Skocz do zawartości
IGNORED

3W - Beyma 15WR400 / 8MI100 Audax TW034

Rekomendowane odpowiedzi

Faital 12PR320 jest w bazie danych w Vituix. Można sprawdzić,  jak zachowuje się impuls i opóźnienie.

Na bas w tym głosniku nie narzekam. Prawdziwe 40 Hz. Nie telepie sejsmicznie ale można poznać z jakiego drewna zobiony jest odtwarzany kontrabas :)

fizyki się nie oszuka - z małego głośnika nie będzie dobrego niskiego basu i szlus 

Edytowane przez Bogdan

dla mnie od estradowego odtwarzania basu nie ma odwrotu , takiej naturalności i prawdziwości nie słyszałem z klasycznych głośników - zawsze mi coś nie pasowało .

Tak nawiasem. Piękne obudowy robi nasz forumowy kolega. Powinny pasować pod tytułowy projekt.

Oferta wisi na olx.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jest jeszcze inny aspekt - ja lubię słuchać głośno , czyli tak, jak w rzeczywistości i nawet Dali Grandy czasami się pociły , a obecne kolumny zawsze grają ze swobodą i zapasem i to słychać.

uuuuu, profeska !!!

26 minut temu, jurek napisał:

Tak nawiasem. Piękne obudowy robi nasz forumowy kolega. Powinny pasować pod tytułowy projekt.

Oferta wisi na olx.

Ukryta Zawartość

można prosić o link, nie mogę znaleźć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ciszyn11
4 godziny temu, ciszyn11 napisał:

można prosić o link, nie mogę znaleźć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Są zamienniki Klipscha od Boba. Ceny znośne ale za przesyłkę trzeba zapłacić drugie tyle co za głośniki. Dochodzi VAT i cło. Ale jeżeli komuś podoba się bas z Cornwalla to można zrobić swoje Klipsche.

Ja mam w swoich konstrukcjach właśnie zamienniki Boba mam też 12wr400 i miałem br1270. Fajne głośniki. 

W dniu 31.03.2023 o 16:14, Lok napisał:

Są zamienniki Klipscha od Boba. Ceny znośne ale za przesyłkę trzeba zapłacić drugie tyle co za głośniki. Dochodzi VAT i cło. Ale jeżeli komuś podoba się bas z Cornwalla to można zrobić swoje Klipsche.

Ja mam w swoich konstrukcjach właśnie zamienniki Boba mam też 12wr400 i miałem br1270. Fajne głośniki. 

Jak wypada porównanie 12wr400 i 12BR70?

Jak wypada porównanie 12wr400 i 12BR70?

Nie jestem w stanie tak powiedzieć. Inna aplikacja inna obudowa. Ciężko porównać. Ja nie potrafię.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W tych moich konkretnych aplikacjach. 12wr400 nie schodzi tak nisko ale bas jest lepiej zróżnicowany. Nie jest taki napompowany. Przez to może być wrażenie ze jest go mniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 10 miesięcy później...

Kolumny wstępnie poskładane i zestrojone , początek był suchy i chudy , ale im dłużej grają tym lepiej. Nabrały wypełnienia i zejścia , średnica złagodniała , a wysokie dostały więcej blasku i szlachetności. Wcześniej musiałem przyciszyć średni , ale już to zlikwidowałem., bo woofer zaczął grać potężniej , ale to i tak dopiero kilkanaście godzin grania. BEYMA Sm212 i drivery cd14fe "docierały" się kilka miesięcy. A ostatecznie odżyły dopiero po bardzo głośniej imprezie , gdzie katowałem je kilka godzin dość mocnym rotelem rb990bx :-) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 29.03.2023 o 15:27, meloV8 napisał:

Większe znaczenie ma wielkość obudowy i jej strojenie niż miejsce portu BR. 

W komorze bezechowej na pewno.

A co w docelowym pomieszczeniu w docelowym miejscu kolumn? To zmienna ktorej nie znamy.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 minuty temu, rafa napisał:

A co w docelowym pomieszczeniu w docelowym miejscu kolumn? To zmienna ktorej nie znamy.

Oczywiście, że znamy. Od tego jest matematyka.

Dla najniższych częstotliwości generowanej przez port BR nie ma znaczenia, czy będzie on na froncie, czy tyle kolumny.

Słyszalne mogą być turbulencje powietrza i rezonanse falowe portu. 

8 minut temu, rafa napisał:

W komorze bezechowej na pewno.

Jest dokładnie na odwrót. To w komorze można dokładnie zmierzyć różnice w umieszczeniu portu, ale w typowym pokoju odsłuchowym już nie bardzo.

To moze kolega @Bogdan inaczej ustawial kolumny wzgledem scian kiedy mial port raz z przodu a raz z tylu?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 6.03.2024 o 12:04, Bogdan napisał:

Koledzy ja wam opisuję , co u mnie było ewidentne - port u mnie z przodu "gra" zupełnie inaczej niż z tyłu obudowy. 

To najwidoczniej Twój system i pokój opiera się na innych prawach fizyki niż te, które są powszechnie znane. 

Różnicy na basie nie będzie. Różnica może być w paśmie powyżej pracy portu, a tam mogą być wypromowane rezonanse falowe obudowy, czy inne rezonanse harmoniczne.

Melov8 co ty za głupoty piszesz, dyskutujesz z faktami. Moję spostrzeżenia potwierdza powszechne stwierdzenie , że kolumny z br do przodu łatwiej w pokoju ustawić , bo są mniej "wrażliwe" na odległość od ściany, a gdy br jest z tyłu , to ilość basu można korygować właśnie tą odległością.

Myślisz się, co również potwierdza eksperyment, który wcześniej linkowalem.

Dla pasma, w którym operuje port BR, jego miejsce nie ma znaczenia w kontekście akustyki pomieszczenia. 

Jest to dla mnie istotne, aby na tym forum nie rozpowszechniać błędnych tez, które próbują przeczyć zasadom fizyki. 

Gość

(Konto usunięte)

Vol36_Dec08_Boundaries_fig1.thumb.png.45fd58f42ac245bea6fd9cb6f8524097.png

w zależności od umiejscowienia kolumny w pokoju mamy różne wzmocnienie najniższych częstotliwości

1 godzinę temu, Bogdan napisał:

dyskutujesz z faktami.

br z tyłu to mniejsza odległość źródła dźwięku od płaszczyzny pomieszczenia co może być odbierane jako większa głośność

poza tym br do tyłu to więcej odbitej energii w stosunku do dźwięku bezpośedniego zwłaszcza gdy bas reflex udziela się na charakterystyce wypadkowej powyżej 60 hz

wzmocnienie pokoju room gain zależy bezpośrednio od konkretnych odległości źródła dźwięku od płaszczyzn pokoju

np

obraz.thumb.png.b05c1a6691e09aae44934d1c4fdba609.png

wniosek :

odbieramy różnie dźwięk jeśli br jest z tyłu , z przodu lub w podłogę

niemniej istotne są też różne zależności fazowe pomiędzy wooferem a otworem br w zależności od ich wzajemnego umiejscowienia

pozdrawiam

Bogdan kolumny bardzo ciekawe gratuluje projektu. 

Chciałbym abyś pokazał końcowe wyniki pomiarów, jak rozwiązałeś podziały pasma, jak wyglądają przebiegi fazowe i jak kolumna zachowuje się off axis w spektrum 0-90 stopni. 
Schematu nie musisz udostępniać, bo to Twój projekt ale przebiegi charakterystyk zestawu byłyby mile widziane. 

• Pokaż nowe odpowiedzi