Skocz do zawartości
IGNORED

Moja przygoda z Logitech.

Rekomendowane odpowiedzi

Generalnie subwoofery zmieniły moje podejście do audio. Kiedyś byłem fanatycznym fanem kolumn głośnikowych, miałem zawsze w pokoju jakieś duże, podłogowe. Taka już "prawie audiofilia", bo na prawdziwą to mnie nigdy stać nie było. No ale w każdym razie kable lepsze kupowałem 😉 Nie takie za 10, tylko takie za 100 😉 (Nie, nie za metr, za cały kabel) W każdym razie u kogoś posłuchałem sprzętu z subwooferem i stwierdziłem, że brzmi przyzwoicie. No i jak właśnie już u siebie - odpaliłem sobie ten zestaw Logitech 2.1 (jeden z ich najstarszych i najtańszych) - stwierdziłem - wypierdzielam moje kolumny podłogowe do kosza, te małe głośniczki brzmią od nich lepiej.

Najdziwniejsze jest to, że głośniki średnio / wysoko tonowe są takie małe. Przecież one miały z 6cm średnicy góra, albo mniej. A środek i górę słychać idealnie. Te stare Logitechy miały dwa takie głośniki na kanał, ale...

Dobra, przyczepię się, góry-góry było trochę w nich za mało. Musiałem korektorem podkręcać powyżej 10kHz. To była ich taka mała słabość. Nie zrażony tym jakieś 2 miesiące temu kupiłem nowe Z537 - te mają po jednym głośniku średnio / wysokotonowym (z 8cm) na kanał, ale membrany wykonane z jakiegoś kosmicznego materiału i takie duże, czarne, szpiczaste kopułki. To co - 1 głośnik mniej - to będzie jeszcze mniej góry? A tu niespodzianka. Korektor musiałem wyłączyć, bo dźwięk był za ostry. Te brzmią doskonale poprawnie bez żadnej korekcji.

O basie w ogóle nie ma co gadać, subwoofer ma praktycznie zawsze zapas basu. Tak, dosłownie, fizycznie zapas, bo ma gałkę do regulacji i mam ją ustawioną w połowie skali.

Patrząc na konstrukcję głośników mógłbym się bać wycofanych średnich tonów. Nic z tych rzeczy. Dobrze w każdym paśmie.

Jedyne co potrafią zrobić TYLKO bardzo dobre (drogie) głośniki podłączone do równie dobrego sprzętu - odtworzyć szybki niski bas i ogólnie zapodać dynamikę w stylu wystrzału z broni palnej. Ale to jest poza zasięgiem hi-fi, to jest high-end, za absurdalnie ciężką kasę, plus do tego faktycznie musisz profesjonalnie urządzić pomieszczenie odsłuchowe.

Odpowiedz

Życie jest niezwykłym darem, pełnym możliwości i potencjału. Każdy z nas ma w sobie niepowtarzalne zdolności i pasje, które mogą kształtować świat wokół nas.

https://www.audiostereo.pl/topic/163615-moja-przygoda-z-logitech/
1 godzinę temu, ałopos napisał:

Generalnie subwoofery zmieniły moje podejście do audio. Kiedyś byłem fanatycznym fanem kolumn głośnikowych, miałem zawsze w pokoju jakieś duże, podłogowe. Taka już "prawie audiofilia", bo na prawdziwą to mnie nigdy stać nie było. No ale w każdym razie kable lepsze kupowałem 😉 Nie takie za 10, tylko takie za 100 😉 (Nie, nie za metr, za cały kabel) W każdym razie u kogoś posłuchałem sprzętu z subwooferem i stwierdziłem, że brzmi przyzwoicie. No i jak właśnie już u siebie - odpaliłem sobie ten zestaw Logitech 2.1 (jeden z ich najstarszych i najtańszych) - stwierdziłem - wypierdzielam moje kolumny podłogowe do kosza, te małe głośniczki brzmią od nich lepiej.

Najdziwniejsze jest to, że głośniki średnio / wysoko tonowe są takie małe. Przecież one miały z 6cm średnicy góra, albo mniej. A środek i górę słychać idealnie. Te stare Logitechy miały dwa takie głośniki na kanał, ale...

Dobra, przyczepię się, góry-góry było trochę w nich za mało. Musiałem korektorem podkręcać powyżej 10kHz. To była ich taka mała słabość. Nie zrażony tym jakieś 2 miesiące temu kupiłem nowe Z537 - te mają po jednym głośniku średnio / wysokotonowym (z 8cm) na kanał, ale membrany wykonane z jakiegoś kosmicznego materiału i takie duże, czarne, szpiczaste kopułki. To co - 1 głośnik mniej - to będzie jeszcze mniej góry? A tu niespodzianka. Korektor musiałem wyłączyć, bo dźwięk był za ostry. Te brzmią doskonale poprawnie bez żadnej korekcji.

