Skocz do zawartości
IGNORED

Super przewód zasilający, a kiepskie druciki do gniazda IEC wewnątrz wzmacniacza…

Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?  

103 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz zmianę dźwięku, po wymianie fabrycznego przewodu zasilającego?

• Tak
      45
    • Nie
      47
    • Trudno powiedzieć
      11

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, OLES napisał:

Tu akurat przyznam rację.  Spdif po opto,  to jakiś relikt, podobnie już się dzieje z spdif elektrycznym. Sam standard spdif po opto to techniczne wykopaliska, dwie diody etc. Jedyne co można poprawić to zadbać o czystość czoła światłowodu i to samo w nadajniku i odbiorniku.

Pozdr.

Może zostałem źle zrozumiany. Zgadzam się że to ściema ofc.

Pozdrawiam 

5 hours ago, wlodek71 said:

Możesz trochę rozwinąć?

Lepiej nie. Nie można spodziewać się niczego mądrego po kimś kto nie rozumie transformaty Fouriera, a wypowiada się o harmonicznych 😄

5 godzin temu, wlodek71 napisał:

Możesz trochę rozwinąć?

Tak mam małego pierdolca co do pomysłu Dunlavego tylko że on miał ideefix że w sumie już drogich kolumnach wystarczą tanie przetworniki które mają wysokie THD. Za tym jego time cocherent rozjeżdżał się dzięki tym przetwornikom a mogło być tak pięknie.... 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

4 minuty temu, OLES napisał:

Przepraszam, ale nie rozumiem. 

Odpowiedziałeś, że fala dźwiękowa nie jest falą stojącą. 

nagrywamy.com

11 godzin temu, OLES napisał:

Dopowiadasz sobie, coś czego nikt tutaj nie pisał.

Podobnie jak Ty, kiedy dopowiadasz sobie, że dr Dragan cokolwiek pisał o czymś tak prymitywnym jak sieciówka.

Co sieciówka ma do mechaniki zjawisk kwantowych?

Może zapytaj go sam?

7 godzin temu, ASURA napisał:

Tak mam małego pierdolca co do pomysłu Dunlavego tylko że on miał ideefix że w sumie już drogich kolumnach wystarczą tanie przetworniki które mają wysokie THD. Za tym jego time cocherent rozjeżdżał się dzięki tym przetwornikom a mogło być tak pięknie.... 

Takie zagadnienia są o wiele ciekawsze i istotniejsze niż kable.

1 hour ago, wlodek71 said:

Pod warunkiem, że pisze o nich osoba znająca się na rzeczy 😄

3 godziny temu, iro III napisał:

Podobnie jak Ty, kiedy dopowiadasz sobie, że dr Dragan cokolwiek pisał o czymś tak prymitywnym jak sieciówka.

Może zapytaj go sam?

No to kolejny kwiatek. Gdzie to napisałem ? 

1 minutę temu, przemak napisał:

A to nie ja, niestety. Ale mogę napisać cokolwiek, i tak nie przeczytasz. 

To przeczytaj jeden wpis wyżej.

3 godziny temu, iro III napisał:

Może zapytaj go sam?

No to jak, ktoś pokaże, gzie to niby pisałem ?

Panowie, nie wiem o co chodzi. 

Sprostowanie by się choć przydało.

Tak z przyzwoitości. 

Edytowane przez OLES
Godzinę temu, przemak napisał:

Post #908

Przeprosiny przyjęte. 

Teraz odpowiesz, czy fala dźwiękowa jest falą stojącą? Analogiczne pytanie, też bardzo sensowne. 

Przecież to nie mój post.

Zadając pytanie, zmieniłeś mój pierwotny wpis. I do tego się odniosłem.  

Widzę, że pokory nie ma 🙃

A co do pyt. powyżej, jakieś założenia, fala jednej częstotliwości czy wielomodowa, w otwartej przestrzeni czy w konkretnym układzie zamknietym i zwymiarowanym ?

