Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli nie słuchasz tylko czytasz co to powoduje?

Twój pomysł - mnie nie pytaj.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Twój gust muzyczny, uszy są uzależnione od analizy?

Teoria (jak się ją rozumie) nie rozmija się z praktyką.

-----

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Ja wyraziłem swoje zdanie nt używania ciągle regulacji tonów.

Nie oceniaj innych po własnym bałaganie, bo skoro używałeś ciągle, to nie wiesz co, jak i dlaczego robić.

lepiej jest poświęcić trochę czasu na dobór elementów, ustawienie i zapomnieć o zabawie pokrętłami.

Po raz kolejny ten sam błąd: korekty nie stosuje się zamiast dobrania elementów a po ich dobraniu, do poprawy tego, czego nie udało się zrobić bez EQ, bo często bez EQ  zrobić się nie da.

Jeden utwór ma dużo basu, natomiast kolejny mało

EQ nie używa się do robienia lepszego masteringu, a poprawy pasma systemu w miejscu odsłuchu.

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Zgodzę się z problemami z odsłuchem przy różnych głośnościach. Żadna nowina, tylko latać i podbijać skraje pasma, żeby potem je wyrównywać to jest taka "zabawa przy kawie".

Skoro piszesz o "lataniu" to nie do końca rozumiesz istotę problemu, a opisu rozwiązania go za pomocą ADI w ogóle nie czytałeś.

46 minut temu, rafal735r napisał:

Może niechęć została z czasów tego ohydnego konturu Unity. Choć w innych konstrukcjach dla mnie loudness to porażka. Lepiej tego nie dotykać i ewentualnie skorygować normalnie basem czy treble. 

System loudness w audio/video zasadniczo jest system do filmów, a do muzyki zasadniczo jest zbędny. Wynika to z odmiennej realizacji dźwięku więc nie dziwne, że efekt negatywny. Ale prawidłowo zrobiony filtr typu loudness zadziała lepiej niż gałki bass/treble.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

23 godziny temu, rafal735r napisał:

Zgodzę się z problemami z odsłuchem przy różnych głośnościach. Żadna nowina, tylko latać i podbijać skraje pasma, żeby potem je wyrównywać to jest taka "zabawa przy kawie". Jak ktoś to lubi to jego sprawa. Dla mnie Adi brzmi bardzo źle. Podobnie do monitorów studyjnych. Po 10min ma się chęć wywalenia tego przez okno. Ale jak się do jakiegoś urządzenia przypasuje cechy "używany w studiu" to już 90% czytających dostaje orgazmu na samą myśl.

Niestety rezystor to tłumik 

Inaczej to regulator napięcia

Nawet podbicie skrajów pasma to tłumienie bo przecież to nie triamping

20 godzin temu, rafal735r napisał:

Może niechęć została z czasów tego ohydnego konturu Unity. Choć w innych konstrukcjach dla mnie loudness to porażka. Lepiej tego nie dotykać i ewentualnie skorygować normalnie basem czy treble. 

Funkcjonalnie filtr kontur wykonuje tłumienie środka pasma 

Niestety, energia "znikąd" nie chce przybyć, chyba że była zmagazynowana wcześniej 

Zdarza się też bardziej rozbudowana regulacja barwy niż na potencjometrze ale rzadko

Edytowane przez xetras
Edycja

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

20 godzin temu, szymon1977 napisał:

System loudness w audio/video zasadniczo jest system do filmów, a do muzyki zasadniczo jest zbędny. Wynika to z odmiennej realizacji dźwięku więc nie dziwne, że efekt negatywny. 

Jak ty na to wpadles?

Loudness wymyslili/zaaplikowali, jak jeszcze o video się nikomu nie śniło 😉

I co to ma z realizacja dźwięku?

Edytowane przez xajas
3 godziny temu, xajas napisał:

Jak ty na to wpadles?

Nie ja na to wpadłem, ja tylko postaram się zebrać w całość to, na co wpadli inni:

co to ma z realizacja dźwięku?

Filmy są realizowane tak, by grały dobrze przy 100dB, a muzyka przy 70-80dB. Stąd przycisk loudness często wprowadza zbyt dużą korektę i robi z muzyki karykaturę.

Loudness wymyslili/zaaplikowali, jak jeszcze o video się nikomu nie śniło 😉

A jeszcze dawniej krzywe FM. Co w tym wszystkim najlepsze, to większość konsumentów kupując kolumny do cichego słuchania, na podstawie odsłuchu wybierze te grające lekką V-ką, a V-ka nie będących w stanie zagrać 100dB kolumn jest niczym innym, jak aplikacją tej samej idei co loudness, ale w innym miejscu systemu. Summa summarum system dobrany do grania 70dB nie potrzebuje żadnego loudness by zagrać 70dB

Krzywe FM się mocno rozłażą gdy porównamy np 50dB i 100dB. Takie różnice w domowym audio nie występują, to raczej obszar 70-80dB. A dla zmniejszenia głośności o 10dB z krzywych FM wychodzi korekcja loudness dla góry pasma pomijalna, a dla większości dołu w granicach 3dB. Większa korekta wychodzi w zakresie, którego często nawet średni system bez suba "nie ma", więc i nie ma czego podbijać. 

Nie, inni na to nie wpadli. To ty to tak interpretujesz i probujesz z wlasnej subjektywnej opini/sytuacji zrobic regule.
Powtorze sie.
W czasach kiedy to zaimplementowali o kinie jeszcze nikt nie slyszal, a jesli juz mial kolorowy telewizor to byl szczesliwy

58 minut temu, xajas napisał:

Nie, inni na to nie wpadli

Przeczysz faktom.

To ty to tak interpretujesz

Ja niczego nie interpretuję, ja tylko układam dość trywialne fakty w ciąg wynikowo-skutkowy.

W czasach kiedy to zaimplementowali o kinie jeszcze nikt nie slyszal,

Ale te czasy minęły, dziś jedno "loudness" masz w masteringu a drugie w v-ce kolumn, które nie są w stanie zagrać głośno - trzecie jest zazwyczaj po prostu zbędne.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Filmy są realizowane tak, by grały dobrze przy 100dB, a muzyka przy 70-80dB.

Akurat

Nie mam suwaka logarytmicznego przy zabawie bo po co?

Złota myśl co najmniej tygodnia 🙂

Wyjaśnię:

A co ze słuchawkami?

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

większość konsumentów kupując kolumny do cichego słuchania, na podstawie odsłuchu wybierze te grające lekką V-ką, a

Mnie obchodzi tylko ultra fałka 

Czyli U 

Wszystko zależy od tego na jak długo

Liczy się zwłaszcza czas 

W dniu 9.12.2023 o 09:07, rafal735r napisał:

Jeden utwór ma dużo basu, natomiast kolejny mało. Newerending story i latanie do gałek.

A może podejdźmy do tego w ten sposób że utwór to produkt finalny  i został stworzony przez twórcę muzyki tak, że posiada wszystko i w takiej ilości w jakiej sobie wymyślił twórca.  I nie ma potrzeby korygowania czegokolwiek. Podoba nam się, to słuchamy, nie pasuje, nie słuchamy. 

Pozdrawiam

34 minuty temu, PioZ napisał:

A może podejdźmy do tego w ten sposób że utwór to produkt finalny  i został stworzony przez twórcę muzyki tak, że posiada wszystko i w takiej ilości w jakiej sobie wymyślił twórca.  I nie ma potrzeby korygowania czegokolwiek. Podoba nam się, to słuchamy, nie pasuje, nie słuchamy. 

Pozdrawiam

A jak nam się podoba muzyka, ale nie gra jak byśmy chcieli, bo np. nagrano ją 40 lat temu i technologie były inne? Posłuchaj starych płyt YES, Genesis, Rush, Scorpions etc. Muzyka piękna, jakość marna. Nawet remastery tych płyt brzmią sucho i małobarwnie. I tylko dlatego mam ich nie słuchać? Nie. Słucham, ale sięgam po narzędzie, które subiektywnie (!) poprawi mój odbiór tej muzyki.

Paradoksalnie np. Kansas, Chicago i inne też nagrywało w tamtych latach, ale płyty brzmią zdecydowanie lepiej.

A co ze sluchawkami?

To samo, co z glosnikami.
Poza korygowaniem problemow z akustyka, ktorych nie masz przy sluchawkach
przeczysz faktom

Jesli twoja subjektywna interpretacje nazywasz faktami to sie zgadzam
8 minut temu, xajas napisał:

Jesli twoja subjektywna interpretacje

Nie pisałem żadnej swojej interpretacji, a tylko ułożyłem powszechnie znane fakty w ciąg wynikowo-skutkowy.

49 minut temu, StachMuszel napisał:

Paradoksalnie np. Kansas, Chicago i inne też nagrywało w tamtych latach, ale płyty brzmią zdecydowanie lepiej.

Mieli lepszych realizatorów?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Nie pisałem żadnej swojej interpretacji, a tylko ułożyłem powszechnie znane fakty w ciąg wynikowo-skutkowy.

Powszechnie znane twoje „fakty“
3 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te fakty nie są moje.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Od czego?

jak nam się podoba muzyka, ale nie gra jak byśmy chcieli

Wtedy gramy ją sobie sami 

To samo, co z glosnikami.
Poza korygowaniem problemow z akustyka, ktorych nie masz przy sluchawkach

Może i da się zmniejszyć wpływ spustoszenia po bakteryjnym zapaleniu ucha środkowego ale przypuszczam że wątpię 

No i nadal twierdzę że adaptacja akustyczna istnieje 

Tzn. czuć ją kiedy bezpośrednio po sobie  zmienia się jeden model słuchawek na inny

Posłuchaj starych płyt YES, Genesis, Rush, Scorpions etc. Muzyka piękna, jakość marna. Nawet remastery tych płyt brzmią sucho i małobarwnie. I tylko dlatego mam ich nie słuchać? Nie

Piękna postawa. Liczy się muzyka.

P.S. poszukaj Yes, w remasterach S . Wilsona, Genesis w remasterach z 2008, te wydane w boxach, ale tez dostępne pojedynczo.

Jeżeli i te zagraja Ci "sucho i małobarwnie" - masz ewidentny problem ze sprzętem.

21 minut temu, iro III napisał:

Jeżeli i te zagraja Ci "sucho i małobarwnie" - masz ewidentny problem ze sprzętem.

"Sucho i małobarwnie" zdarza się ale w 5-10% płytach maksymalnie, wręcz trzeba takich szukać. Jeśli u kogoś jest to regułą to coś niewątpliwie z zestrojeniem sprzętu. 

Edytowane przez paww
34 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Uważaj, zaraz Szymuś cie wyjaśni 😁

Ukryta Zawartość

?👈

48 minut temu, iro III napisał:

Piękna postawa. Liczy się muzyka.

P.S. poszukaj Yes, w remasterach S . Wilsona, Genesis w remasterach z 2008, te wydane w boxach, ale tez dostępne pojedynczo.

Remastery Genesis są ogólnie dostępne na serwisach streamingowych, problem jest gdy chcemy posłuchać starszych wydań. Na święta będę miał kilka ich płyt, pierwsze wydania z niezłym DR. Porównam do remasterów, ale jak znam życie będzie pięknie 🙂

Odnośnie regulacji barwy to nie używam, ale gdy "kręciłem" zawsze lepiej było zdjąć z jakiegoś pasma jak dodać. Dźwiękowo dawało lepsze efekty. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

4 godziny temu, StachMuszel napisał:

Muzyka piękna, jakość marna. Nawet remastery tych płyt brzmią sucho i małobarwnie. I tylko dlatego mam ich nie słuchać? Nie. Słucham, ale sięgam po narzędzie, które subiektywnie (!) poprawi mój odbiór tej muzyki.

Każdy robi co mu się podoba i jak mu pasuje to jest ok. Gorzej jeśli mu nie wyszło i na tej podstawie wmawia innym, że jest to do niczego. Bo jeśli nie wyszło, to prawdopodobnie oczekiwał innego efektu, niż działanie zastosowanego narzędzia.

5 minut temu, xajas napisał:

Przytocz zrodla tych „nie twoich faktow“, konkretnie, przyklady

Przykro mi, nie pamiętam. Ale jeśli się nie zgadzasz to udowodnij, że jest inaczej. Spróbuj chociaż.

Ps

Wszystko o czym piszę to efekt rozmów z osobami cieszącymi się opinią dobrze zorientowanych w temacie, często przedstawiających się jako zajmujące się tematem zawodowo. Osobiście zweryfikować ich wiedzy, doświadczenia nie jestem w stanie. Jedyne co mogę powiedzieć, to ze ich tłumaczenie doskonale wyjaśniało omawiane zagadnienia.

Przykro mi, nie pamiętam. Ale jeśli się nie zgadzasz to udowodnij, że jest inaczej. Spróbuj chociaż.

Typowy Szymon, obracasz kota ogonem, kretactwo, matactwo
16 minut temu, xajas napisał:

obracasz kota ogonem, kretactwo, matactwo

Odpowiedziałem Ci szczerze i uczciwie a Ty mnie obrażasz, pomijając przy okazji sedno wypowiedzi - coś jeszcze?

1 godzinę temu, soberowy napisał:

Na święta będę miał kilka ich płyt, pierwsze wydania z niezłym DR. Porównam do remasterów, ale jak znam życie będzie pięknie 🙂

Ja bym się samym niezłym DR nie podniecał.

DR nie mówi wszystkiego o brzmieniu całości. Pierwsze wyd. na CD płyt rockowych z lat 70. to szare, płaskie, czasem też zdominowane przez dolną średnicę brzmienie. To właśnie m.in. Genesis, Jethro Tull, Yes, Led Zeppelin.

W dniu 9.12.2023 o 12:41, szymon1977 napisał:

Twój pomysł - mnie nie pytaj.

Lol. No na tak trywialne pytanie nie znasz odpowiedzi. 

😕

W dniu 9.12.2023 o 12:41, szymon1977 napisał:

Teoria (jak się ją rozumie) nie rozmija się z praktyką.

Dobra nie rozmawiam z tobą więcej. Broniłem cię przed wieloma osobami ale jednak to nie ma sensu. Jednak trafisz do ignorowanych.

17 godzin temu, szymon1977 napisał:

Przeczysz faktom.

Idź stond!

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

rzykro mi, nie pamiętam. Ale jeśli się nie zgadzasz to udowodnij, że jest inaczej. Spróbuj chociaż.

W tym przypadku to ty masz udowodnić. 

Przestań wchodzić do tematów gdzie nie masz pojęcia k czym piszesz.

9 godzin temu, xajas napisał:

Typowy Szymon, obracasz kota ogonem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , kretactwo, matactwo

Przydała by mu się kolejna przerwa od forum.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Przydała by mu się kolejna przerwa od forum.

Tak nie można. 
Nie wolno wprowadzać cenzury/kneblowania…

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Pokaż nowe odpowiedzi