Skocz do zawartości
IGNORED

Racjonalnie patrząc jaka jest najmniejsza zalecana odległość między kablem głośnikowym, a kablami zasilającymi tak, żeby nie oddziaływały znacząco na dźwięk ?

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie może głupie, ale chyba dość praktyczne. Wiem, że im kable są dalej od siebie tym lepiej, ale w praktyce to niemal niewykonalne. Jak bardzo  więc można je zbliżyć ? Chodzi o przybliżone określenie zalecanego  dystansu  między nimi,  niekoniecznie co do mm😃

dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Tylko tyle - jeśli już są blisko, spraw by jak najmniej było wspólnych odcinków równolegle i w "styku" ze sobą. Równolegle i w odległości ok. 10 cm jest bezpieczne.

Mogą się krzyżować, najlepiej pod kątem zbliżonym do prostego.

Nic więcej nie potrzeba, to jest tylko domowe audio, w sieciówce nie płynie kilkadziesiąt A, czy tysiące V.

Wg mnie ciężko jednoznacznie odpowiedzieć bo kabel kablowi nie równy tj zależy od jego ekranowania ale to co kolega napisał powyżej na pewno jest dobra praktyka choć ciężką w realizacji za / pod szafka itp

30 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

...ciężką w realizacji za / pod szafka itp

Pood szafką mam kłębek (hifi, KD, XboX i TV), żadnych niepożądanych efektów nie słyszę.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Pood szafką mam kłębek (hifi, KD, XboX i TV), żadnych niepożądanych efektów nie słyszę.

Nie lubisz/kupisz Sony PlayStation?

Co do przewodów IMHO lepiej żeby nie leżały jeden na drugim, nie załamywały się, a już niech ręka boska broni, nie zwierały!

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Kiedyś było na forum prezentowane zdjęcie z jakiegoś dobrego studia nagraniowego, może nawet z Abbey Road. Kłębek kabli pod jednym że stołów powalał. Myślicie że nie sprawdzali czy mają jakiś wpływ na siebie, ale spokojnie, jestem za możliwie najwyższym porządkiem w tej dziedzinie choć często się do tej zasady nie stosuję, ale za to bałagan kablowy chowam maksymalnie za szafkami bo najczęściej taki bałagan może pobudzić wyobraźnie w sposób negatywny a to nie jest dobre. Jak nie widać to dusza nie boli.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

"Racjonalnie" patrząc ? Wystarczy samemu "Racjonalnie pomyśleć" A lepiej sprawdzić  czy jak bliżej czy dalej  to lepiej czy gorzej  ? Bo dobre kable nie powinny źle wpływać na system . 

Edytowane przez bogus18
32 minuty temu, Lech36 napisał:

Kiedyś było na forum prezentowane zdjęcie z jakiegoś dobrego studia nagraniowego, może nawet z Abbey Road. Kłębek kabli pod jednym że stołów powalał. Myślicie że nie sprawdzali czy mają jakiś wpływ na siebie, ale spokojnie, jestem za możliwie najwyższym porządkiem w tej dziedzinie choć często się do tej zasady nie stosuję, ale za to bałagan kablowy chowam maksymalnie za szafkami bo najczęściej taki bałagan może pobudzić wyobraźnie w sposób negatywny a to nie jest dobre. Jak nie widać to dusza nie boli.

Angielskie brzmienie spowodowane kłębkiem przewodów. I wszystko jasne proszę Pana!

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, Tajitsu napisał:

Nie lubisz/kupisz Sony PlayStation?

Znalazłem Bbox360 na strychu to podłączyłem, tańce na Kinect fajne są. A jeśli chodzi o gry, to właśnie zbudowałem Arcade i wspominam klasyki z fliperów.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W "Tango" Mrożka mówią, że bałagan wzbogaca wnętrze i pobudza wyobraźnię.
Zapamiętałem to sobie dobrze. Ta złota myśl przydaje się zarówno w pracy jak i małżeństwie.

Dajcie spokój, w normalnych domowych warunkach jest to niewykonalne. Tzn. szafka rtv przysunięta do ściany... Chyba, że ktoś ma dedykowany pokój odsłuchowy i kable głośnikowe o grubości nadgarstka lewitują na specjalnych podstawkach wykonanych z kosmicznych materiałów i robionych na zamówienie😉

Aha, a w tych kablach miedzi 2x2,5 mm2😂

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

W dniu 24.03.2023 o 20:46, Yancy napisał:

Chodzi o przybliżone określenie zalecanego  dystansu  między nimi,  niekoniecznie co do mm😃

Nie zalecanego dystansu, jak wychodzi tak się kładzie i tyle🙂