Skocz do zawartości
IGNORED

Tranzystory unipolarne do końcówki mocy - jakie

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, terminus napisał:

To źle widzisz. Tam nie ma pasty, tylko zbrojona silikonowa podkładka.

Skoro źle wykonałeś pracę, to się nie dziw.

Ot, mądrego to i dobrze posłuchać.

12 minut temu, zbymar napisał:

Zamiast ceownika można zastosować dedykowane do tego celu listwy sprężyste.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ja szukałem i nie mogłem znaleźć czegoś takiego.

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

28 minut temu, przemak napisał:

Pokruszyć plastik, to chyba oczywiste. 

Siłą przyłożoną do śrubki M3 ? - nieoczywiste i raczej niemożliwe.

spacer.png

Pierwsza z brzegu spawarka inwertorowa.

Spada też ryzyko przebicia mechanicznego podkładki

i zwarcia do radiatora.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

20 minut temu, terminus napisał:

Siłą przyłożoną do śrubki M3 ? - nieoczywiste i raczej niemożliwe.

Piszemy o TO-220. Możliwe. Mi się udało. Ale może teraz plastiki lepsze 😉

nagrywamy.com

A to już ktoś wymyślił i działa , pewnie jak by poszukał to i inne firmy się znajdą , tylko to jest kawał sztaby a nie , 25x4 mm ;) 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli dociskamy tranzystory to nigdy sztywnymi sztabkami. Zwyczajnie weźcie pod uwagę tolerancję grubości obudowy. To drugi przyczynek do nierównomiernego dociskania.

Mechanicznie to manipulujemy na wkładce metalowej. Na niej jest osadzona struktura. Nie podlega ona żadnym naprężeniom. Widział ktoś jak "rozrywają" się tranzystory? 

Akurat dociskacze sprężyste bywają OK. Mają ustaloną siłę docisku jak dociągnie się śrubkę na maksa. 

Wskazujecie rolę odprowadzania ciepła. To istotne. To popatrzmy.

Tu dane jakiegoś trana w obudowie TO-220: RtJC=2.5 C/W.

Podkładka silikonowa: Rtp=0.4 C/W

Zakładamy, że tranzystor wydziela 30W i liczymy jakie temperatury pojawią się na granicach materiałów:

Złącze-obudowa: 75 C

Obudowa radiator: 12 C

Teraz trzeba to odnieść do skuteczności radiatora i temperatury powietrza.

Widać z tego, że najistotniejsza jest rezystancja termiczna złącze-obudowa. Złącza ma stosunkowo niewielką powierzchnię w stosunku do wkładki radiatorowej dlatego nie ma co kruszyć kopii o siłę jej docisku. Ważna jest równomierność dociskania wszystkich tranów i optymalne miejsce na radiatorze (choćby ze względu na stabilizację termiczną).

No i ten głos o nierównomiernym docisku wkładki do radiatora: To jakiś nonsens...

Sztabką nie jesteśmy w stanie kontrolować siły nacisku, śrubką indywidualną, tak.

I jeszcze taka dygresja odnośnie tych obudów TO 247. Kiedyś jak szlifowało się obudowę (celem dotarcia do struktury) to okolice dziurki pod śrubkę było wzmocnione. Czasami była to jakaś ceramiczna wstawka. Podróbki i coraz częściej oryginały tego nie mają. Dlatego warto tu stosować solidną podkładkę. Z TO220 nie ma takich problemów.

Xraytonnyb ostatnio mówił że silikonowe podkładki to bywają duże różnice w przewodzeniu pomiędzy noname a markowymi. 

Tu macie wymiary jakiejś obudowy gdzie wskazano wyraźnie tolerancję wymiarów:

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie.thumb.JPG.dc3a72182c1c2ffc1f2f62444ccb0a84.JPG

Z mechaniki produktu widać wyraźnie, że nie żadna sztabka dociskająca tylko; indywidualne śrubki lub dociski sprężyste.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, kolmen napisał:

Żeby lepiej i równomierniej odprowadzać ciepło ?

tak, bo właściwy tranzystor czyli struktura półprzewodnika ulokowana jest mniej więcej na środku cementowego elementu konstrukcji.

6 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Tu macie wymiary jakiejś obudowy gdzie wskazano wyraźnie tolerancję wymiarów:

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie.thumb.JPG.dc3a72182c1c2ffc1f2f62444ccb0a84.JPG

Z mechaniki produktu widać wyraźnie, że nie żadna sztabka dociskająca tylko; indywidualne śrubki lub dociski sprężyste.

docisk sprężynowy jest równoważny tzw... sztabce. indywiduale śrubki to gorsze rozwiązanie i bardziej upierdliwe. zamiast miki można z<stosować taśme kaptonową, ale tą stosowaną na karkasy cewek głośnikowych, bo jest grubsza i pewniejsza od tej samoprzylepnej cieniutkiej..

jest też papier aramidowy(chyba tak się nazywa, ale pewności co do poprawności nazwy nie mam, zaś papier taki mam i stosuje, ba jest nawet do kupienia obustronnie klejący, klej termoprzewodzący..

taką z klejem taśme izolacyjną stosuje firma POWERSOFT...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, silver_sound napisał:

docisk sprężynowy jest równoważny tzw... sztabce.

Niczego nie zrozumiałeś.

Przechwytywanie.JPG.acd07913f5df48ece7a4ef9cdcddc594.JPG

0.2mm tolerancji wykonania obudowy oznacza, że niektóre tranzystory nie będą w ogóle przyciskane...

Docisk sprężynowy nie jest równoważny sztabce. Docisk sprężynowy dociska dosyć szeroką "linią" obudowę w sposób indywidualny dla każdej obudowy. Do tego w tych właściwych po dociągnięciu śrub siła docisku jest określona i w miarę jednakowa dla każdej z obudów. 

To jest mechanika a nie moje dyrdymały... A tych tranzystorów sporo przykręcałem do wymagającej aparatury...

51 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Niczego nie zrozumiałeś.

Ukryta Zawartość

0.2mm tolerancji wykonania obudowy oznacza, że niektóre tranzystory nie będą w ogóle przyciskane...

Docisk sprężynowy nie jest równoważny sztabce. Docisk sprężynowy dociska dosyć szeroką "linią" obudowę w sposób indywidualny dla każdej obudowy. Do tego w tych właściwych po dociągnięciu śrub siła docisku jest określona i w miarę jednakowa dla każdej z obudów. 

To jest mechanika a nie moje dyrdymały... A tych tranzystorów sporo przykręcałem do wymagającej aparatury...

kolego nie tym tonem prosze, nie jesteś tu alfą i omegą aby po mentorsku do mnie pisać. znam ten problem i obejście go jest proste. kupuje tylko z pewnych źródeł i ta sama seria. ponadto są inne metody, np samoprzylepne gumy, odpowiedniej twardości, papier aramidowy też niweluje ten problem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez silver_sound
5 godzin temu, zbymar napisał:

Zamiast ceownika można zastosować dedykowane do tego celu listwy sprężyste.

Ukryta Zawartość

to też dobry sposób. trzeba tylko przewidzieć czasami rozstaw żeberek, bo jest 12, i 12,6 mm, aby śrubki/wkręty do tej listwy nie wypadły na żeberko, a między niki, eliminuje to czasami lokowanie tranzystorów poprzecznie do żeberek danego radiatora, ot cały czas trza na wszystkie aspekty projekując patrzeć, aby skuchy nie było...

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

"Sztabki" mogą być, ale jedna na dwa tranzystory, nie więcej. Od lat przykręcałem przez otwory firmowe i zawsze było O.K. Nigdy nie miałem kłopotu z prawidłowym odprowadzeniem ciepła.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

E tam.

Na dwa to się średnio opłaca. Polecam te listwy sprężyste. Nie stwarzają takich aptekarskich problemów (precyzyjne wiercenie uwzględniające montaż tranzystorów na płytce). Oczywiście zasadą jest najpierw przykręcić i osadzić a potem lutować... Listwy mogą spoko o +-2mm odbiegać od rzeczywistości po montażu.

Ale tu nagle Ktoś robi wklejkę jakiegoś sprzętu i tam sztaba jak szyna...

No i co z tego? A to projektują jakieś istoty pozaziemskie? Nie, tacy ludzie jak my. Mają swoje przekonania a przede wszystkim konkretne zasoby. Również marketing tu nie śpi.

1 godzinę temu, silver_sound napisał:

znam ten problem i obejście go jest proste. kupuje tylko z pewnych źródeł i ta sama seria.

Jak powstaje urządzenie. Ale potem bywa serwis i wymiana... Zresztą bywają serie szlifowane przed nadrukiem. Jak pracowałem dla kogoś, kto robił aparaturę o specjalnym znaczeniu, to dostawałem do prototypu takie ciekawostki. 

1 godzinę temu, silver_sound napisał:

nie jesteś tu alfą i omegą aby po mentorsku do mnie pisać

Nie komentuj proszę moich wpisów. A jeśli już to czasami daj "buźkę". Przyznaj rację. Mniemania o sobie zostawmy na boku. Prywatnie na pewno z Ciebie równy facet... Nie ma potrzeby tu się brandzlować. Karma wraca...

A to ja wklejałem szyny kolejowe ,  ta szyna sprężysta do całkiem dobra i do wykorzystania przy nietypowych radiatorach , zobacz ile wytworów Diy jest z koślawo powierconymi  tranzystorami paskudnie to wygląda , 

To prawda.

Niedowidzę co jest na tej fotce ale to co wkleił Zbymar jest OK. Jak znajdę to wkleję jakich sprężystych ja używam. Choć najczęściej wiercę indywidualnie.

34 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

E tam.

Na dwa to się średnio opłaca. Polecam te listwy sprężyste. Nie stwarzają takich aptekarskich problemów (precyzyjne wiercenie uwzględniające montaż tranzystorów na płytce). Oczywiście zasadą jest najpierw przykręcić i osadzić a potem lutować... Listwy mogą spoko o +-2mm odbiegać od rzeczywistości po montażu.

Ale tu nagle Ktoś robi wklejkę jakiegoś sprzętu i tam sztaba jak szyna...

No i co z tego? A to projektują jakieś istoty pozaziemskie? Nie, tacy ludzie jak my. Mają swoje przekonania a przede wszystkim konkretne zasoby. Również marketing tu nie śpi.

Jak powstaje urządzenie. Ale potem bywa serwis i wymiana... Zresztą bywają serie szlifowane przed nadrukiem. Jak pracowałem dla kogoś, kto robił aparaturę o specjalnym znaczeniu, to dostawałem do prototypu takie ciekawostki. 

Nie komentuj proszę moich wpisów. A jeśli już to czasami daj "buźkę". Przyznaj rację. Mniemania o sobie zostawmy na boku. Prywatnie na pewno z Ciebie równy facet... Nie ma potrzeby tu się brandzlować. Karma wraca...

te sprężynki fiszera są ok masz racje, ale są tylko  5., ok można docinać, albo projektować pcb na 5 tranzystorów a nie obsadzać. ze względu na to co pisałem poprzednio niezgodności otworów z odstępami między żeberkami radiatora, zrezygnowałem dawno z nich, bo mi mocno ograniczają koncepcje projektowania. nie stosuje też nigdy w stopniu mocy tranzystorów w budzie to 220, jako wzmacniacz prądu, jako sterujące owszem..

Edytowane przez silver_sound
5 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

No i ten głos o nierównomiernym docisku wkładki do radiatora: To jakiś nonsens...

Sztabką nie jesteśmy w stanie kontrolować siły nacisku, śrubką indywidualną, tak.

Nie zgadzam się, robiłeś cokolwiek praktycznie? Wiertarka, punktak, papier ścierny, polerka, itd.? 

Bo piszesz, jakbyś lobbował buble i krzywe badziewie, lub był dzieckiem z dostępem do internetu.

Element przykręcony lub dociśnięty w środku będzie lepiej kontaktował termicznie

i elektrycznie, niż taki przymocowany na swojej krawędzi tylko.

Proste, podkładka silikonowa jest miękka, pod śrubką się ścieśni, poniżej będzie luz.

Powyższe dotyczy nie tylko podkładek termo., tylko ogólnie wszelkich połączeń mechanicznych.

Co tu tłumaczyć więcej?

Edytowane przez terminus

Panowie, nie ma co się naburmuszać, każdy ma swoje przyzwyczajenia, i niech tak zostanie. właśnie korzystam z propozycji tej sprężynki fiszera, bo obiecałem tu komuś, że zmodyfikuje coś ze swoich wynalazków, aby móŋł sobie te irfp w to 220 wykorzystać. zaprojektuje mu na 5 tranzystorów i tą listwe, a niech sam decyduje czy wsadza 5, czy 3 sztuki na biegun zasilania..

Nie naburmuszam się, tylko mam wrażenie, że piszący kontry nie miał styczności z tranzystorami i radiatorami.

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

To dotyczy, jak wskazuje rysunek, grubości elementu, a nie różnicy w powierzchni elementu.

Edytowane przez terminus

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Terminus nie kompromituj się.

Postaram się. Przepraszam za ostre słowa. 

57 minut temu, terminus napisał:

Nie naburmuszam się, tylko mam wrażenie, że piszący kontry nie miał styczności z tranzystorami i radiatorami.

nikomu tego nie sugerowałem, szło mi o to ,że o  taką pieryłke zaraz będzie draka.

każdy sposób jest dobry, ja korzystam z wielu //patentów//

zagwozdką jest dla mnie to 220, której jak pisałem nie stosuje.. w takim przeznaczeniu.

ostatnie pcb jest na 8 par to 247, rozwiązanie samonośne, czyli przez pcb, otwory w obudowie tranzystora, śrubką  m3 do radiatora bezpośrednio, albo pośrednio przez kątownik

Edytowane przez silver_sound

wcześniej można było kupić sprężynki dociskowe na jeden tranzystor, teraz nie ma. zatem i tych //5// zaraz może nie być. pozostaje zapomnieć o przecudownych rozwiązaniach, i powróćić do sprawdzonych starych //patentów// belka-szyna rządzi... taka jest brutalna rzeczywistość..

te różnice w danym typie obudowy, tyczą różnic, które mogą być u różnych producentów, zatem to co pisałem poprzednio= pewny dostawca, i ta sama seria załatwia sprawe.

Takie mam:

Ukryta Zawartość

Te piątki spoko można ciąć na pojedyncze. Są "giętkie".

Te pojedyncze są gwintowane a wiec raczej do blachy ale jak się rozwierci gwint to śrubka i do radiatora. Są sztywniejsze.

Po prawej ucięty kątownik Al. Do kupienia w sklepach budowlanych #1.5. Po przewierceniu dziurki doskonały z braku laku...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi