Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer transport z wyższej półki

Rekomendowane odpowiedzi

17 minutes ago, marcinmarcin said:

Najśmieszniejsze że od lat powtarzasz te bzdury 😁

To nie bzdury tylko szczera prawda. Sytuacja jest od lat taka sama. A że dajecie się nabierać na oklepane sztuczki, to już nie moja wina.

54 minuty temu, bum1234 napisał:

Po drugie umysłowość autora cytowanych słów wypisz wymaluj odpowiada temu co prezentują przeciętni zwolennicy grających kabli, transportów i podobni im "guru".  To jest ten sam typ zaściankowego zacofania

Dziękuję za Twoją opinie , kolejny raz pokazujesz swoją " wyższość " .  Z Twoją wszechstronną  wiedzą marnujesz  się na tym forum. A tak BTW  o czym byś pisał gdyby nie te kable, transporty i inne wudu.

1 minute ago, lemo said:

Dziękuję za Twoją opinie , kolejny raz pokazujesz swoją " wyższość " .  Z Twoją wszechstronną  wiedzą marnujesz  się na tym forum. A tak BTW  o czym byś pisał gdyby nie te kable, transporty i inne wudu.

Źle to odczytujesz. 

I tyle.

47 minut temu, bum1234 napisał:

że dajecie się nabierać na oklepane sztuczki, to już nie moja wina.

Jeżeli dawałbym się na cokolwiek nabierać to zawsze zostawałby u mnie sprzęt droższy, a tak nie jest. Często na odwrót,  choćby ostatnie moje testy streamerów.

Po prostu nie potrafisz zaakceptować faktu że niektórzy jednak słyszą różnicę,  albo ich sprzęt pozwala usłyszeć różnicę...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Po prostu nie potrafisz zaakceptować faktu że niektórzy jednak słyszą różnicę,  albo ich sprzęt pozwala usłyszeć różnicę...

Albo im się wydaje, że słyszą różnicę ... co moim zdaniem najczęściej się zdarza ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 hour ago, marcinmarcin said:

Jeżeli dawałbym się na cokolwiek nabierać to zawsze zostawałby u mnie sprzęt droższy, a tak nie jest. Często na odwrót,  choćby ostatnie moje testy streamerów.

To nie jest żadne wytłumaczenie, bo cena nie ma tu żadnego znaczenia.

1 hour ago, marcinmarcin said:

Nie całkiem. Nie potrafię zaakceptować tego, że ktoś swoje subiektywne wrażenia traktuje jak prawdę obiektywną. Wrażenie pozostaje wrażeniem i nie ma nic wspólnego z rzeczywistym, dającym się zaobserwować wpływem na sygnał. Testy odsłuchowe nie poparte pomiarami i odpowiednio skonstruowaną procedurą są nieistotne dla innych jako źródło obiektywnej informacji.

I to wszystko. 

W dniu 29.04.2024 o 11:12, marcinmarcin napisał:

Najśmieszniejsze że od lat powtarzasz te bzdury

Najśmieszniejsze jest to że od lat to co pisze @bum1234to nie są bzdury tylko niski poziom wiedzy/zrozumienia osób które to czytając zarzucają adwersarzowi że pisze coś co wymyka się ich wiedzy, ale to normalne w pewnych kręgach, nie tylko w audio 😉.

W dniu 29.04.2024 o 12:08, lemo napisał:

Dziękuję za Twoją opinie , kolejny raz pokazujesz swoją " wyższość " . 

Przedstawianie rzetelnej wiedzy technicznej to Kolegi zdaniem jest pokazywanie wyższości? 

W dniu 29.04.2024 o 12:20, marcinmarcin napisał:

choćby ostatnie moje testy streamerów.

