Skocz do zawartości
IGNORED

TDA1541 NOS był temat niejeden ale nigdy do końca, umarł a może nie.

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Nie wiem dlaczego moje posty są usuwane a jednocześnie nie są usunięte odpowiedzi innych użytkowników na nie. To rozmydla całą dyskusję szanowna Moderacjo.

Kiedy moje wpisy zostały usunięte z wątku o konwersji i/U to jakoś cię to nie martwiło . A pisałem o konwersji tylko innej niż ty sobie wymyśliłeś . Ciekawe , ,,nieprawdaż" ? 

...there is no spoon...

W dniu 23.01.2025 o 20:22, DARSERWIS napisał:

Panowie a co sądzicie o takim rozwiązaniu w zasilaniu zegara ???

Układ zegara jest zasilany tylko podczas pracy odtwarzacz CD lub innego urządzenia , załączony jest z 5 V poprzez przekaźnik , bateria to LS2600 3,3V 7500mAh , sam generator wraz z układem formującym pobiera około 6 mA , baterię tego typu mają żywotność katalogową 12 lat więc wymiana co 4-5 lat nie będzie problemem , cena baterii jest dosyć wysoka , najtaniej można ją kupić za 54 zł ale przy takiej żywotność to  raczej mały problem .Sam generator jest idealny, odchyłka czestotliwości to +4 Hz  , jego częstotliwość to 11 289604 MHz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20250123_135444.thumb.jpg.4a14febe423f8031c17e2d092ab702f0.jpg

- posłuchałbym 🙂, jak gra w porównaniu z tym który mam ? 

W dniu 20.01.2025 o 17:21, arturp napisał:

Może ktoś podrzuci jakiś schemacik ciekawego dac-a na TDA1541A ? 

mam, z czym będziesz porównywał\co masz obecnie ? (by uniknąć rozczarowania)m

sam nieszybko zbuduję wszystkie - by przesłuchać, więc podzielę się ..najchętniej z nadzieją\możliwością

posłuchania tego, bo wiadomo że wszystko ma znaczenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

11 minut temu, gumof napisał:

mam, z czym będziesz porównywał\co masz obecnie ?

Obecnie mam/używam/testuję AD1865 ( kilka nos oraz dwa z filtrem cyfrowym SM5842 ) , PCM1701P ( dwa nos i jeden z filtrem cyfrowym CXD1244 ) , AD1955 ( no to wiadomo bo ma wbudowany filtr ), CS4328 ( przetwornik ciekawy o tyle , że ma wbudowany analog na fetach ) , róże analogi - od opamów po lampowe . Kilka w budowie - nos na PCM1702, nos na PCM63 , PCM63 z filtrem PMD100 , prostą aplikację nos na TDA1541A , którą chcę wymienić/przerobić ... Zmodyfikowane Rotele RCD 971 i 951 ( bardzo fajny dźwięk z HDCD ) . 

To pochwal się co masz do zbadania . 

...there is no spoon...

1 minutę temu, kram napisał:

@arturpczy możesz ujawnić pewne źródło filtra SM5842?

Nie wiem czy pewne ale niedrogie . Mam dwa od tego Chińczyka i obydwa działają . Trzeci zamówiłem .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

@arturp wielkie dzięki! Który Ci się bardziej podoba: SM5842 czy PMD100?

Edytowane przez kram
56 minut temu, arturp napisał:

Obecnie mam/używam/testuję AD1865 ( kilka nos oraz dwa z filtrem cyfrowym SM5842 ) , PCM1701P ( dwa nos i jeden z filtrem cyfrowym CXD1244 ) , AD1955 ( no to wiadomo bo ma wbudowany filtr ), CS4328 ( przetwornik ciekawy o tyle , że ma wbudowany analog na fetach ) , róże analogi - od opamów po lampowe . Kilka w budowie - nos na PCM1702, nos na PCM63 , PCM63 z filtrem PMD100 , prostą aplikację nos na TDA1541A , którą chcę wymienić/przerobić ... Zmodyfikowane Rotele RCD 971 i 951 ( bardzo fajny dźwięk z HDCD ) . 

To pochwal się co masz do zbadania . 

wow ...audycja zwiera lokowanie produktu 😊 = przesłuchałbym, anyway:

wiadomix: z overclockiem\nos, ^grundig_mod (LRCK/WS) i kombinacje output stage's I/V(gdzie twoje zniknęły??)

Ukryta Zawartość

3.jpg

24 minuty temu, DARSERWIS napisał:

Zamontowane i pracuje 😁

IMG_20250126_151358.jpg

rozumiem 😄
...więc komentarz pozostawię dla siebie 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, arturp napisał:

@arturp napisz proszę jak w tym ciekawym towarzystwie wypada dźwięk CS4328. Mam tą kość i zastanawiam się czy warto tracić na nią czas, kość w swoim czasie była stosowana przez kilku producentów DAC np. ROXAN.

2 godziny temu, gumof napisał:

(gdzie twoje zniknęły??)

Są wątku o SRPP .

PS

Ciekawy ten TDA1541A z CXD1244S ( nawet mam płytki w dwóch wersjach dla części cyfrowej czyli odbiornik + ten filtr ) ale chyba jednak szukamy czegoś , gdzie TDA1541A pracuje w trybie symultanicznym . Ja mam niewielkie doświadczenie z TDA1541A , tylko kilka sztuk zrobiłem i już ich nie mam więc nawet nie będę w stanie zweryfikować ,, organoleptycznie" co gra fajniej . Znam tylko brzmienie nos-a gdzie ( siłą rzeczy ) dane są przesyłane szeregowo . A na forum kilka osób twierdzi , że dla TDA1541A tryb symultaniczny to klucz do sukcesu . 

...there is no spoon...

7 minut temu, namor napisał:

napisz proszę jak w tym ciekawym towarzystwie wypada dźwięk CS4328. Mam tą kość i zastanawiam się czy warto tracić na nią czas, kość w swoim czasie była stosowana przez kilku producentów DAC np. ROXAN.

No i ja go pamiętam z mojego dawnego odtwarzacza Roksan Attessa DP3 . Niestety nienajlepsze wspomnienia . Brakowało mu dynamiki , mikrodetali , werwy i ogólnie życia . Bardzo grzeczny ale klimat w spokojnych kawałkach potrafił tworzyć . To samo mam obecnie w dac-u . Ale ... to najbardziej podatny na elementy pasywne przetwornik z jakim się spotkałem. Szczególnie na trzy kondensatory elektrolityczne - dwa w zasilaniu sekcji analogowej samego przetwornika i oczywiście kondensator nap. referencyjnego . Dźwięk się zmienia całkowicie w zależności od marki/modelu tych kondensatorów ale także pojemności . Od zamulenia z przytłaczającym basem ( Silmiki i duże pojemności panasonic FM , FC ) do przejaskrawienia z nierównym basem ( Nichicon FG )  . Różne kondy stosowałem ( także foliowce , które zagrały ostro i sucho ) , na razie testuję Elny Tonerex , które grają poprawnie ale nadal słychać ich wpływ i nieco sztuczne/płaskie barwy , jak to elektrolity . Może gdybym wstawił Audio Note Kaisei Bi-polar lub Black Gate N to zagrał by ciekawie ale to już chyba przesada i trzymam takie ,,cacka" na zabawki z większym potencjałem . W stosunku do dac-a na AD1865 ( nos albo z filtrem SM5842 ) to klasa niżej i niewiele zmienisz analogiem bo on ma tylko wyjścia napięciowe . Być może zagrałby lepiej przy 384*Fs ( potrzebny zewnętrzny generator lub DIR9001 ) , ja grałem tylko na 256*Fs z CS8414 . 

...there is no spoon...

23 minuty temu, arturp napisał:

Są wątku o SRPP .

PS

Ciekawy ten TDA1541A z CXD1244S ( nawet mam płytki w dwóch wersjach dla części cyfrowej czyli odbiornik + ten filtr ) ale chyba jednak szukamy czegoś , gdzie TDA1541A pracuje w trybie symultanicznym . Ja mam niewielkie doświadczenie z TDA1541A , tylko kilka sztuk zrobiłem i już ich nie mam więc nawet nie będę w stanie zweryfikować ,, organoleptycznie" co gra fajniej . Znam tylko brzmienie nos-a gdzie ( siłą rzeczy ) dane są przesyłane szeregowo . A na forum kilka osób twierdzi , że dla TDA1541A tryb symultaniczny to klucz do sukcesu . 

trenuję TDA1540 i TDA1541 od kilkunastu lat... wszystkiego (oraz ich kombinacji nie przetrenowałem),

im więcej grzebiesz w sygnale - tym gorzej (jitter, crosstalks,  zbocza, ...etc), trzymam kciuki i ciekaw jestem rezultatów 

- bo dobrze zrobione na pewno zagra świetnie, a diabeł w szczegółach pogrzebany jest 

2 godziny temu, arturp napisał:

Ale ... to najbardziej podatny na elementy pasywne przetwornik z jakim się spotkałem.

Ja mam tak z każdym jaki dotknołem.  Warunek bardzo dobry analog i dobre rezystory oraz dobrze zrobione zasilanie.  Wtedy nawet jak zmienimy jeden rezystor (o kondenstorze nie wspomnę) to od razu słychać.

2 godziny temu, arturp napisał:

Może gdybym wstawił Audio Note Kaisei Bi-polar lub Black Gate N to zagrał by ciekawie

Kaisei tylko non polar jest równy i bardzo czysty jak na elektrolityczny. Świetne w zasilaniu i na wyjściu po regulatorach.  W analogu się nie sprawdzi. 

Polecam mieszać kondenstory elektrolityczne można wtedy dobrą zupę ugotować. Ja w każdym urządzeniu mam przynajmniej 5 rodzaji równych typów i marek. W niektórych nawet 8.

2 minuty temu, Mariusz03 napisał:

W analogu się nie sprawdzi. 

Szukałem czegoś na wyjście z analogu, foliowiec się nie zmieści . Non polar i bi-polar to te same . 

...there is no spoon...

Kaisei Bi-polar jest tak czysty ...że czyści również z mikro detali o środku pasma nie wspomnę (w jednym miejscu można użyć),

FC - brak góry i smutne, papier-olej też smutne, Silmic 2 - niema startu to I czy Cerafine

ROE (chyba ER Seria) - słodkie, 

w cyfrze ..ELWA (tak stara Polska ...po formatowaniu) zagra całkiem dobrze, z pewnością mniej szkody zrobią niż

Nichicon czy Mundorf ze złotymi napisami 😉

13 godzin temu, arturp napisał:

Szukałem czegoś na wyjście z analogu, foliowiec się nie zmieści . Non polar i bi-polar to te same . 

Ok a jaka wartości?

Szkoda bo foliowca nic nie zstapi.

Najgorszy (najlepszy) kompromis to ROE lub silmic. 

A może dać foliowca na jakiejś przedluzce, z boku itp.

Auricapy xo są stosunkowo nieduże na 200V

Edytowane przez Mariusz03
21 godzin temu, Mariusz03 napisał:

Szkoda bo foliowca nic nie zstapi.

Ale to nie gra , sucho i ziarniście .

49 minut temu, GU48 napisał:

Są foliowce na 50v całkiem małe

Potrzebne naprawdę małe , miejsca jest na max. 6mm  . Wstawiłem MKS bo lepsze nie wchodziły ale , jak wyżej napisałem , wyszedł jazgot. 

...there is no spoon...

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

Taki to nawet kijem ciężko trącić. 

Prawda , ale co zrobić . Długie wyprowadzenia jakiegoś MKP będą skutkowały prądami wirowymi przy samych nogach przetwornika . Małe MKT Kemeta też się nie sprawdziły , w kilku dac-ach je testowałem . Elektrolity dają pełniejsze i łagodniejsze brzmienie . Na razie Tonerexy , chociaż są ostrzejsze na wyższej średnicy niż łagodne Silmic-ki , więc nie wszędzie pasują . Z CS4328 i AD1955 się sprawdziły a z AD1865 nie bardzo . 

...there is no spoon...

3 minuty temu, pataus napisał:

Nie myślisz naprawdę nad smd ?

Myślę ale jest już płytka i niewiele się tam mieści a robić kolejnej nie ma sensu bo CS4328 to nie jest szczyt marzeń . Z ciekawości go zaprojektowałem , z powodu tego wbudowanego analogu na fetach . Tantale do analogowej sekcji samego przetwornika ... szczerze powiedziawszy nigdy ich nie stosowałem w takim miejscu , w sekcji cyfrowej owszem . Ale co szkodzi potestować . Tylko , że tantale też różnie grają a mało jest informacji o tym , które by się sprawdziły . Więc znowu eksperymenty w ciemno . Już mi się trochę nie chce , zwłaszcza , że mam sporo bardziej obiecujących tematów rozpoczętych . Może kiedyś . 

...there is no spoon...

6 godzin temu, arturp napisał:

Prawda , ale co zrobić . Długie wyprowadzenia jakiegoś MKP będą skutkowały prądami wirowymi przy samych nogach przetwornika . Małe MKT Kemeta też się nie sprawdziły , w kilku dac-ach je testowałem . Elektrolity dają pełniejsze i łagodniejsze brzmienie . Na razie Tonerexy , chociaż są ostrzejsze na wyższej średnicy niż łagodne Silmic-ki , więc nie wszędzie pasują . Z CS4328 i AD1955 się sprawdziły a z AD1865 nie bardzo . 

Próbowałeś jupiter cosmos?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minuty temu, Mikha'el napisał:

Próbowałeś jupiter cosmos?

Za duże pojemności - minimum jakie są w Polsce to 10uF a to już powoduje , że bas staje się przytłaczający i powolny . Tam ma być 1uF chociaż Tonerexy 2,2uF też grają równym pasmem . Ale nawet 4,7uF to już było zamulenie i nadmiar dołu . 

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Tantale do analogowej sekcji samego przetwornika ... szczerze powiedziawszy nigdy ich nie stosowałem w takim miejscu

I nigdy ich nie stosuje w analogu. Ich miejsce to tylko zasilanie. 

Ja przetestowałem chyba wszystkie opcje w analogu. Tam tylko wszystko co czyste i nic nie wycina. A tantal jak i węgiel nie są czyte pomimo innych zalet.

W dniu 28.01.2025 o 09:20, arturp napisał:

. Długie wyprowadzenia jakiegoś MKP będą skutkowały prądami wirowymi przy samych nogach przetwornika .

Twoja wiedza nt. elektrotechniki jest zaiste ogromna 

27 minut temu, tomek_j napisał:

Twoja wiedza nt. elektrotechniki jest zaiste ogromna 

Fakt , nazwa nietrafiona , prądy wirowe to inne zjawisko . Moja wiedza z elektrotechniki jest tylko taka jaka mi potrzebna . Natomiast sam fakt występowania takich prądów jako pasożytnicze efekty elektryczne jest związany ze stosowaniem różnych kondensatorów połączonych równolegle i jest znany. Jak nazwać takie prądy ? Przybliż temat, wyjaśnij . Może ktoś skorzysta i oprócz świadomości problemu będzie też umiał stosować prawidłowe nazewnictwo . 

...there is no spoon...

15 minut temu, arturp napisał:

Moja wiedza z elektrotechniki jest tylko taka jaka mi potrzebna

elektroniki jak juz elektrotechnika zajmuje sie mocami a elektronika sygnalami ;]

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

elektroniki jak juz elektrotechnika zajmuje sie mocami a elektronika sygnalami

Tu piszemy o filtrowaniu zasilania więc nie sygnały . Więc albo ty , albo tomek się mylicie . 

No ale samo nazewnictwo niczego nie zmienia w kontekście problemu powstawania pętli prądowych przy równoległym łączeniu kondensatorów . Może coś mądrego w tym temacie napiszecie ? Coś o rezystancji wyprowadzeń i ich wpływu , zmniejszeniu indukcyjności i pożądanych/niepożądanych efektach  , skutkach nierównomiernego obniżenia ESR w aspekcie różnych pojemności  łączonych kondensatorów , wzroście indukcyjności wynikającym z równoległych połączeń/ścieżek kondensatorów i problemów z tego wynikających , coś o rezonansach wynikających z zastosowania kond. ceramicznych w połączeniach równoległych różnych kondensatorów , może coś o stałej czasowej takich połączeń ...

Coś konkretnego i przydatnego . Nazewnictwo ważne ale nie wpływa na prawidłową pracę zasilacza z równolegle łączonymi kondensatorami - np przy stabilizatorach napięcia gdzie stosujemy foliowce , elektrolity i ceramiczne . 

...there is no spoon...

Teraz, arturp napisał:

u piszemy o filtrowaniu zasilania więc nie sygnały . Więc albo ty , albo tomek się mylicie . 

No ale samo nazewnictwo niczego nie zmienia w kontekście problemu powstawania pętli prądowych przy równoległym łączeniu kondensatorów . Może coś mądrego w tym temacie napiszecie ? Coś o rezystancji wyprowadzeń i ich wpływu , zmniejszeniu indukcyjności i pożądanych/niepożądanych efektach  , skutkach nierównomiernego obniżenia ESR w aspekcie różnych pojemności  łączonych kondensatorów , wzroście indukcyjności wynikającym z równoległych połączeń/ścieżek kondensatorów i problemów z tego wynikających , coś o rezonansach wynikających z zastosowania kond. ceramicznych w połączeniach równoległych różnych kondensatorów , może coś o stałej czasowej takich połączeń ...

Ukryta Zawartość

poczytaj zanim cos napiszesz bo wyjdzie jak ostatnio..

2 minuty temu, arturp napisał:

Coś konkretnego i przydatnego . Nazewnictwo ważne ale nie wpływa na prawidłową pracę zasilacza z równolegle łączonymi kondensatorami - np przy stabilizatorach napięcia gdzie stosujemy foliowce , elektrolity i ceramiczne .

wczoraj bylem u szwagra i wymienialem totalnie zajechany kondensator miflexa rozruchowy mkp - z 8uf mial niecale 2uf i zgadnij co? zawsze jest to ta firma, najgorsze chinskie badziewia wytrzymuja lata a tutaj nasza polska produkcja tej firmy co to mowiles ze takie dobre a jednak nie do konca prawda ;]

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi