Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy tonów i loudness we wzmacniaczu

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, BlueDot napisał:

I wbij sobie teraz Ty do lba, ze dodawanie lub odejmowanie tutaj 1dB jest bez sensu. Sam tak zreszta stwierdziles, tylko nie wiesz jak sie z tego wygrzebac.

Tu nie chodzi o upatrzone z gory zdanie, tylko o faktyczny sens. 

Zrob to na moja prosbe. Chce zeby moderator wskazal mi posty w ktorych Cie zaczepiam.

Pozwól, że każdy sam zdecyduje czy to dla niego ma sens czy nie ma. 

15 minut temu, BlueDot napisał:

Dodawanie lub odejmowanie 1dB czy 2dB przy tego rodzaju szpicach i pagorkach jak to nazywasz jest bez sensu.

Wykaż ten bezsens, bo Twoje upierania się przy górkach takich a nie innych jest nonsensem oczywistym.

15 minut temu, BlueDot napisał:

Szczegolnie ze nie wiemy ile i gdzie dokladnie dodajemy/odejmujemy.

Skoro nie wiemy ile i gdzie dokładnie dodajemy/odejmujemy, a wiemy że i tak jest źle, to nie masz podstaw by twierdzić, że będzie gorzej - wystarczy, że więc będzie przyjemniej.

19 minut temu, BlueDot napisał:

Natomiast to czy brzmienie po tego typu prymitywnej korekcji sie komus podoba czy nie to juz nie moj problem i ja w to nie wnikam.

Wprost przeciwnie twierdząc, że robi coś złego.

20 minut temu, BlueDot napisał:

Jezeli ktos lubi znieksztalcony obraz, to juz nie moja sprawa.

Sam pewnie też lubisz, skoro upierasz się przy słuchaniu na zero. Wybrałeś na ucho takie zniekształcenia kolumn, które wraz ze zniekształceniami akustyki po prostu do kaprysu Ci pasują. Zrobiłeś tak jak każdy z nas, tylko mącisz używając mądrych słówek, których znaczenia po najwyraźniej nie rozumiesz.

A właściwe to na zero u kogo jest neutralnie: u mnie u Ciebie, czy jeszcze u kogoś innego? Wszak u każdego jest inaczej.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

… nalezy jednak byc swiadomym tego, ze prymitywna regulacja bass/treble w wzmacniaczu zintegrowanym nie ma najmniejszego sensu, bo dodajemy i odejmujemy cos nie wiedzac czy robimy to w wlasciwym miescu i z wlasciwa sila.
Natomiast to czy brzmienie po tego typu prymitywnej korekcji sie komus podoba czy nie to juz nie moj problem i ja w to nie wnikam. Jezeli ktos lubi znieksztalcony obraz, to juz nie moja

To czy wiemy w ktorym miejscu to robimy i czy z wlasciwa sila w tym wypadku nie odgrywa roli. Wazne jest, ze po tej prymitywnej korekcji podoba nam sie lepiej niz bez️Bo o to wlasnie chodzi, zeby nam sie podobalo️Ale niektore zabezonowane paly nazywaja to problemami i znieksztalceniami
2 minuty temu, xajas napisał:

To czy wiemy w ktorym miejscu to robimy i czy z wlasciwa sila w tym wypadku nie odgrywa roli. Wazne jest, ze po tej prymitywnej korekcji sie lepiej podoba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ️Bo o to wlasnie chodzi, zeby sie nam to podobalo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ️Ale niektore zabezonowane paly nazywaja to problemami i znieksztalceniami emoji6.png

A górki i doliny +/-3dB swoich kolumn i szpice swojej akustyki ze szczytami na +20dB nazywają "neutralnością" i "obcowaniem z oryginałem" (czy jakoś tak) - epitet w pełni uzasadniony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, xajas napisał:

To czy wiemy w ktorym miejscu to robimy i czy z wlasciwa sila w tym wypadku nie odgrywa roli. Wazne jest, ze po tej prymitywnej korekcji podoba nam sie lepiej niz bez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ️Bo o to wlasnie chodzi, zeby nam sie podobalo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ️Ale niektore zabezonowane paly nazywaja to problemami i znieksztalceniami emoji6.png

Skonczylismy dialog kilka stron wczesniej

Ignorujesz, jestes ignorowany

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

A górki i doliny +/-3dB swoich kolumn i szpice swojej akustyki ze szczytami na +20dB nazywają "neutralnością" i "obcowaniem z oryginałem" (czy jakoś tak) - epitet w pełni uzasadniony.

Ja tego nie napisalem, ale dodawanie do tych Twoich szpicow i dolkow 1dB niczego nie poprawi a jest duza szansa ze pogorszy, wiec jest nadal bez sensu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, BlueDot napisał:

dodawanie do tych Twoich szpicow i dolkow 1dB niczego nie poprawi a jest duza szansa ze pogorszy

Bez pomiaru szansa, że polepszy jest równie duża 50/50 Natomiast mając +/-3dB kolumn i +20dB akustyki jednego można być pewnym: jak nie było neutralnie - tak neutralnie nie będzie. Twój argument, jakoby słuchanie na zero coś zapewniało nie istnieje, to zwykły mit.

33 minuty temu, BlueDot napisał:

wiec jest nadal bez sensu.

Jedyne co jest tu bez sensu i nadal, to Twoje upieranie się przy słuchaniu na zero.

o czym jest ten wątek na 50 stron? O takim banale jak loudness, którego chętnie używam jak słucham cicho muzyki? Jest sens o tym 50 stron klepać? W moim wzmacniaczu line straight WYRAŹNIE poprawia brzmienie (szczegółowość/ogólne odczucie hifi :)) przy normalnych poziomach głośności. Co średnio mnie dziwi skoro cały układ regulacji barwy ma sporo dodatkowych elementów. Natomiast przy cichym słuchaniu loudness robi świetną robotę 😉 Ogólnie forum jest kuriozalne.

Cytat

????

11 minut temu, dekoracja napisał:

o czym jest ten wątek na 50 stron? O takim banale jak loudness, którego chętnie używam jak słucham cicho muzyki? Jest sens o tym 50 stron klepać? W moim wzmacniaczu line straight WYRAŹNIE poprawia brzmienie (szczegółowość/ogólne odczucie hifi :)) przy normalnych poziomach głośności. Co średnio mnie dziwi skoro cały układ regulacji barwy ma sporo dodatkowych elementów. Natomiast przy cichym słuchaniu loudness robi świetną robotę 😉 Ogólnie forum jest kuriozalne.

O tym samym pomyślałem. Ludzie, którzy że sprzętu zrobili sobie religie atakują tych, którzy mają swoje preferencje. 

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

Szczegolnie ze nie wiemy ile i gdzie dokladnie dodajemy/odejmujemy.

Przyzwoity producent podaje to w danych technicznych urządzenia.

Ja tam mam zrobioną korekcję YPAO wraz z loudnessem uzależnionym od głośności. Raz zrobione i zapomniane. Do tego gałkami lekko dodane wysokie i basy.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

W dniu 4.05.2023 o 12:46, paww napisał:

Czy ktoś używa regulacji barwy tonów i loudness we wzmacniaczu i czy warto tych funkcji używać?

A czy jak odpowiem ze nie uzywam i nie warto tych funkcji uzywac, to nie zostane zaatakowany za to ze mam odmienne zdanie od tych ktorzy uzywaja i twierdza ze warto?

Rozumiem ze pytanie nie jest adresowane tylko do tych, ktorzy sa na tak.

Teraz, Sweetepete napisał:

A czy jak odpowiem ze nie uzywam i nie warto tych funkcji uzywac, to nie zostane zaatakowany za to ze mam odmienne zdanie od tych ktorzy uzywaja i twierdza ze warto?

Rozumiem ze pytanie nie jest adresowane tylko do tych, ktorzy sa na tak.

Jeśli jest system dobrze dopasowany, szczególnie kolumny to dobrze. Zadowolenie słuchacza na pierwszym miejscu 🙂

Niech tam sobie każdy kręci gałami wedle uznania,skoro mu to sprawia radość,w końcu to nic nieodwracalnego-zawsze można filtry wyłączyć albo zrobić inne ustawienia🙂

Co do realizacji -realizator się starał tylko...tak mu  wyszło czy miał taką wizję?A może nad głową stał mu księgowy?(godzina pracy studia nagraniowego kosztuje).

50 minut temu, szymon1977 napisał:

Bez pomiaru szansa, że polepszy jest równie duża 50/50 Natomiast mając +/-3dB kolumn i +20dB akustyki jednego można być pewnym: jak nie było neutralnie - tak neutralnie nie będzie. Twój argument, jakoby słuchanie na zero coś zapewniało nie istnieje, to zwykły mit.

Ale moze koledze Blue nie chodzi o to ze przy ustawieniu na zero jest neutralnie, tylko o to ze bez sensu jest puszczac sygnal przez uklady korekcji, ktorych nie warto uzywac ze wzgledu na nieprecyzyjne dzialanie i przez to mozliwosc popsucia zamiast poprawy brzmienia. 

43 minuty temu, waldi1965 napisał:

O tym samym pomyślałem. Ludzie, którzy że sprzętu zrobili sobie religie atakują tych, którzy mają swoje preferencje. 

Pytanie zostalo zadane na forum publicznym, wiec obydwie strony maja prawo do wypowiedzi.

W tym momencie osoby uznajace regulacje barwy za cos zbytecznego moga poczuc sie zaatakowane przez Ciebie, poniewaz obrazasz ich nazywajac ich hobby religia tylko dlatego ze maja inne poglady niz Ty a przeciez maja prawo do odmiennego zdania.

25 minut temu, Sweetepete napisał:

Pytanie zostalo zadane na forum publicznym, wiec obydwie strony maja prawo do wypowiedzi.

W tym momencie osoby uznajace regulacje barwy za cos zbytecznego moga poczuc sie zaatakowane przez Ciebie, poniewaz obrazasz ich nazywajac ich hobby religia tylko dlatego ze maja inne poglady niz Ty a przeciez maja prawo do odmiennego zdania.

Tylko ja absolutnie ani razu nie napisałem, że słuchanie na 0 jest bez sensu. Co więcej to napisałem, że sam na kilku urządzeniach tak słuchałem bo odpowiadał mi dźwięk ustanowiony przez producenta. Ja bardzo szanuję prywatne preferencje więc dość mocno nie trafiłeś ze swoją wypowiedzią. Po prostu uważam, że moje wrażenia bez korekcji nie muszą za wszelką cenę pokrywać się z wrażeniami osoby projektującej konkretne urządzenie. 

11 minut temu, waldi1965 napisał:

dość mocno nie trafiłeś ze swoją wypowiedzią

Trafilem. 

Mi chodzilo o slowo religia a nie o to, jakie masz zdanie w tym temacie. Dlaczego uznales ze ktos kto nie uzywa korekcji robi ze sprzetu religie.

Godzinę temu, browarb napisał:

Niech tam sobie każdy kręci gałami wedle uznania,skoro mu to sprawia radość,w końcu to nic nieodwracalnego-zawsze można filtry wyłączyć albo zrobić inne ustawienia🙂

Co do realizacji -realizator się starał tylko...tak mu  wyszło czy miał taką wizję?A może nad głową stał mu księgowy?(godzina pracy studia nagraniowego kosztuje).

realizator nie był w twoim pokoju 

????

Fakt-nie wpuszczałem go🙂

Chodziło mi o to,że ktoś coś nagrał,realizator zrobił nagranie po swojemu,nagrywający nie zaprotestował i tak zostało,po drodze swoje pięć groszy wtrącił producent,nagranie też mogło zostać różnie wydane...i co ten biedny słuchacz  ma zrobić?

Na płycie czy pliku nie ma napisu "odtwarzać z korekcją"lub "bez regulatorów"🙂

24 minuty temu, Sweetepete napisał:

Trafilem. 

Mi chodzilo o slowo religia a nie o to, jakie masz zdanie w tym temacie. Dlaczego uznales ze ktos kto nie uzywa korekcji robi ze sprzetu religie.

Z bardzo banalnego powodu. A mianowicie: uznaje zamysł producenta za wyznacznik i coś powyżej własnych preferencji. To uproszczona definicja religii jest. 

Panowie, tu naprawdę nie ma o co kopii kruszyć. Różnice tonalne między danymi realizacjami mają miejsce i to jest fakt bezsprzeczny. Jeśli ktoś jest bardzo przyzwyczajony do danej charakterystyki i lubi korygować brak lub nadmiar danego pasma, to będzie to robił i nic w tym zdrożnego. Po to jest nierzadko ta opcjonalność. Te różnice występują też przecież między samymi wzmacniaczami. Gdy zamieniłem Yamaha AS701 na NAD C356, brakowało mi niekiedy sopranów i je podbijałem. Przy NAD C368, choć oferuje bas dużo lepiej kontrolowany, konturowy, to niekiedy miałem ochotę posłuchać tak jak było w 356 i podnosiłem dół na +3dB, nawet 4 (wtedy było mniej więcej tak samo 🙂, oczywiście w zakresie samego basu, bo to jednak zupełnie inne brzmienie w kl. D). W sumie nadal czasem tak postępuję. Alternatywnie, tj. w drugim wzmacniaczu MF M5si tej regulacji nie mam i też jest OK. Ważne to co słyszymy i co nam odpowiada, a nie co jest "modne" lub co wynika z założeń czysto teoretycznych.

1 godzinę temu, waldi1965 napisał:

Ludzie, którzy że sprzętu zrobili sobie religie atakują

Jeszcze żeby wiedzieli o czym mówią.

Kiedyś ustawiłem na zero i zmierzyłem: tak oto wygląda u mnie ta mityczna płaska charakterystyka zwana "neutralną", której tak zaciekle przed gałkowaniem bronią audiofile (zakres mikrofonu kończy się na 10kHz):

Ukryta Zawartość

Pasmo rozjechało się o 30dB - serio uważacie, że podkręcając +/-1dB gałką utracę neutralność?

Godzinę temu, Sweetepete napisał:

Ale moze koledze Blue nie chodzi o to

Kolega Blue sam wypowiada się we własnym imieniu.

bez sensu jest puszczac sygnal przez uklady korekcji, ktorych nie warto uzywac ze wzgledu na nieprecyzyjne dzialanie i przez to mozliwosc popsucia zamiast poprawy brzmienia. 

Powtórzę: mając +/-3dB kolumn i +20dB akustyki jednego można być pewnym: jak nie było neutralnie - tak neutralnie nie będzie.

Zaatakowane - czym? Wykazaniem, że słuchanie ma zero jest nonsensem, skoro mając +/-3dB kolumn i +20dB akustyki jednego można być pewnym: jak nie było neutralnie - tak neutralnie nie będzie. 

Zanim ktoś swoje zdanie publicznie przedstawi, to powinien wziąć pod uwagę, że daje komuś innemu prawo wykazania, że pieprzy bzdury.

1 minutę temu, waldi1965 napisał:

Z bardzo banalnego powodu. A mianowicie: uznaje zamysł producenta za wyznacznik i coś powyżej własnych preferencji. To uproszczona definicja religii jest. 

Tylko żeby uszanować zamysł producenta, to zamiast słuchania na zero, powinni wyrównać +/-3dB kolumn i +20dB akustyki.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mark75X napisał:

Różnice tonalne między danymi realizacjami mają miejsce i to jest fakt bezsprzeczny.

A między słuchawkami to już masakryczne. 

Po Ultrasone to każde zmulone.

Nie ma zmiłuj, na to gałki nie pomogą.

No to se słucham na mniej niż zero 🙂

(nie wiem jak tam z serią Edition ale być może nie są aż tak technicznie analitycznie wyczynowe?)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

Kiedyś ustawiłem na zero i zmierzyłem: tak oto wygląda u mnie ta mityczna płaska charakterystyka zwana "neutralną", której tak zaciekle przed gałkowaniem bronią audiofile (zakres mikrofonu kończy się na 10kHz):

Ukryta Zawartość

Jak wygląda u innych można sobie zerknąć chociażby na wykresy w tym wątku:

Ukryta Zawartość

A jak się komuś zerkać nie chce, to tylko powiem, że pomimo słuchania na zero a za sprawą odchyłek kolumn i wpływu akustyki, zygzak o zakresie 20dB jest czymś normalnym. W takiej sytuacji np korekta basu gałką o +/1dB nie zmienia postaci rzeczy: odstępstwa od oryginału pozostaną tam gdzie były, natomiast dźwięk może stać się subiektywnie przyjemniejszy. Więc czemu nie?

To zwykły mit, że słuchanie na zero zapewnia "neutralność" albo "obcowanie z tym co chciał nam przekazać artysta". Jedyny Wasz argument nie istnieje miłujący słuchanie na zero koledzy-audiofile.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

9 godzin temu, Sweetepete napisał:

Ale dlaczego nie warto? Ja przekręciłem i okazało się, że warto. W Cyrusie nie mogłem to ostatecznie sprzedałem.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

pomimo słuchania na zero a za sprawą odchyłek kolumn i wpływu akustyki, zygzak o zakresie 20dB jest czymś normalnym.

Fakt, ale dodatkowo, za sprawą  charakterystyk F-M ludzkiego ucha, przy różnej głośności odbieramy te ch-kę inaczej. I tu przydaje się loudness.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Pasmo rozjechało się o 30dB - serio uważacie, że podkręcając +/-1dB gałką utracę neutralność?

A serio myslisz ze cos poprawisz? No sam popatrz na ten wykres i zastanow sie co zmieni krecenie galka i wprowadzanie zmian o 1 czy 2dB.

10 godzin temu, Misio38 napisał:

Przyzwoity producent podaje to w danych technicznych urządzenia.

I co z tego, jak nie daje nam opcji zmiany regulowanej czestotliwosci. 

serio uważacie, że podkręcając +/-1dB gałką utracę neutralność?

Ja serio uwazam ze ani jej nie utracisz, bo jej na starcie nie masz, ani jej nie uzyskasz, bo krecenie galka do tego nie doprowadzi. Dlatego moim zdaniem jest bez sensu wogole puszczac sygnal przez uklady korekcji.

Powtórzę: mając +/-3dB kolumn i +20dB akustyki jednego można być pewnym: jak nie było neutralnie - tak neutralnie nie będzie

Wiec po co krecic? Po co puszczac sygnal dluzsza sciezka przez dodatkowe elementy elektroniczne?

Bez sensu.

Zaatakowane - czym? Wykazaniem, że słuchanie ma zero jest nonsensem, skoro mając +/-3dB kolumn i +20dB akustyki jednego można być pewnym: jak nie było neutralnie - tak neutralnie nie będzie. 

A osoby tolerujace korekcje czym sa atakowane?  Wykazaniem ze krecenie galkami niczego w zasadzie nie zmieni?

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Zanim ktoś swoje zdanie publicznie przedstawi, to powinien wziąć pod uwagę, że daje komuś innemu prawo wykazania, że pieprzy bzdury.

No wlasnie. 

Tylko żeby uszanować zamysł producenta, to zamiast słuchania na zero, powinni wyrównać +/-3dB kolumn i +20dB akustyki.

Czym? Pokretlem Bass na wzmacniaczu 🤣

To zwykły mit, że słuchanie na zero zapewnia "neutralność" albo "obcowanie z tym co chciał nam przekazać artysta". Jedyny Wasz argument nie istnieje miłujący słuchanie na zero koledzy-audiofile.

Mitem jestto, ze galka od basu i sopranu cokolwiek poprawia. 

Szymon, masz źle zestrojony sub z głośnikami. Nie powinno być takiej dziury w okolicach 65-85Hz i za bardzo podbite 50Hz.

1 godzinę temu, Misio38 napisał:

Ale dlaczego nie warto? Ja przekręciłem i okazało się, że warto. W Cyrusie nie mogłem to ostatecznie sprzedałem

Popatrz na wykres ktory wkleil @szymon1977 i sie zastanow  co w tym jego wykresie zmieni krecenie o 1dB czy 2dB.

Nic a mimo tego sygnal bedzie szedl duzo dluzsza droga i przez duzo wieksza ilosc elementow elektronicznych.

A po co?

2 minuty temu, StachMuszel napisał:

Szymon, masz źle zestrojony sub z głośnikami. Nie powinno być takiej dziury w okolicach 65-85Hz i za bardzo podbite 50Hz.

Poczekaj, zaraz pokreci galka od basu i sie wszystko wyrowna 🤣

Przeciez do tego ona sluzy 🤣

• Pokaż nowe odpowiedzi