W sumie to do pierwszego odbicia, o ile będzie,  zawsze propagująca.

Tylko, to jest kompletnie inne zjawisko niż prund, ta fala dźwiękowa ofc.

Edytowane przez OLES
3 godziny temu, wlodek71 napisał:

Wszystko jest w audio, istotne!!!

począwszy od prawidłowego pomieszczenia do odsłuchu a kończąc na dobrej kawie czy herbacie w trakcie tego odsłuchu, nawet "głupi deszcz padający dzień wcześniej cały dzień oddziałuje na pracę naszego systemu i należy z tej wiedzy korzystać jak się chce mieć dobry dźwięk naszej ukochanej muzyki

Przykładowo nie kupował bym kabla USB za ponad 4tysiące złotych mimo że na upartego mógłbym go zrobić; problemem jest czas i jego cena; cudownie by było jak by w interesujących nas aspektach był by rozciągliwy tak jak z gumy bo wtedy można by sobie pozamykać wszystkie ciekawe pomysły które mamy w głowie. Jest cała masa rzeczy których nie ma na rynku i trzeba sobie to samemu zrobić jeśli lubi się doprowadzać rzeczy do perfekcji

Pierwszy lepszy przykład cewki do zwrotnicy w kolumnie, no nie ma takich parametrów w sprzedaży i musiałem sobie sam zrobić

image.png.e5af45d98b8ed7134b545cb31714b474.png

Temat jest za szeroki żeby go ogarnąć ale co potrafię to tam działam w swoim systemie audio, resztę robią inni którzy się na tym znają; problem tylko z wyborem tych innych bo po drodze przy złych decyzjach co do wyboru płacimy frycowe

21 godzin temu, przemak napisał:

Nie, Ty tylko mylisz pojęcia.

Czy mógłbym prosić szczegóły. 

Jakie pojęcia pomyliłem.

2 godziny temu, OLES napisał:

Proszę pokaż gdzie. O tym dr Dragan.

Wystarczy, ze o nim wspomniałeś w wątku O SIECIÓWKACH, w kontekście o brakach wiedzy dot. mechaniki kwantowej.

Co ma do tego zwykły przewód zasilający 230V domowe audio!?

2 minuty temu, iro III napisał:

Wystarczy, ze o nim wspomniałeś w wątku O SIECIÓWKACH, w kontekście o brakach wiedzy dot. mechaniki kwantowej.

dr hab. Andrzej Dragan mówi, że wiele nie wiemy o oddziaływaniach i pewnie nigdy się nie dowiemy wszystkiego. Jednak chyba kable sieciowe, jak i zresztą wszystkie inne, są projektowane w oparciu o znaną nam wiedzę teoretyczną i praktyczną? No chyba, że ktoś jest w stanie przedstawić jakąś nieznaną do tej pory wiedzę inżynierom i fizykom, a nawet więcej, potrafi taki kabel skonstruować i uzasadnić naukowo jego działanie? Za coś takiego to można już dostać nagrodę Nobla.

Trzeba sięgnąć po wiedzę Nicoli Tesli. Można się mocno zdziwić.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

31 minut temu, ASURA napisał:

Wszystko jest w audio, istotne!!!

Tak ale jest gradacja jeśli chodzi o wpływ na efekt końcowy, dla mnie zgodność fazowa/czasowa, interakcja z otoczeniem ma o wiele większe znaczenie niż kabel.

29 minut temu, iro III napisał:

Proszę konkrety.

Nic o nikim nie wspominałem.

Trochę odpowiedzialności za swoje wpisy by się przydało.

Pozdrawiam i miłego dnia.

1 minutę temu, wlodek71 napisał:

Tak ale jest gradacja jeśli chodzi o wpływ na efekt końcowy, dla mnie zgodność fazowa/czasowa, interakcja z otoczeniem ma o wiele większe znaczenie niż kabel.

No ale kabel taki typowy do komputera czy do żelazka, etc. może tą zgodność fazowo-czasową rozjeżdżać lub realizować ją w punkt za tym musisz to mieć na uwadze mimo że masz trochę inne priorytety

Obrazując, jeden widzi jadąc drogą widoki po bokach a inny dziury w niej. To jest sprawa naszej percepcji która jest osobniczo bardzo indywidualna Stąd TU na Forum są osoby które zwracają uwagę na detale a inne mają na to wywalone

Ważne żeby można było sobie dobrać osoby podobnie myślące i podobnie rozumiejące istotne zagadnienia

Cała reszta "przyjaciół" typu Bum coś tam...  jest szumem informacyjnym który nie powinien nas rozpraszać przy realizowaniu celów

5 godzin temu, ASURA napisał:

No ale kabel taki typowy do komputera czy do żelazka, etc. może tą zgodność fazowo-czasową rozjeżdżać lub realizować ją w punkt 

A to niby jak?

A co za odjazdowa hipoteza?

Edytowane przez xajas
8 hours ago, ASURA said:

No ale kabel taki typowy do komputera czy do żelazka, etc. może tą zgodność fazowo-czasową rozjeżdżać lub realizować ją w punkt za tym musisz to mieć na uwadze mimo że masz trochę inne priorytety

Obrazując, jeden widzi jadąc drogą widoki po bokach a inny dziury w niej. To jest sprawa naszej percepcji która jest osobniczo bardzo indywidualna Stąd TU na Forum są osoby które zwracają uwagę na detale a inne mają na to wywalone

Ważne żeby można było sobie dobrać osoby podobnie myślące i podobnie rozumiejące istotne zagadnienia

Cała reszta "przyjaciół" typu Bum coś tam...  jest szumem informacyjnym który nie powinien nas rozpraszać przy realizowaniu celów

Szum informacyjny to twoje wpisy. Zero konkretów, same bajki. Nie potrafisz sensownie uzasadnić żadnej ze swoich tez, wzbraniasz się przed testami twoich "rozwiązań" w kontrolowanych warunkach, bo wiesz, że wszystko by się wtedy wydało ....

😄

Edytowane przez bum1234
Godzinę temu, OLES napisał:

Ok.

Tylko te pomylone pojęcia, to nie wiem apropo czego. Nie pisałem nic o falach dźwiękowych. 

Pojawiło się to w twoim pytaniu, ok.

Przeleciało mi przez oczy i odpowiedziałem, jakby dotyczyło fali sinus 50hz w przewodniku. Co również już napisałeś. 

Pewnie, bym odpowiedział (jak zauważyłeś po przeczytaniu pytania), że co ma piernik do wiatraka.

Mogłeś odpowiedzieć. A jest jak poniżej:

W dniu 18.06.2023 o 06:53, porlick napisał:
W dniu 15.06.2023 o 18:22, OLES napisał:

Potraktować kabel sieciowy jak falowód

Musiałby mieć długość tysięcy kilometrów.

W dniu 18.06.2023 o 08:43, OLES napisał:
W dniu 18.06.2023 o 06:53, porlick napisał:

Musiałby mieć długość tysięcy kilometrów.

I tu się mylisz, podpowiem fala stojąca, resztę sobie można poszukać.

Jak widać, upierasz się przy tym, że przewód sieciowy 50Hz nie musi mieć kilometra, żeby zachodziły w nim zjawiska falowe. To jest ewidentnie nieprawda. To są dość proste sprawy, dawno wyjaśnione. Mieszaj do tego kwanty i nieoznaczoność i co tam chcesz, ale zostaw równania telegrafistów.

W dniu 18.06.2023 o 09:48, OLES napisał:

Fala o częstotliwości 60 Hz w wolnej przestrzeni ma długość fali λ = 5x10E6 metrów i prędkość v =3 × 10E8 metrów/s. W miedzianym przewodniku (σ = 5,8 x 10E7 S/m) staje się falą o długości λ = 5,36 cm i prędkości v = 3,2 m/s

Nie. Fala nie staje się w przewodniku falą o długości 5cm jak piszesz. Tu właśnie mylisz pojęcia ewidentnie. Ważna dla linii długiej i zjawisk falowych jest prędkość rozchodzenia się zaburzenia a nie prędkość ładunku czy co tam. Dlatego poruszyłem falę dźwiękową, bo prędkość rozchodzenia się zaburzenia jest jaka jest i wszystko się zgadza, nie trzeba czekać na wiatr czy bezwietrzną pogodę i mierzyć prędkość z jaką konkretne cząstki powietrza od głośnika docierają do słuchacza.

nagrywamy.com

11 minut temu, przemak napisał:

Mogłeś odpowiedzieć. A jest jak poniżej:

Jak widać, upierasz się przy tym, że przewód sieciowy 50Hz nie musi mieć kilometra, żeby zachodziły w nim zjawiska falowe. To jest ewidentnie nieprawda. To są dość proste sprawy, dawno wyjaśnione. Mieszaj do tego kwanty i nieoznaczoność i co tam chcesz, ale zostaw równania telegrafistów.

Nie. Fala nie staje się w przewodniku falą o długości 5cm jak piszesz. Tu właśnie mylisz pojęcia ewidentnie. Ważna dla linii długiej i zjawisk falowych jest prędkość rozchodzenia się zaburzenia a nie prędkość ładunku czy co tam. Dlatego poruszyłem falę dźwiękową, bo prędkość rozchodzenia się zaburzenia jest jaka jest i wszystko się zgadza, nie trzeba czekać na wiatr czy bezwietrzną pogodę i mierzyć prędkość z jaką konkretne cząstki powietrza od głośnika docierają do słuchacza.

Ok.

Prędkość rozchodzenia się zaburzenia a fala powiązana z przemieszczaniem się ładunków to dwie różne rzeczy. 

I nic do tego nie mają równania telegrafistów ani nieoznaczonosć.

14 minut temu, OLES napisał:

Ok.

Prędkość rozchodzenia się zaburzenia a fala powiązana z przemieszczaniem się ładunków to dwie różne rzeczy. 

No właśnie. Nas interesuje ta pierwsza a nie ta druga. Zwłaszcza w powiązaniu z 

14 minut temu, OLES napisał:

nic do tego nie mają równania telegrafistów ani nieoznaczonosć.

Równania telegrafistów czyli w ogólności zagadnienia linii długiej związek mają, natomiast nieoznaczoność nie wiem, dlatego można używać tej drugiej, bo nikt się nie spyta, bo nie wie. Ale o falach stojących to niektórzy coś wiedzą 😉 

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

No właśnie. Nas interesuje ta pierwsza a nie ta druga. Zwłaszcza w powiązaniu z 

Równania telegrafistów czyli w ogólności zagadnienia linii długiej związek mają, natomiast nieoznaczoność nie wiem, dlatego można używać tej drugiej, bo nikt się nie spyta, bo nie wie. Ale o falach stojących to niektórzy coś wiedzą 😉 

Właśnie interesuje nas ta druga, od początku mojego wpisu.

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Zero konkretów, same bajki. Nie potrafisz sensownie uzasadnić żadnej ze swoich tez...

Jakże to typowe: argumentowanie, że coś stać się może brakiem zrozumienia, że to stać się nie może.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

A to taktrudno napisać?

Wątek jest dość obszerny i trudno znaleźć konkretny wpis

Pełno w nim różnych kwiatków 😄

OLES,a czym się zajmujesz zawodowo,jesteś elektronikiem?
czy jakaś inna branża?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

OLES,a czym się zajmujesz zawodowo,jesteś elektronikiem?
czy jakaś 

Mogę odpowiedzieć na priv, jeśli to tak cie interesuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi