Skocz do zawartości
IGNORED

Które Monitory Wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem obecnie na etapie zmiany sprzętu . Zakupiłem gramofon Teac TN-5Bb plus Denon PMA-900HNE. Obecnie zastanawiam się nad monitorami . Rzważam Focal Kanta no1 ,Audiovector R 1 Arrete lub nieco tańszy Pylon Jasper 18 . Pomieszczenie 34 m2 wysokość 2,90. Słucham głównie rocka , bluesa i czasem jazzu. Chciałbym uzyskać dość mocny bas zwłaszcza z odtwarzanych winyli. Ktoś może polecić które z ww wymienionych monitorów będą optymalne, Ja trochę przez lata wypadłem z obiegu.

https://www.audiostereo.pl/topic/162679-kt%C3%B3re-monitory-wybra%C4%87/

Żadne, bo sam podkreślasz znaczenie basu który raczej zginie w tym metrażu,

jeśli poprzestaniesz na monitorach. Już nie mówię tu o Audiovector QR3,

bo wstęgę też trzeba lubić, ale mniej kontrowersyjnych choćby Polk Audio

Reserve R600 - równie łatwe w ustawieniu i nie powinny zmęczyć przy dłuższym

słuchaniu różnych gatunków. Chyba, że się mylę i "programem obowiązkowym"

będzie i tak subwoofer ... ale wtedy wystarczą mniejsze monitory.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, STO NA STO napisał:

Ktoś może polecić które z ww wymienionych monitorów będą optymalne,

Żadne z ww. 

Focal Kanta no1 - 29 tys zł 

Audiovector R 1 Arrete 28 tys zł

Pylony zaledwie 12 tys

Na ich tle ten Denon za 4 tys wygląda mało poważnie. Nie tylko ze względu na dysproporcję cenową ale jakościową. Do tego konkretnego Denona szukaj głośników z podobnego pułapu bo nie pokaże nawet części ich możliwości. Chyba, że cierpisz na nadmiar pieniędzy i lubisz je wyrzucać je w błoto. 

Cześć, mocny bas z podstawek w takim pomieszczeniu to dość ciężka sprawa, zwłaszcza przy zakładanym na nie budżecie i stosunkowo tanim wzmacniaczu. Rozważając budżet Kant, to spokojnie zmieścisz się w nim z dobrym wzmacniaczem i innymi kolumnami, co końcowo zagra lepiej. 

Czy kolumny muszą być podstawkowe? Jesteś w stanie wrzucić zdjęcia obecnego pokoju odsłuchowego? Czy rozważasz zmianę wzmacniacza? 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Focal Kanta to bardzo fajny wybor. Ale faktycznie ten Denon to bieda jakosciowa. On niczego optymalnie nie napedzi.

Glosniki graja tak jak pozwala im jakosc sygnalu dostarczonego przez elektronike (+ akustyka pomieszczenia)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

17 godzin temu, STO NA STO napisał:

Pomieszczenie 34 m2 wysokość 2,90. Słucham głównie rocka , bluesa i czasem jazzu.

możesz się bawić z monitorkami, ale jeśli na poważniej, to w tej kubaturze/ repertuar, bez min '10/ '12 cali na basie nic nie zrobisz. Prawidłowe wzmocnienie, to osobny temat, choć nierozerwalnie związany. 

O wiele lepszym rozwiązaniem będą takie głośniki. Są na tyle łatwe, że nawet ten Denon z nimi zagra, nawet jeśli nie pokaże wszystkich ich możliwości. Ale to będzie grało. Tym bardziej, że JBL są stworzone do rocka i bluesa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W cenie Audiovector R 1 Arrete mozna kupic dobre monitory aktywne z 8 calowym nisko- sredniotonowym i zrezygnowac z denona.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Proponuję rozważyć do monitorów zakupić subwoofer, poprawa w zakresie basu będzie ogromna. Tym bardziej, że Denon PMA-900HNE ma wyjście na suba. Naprawdę to jest dobre rozwiązanie wg mnie.

A jeśli sądzisz, że wystarczy basu z monitorów, bo np. tylko część metrażu

jest do muzyki, to weź pod uwagę np. Dynaudio - Evoke 20 lub Special Forty.

Zadanie basowe wypełniają podobnie jak wiele podłogowych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 minut temu, STO NA STO napisał:

Myślałem jeszcze o Chario Aviator  Nobile tylko muszę gdzieś w KRK posłuchać.

Świetne granie, słuchałem w Nautilusie w W-wie, dla mnie obok Spendora 3/1 pierwszy wybór w tym budżecie. IMHO znacznie lepsze od Dynaudio Special 40, a nawet sporo droższych Heritage... 

Godzinę temu, stach_s napisał:

IMHO znacznie lepsze od Dynaudio Special 40

Dobrze, że dodałeś twoim zdaniem 😀 To tylko kwestia gustu. Jeśli komuś nie przeszkadza brak niskiego basu, słabsza dynamika i ogólnie ciemniejsze granie to fakt Chario można uznać za lepsze. Bardzo przyjemnie się ich słucha. Ale jeśli trzeba nieco niższego basiorku, większej szczegółowości, konturowości i genialnej góry to SF nie mają sobie równych wśród niewielkich kolumn podstawkowych.

