Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer transport z wyższej półki

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, Ajothe napisał:

Porównywałem kiedyś że znajomymi malinę z najtańszą nakładką hifiberry do dobrze zrobionego PC, ale bez wodotrysków (żadne femto itd)

Słuchaczy było 4 i każdy stwierdził, że malina grała słabiej od tego PC. 

Sam muszę u siebie porównać PC do maliny, która mam teraz na Digione i zasilaczu liniowym Muzgaudio. 

Ja miałem z allo i było bardzo dobrze. Ale z kompa też byłem zadowolony. 

2 godziny temu, bum1234 napisał:

A to było takie słynne wydarzenie

Możesz powiedzieć, jak prezentowało się to słynne pomieszczenie pod kątem akustyki? Może jakieś zdjęcia i pomiary? Jak i czym poradzono sobie z "wygaszeniem rezonansów niskich tonów" tego pomieszczenia? Ogólnie czy był to profesjonalnie pod audio przygotowany pokój  czy może typowy pokój mieszkalny z 20 sztuk chłopa rozrzuconych losowo po całym pokoju ? Ile lat miały osoby, który poddały się ślepym testom i czy były trzeźwe (piwo to też alkohol) ? Pytam bez złośliwości. Dzięki.

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

1 hour ago, Mikelas76 said:

Chcialbym, szczerze chcialbym zeby przewody kable i druty nie wplywaly na dzwiek. Kompletnie zadne. Zeby wszystkie laczowki byly kompletnie transparentne. Niestety tak nie jest, a oszukiwac siebie i innych nie zamierzam.

Chcieć to móc. Wyzwolić się z okowów zabobonu.

Przyjrzyjcie się, Panowie zamieszczonemu zdjęciu.

Oto tekst, który był pod zdjęciem:

"Nasz mózg to najlepszy system automatyki równoważenia bieli. Dla fotografa czerwony płot widoczny na zdjęciu był szary - jego mózg automatycznie skorygował temperaturę barwową oświetlającej go lampy. Matryca aparatu całą scenę uwiecznia przy jednym ustawieniu."

I tak samo jest z Waszym "słyszeniem" 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

37 minutes ago, Adam 38 said:

Możesz powiedzieć, jak prezentowało się to słynne pomieszczenie pod kątem akustyki? Może jakieś zdjęcia i pomiary? Jak i czym poradzono sobie z "wygaszeniem rezonansów niskich tonów" tego pomieszczenia? Ogólnie czy był to profesjonalnie pod audio przygotowany pokój  czy może typowy pokój mieszkalny z 20 sztuk chłopa rozrzuconych losowo po całym pokoju ? Ile lat miały osoby, który poddały się ślepym testom i czy były trzeźwe (piwo to też alkohol) ? Pytam bez złośliwości. Dzięki.

Odszukaj sobie stosowny wątek - jest w archiwum i nazywa się mniej więcej "Wielkopolski test ..."

Ukryta Zawartość

W sumie nie mam oczekiwan odnosnie slyszalnosci badz nieslyszalnosci zmian okablowania w ogolnosci. Gdyby stalo sie, ze "kable graja", nie mialbym z tym problemu. 

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

@ Adam 38:

Test był przeprowadzany u Lutka - możesz się z nim skontaktować z pewnością Ci odpowie.

Niedawno powtórzył ten test z innymi głośnikami. Jak myślisz, jaki był rezultat?

Edytowane przez bum1234
23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Gdyby stalo sie, ze "kable graja", nie mialbym z tym problemu. 

"Stało się" to bardzo nieprecyzyjne określenie. Musiał byś to usłyszeć? zmierzyć? czy potwierdzić ślepym testem? Czy wręcz wszystkie te warunki musiały by być spełnione na raz ... ?

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

Ogólnie czy był to profesjonalnie pod audio przygotowany pokój

2 godziny temu, Adam 38 napisał:

Jeśli aż takie warunki powinny być spełnione, żeby odróżniać brzmienie urządzeń audio, oznacza to, że różnią się one w bardzo małym stopniu i wybór można zawęzić tylko do wyglądu, ulubionej marki, funkcjonalności i kasy jaką się dysponuje.  

Miałoby stać ilość chłopa w karnym, równym szeregu, a pokój przypominać akustycznie filharmonię? 
Jeśli zmiany w brzemieniu i jakości dźwięku są słyszalne wyraźnie, nie potrzeba do tego warunków laboratoryjnych i wyselekcjonowanych chłopa, poddanym wcześniej badaniu alkomatem.

Edytowane przez Trupek
14 minut temu, Trupek napisał:

Jeśli aż takie

Zauważ, że osoby powołujące się na ten test zawsze piszą o pomiarach, fizyce itp. Czemu więc nie wymagać aby drobiazgowo pokazały przygotowanie akustyczne pokoju p. Lutka do przeprowadzenia tego słynnego, największego, najbardziej spektakularnego testu audiofila w kraju. Przecież to dla nich powinna być czysta przyjemność bo będą obliczenia, pomiary, wymiary pokoju itd. a także wiek osób poddanych testom, jak wybrano grupę losową itd. Przecież to wszystko powinno być spełnione, jasno określone, wyliczone przez osoby, które "wierzą" (i słusznie) w pomiary. Raz widziałem zdjęcie pokoju p. Lutka, i chyba domyślam się ile może mieć obecnie lat. No przepraszam ale ja tu czegoś nie rozumiem... i na tym zakończę. 

Edytowane przez Adam 38

Godzinę temu, szpakowski napisał:

"Stało się" to bardzo nieprecyzyjne określenie. Musiał byś to usłyszeć? zmierzyć? czy potwierdzić ślepym testem? Czy wręcz wszystkie te warunki musiały by być spełnione na raz ... ?

Wystarcza rezultaty potwierdzone sensownymi slepymi testami w poprawnych warunkach polaczeniowych etc.

12 minut temu, ProjectPi napisał:

Wystarcza rezultaty potwierdzone sensownymi slepymi testami w poprawnych warunkach polaczeniowych etc.

Znowu jakieś ogólniki ... "sensowne ślepe testy" oraz "poprawne warunki połączeniowe" ... możesz nieco rozwinąć?

16 minut temu, szpakowski napisał:

Znowu jakieś ogólniki ... "sensowne ślepe testy" oraz "poprawne warunki połączeniowe" ... możesz nieco rozwinąć?

Moglbym, ale to dużo pisania a i kontekstowego, więc zostawię to na sytuacje, gdy pojawi sie ku temu okoliczność.

1 hour ago, Adam 38 said:

Zauważ, że osoby powołujące się na ten test zawsze piszą o pomiarach, fizyce itp.

Bo takie są tego podstawy.

Ale wystarczy podejść do tego uczciwie i bez emocji.

Skontaktuj się Lutkiem, wszystko Ci wyjaśni - powtórzył niedawno test, a ponieważ jest to osoba miła i bardzo kontaktowa to może zostaniesz zaproszony na mały pokaz 🙂

W dniu 5.05.2024 o 17:44, ProjectPi napisał:

Ty to musisz chyba czuc jakas uraze osobista, skoro tak osobliwie sie odnosisz do mnie. Gdzies cos zabolalo i sie wciaz jatrzy, czy cos?

Serio? Po twoich nieproszonych, wpisach na obu forach, po tonie twoich wypowiedzi ty sie dziwisz? Juz ci pisalem ze jestes niekompatybilny z wiekszoscia uzytkownikow, masz denerwujacy styl bycia, odpowiadania i co tam jeszcze. 

Uzurpujesz sobie prawo bycia ekspertem w dziedzinie audio, a to mnie drazni. Moze masz wiedze z zakresu IT, czy elektroniki, ale to nie uprawnia Ciebie do opinii i osadow w dziedzinie audio. 

Szczerze, nie chce dalej tego roztrzasac wiec zakonczmy ten temat. Nie wchodzmy sobie w droge wzajemnie i bedzie pokoj. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Serio się dziwię. Masz problem osobisty, drażni i denerwuje? Ignoruj, poczujesz się lepiej.

8 godzin temu, Ajothe napisał:

U mnie przy malinie poprawił samopoczucie, ale co system to różne odczucia mogą być 😁

Jak wystawisz to "samopoczucie" na Olx to biere 🙂

14 hours ago, Mikelas76 said:

Po twoich nieproszonych

Co to znaczy nieproszonych?

Czy to jest forum zamknięte?

Czy każdorazowo trzeba pytać kogoś o pozwolenie na zamieszczenie wpisu?

Nie bede prztaczal drugiego forum tutaj, a wracac pamiecia nie mam zamiaru.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

25 minut temu, Mikelas76 napisał:

Po jakiemu piszesz? Co to za słowo „bede” albo „pamiecia”?

40 minutes ago, Mikelas76 said:

To nie jest odpowiedź na moje pytania.

36 minut temu, bum1234 napisał:

To nie jest odpowiedź na moje pytania.

To nie ma sensu. Po prostu koledzy osobiście za mną nie przepadają, eufemistycznie rzecz ujmując, ale lubią to okazywać.

32 minuty temu, ProjectPi napisał:

koledzy osobiście za mną nie przepadają

17 godzin temu, Mikelas76 napisał:

jestes niekompatybilny z wiekszoscia uzytkownikow, masz denerwujacy styl bycia, odpowiadania i co tam jeszcze. 

Obydwie wypowiedzi w punkt. Bum1234 - już masz odpowiedź

Myślę że nie znamy się na tyle aby kogoś lubić czy za kimś Nie przepadać po prostu możemy się zgadzać lub nie z zamieszczonymi konkretnymi postami. 

Mi się zdarzyło zgodzić nawet raz z poste. Szymona. 

2 godziny temu, Trupek napisał:

Po jakiemu piszesz? Co to za słowo „bede” albo „pamiecia”?

po swojemu pisze, bez slownika, bo nie lubie podpowiadaczy 😉.

W dniu 6.05.2024 o 15:55, Adam 38 napisał:

Ile lat miały osoby, który poddały się ślepym testom i czy były trzeźwe (piwo to też alkohol) ? Pytam bez złośliwości. Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

"W toku długich prób odsłuchów okazało się, że zmacniacze i CD grały różnie...

do czasu gdy koledzy nie wyrównali poziomów na słuch... Wtedy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki hajendowe i budżetowe klocki zagrały... tak samo, do tego stopnia, że piopio orzekł, że nie ma sensu robić testu ABX, jeśli na "jawno" różnice znikły..."

Zabawne 🙂

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

"W toku długich prób odsłuchów okazało się, że zmacniacze i CD grały różnie...

do czasu gdy koledzy nie wyrównali poziomów na słuch... Wtedy jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki hajendowe i budżetowe klocki zagrały... tak samo, do tego stopnia, że piopio orzekł, że nie ma sensu robić testu ABX, jeśli na "jawno" różnice znikły..."

Zabawne 🙂

Przeczytałeś cały temat ? Ja dojechałem do 10 strony i odpuściłem...

Audiofile się zmieniają, jedni odchodzą, nowi przychodzą ale styl rozmowy i spory bez zmian od lat. 

Lepiej posłuchać muzyki.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że nie znamy się na tyle aby kogoś lubić czy za kimś Nie przepadać po prostu możemy się zgadzać lub nie z zamieszczonymi konkretnymi postami. 

Mi się zdarzyło zgodzić nawet raz z poste. Szymona. 

Nie może być!
Naprawdę?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi