Skocz do zawartości
IGNORED

Kinezyterapia - leczenie ruchem. Wasze sposoby na sprawne ciało.

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, piramidon napisał:

Powodzenia!

Dzięki.

15 godzin temu, piramidon napisał:

Podstawa- to zredukować wagę:  obecnie ważę 74,5 kg przy 175cm wzrostu.

Tak sobie myślę (też 175cm):

18lat/60kg/spodnie 32

35lat/80kg/spodnie 35

46lat/92kg/spodnie 33

Czy ja mam co redukować?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Niektórzy całe życie jedzą co chcą, uprawiają amotorsko sport i mają przemianę materii tsk dobrą, że przez X lat ich waga się nie zmienia. 

Sam tak miałem przy 182 cm nie ważyłem więcej niż 77 kg. Dopiero tabletki zaburzyły ten proces. 

Ja swego czasu sporo nabrałem, ale zdrowy... sory zdrowszy tryb życia poskutkował zamianą tłuszcze na mięśnie. Fajnie by było dźwigać tak ze 20kg mniej, ale jak to zrobić - nie wiem.

Tak sobie myślę (też 175cm):
18lat/60kg/spodnie 32
35lat/80kg/spodnie 35
46lat/92kg/spodnie 33
Czy ja mam co redukować?

Z 10 kilo..
24 minuty temu, TomekL3 napisał:

Z 10 kilo..

Ha! Zauważ, że przez ostatnie 11lat choć przybyło 12kg, to w pasie spadło o 2 rozmiary. Gdy lekarz mówi "trzeba schudnąć" to zdejmuję koszulkę i pytam "z czego?" - nastaje cisza. Na brzuchu tłuszczu maks 0,5cm.

Edytowane przez szymon1977

19 minut temu, TomekL3 napisał:

W takim razie jesteś dobrze umięśniony.

Aż tak to nie, ale proporcje właściwe. Jak nie jestem zje.ny po robocie to 100 pompek zrobię - to nic przy wyczynach forumowych dziadków!

1 minutę temu, TomekL3 napisał:

0,5 cm, krata na brzuchu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się dobrze wyprężę to coś tam widać...

Ukryta Zawartość

Fajny wątek, Koledzy 👍 nie samym audio człowiek żyje wszak. Ja także trochę ćwiczę, bardziej takie wytrzymałościowe i siłowe ćwiczenia z niewielkimi ciężarami. W czasie Covid zrobiłem sobie na poddaszu siłownię, ale brakuje mi motywacji, by ćwiczyć samemu... Co najwyżej rano trochę poodycham i Surya Namaskar zrobię, zdecydowanie bardziej lubię w grupie ćwiczenia typu Grit lub HIIT. Pozdrawiam wszystkich mocarzy 💪

38 minut temu, Łukasz_62438 napisał:

zrobiłem sobie na poddaszu siłownię, ale brakuje mi motywacji, by ćwiczyć samemu

Ja nie lubię ćwiczyć, dlatego wybrałem zawód, w którym mam spoooro ruchu. Ale rozciąganie co dzień rano to obowiązek!

W dniu 20.04.2023 o 12:53, szymon1977 napisał:

Zazdroszczę Wam formy forumowe dziadziusie! 

Nooo,tak:

spacer.png

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Na brzuchu tłuszczu maks 0,5cm.

Nie zrzucam maksymalnie tłuszczu, by nie stracić (prawdopodobnie) warstewki brązowego tłuszczu.

Tłuszcz taki wytwarza się w wyniku wieloletniego morsowania i zapewnia piękną termogenezę.

Kiedy brązowy tłuszcz się spala, wytwarza ciepło – bez dreszczy. Ten proces nazywa się termogenezą. Podczas jego trwania, brązowy tłuszcz spala również kalorie. Uważa się, że jest to potencjalnie skuteczne narzędzie do walki z otyłością i niektórymi zespołami metabolicznymi.

Edytowane przez piramidon
dopisek

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

…zdecydowanie bardziej lubię w grupie ćwiczenia typu Grit lub HIIT.

Nie no, wiadomo - ćwiczenia w grupach to podstawa. Zwłaszcza dwuosobowych.

Natomiast jesteś pierwszą znaną mi osobą która lubi hiit. Owszem, jest krótki, ale właściwie robiony powinien kończyć się torsjami:-)
5 godzin temu, Froju napisał:

Natomiast jesteś pierwszą znaną mi osobą która lubi hiit. Owszem, jest krótki, ale właściwie robiony powinien kończyć się torsjami:-)

Nie no, ja znam wielu fanów takich ćwiczeń.

Tak, można zwrócić obiad lub wręcz zemdleć... Ale to uczucie chwilkę po ćwiczeniach, gdy wiesz, że dałeś z siebie wszystko - bezcenne 😊

Wystarczy w siłowni intensywnie ćwiczyć różne grupy mięśni. Intensywnie w tym sensie, że robisz np. jedną serię na mięśnie pleców i bez odpoczynku wykonujesz następną, np. na mięśnie nóg. Wracasz do poprzedniej serii, później znów zaliczasz kolejną na nogi. I w ten sposób ćwiczysz cały czas, zmieniając tylko przyrządy na inne grupy mięśni. Liczba serii jest naszym wyborem. Ja robię po 3-4 na określoną grupę mięśni, powtórzenia 10-15 razy, na nogi 15-30 w zależności od obciążenia. I tak przez 40-45 minut. Później sauna, a w domu zimne piwko, muzyczka i życie jest piękne. 😉

26 minut temu, soundchaser napisał:

I tak przez 40-45 minut.

Ale to tygodniowo chyba 😉

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ale to tygodniowo chyba 😉

8 razy w miesiącu, ale czasem zamiast jednego wejścia na siłownię wybieram np. basen i te wszystkie masaże wodne pleców.

Poza tym ćwiczę siłowo też w domu, ale mniej intensywnie.

21 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

Tak, można zwrócić obiad lub wręcz zemdleć... Ale to uczucie chwilkę po ćwiczeniach, gdy wiesz, że dałeś z siebie wszystko - bezcenne 😊

Ehhh!!! Młodość...

Teraz słyszę: uważaj na udar, uważaj na dysk itp itd.

Jak ćwiczyłem brzuszki w klinice trzy dni po podejrzeniu udaru, pielęgniarka robiąca poranny obchód z mierzeniem temperatury sama mało nie padła na udar i poleciała po ordynator( miała dyżur).

To była klinika przy Akademii Medycznej . W "nagrodę" kilkunastu studentów(obojga płci) dokładnie mnie na konsylium przebadało:

nieudolnie przenosząc stetoskop z miejsca na miejsce wyrywali mi włosy na klatce piersiowej.

Studentki miały cholerycznie zimne palce,,,

Już byłem później grzeczny... ostatniego dnia zrobiłem zdjęcia krwi w niesprzątniętej łazience i pokazałem na konsylium.

Czekając na wypis z rechotem obserwowałem rój sprzątających firm zewnętrznych...

Taki mały " Lot nad kukułczym gniazdem"

Przepraszam gospodarza tematu ;))... i kolegów za OT.

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

Nie biegajcie za dużo! Zapłacicie za to już niedługo bólem, czasem, pieniędzmi i wstrzemięźliwością seksualną.

Godzina - to za dużo!!! 

Czynnikiem sprzyjającym pojawieniu się zmian degeneracyjnych krążka  międzykręgowego jest przewlekłe, kompresyjne oddziaływanie na niego ciężaru ciała. Zaobserwowano, że podczas godzinnego biegania powtarzające się siły kompresyjne powodują istotne odwodnienie oraz zmniejszenie wysokości krążka międzykręgowego, niezależnie od występujących dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa.

Nie biegajcie za dużo! Zapłacicie za to już niedługo bólem, czasem, pieniędzmi i wstrzemięźliwością seksualną.

Godzina - to za dużo!!! 
Czynnikiem sprzyjającym pojawieniu się zmian degeneracyjnych krążka  międzykręgowego jest przewlekłe, kompresyjne oddziaływanie na niego…

Pewnym rozwiązaniem jest nauczyć się kroku naturalnego - czyli lądowaniu na śródstopiu.
Mnie bardzo pasowała ta technika, nie obciąża tak pleców jak walenie piętą.
W dniu 5.05.2023 o 18:15, piramidon napisał:

Godzina - to za dużo!!! 

Czynnikiem sprzyjającym pojawieniu się zmian degeneracyjnych krążka  międzykręgowego jest przewlekłe, kompresyjne oddziaływanie na niego ciężaru ciała. Zaobserwowano, że podczas godzinnego biegania powtarzające się siły kompresyjne powodują istotne odwodnienie oraz zmniejszenie wysokości krążka międzykręgowego, niezależnie od występujących dolegliwości bólowych odcinka lędźwiowego kręgosłupa.

Powiedz to Karasiowi

2 godziny temu, Szkice napisał:

Powiedz to Karasiowi

A niektórych czeka nawet nagroda! ....Darwina

10 minut temu, piramidon napisał:

A niektórych czeka nawet nagroda! ....Darwina

Lepiej umrzeć z pasją niż dożyć 100 lat 

22 minuty temu, Szkice napisał:

Tematem tej rozmowy jest kinezyterapia...TERAPIA!

Kolega wydaje się być kompetentny w wyczynie- nic, tylko założyć o tym osobny temat.

26 minut temu, piramidon napisał:

Tematem tej rozmowy jest kinezyterapia...TERAPIA!

Kolega wydaje się być kompetentny w wyczynie- nic, tylko założyć o tym osobny temat.

no w sumie racja 

3 godziny temu, Szkice napisał:

A jeszcze lepiej mieć pasje (w liczbie mnogiej) i żyć nawet więcej lat. Nie wszystko zależy od nas samych, ale róbmy wszystko by jak najwięcej zależało tylko od nas.

W dniu 5.05.2023 o 18:15, piramidon napisał:

Godzina - to za dużo!!! 

Dla mnie też za dużo. Wystarczy 25-40 minut. Generalnie chodzi o to by w czasie biegu dokonały się w organizmie pozytywne procesy jak: spalanie tłuszczu, dotlenienie, wydalanie szkodliwych substancji przez pocenie się, kapilaryzacja, poprawa jakości czerwonych krwinek + cała masa innych korzystnych procesów.

Tutaj macie szczegółowe informacje na ten temat. Bieganie to najlepsza forma ruchu. Nie ma lepszej biorąc pod uwagę wszystkie "za i przeciw".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.