W dniu 15.04.2023 o 02:40, paww napisał:

Proponuję rozważyć do monitorów zakupić subwoofer, poprawa w zakresie basu będzie ogromna. Tym bardziej, że Denon PMA-900HNE ma wyjście na suba. Naprawdę to jest dobre rozwiązanie wg mnie.

Dobry sub i problem uważam za rozwiązany.

De gustibus non est disputandum

19 godzin temu, stach_s napisał:

IMHO, nic nie dudni tak jak SF 😄

Wystarczy zamknąć port BR i po problemie. Dynaudio to przewidziało bo w zwykłych pomieszczeniach problemy ze wzbudzającym się basem to normalka. Ale jak masz zaadaptowane pomieszczenie lub możesz je ustawić przynajmniej metr od ścian problemu nie ma. Lepiej mieć możliwość regulacji niż nie mieć w kolumnach basu, którego akustyką czy wzmacniaczem nie wyczarujesz.  A sam rezonans obudowy jeśli w ogóle przeszkadza zniwelujesz kosztem kilku zł.

Edytowane przez daniel-de
18 minut temu, daniel-de napisał:

Wystarczy zamknąć port BR i po problemie. Dynaudio to przewidziało bo w zwykłych pomieszczeniach problemy ze wzbudzającym się basem to normalka. Ale jak masz zaadaptowane pomieszczenie lub możesz je ustawić przynajmniej metr od ścian problemu nie ma. Lepiej mieć możliwość regulacji niż nie mieć w kolumnach basu, którego akustyką czy wzmacniaczem nie wyczarujesz.  A sam rezonans obudowy jeśli w ogóle przeszkadza zniwelujesz kosztem kilku zł.

Dla mnie zatyka ie br to kastrowanie części pasma, bas może już nie dudni, ale zmienia się charakterystyka. Dlatego z żalem, ale jednak pozegnalem swoje Excity i Dynaudio wogóle. 

Choć było to bardzo fajne granie, kiedy w wolnych chwilach, pod nieobecność domowników mogłem wysunąć je 70-80cm od tylnej ściany... 

22 minuty temu, stach_s napisał:

mogłem wysunąć je 70-80cm od tylnej ściany... 

No właśnie 😀 U mnie odsunięte ponad metr i zmniejszona średnica BR. Problemów z basem brak. Za to wręcz odwrotnie, mogę cieszyć się jego potęgą, idealnym timingiem, szczegółowością i czytelnością nieosiągalną w kolumnach podstawkowych z tego pułapu cenowego.

W dniu 15.04.2023 o 18:04, daniel-de napisał:

Dobrze, że dodałeś twoim zdaniem 😀 To tylko kwestia gustu. Jeśli komuś nie przeszkadza brak niskiego basu, słabsza dynamika i ogólnie ciemniejsze granie to fakt Chario można uznać za lepsze. Bardzo przyjemnie się ich słucha. Ale jeśli trzeba nieco niższego basiorku, większej szczegółowości, konturowości i genialnej góry to SF nie mają sobie równych wśród niewielkich kolumn podstawkowych.

No tak , dla jednych Sonos Faber ma świetny bas dla drugich Chario jeszcze inni stwierdzą że tylko Dyna Audio i bądź tu mądry. Gzieś w Krakowie można posłuchać kilku wybranych modeli w jednym miejscu ? Orientuje się ktoś?

31 minut temu, STO NA STO napisał:

No tak , dla jednych Sonos Faber ma świetny bas

Tylko ja nie piszę tu o Sonus Faber a o konkretnym modelu kolumn Dynaudio SF (Special Forty), które posiadam.

Wybrałeś bardzo skrajne modele A moim zdaniem żadne z nich nie zagrają dobrze z tym wzmacniaczem.

To absolutnie nie jest adekwatny model do żadnych z kolumn które to wymieniłeś.

Kolejna sprawa to olbrzymia rozpiętość pomiędzy ceną jak i jakością tych kolumn.

No i dochodzi kwestia wielkości pomieszczenia. Oczywiście kwestia ilości i jakości basu jest odbierana przez każdego inaczej ale moim zdaniem przy takiej wielkości pomieszczenia powinieneś zwrócić uwagę na kolumny podłogowe.

36 minut temu, STO NA STO napisał:

No tak , dla jednych Sonos Faber ma świetny bas dla drugich Chario jeszcze inni stwierdzą że tylko Dyna Audio i bądź tu mądry. Gzieś w Krakowie można posłuchać kilku wybranych modeli w jednym miejscu ? Orientuje się ktoś?

Ja jestem z Krakowa i masz u nas w mieście kilka salonów które ci to udostępniają.

Audiotrend. Mają spory wybór ale rzadko coś wypożyczają niechętnie do tego podchodzą są kapryśni no i trzeba u nich słuchać siebie a nie specjalnie komentarzy.

HiFi station to masz na pętli niedaleko krowodrzy dużo mniejszy salonik z mniejszą obsługą nie wiem co obecnie mają na stanie na pewno mniej asortymentu ale jest szansa że miód pędzisz tam czas.

Audiomix na kalwaryjskiej swego czasu przeprowadzał remont i miał nawet sporą gamę kolumn do wyboru nie wiem jak jest teraz bo dawno tam nie byłem.

Art audio to jest co prawda w Niepołomicach ale niedaleko od Krakowa ma spory wybór fajne warunki do odsłuchu i idzie się z gościem dogadać jeżeli chodzi o cenę.

Nautilus no to już taki sklep dla bardziej obeznanych odwiedzić warto na pewno będą cię skłaniać w kierunku gdy na audio albo właśnie chario. Tam trzeba umieć zachować dystans pomiędzy sprzedawcą a klientem i skupić się na odsłuchu sprzętu. 

Piotrek 

Salon Denon - Pawia i polecam do posłuchania np. Polk Audio R200

4 minuty temu, audioburak napisał:

Salon Denon - Pawia i polecam do posłuchania np. Polk Audio R200

Nowa ekipa. Trzeba wiedzieć po co się tam idzie. Rozmowa średnio 🙂

To faktycznie tak bardzo schodzimy z jakością pomiędzy tym co kolega sobie założył a tym produktem?

@Piotr Sonido

Widziałem opinie w których spokojnie wygrywały z kilkoma Dynaudio.

Poza tym podoba mi się głośnik pierścieniowy i jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, audioburak napisał:

@Piotr Sonido

Widziałem opinie w których spokojnie wygrywały z kilkoma Dynaudio.

Poza tym podoba mi się głośnik pierścieniowy i jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ja nie twierdzę że to jest zły głośnik jakoś mnie specjalnie nie urzekł muszę przyznać ale absolutnie tak nie twierdzę tylko generalnie po wstępnych propozycjach autora tematu no jest to jednak słabsza propozycja a i też dużo tańsza:)

No i co tu klucz. Zdecydowanie bardziej odpowiednia dla wzmacniacza:):)

Ukryta Zawartość

Nie demonizuję roli żadnego elementu systemu, a już termin "mezalians"

jest mi zupełnie obcy, bo każdemu pasuje coś innego ... zwykle finansowo 😉 

Nie chce mi się wczytywać, czy był wymieniany, ale np. Usher V 601 by spełnił ...

Bo może się okazać, że dopiero Spendor Classic 100 ... 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie były. Ani jedne ani drugie. 

No tutaj mezalians by był na pokaźnym levelu:) z niektórymi modelami. Po prostu szkoda kolumn. 

Swoją drogą jak to się stało że autor tematu został posiadaczem tego wzmacniacza? 

To może być całkiem ciekawa historia

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wybrałeś bardzo skrajne modele A moim zdaniem żadne z nich nie zagrają dobrze z tym wzmacniaczem.

To absolutnie nie jest adekwatny model do żadnych z kolumn które to wymieniłeś.

Kolejna sprawa to olbrzymia rozpiętość pomiędzy ceną jak i jakością tych kolumn.

No i dochodzi kwestia wielkości pomieszczenia. Oczywiście kwestia ilości i jakości basu jest odbierana przez każdego inaczej ale moim zdaniem przy takiej wielkości pomieszczenia powinieneś zwrócić uwagę na kolumny podłogowe.

Ja jestem z Krakowa i masz u nas w mieście kilka salonów które ci to udostępniają.

Audiotrend. Mają spory wybór ale rzadko coś wypożyczają niechętnie do tego podchodzą są kapryśni no i trzeba u nich słuchać siebie a nie specjalnie komentarzy.

HiFi station to masz na pętli niedaleko krowodrzy dużo mniejszy salonik z mniejszą obsługą nie wiem co obecnie mają na stanie na pewno mniej asortymentu ale jest szansa że miód pędzisz tam czas.

Audiomix na kalwaryjskiej swego czasu przeprowadzał remont i miał nawet sporą gamę kolumn do wyboru nie wiem jak jest teraz bo dawno tam nie byłem.

Art audio to jest co prawda w Niepołomicach ale niedaleko od Krakowa ma spory wybór fajne warunki do odsłuchu i idzie się z gościem dogadać jeżeli chodzi o cenę.

Nautilus no to już taki sklep dla bardziej obeznanych odwiedzić warto na pewno będą cię skłaniać w kierunku gdy na audio albo właśnie chario. Tam trzeba umieć zachować dystans pomiędzy sprzedawcą a klientem i skupić się na odsłuchu sprzętu. 

Piotrek 

Dzięki wszystkim . Przejadę się do Niepołomic w takim razie.

31 minut temu, STO NA STO napisał:

Dzięki wszystkim . Przejadę się do Niepołomic w takim razie.

Daj znać po. I co udało ci się odsłuchać i jakie masz wrażenia z samego pobytu tam. 

• Pokaż nowe odpowiedzi