Musisz określić co w Twoim mniemaniu znaczy słowo "test"? Poważny test wiąże się z koniecznością określenia pewnych warunków brzegowych, które ujmują go w ramy techniczne a nie tylko w ramy "ja słyszę". 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 29.04.2024 o 13:48, bum1234 napisał:

Testy odsłuchowe nie poparte pomiarami i odpowiednio skonstruowaną procedurą są nieistotne dla innych jako źródło obiektywnej informacji

Polecam sobie to przeczytać. Audio sie słucha, nie ogląda, nie mierzy, nie waży... jedyne dwa organy uprawnione do odbioru to ucho i mózg 

47 minut temu, Lech36 napisał:

w ramy techniczne a nie tylko w ramy "ja słyszę

Żadne ramy techniczne mnie nie obchodzą, istotne jest dla mnie tylko to co ja słyszę 

9 minutes ago, marcinmarcin said:

Polecam sobie to przeczytać. Audio sie słucha, nie ogląda, nie mierzy, nie waży... jedyne dwa organy uprawnione do odbioru to ucho i mózg 

Żadne ramy techniczne mnie nie obchodzą, istotne jest dla mnie tylko to co ja słyszę 

I dlatego wodzą cię za nos jak chcą. 🙂

1 minutę temu, bum1234 napisał:

I dlatego wodzą cię za nos jak chcą. 🙂

Kto mnie tak niby wodzi? 😄

Bo ja zauważam z kolei mnóstwo naganiaczy na chińczyzne, a to dace, a to izolacje, tera strimery...

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Przedstawianie rzetelnej wiedzy technicznej to Kolegi zdaniem jest pokazywanie wyższości? 

Tak się składa, że w żadnym poście @bum1234, nie ma żadnego przedstawienia wiedzy. Są tylko dogmaty.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Żebyś tylko wiedział co słyszysz to by było jeszcze nieźle, ale nie jest pewne czy wiesz 😉

1 godzinę temu, OLES napisał:

Tak się składa, że w żadnym poście @bum1234, nie ma żadnego przedstawienia wiedzy. Są tylko dogmaty.

Sądzę że w każdym jego poście jest wiedza w przeciwieństwie do tych piszących "ja słyszę". Taki tekst żadnej wiedzy nie zawiera.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

8 minut temu, Lech36 napisał:

Sądzę że w każdym jego poście jest wiedza w przeciwieństwie do tych piszących "ja słyszę". Taki tekst żadnej wiedzy nie zawiera.

Wiedza która wskazuje że powinniśmy słuchać chińskich daców za 300zł bo się mierzą wystarczająco żeby nie słyszeć różnic i streamera za 200 bo cyfra to cyfra jest niestety wiedzą bezużyteczną w temacie audio.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Wiedza która wskazuje że powinniśmy słuchać chińskich daców za 300zł bo się mierzą wystarczająco żeby nie słyszeć różnic i streamera za 200 bo cyfra to cyfra jest niestety wiedzą bezużyteczną w temacie audio.

Tak powinno być, jeżeli coś co się bardzo dobrze mierzy Tobie nie gra to problem leży w innym miejscu niż się Tobie na pierwszy rzut ucha wydaje. Musisz szukać a nie wyciągać pierwszy wniosek z brzegu. Tak działają tylko ludzie bez wiedzy.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Musisz szukać a nie wyciągać pierwszy wniosek z brzegu. Tak działają tylko ludzie bez wiedzy.

Szukam od dawna i jedyny sensowny wniosek jest taki że zbyt mało parametrów mierzymy i nie zauważamy jakiś istotnych.

Drugi to fakt że zawsze szczególnie źle odbierałem sprzęty które później się okazywało mają mocne sprzężenie zwrotne - min w celu sztucznej poprawy parametrów mierzalnych.

Tak więc dajecie się wodzić za nos jak dzieci poprzez pomachanie chińskiego producenta papierkiem z paroma tabelkami na krzyż... 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Tak powinno być, jeżeli coś co się bardzo dobrze mierzy Tobie nie gra to problem leży w innym miejscu niż się Tobie na pierwszy rzut ucha wydaje. Musisz szukać a nie wyciągać pierwszy wniosek z brzegu. Tak działają tylko ludzie bez wiedzy.

Ludzie którzy w pełni akceptowali aktualny stan wiedzy, nigdy niczego nowego nie wnieśli

3 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Szukam od dawna i jedyny sensowny wniosek jest taki że zbyt mało parametrów mierzymy i nie zauważamy jakiś istotnych.

Nie zauważacie całych zjawisk, np. akustycznej filtracji grzebieniowej mającej dużo do powiedzenia w kwestii postrzegania zmian a nie ma to zjawisko bezpośredniego związku ze sprzętem, no może z wyłączeniem ZG. Z takim podejściem trudno jest o prawidłowe obserwacje. Parametrów mierzy się wystarczającą ilość, ale fakt że nie wszyscy i nie zawsze to robią.   

8 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ludzie którzy w pełni akceptowali aktualny stan wiedzy, nigdy niczego nowego nie wnieśli

Czy mam rozumieć że na tym forum hobbyści niosą "kaganek oświaty", zwłaszcza ci hobbyści opierający swoje badania na stwierdzeniu "ja słyszę"?

12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tak więc dajecie się wodzić za nos jak dzieci poprzez pomachanie chińskiego producenta papierkiem z paroma tabelkami na krzyż... 

Wolę wodzenie za nos chińskiego producenta niż propagandę miejscowych znawców zagadnień audio 😉. Chyba że mają wiedzę techniczną to co innego.

50 minut temu, Lech36 napisał:

Żebyś tylko wiedział co słyszysz to by było jeszcze nieźle, ale nie jest pewne czy wiesz 😉

😄😄😄 ... dobre ... 

@marcinmarcin wiesz czy nie wiesz? Oto jest pytanie ... 

2 minuty temu, szpakowski napisał:

😄😄😄 ... dobre ... 

Pewnie że dobre, ale lepsze by były właściwe wnioski a nie uśmiechnięte twarzyczki.

18 minut temu, Lech36 napisał:

Pewnie że dobre, ale lepsze by były właściwe wnioski a nie uśmiechnięte twarzyczki.

Te uśmiechnięte twarzyczki to jedyne właściwe wnioski odnośnie Twojego wpisu.

3 hours ago, marcinmarcin said:

Kto mnie tak niby wodzi? 😄

Bo ja zauważam z kolei mnóstwo naganiaczy na chińczyzne, a to dace, a to izolacje, tera strimery...

Naganiaczy tu zawsze było dużo i to nie tylko na chińszczyznę. 

Nie chodzi tu o zamach na czyjąś kasę, tylko o to wprowadzanie w błąd i pisanie głupot.

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

jedyne dwa organy uprawnione do odbioru to ucho i mózg 

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

istotne jest dla mnie tylko to co ja słyszę 

Dla osobistych wrazen odsluchowych i barwnych historii o nich, z pewnoscia. Dla nieco ambitniejszych i bardziej wiarygodnych porownan to za malo. Dla celow analitycznych to zdecydowanie za malo.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Nie zauważacie całych zjawisk

Kolega Lech widze bierze na swoje barki olbrzymi ciezar. Probuje uswiadomic i wyprostowac poglady tu obecnych. 

Machanie tabelkami i wykresami niczego nie wnosi. Jak zauwazyl tu kolega Marcin, nadrzednym organem, zoptymalizowanym do oceny dzwieku jest ludzkie ucho. Ponownie, jak kolega Marcin przypomne o tanich DACach ktore poprostu nie graja.

Ja rozumiem wykresy w akustyce, rozumiem tabelki przy okresleniu absorpcji czy dyfuzji materialow. Ale zrodlo dzwieku oceniamy sluchem, bo zrodlo dzwieku jak mowi sama nazwa reprodukuje "dzwiek" ktory... odbieramy uchem. I do takiej oceny nie potrzebujemy innych organow. 

Czy bedac w restauracji i smakujac nowa potrawe, oceniasz jej smak sluchem? wzrokiem? wechem? 

NIE. 

Do oceny smaku masz inny organ. I chyba nie potrzebujesz do tego tabelek i wykresow. 

Słuchamy uchem i niech tak zostanie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

49 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czy bedac w restauracji i smakujac nowa potrawe, oceniasz jej smak sluchem? wzrokiem? wechem? 

NIE. 

Do oceny smaku masz inny organ.

A to wybierz się do restauracji mając katar 😉

4 minuty temu, oper napisał:

mając katar

Odpowiedzialny obywatel zostaje wtedy w domu i przygotuje sobie zacne spaghetti na czerwonym wytrawnym winie 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 godzin temu, szpakowski napisał:

Te uśmiechnięte twarzyczki to jedyne właściwe wnioski odnośnie Twojego wpisu.

Uśmiechnięte twarzyczki mogą świadczyć o niezrozumieniu tematu co jest częstym zjawiskiem zwłaszcza w kręgach ekstremalnych hobbystów audio.  

15 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Machanie tabelkami i wykresami niczego nie wnosi.

Tylko wśród osób zabetonowanych w swoich poglądach. Jednak wielu na pewno rozumie co jest w tych "tabelkach" i "wykresach".

40 minut temu, Lech36 napisał:

Tylko wśród osób zabetonowanych w swoich poglądach. Jednak wielu na pewno rozumie co jest w tych "tabelkach" i "wykresach".

A jesli streamer A majacy swietne tabelki i wykresy zagra dla Ciebie mniej ciekawie, mniej angazujaco, plasko i bezbarwnie w porownaniu do streamera B ktory ma gorsze wykresy i tabelki to ktory ze streamerow zatrzymasz?

Pytanie mozna przelozyc na DACi, wxmacniacze itp.

48 minut temu, Lech36 napisał:

Uśmiechnięte twarzyczki mogą świadczyć o niezrozumieniu tematu co jest częstym zjawiskiem zwłaszcza w kręgach ekstremalnych hobbystów audio.  

Mogą, ale czy świadczą? Ty Lechu jesteś hobbystą czy "tak tylko z nudów" trollujesz? 

49 minut temu, Lech36 napisał:

Jednak wielu na pewno rozumie co jest w tych "tabelkach" i "wykresach".

Mam poważne wątpliwości ...

7 minut temu, Mikelas76 napisał:

A jesli streamer A majacy swietne tabelki i wykresy zagra dla Ciebie mniej ciekawie, mniej angazujaco, plasko i bezbarwnie w porownaniu do streamera B ktory ma gorsze wykresy i tabelki to ktory ze streamerow zatrzymasz?

Pytanie mozna przelozyc na DACi, wxmacniacze itp.

Zapewne zapyta Amira ...

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

Będę myślał co zrobiłem w porównywaniu nie tak że wyszło mi że słyszalna różnica nie potwierdziła tego co wynika z tabelek. Z reguły są to jakieś proste błędy występujące w procedurze porównawczej stosowanej przez danego hobbystę.

15 minut temu, szpakowski napisał:

Mam poważne wątpliwości ...

Wielu na pewno nie rozumie co widać słychać i czuć 😉. Wtedy zgłaszają wątpliwości, ale to nie znaczy że należy nad tym przejść do porządku dziennego.

17 minut temu, szpakowski napisał:

Zapewne zapyta Amira ...

Pytać nie będę tylko obejrzę test o ile takie urządzenie było testowane.

19 minut temu, szpakowski napisał:

Mogą, ale czy świadczą? Ty Lechu jesteś hobbystą czy "tak tylko z nudów" trollujesz? 

Mówisz że techniczne podejście do testów porównawczych to "trolling"? Ciekawy pogląd 😉.

29 minut temu, Mikelas76 napisał:

Angażuję się tylko w słuchanie muzyki a nie we wsłuchiwanie się w sprzęt, sprzęt ma działać tak jak podają te nielubiane "tabelki", to wskazuje na jaką neutralność ze strony sprzętu może liczyć jego użytkownik. 

10 minut temu, Lech36 napisał:

Mówisz że techniczne podejście do testów porównawczych to "trolling"? Ciekawy pogląd 😉.

Lechu, tyle, że u Ciebie na gadaniu się kończy ...

Robić testy a tylko o nich pisać ... ciekawe podejście ... 😉

13 minut temu, Lech36 napisał:

Pytać nie będę tylko obejrzę test o ile takie urządzenie było testowane.

Czyli wychodzi na to jakbyś się go pytał ...

15 minut temu, Lech36 napisał:

Wielu na pewno nie rozumie co widać słychać i czuć 😉.

Też tak myślę ... 

16 minut temu, Lech36 napisał:

Angażuję się tylko w słuchanie muzyki a nie we wsłuchiwanie się w sprzęt

I tego się trzymaj! Tylko nie angażuj się zbyt mocno w tabelki, bo to może zakłócić odbiór muzyki ...

15 minut temu, Lech36 napisał:

Angażuję się tylko w słuchanie muzyki a nie we wsłuchiwanie się w sprzęt

Zgoda 

16 minut temu, Lech36 napisał:

nielubiane "tabelki", to wskazuje na jaką neutralność ze strony sprzętu może liczyć jego użytkownik. 

Chyba nie do końca.  Przykład to filtry cyfrowe. Te pomiarowo marketingowe super, ale wystarczy spojrzeć na inne rzeczy, np. group delay i już tak różowo nie jest. 

• Pokaż nowe odpowiedzi