Skocz do zawartości
IGNORED

Kolce vs stopki-izolatory pod podłogowe kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są wasze doświadczenia z kolcami lub też stopki-izolatory jak IsoAcoustics Gaia pod kolumnami podłogowymi (u mnie jedna kolumna waży ok. 35kg).

Czy przynosi to korzyść? Jakies opinie/doświadczenia z IsoAcoustics Gaia?

O ile kolce jakoś mnie nie przekonują bo będę miał spory problem z manewrowością kolumn - suwanie 35kg na kolcach grozi uszkodzeniem podłogi - zatem takie izolatory jak IsoAcustic nabiera sensu.

Co do Izolatorów - bardzo mało tego daje się wyszukać, są jakieś tanie Soundcare Superspike, IsoAcustic już wyraźnie się ceni, znalazłem też polską manufakturę Divine Acoustics ale  nie znajduję ceny ... znacie jakieś inne opcje?

Kolce na dywan, a na twardą podłogę samoprzylepne kółeczka filcowe. Koniec.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Dobre efekty dają też podlepki korkowe, choć trudniej na nich przesunąć kolumnę. Gumy nie polecam, bo potrafi zostawić ciemny ślad na panelach.

Kepler.

Można wypożyczyć i spróbować. Są dedykowane 4szt na kolumnę oraz 3szt pod sprzęt tj. wzmacniacz, kompakt.

Pozdrawiam,

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 minuty temu, porlick napisał:

Kolumny nie mogą się bujać, a zbyt miękkie absorbery mogą to umożliwić.

Keplery dedykowane pod kolumny nie powodują takich atrakcji.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 minuty temu, porlick napisał:

Kolumny nie mogą się bujać, a zbyt miękkie absorbery mogą to umożliwić.

35kg na 4 kółeczkach z filcu nie będzie się bujać.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jakie są wasze doświadczenia z kolcami lub też stopki-izolatory jak IsoAcoustics Gaia pod kolumnami podłogowymi (u mnie jedna kolumna waży ok. 35kg).
Czy przynosi to korzyść? Jakies opinie/doświadczenia z IsoAcoustics Gaia?
O ile kolce jakoś mnie nie przekonują bo będę miał spory problem z manewrowością kolumn - suwanie 35kg na kolcach grozi uszkodzeniem podłogi - zatem takie izolatory jak IsoAcustic nabiera sensu.
Co do Izolatorów - bardzo mało tego daje się wyszukać, są jakieś tanie Soundcare Superspike, IsoAcustic już wyraźnie się ceni, znalazłem też polską manufakturę Divine Acoustics ale  nie znajduję ceny ... znacie jakieś inne opcje?

Znacie

Jesli problemem jest przesuwanie, to wystarcza przyklajane podkladki teflonowe. Kosztuja grosze. Ponad 80kg przesuwam jedna reka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_4852.thumb.jpg.ce39959afa070bdb63471325e02cf0d8.jpg

A jesli problemem jest izolacja/absorbcja drgan, to wystarcza sensowne sylomery z materialow specjalnie do tego stworzonych (i dopasowane do wagi elementow, ktore na nich stoja), a nie jakies tam filce i gumki

IMG_4851.thumb.jpg.76a6f3417346d9410d6c2ce1313c236d.jpg

IMG_4850.thumb.jpg.75561a3b8a5fbba07e30fc1bbc9c19ff.jpg

A jak masz dywan na betonie, to bierzesz kolce

Cala reszta to optyka, filozofia i wywalona kasa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, xajas napisał:

Cala reszta to optyka, filozofia i wywalona kasa

Ukryta Zawartość

Nie.

Ukryta Zawartość

Kolega ma Gaie, ale z tego co pamietam one jakby lekko sie zasysaja do powierzchni, przesuwanie moze byc utrudnione. drogi gadzet w sumie. Mam przytoczone przez xajasa sylomery ale przestalem uzywac wlasnie dlatego ze do przesuwania sie nie nadaja. Obecnie mam filc podklejony pod gruby podklad granitowy przykrecony do kolumn. Sylomery lekko tlumia gorna srednice i wysokie. Majac umika z ciekawosci sprawdzilem czy to bedzie pokazane na wykresie SPL. No i bylo widac. Lekko ale widac.

4 godziny temu, xajas napisał:

A jesli problemem jest izolacja/absorbcja drgan, to wystarcza sensowne sylomery

Wypowiesz sie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Bez wygladzenia trudno to osadzic.
Uzyj wygladzenia np 1/24 i pokaz jeszcze raz
I pokaz caly zakres pasma a nie tylko od 5kHz, bo to juz nie srednica

cos sie zawiesilo, ale na wykresach jednak ze sylomerami jest ciut wiecej gory ,dziwne.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

Mam przytoczone przez xajasa sylomery.

Sylomery lekko tlumia górną średnicę i wysokie.

Majac umika z ciekawosci sprawdzilem czy to bedzie pokazane na wykresie SPL. No i bylo widac. Lekko ale widac.

No to d4 @xajas tłumacz się z tych dolin w paśmie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

cos sie zawiesilo, ale na wykresach jednak ze sylomerami jest ciut wiecej gory ,dziwne.

Podeslij mi te pomiary, u mnie sie nie zawiesza
1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Tym bardziej @xajas tłumacz się z tych dolin i gór

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Moj blad, zle kolory odczytalem zielony jkest z sylomerami czyli gory jakby wiecej?

Generalnie to jest stary wykres sprzed 2 lat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Tajitsu napisał:

Keplery dedykowane pod kolumny nie powodują takich atrakcji.

Czyli są bardzo sztywne, więc ich tłumienie jest znikome lub wręcz żadne, co jest argumentem za podlepkami z filcu lub korka.

A jeśli problemem jest poziomowanie, to mój patent go zalatwi- tu pod podstawkami do kolumn:

Gwint z szerokim kołnierzem przykręcony od spodu, w niego wkręcona śruba imbusowa M6 z włożoną zaślepką (z PP) do konfirmatów, co zapewnia poślizg i zabezpieczenie paneli przed zarysowaniem.

Ukryta Zawartość

Gwint zapewnia idealne poziomowanie i pewne oparcie w czterech punktach.

IMG_20230321_144110.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, xajas napisał:

Konia z rzedem temu, kto wyslyszy 0,5dB roznicy przy 14kHz

Ukryta Zawartość

Pokaz caly zakres, bo ta gora jest malo interesujaca

Jak mówiłem to jest stary wykres z poprzedniego zestawu. Reszta pasma jest identyczna dla wersji z sylomerem i bez niego. Sens zamieszczenia wykresu był taki, aby ukazać ze cos sie jednak zmienia pod wpływem sylomerow 😉

Ukryta Zawartość

Podróbki przyszły. Pod moje kolumny się nie nadają. Wybijają się wysokie, a bas robi się taki z pogłosem, bardzo sprężysty i mało dynamiczno-punktowy. Nie że rozmyty, ale jakby z piłeczki kauczukowej robi się taka żelowa. Słabo się słucha - kolce zostają. Podobnie jest kiedy się je wstawi pod pre lampowy + końcówkę + DAC. Wszystko dostaje straszny jakby pogłos. W różnych klockach muszą być różne podkładki. Stopki stalowo kulkowe są świetne pod pre, DIY teflonowo-kulkowe pod DAC i 3mm korka pod end. Na razie tak jest fajnie.

Właśnie zawitały do mnie takie podkładki, bardzo fajne, spore i dość ciężkie, kolumna się ładniej prezentuje to na pewno, stalowa podkładka pod nią gumka i jakiś czarny inny stop metalu, dźwiękowo nic nie straciłem, a może i zyskałem hehe wsłuchuję się... jakby bardziej poukładała się scena... Tak czy inaczej polecam, komplecik 8szt. jakieś 3 stówki na Allegro:

PODKŁADKA POD KOLEC STAL NIERDZEWNA + GRAFIT 53X14 - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl

Ukryta Zawartość

2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

Podbijam temat. Coś poczytałem. Z angielksigo coupling i decoupling. Zdania podzielone i eksperci nie są zgodni.

Pod kolumny:

To izolacja i pochłanianie drgań czy twardy kontakt?

Kolce to izolacja czy twardy kontakt?

Co Wam działa?

Za instrukcją martina logana. Jak już znajdziesz miejsce na kolumny to postaw na kolcach. Poprawi się bas i scena. Nic nie piszą że może tak a może nie a może postaw na sylomerze. Postaw na kolacach tak ma być będzie lepiej.

Za instrukcją martina logana. Jak już znajdziesz miejsce na kolumny to postaw na kolcach. Poprawi się bas i scena. Nic nie piszą że może tak a może nie a może postaw na sylomerze. Postaw na kolacach tak ma być będzie lepiej.

Takie uogulnione stwierdzenia sa do du..szy

Albo chce „decupling“, czyli eliminowac (pochlaniac) przenoszenie energi drgan zestawu glosnikowego na podloze (pochlaniac ja absorberami), albo chce zredukowac te drgania juz w obudowie zestawu poprzez wirtualne zwiekszenie masy obudowy zestawu poprzez sztywne polaczenie obudowy z podlozem (o duzej masie) poprzez kolce, czyli couplig. Ale to dziala tylko przy bardzo sztywnym polaczeniu kolce-podloze (np kolce na betonie, przebite przez dywan/wykladzine). Kolce na plywajavym parkiecie, albo na ochronnych podkladkach z filcem, mozesz sobie podarowac

Bzdura jest czeste spotykane tutaj stawianie kolcow (ktore powinny zapewnic coupling) na absorberach (ktorych zadaniem jest decoupling)

Dzialanie absorberow niweczy dzialanie kolcow i na opak.

Ale taki pakiet wielkich kolcow postawionych na Gaiach Acoustic wyglada bardzo „powaznie“, uznanie i poklepywanie po plecach przez audiofilskich kolegow gwarantowane
9 minutes ago, xajas said:

Ale taki pakiet wielkich kolcow postawionych na Gaiach Acoustic wyglada bardzo „powaznie“, uznanie i poklepywanie po plecach przez audiofilskich kolegow gwarantowane

Ukryta Zawartość

To chyba niemożliwe, Gaia to nóżki wkręcane bezpośrednio w kolumny czy też standy. Takie izolatory "wolnostojące" to seria Orea. Ale żeby ktoś kolumny na kolcach postawił na tym to jeszcze nie widziałem, to by było ekstremalnie niestabilne.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi