na czasie?

Edytowane przez Gmow1977
5 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Także Epson jakieś tam doświadczenia ma.Tylko dlaczego porzucili tę technologię aż do teraz?

Nie porzucili. Ponoć LS10000 słabo im się sprzedawał, bo cenę wywindowali wysoko, a ludzie bali się wchodzić w laser, bo nowa technologia. Dopiero po obniżkach zaczął im się lepiej sprzedawać. Mieli też jakąś akcję, że skupowali ten model, odnawiali i szedł ponownie do sprzedaży. Mój też przechodził jakąś akcję serwisową i w środku wyglądał jak nówka, zero kurzu, filtry nowe, a laser miał zero godzin na liczniku. Nie wiem czy wymieniony, czy tylko zresetowany... tego już się pewnie nie dowiem, w każdym razie była to niezła okazja.

Potem był jeszcze krótko model LS10500 z obsługą HDR i dopiero teraz wyszedł LS12000. Sporo tańszy, niestety z gorszymi panelami i z tego co piszą słabsza czernią, więc jak dla mnie Epson zrobił krok wstecz. Ale Epsonowi chodziło chyba o znalezienie swojej niszy - w drogich projektorach rządzi JVC, więc jak ktoś miał do wydania te 30-40k to jednak wybierał JVC. Epson celował w ten niższy segment, więc musiał w tym modelu parę rzeczy wyciąć.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

5 hours ago, Gmow1977 said:

To nie lepiej zamiast kilku   kupić jeden pożądny i cieszyć się konkretnym obrazem na czasie?

Ja zmieniłem starą Optomę na JVC, kilka miesięcy pozniej kupiłem kolejny JVC i to nie dlatego, ze było z obrazem cos nie tak, tylko wręcz przeciwnie. Tak mi się spodobał obraz, ze zacząłem drązyc temat i kupiłem następny 😄

Nie czuję jakiegos niezadowolenia z zakupionego projektora mimo, ze to uzywany model.

5 hours ago, Rybens86 said:

Ja bym wolał wydać raz a dobrze na przynajmniej 10 lat...

Tylko, ze dla mnie kupowanie projektora laserowego nie oznacza z automatu, ze to jest lepsze wyjscie niz starszy lampowiec. Mnie nie jara słowo LASER w specyfikacji 😉

Brac kredytu na projektor nie zamierzam, a wywalic kilkadziesiąt tysiecy na projektor byłoby mi po prostu szkoda, bo znam ciekawsze sposoby wydawania kasy 😆 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

6 hours ago, Rybens86 said:

raz a dobrze

Z tym wydawaniem "raz a dobrze" to tez nie do konca jest tak kolorowo. 

Ostatnio szukałem odtwarzacza plików i przy okazji przeczytałem sporo tematów na forach, głownie zagranicznych gdzie uzytkownicy kupili jakies urządzenie z przeswiadczeniem, ze "raz, a dobrze". Owszem, na początku bylo dobrze ale ten sprzęt tak szybko się starzeje, ze np topowy odtwarzacz sprzed 5 lat to dzisiaj "złom", bo nie odtworzy wielu plików, formatów itp. Dla przykładu topowy wzmacniacz z 2003 roku nadal wymiecie obecne badziewie z marketu pomimo upływu 20 lat.

Dlatego ostatnio trochę się wyleczyłem z kupowania "raz a dobrze", mimo iz zawsze tak uwazałem. Po prostu dzisiaj się tak nie da. Kupisz cos na lata, a za rok albo dwa wyjdzie jakas nowosc, która sprawi, ze twoj sprzęt będzie juz archaiczny bez względu na to ile za niego zapłaciłes 😊

Ale Epson chyba już wcześniej eksperymentował z projektorami laserowymi. W 2014 to była nowość.Chyba tu nawet ktoś ma na forum ?
Epson ls 10000 
Także Epson jakieś tam doświadczenia ma.Tylko dlaczego porzucili tę technologię aż do teraz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Chyba nigdy nie porzucił, tylko były bardzo drogie i przez to mało popularne.
Ja bym wolał wydać raz a dobrze na przynajmniej 10 lat...
No tak. Ale ten laser który teraz kupisz, nie będzie lepszy, za 10 lat. Lepsze będą te które wyjdą za 10 lat
Ja RS2100 kupiłem na 15 lat w kredycie na 5 lat.
Jedna lepsza kłótnia z żoną i będzie ban na świnkę skarbonkę, rata nie zapłacona i papa projektorku.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, brewka87 napisał:

Z tym wydawaniem "raz a dobrze" to tez nie do konca jest tak kolorowo. 

Ostatnio szukałem odtwarzacza plików i przy okazji przeczytałem sporo tematów na forach, głownie zagranicznych gdzie uzytkownicy kupili jakies urządzenie z przeswiadczeniem, ze "raz, a dobrze". Owszem, na początku bylo dobrze ale ten sprzęt tak szybko się starzeje, ze np topowy odtwarzacz sprzed 5 lat to dzisiaj "złom", bo nie odtworzy wielu plików, formatów itp. Dla przykładu topowy wzmacniacz z 2003 roku nadal wymiecie obecne badziewie z marketu pomimo upływu 20 lat.

Dlatego ostatnio trochę się wyleczyłem z kupowania "raz a dobrze", mimo iz zawsze tak uwazałem. Po prostu dzisiaj się tak nie da. Kupisz cos na lata, a za rok albo dwa wyjdzie jakas nowosc, która sprawi, ze twoj sprzęt będzie juz archaiczny bez względu na to ile za niego zapłaciłes 😊

To fakt z odtwarzaczami tak jest potrafią się szybko starzec tylko że np zidoo już potrafi kosztować koło 1000 zł więc tu nie ma problemu kupić kolejny po paru latach a z projektorem no hm trochę inna kasa no i się tak nie starzeją szybko.

Co do raz a dobrze to chciałbym poprostu mieć ciągle opcje że wystarczy nowa lampa i już a nie że zaraz się będzie nadawać do kosza bo są też inne wydatki zawsze inne hobby na które wolał bym wydać tyle kasy w moim przypadku oczywiście 

22 minutes ago, Rybens86 said:

Co do raz a dobrze to chciałbym poprostu mieć ciągle opcje że wystarczy nowa lampa i już a nie że zaraz się będzie nadawać do kosza

Ja ze swoim JVC nie czuje potrzeby pilnej wymiany mimo, ze to tylko 1080p, brak HDR itp. Pare tygodni temu wymienilem lampę i swieci fajnie pomimo upływu lat 😊

22 minuty temu, brewka87 napisał:

Ja ze swoim JVC nie czuje potrzeby pilnej wymiany mimo, ze to tylko 1080p, brak HDR itp. Pare tygodni temu wymienilem lampę i swieci fajnie pomimo upływu lat 😊

No właśnie o to mi chodzi to Ty decydujesz kiedy wymienić cały projektor a nie producent z swoją liczba godzin, pozatym gdzie tu jakaś ekologia;) 

I przy okazji spytam a jak wsparcie dla lamp jak długo będą produkowane dla danego modelu może wiecie?

Edytowane przez Rybens86
38 minutes ago, Rybens86 said:

przy okazji spytam a jak wsparcie dla lamp jak długo będą produkowane dla danego modelu może wiecie?

Nie wiem ale lampy to raczej nie jest problem. Nawet jesli producent zaprzestanie produkcji to zapewne przez wiele lat będą dostępne zamienniki (lepsze lub gorsze).

8 hours ago, JVC 4K said:

Ja RS2100 kupiłem na 15 lat w kredycie na 5 lat.

Jak to na 15 lat? Wysmiewasz projektory sprzed 5 lat, a tego będziesz uzywac 15? Co o Tobie pomyslą sąsiedzi? 😄

Jak to na 15 lat? Wysmiewasz projektory sprzed 5 lat, a tego będziesz uzywac 15? Co o Tobie pomyslą sąsiedzi?
Czekasz na mądrą czy śmieszną odpowiedź?
11 minutes ago, STELVIO said:
27 minutes ago, brewka87 said:
Jak to na 15 lat? Wysmiewasz projektory sprzed 5 lat, a tego będziesz uzywac 15? Co o Tobie pomyslą sąsiedzi?

Ukryta Zawartość

Czekasz na mądrą czy śmieszną odpowiedź?

Oczywiscie ze smieszną 😉

Wybacz ale nie moglem sie powstrzymac 😄

Ukryta Zawartość

No wstyd będzie rano do sklepu iść po chleb
15 letni projektor, któż to widział....
Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Wy tu pitu, pitu o projektorach a ja zamiast brać udział w tej biernej dyskusji wole oglądać ciekawe filmy, u mnie obecnie leci Hobbit( w tym roku pierwszy raz, ale widziałem go już z 15 razy i dalej mnie cieszy jak małe dziecko ) i nie ważne z jakiego PJ, z jakim dźwiękiem, ważne że cieszy☺️

2 godziny temu, Vintageaudiofil napisał:

Wy tu pitu, pitu o projektorach a ja zamiast brać udział w tej biernej dyskusji wole oglądać ciekawe filmy, u mnie obecnie leci Hobbit( w tym roku pierwszy raz, ale widziałem go już z 15 razy i dalej mnie cieszy jak małe dziecko ) i nie ważne z jakiego PJ, z jakim dźwiękiem, ważne że cieszy☺️

Też wczoraj oglądałem ale wersję 3D.. 
Ale wiadomo wolę LOTRa.. lepszy i ładniejszy film 

16 godzin temu, brewka87 napisał:

Ja zmieniłem starą Optomę na JVC, kilka miesięcy pozniej kupiłem kolejny JVC i to nie dlatego, ze było z obrazem cos nie tak, tylko wręcz przeciwnie. Tak mi się spodobał obraz, ze zacząłem drązyc temat i kupiłem następny 😄

Nie czuję jakiegos niezadowolenia z zakupionego projektora mimo, ze to uzywany model.

Tylko, ze dla mnie kupowanie projektora laserowego nie oznacza z automatu, ze to jest lepsze wyjscie niz starszy lampowiec. Mnie nie jara słowo LASER w specyfikacji 😉

Brac kredytu na projektor nie zamierzam, a wywalic kilkadziesiąt tysiecy na projektor byłoby mi po prostu szkoda, bo znam ciekawsze sposoby wydawania kasy 😆 

Lepsze sposoby jakie, wakacje na nich możesz zginać jak wybierzesz się na jakąś niebezpieczną wyprawę po wulkanie w Japonii przypadek z niedawna znany podróżnik zaginął i nic o nim nie słychać.

Może auto, jak będziesz mieć czołówkę z tirem to cię pogrzebią w aucie.

A jednak wydanie 50 tys zł na projektor nie zaszkodzi twojemu zdrowiu i życiu i co ważne nie będziesz w niebezpieczeństwie.

Link do niebezpiecznych podróży :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez JVC 4K
5 minutes ago, JVC 4K said:

Lepsze sposoby jakie, wakacje na nich możesz zginać

W 2012 roku skoczylem na bungy z 90 metrów i na szczęscie zyję 😊 wrazenia bezcenne, mimo ze skok to kilka sekund, a pamiętam wszystko do dzisiaj. Adrenalina niesamowita, po skoku bylem nakręcony przez cały dzien 😊😊😊 nawet jak teraz to sobie przypominam to serce bije szybciej 😉 dzisjaj chyba juz bym się nie odwazyl na skok z 90m, tym bardziej nie zaluję, ze zrobilem to 11 lat temu 😄

13 minut temu, brewka87 napisał:

W 2012 roku skoczylem na bungy z 90 metrów i na szczęscie zyję 😊 wrazenia bezcenne, mimo ze skok to kilka sekund, a pamiętam wszystko do dzisiaj. Adrenalina niesamowita, po skoku bylem nakręcony przez cały dzien 😊😊😊 nawet jak teraz to sobie przypominam to serce bije szybciej 😉 dzisjaj chyba juz bym się nie odwazyl na skok z 90m, tym bardziej nie zaluję, ze zrobilem to 11 lat temu 😄

Ale skok z bungy nie kosztuje 50 tysięcy zł więc co to za porównanie. Pisałem o porównaniu finansowym i emocjami z tym związanymi a nie że za kuź kilka stów moje życie się odmieni w kalekę.

1 minute ago, JVC 4K said:

Ale skok z bungy nie kosztuje 50 tysięcy

Oczywiscie. Jest tanszy 😂 ale pisałes ze

28 minutes ago, JVC 4K said:

wakacje na nich możesz zginać

...i do tego się odniosłem. Czy czytanie ze zrozumieniem to taka trudna umiejętnosc? 😉

Gość Vintageaudiofil

(Konto usunięte)

Szczerze gdybym miał możliwość oddania mojego i dopłacenia do RS1100 to nawet bym się nie zastanawiał. Niestety laser do mnie nie przemawia w dzisiejszych czasach. A dlaczego bym wymienił na RS1100? Ponieważ posiada wszystko to co najnowsze projektory po dziś dzień oraz jest deczko jaśniejszy ( tylko o 100 lumenów )

Edytowane przez Vintageaudiofil
36 minut temu, Vintageaudiofil napisał:

Szczerze gdybym miał możliwość oddania mojego i dopłacenia do RS1100 to nawet bym się nie zastanawiał. Niestety laser do mnie nie przemawia w dzisiejszych czasach. A dlaczego bym wymienił na RS1100? Ponieważ posiada wszystko to co najnowsze projektory po dziś dzień oraz jest deczko jaśniejszy ( tylko o 100 lumenów )

Martin, jak masz w RS1000 ustawioną przysłonę w zakresie od 0 do -15, na jakiej wartości masz ustawione czy na stałe czy w zależności od tego co w danej chwili oglądasz, każdy film jest inaczej nagrany i ma inny poziom jasności.

• Pokaż nowe odpowiedzi