O basie w ogóle nie ma co gadać, subwoofer ma praktycznie zawsze zapas basu. Tak, dosłownie, fizycznie zapas, bo ma gałkę do regulacji i mam ją ustawioną w połowie skali.

Patrząc na konstrukcję głośników mógłbym się bać wycofanych średnich tonów. Nic z tych rzeczy. Dobrze w każdym paśmie.

Jedyne co potrafią zrobić TYLKO bardzo dobre (drogie) głośniki podłączone do równie dobrego sprzętu - odtworzyć szybki niski bas i ogólnie zapodać dynamikę w stylu wystrzału z broni palnej. Ale to jest poza zasięgiem hi-fi, to jest high-end, za absurdalnie ciężką kasę, plus do tego faktycznie musisz profesjonalnie urządzić pomieszczenie odsłuchowe.

Odpowiedz

To super że masz frajdę za słuchania. Miałem zestaw Logitecha kiedyś i wiem jak potrafi nawalać basem.. no ale to mocno podbarwione granie, sama nawalanka, co Kto lubi. Spróbuj kiedyś ustrzelić z ogłoszeń Tannoya mSub10 - bywały w okolicach 400 zł to zobaczysz jak może grać bas.. nawet Koda 1000 będzie lepsza. 

Co miałeś jako podłogówki?  Jak lubisza bass to idż w Heco Aurora 700 albo Koda/Goky EX686.

4 godziny temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Koda 1000 będzie lepsza. 

A niby od czego?

To przereklamowany subwoofer. Brzmi bardzo kartonowo, co nie jest dziwne, zważając na ścianki max 15mm grubości i bez żadnych usztywnień. Grają one, jak membrana. 

Logitech w lepszych modelach stosuje bardzo przyzwoite głośniki firmy TangBand. Zwłaszcza ten z suba od kpl Z-5500 jest genialny. Próżno szukać lepszego w domowych subwooferach do 2 tysi.

9 godzin temu, porlick napisał:

A niby od czego?

To przereklamowany subwoofer. Brzmi bardzo kartonowo, co nie jest dziwne, zważając na ścianki max 15mm grubości i bez żadnych usztywnień. Grają one, jak membrana. 

Logitech w lepszych modelach stosuje bardzo przyzwoite głośniki firmy TangBand. Zwłaszcza ten z suba od kpl Z-5500 jest genialny. Próżno szukać lepszego w domowych subwooferach do 2 tysi.

Ja miałem model w okolicach roku 1997 i grało to tak jak napisałem. Dobrze że mnie wyprowadziłeś z błędu.

2 godziny temu, porlick napisał:

Może ten stary model był inny? Miałem w naprawie Kodę SW1000 sprzed ok 5 lat i to była typowo chińska masówka. 

Jesteś w stanie porównać suba z Logitech Z-Cinema 2.1 do owej Kody na przykład? 

Kodę chciałem swego czasu kupić przez prasę na próbę, Logitecha mam.

Edytowane przez D4ncer
Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, iFi Audio napisał:

W każdej muzyce praktycznie. Dodanie ostatniej oktawy wszystko zmienia.

Uważałbym z tymi subsonicznymi częstotliwościami. Jeśli z łatwością przechodzą przez mur, to również przez ludzkie ciało. 

18 godzin temu, porlick napisał:

A niby od czego?

Lepiej dołożyć parę złotych do Velodyne. 

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

Lepiej dołożyć parę złotych do Velodyne. 

Rafał ma rację. Również skłaniam się ku Velodyne.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 13.06.2023 o 23:15, porlick napisał:

Pozwolę być sobie niemiłym ale Panie toż to herezja jak nic.. weź sobie suba od REL za 2k i wtedy zobaczysz kto rządzi w dzielnicy. Wartość tego suba od LOgitech to nie więcej niż 300 zł (IMHO). Koleś kupił zestaw Logitech i jest podjarany dźwiękiem.. wystarczy poczekać z 3 tygodnie i opinia mu się zmieni. 

Może rzeczywiście napisałem to zbyt optymistycznie, ale głośnik z Z-5500 zjada bez popitki niejeden stosowany w subach do 2 tysi.

Teraz jest bliżej prawdy.

To ten, tylko dla Logitecha ma cewkę o pojedynczym uzwojeniu 8 ohm.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Piniu2906 napisał:

Pozwolę być sobie niemiłym ale Panie toż to herezja jak nic.. weź sobie suba od REL za 2k i wtedy zobaczysz kto rządzi w dzielnicy. Wartość tego suba od LOgitech to nie więcej niż 300 zł (IMHO). Koleś kupił zestaw Logitech i jest podjarany dźwiękiem.. wystarczy poczekać z 3 tygodnie i opinia mu się zmieni. 

Ja mam 15 cali velodyne EQ-MAX za 1500zł (oczywiście uzywany) i na razie wystarcza.Wcześniej miałem dwa Tannoy Msub10,ale jak podłączyłem to velodyne to tamte od razu spakowałem do sprzedania.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

8 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ja mam 15 cali velodyne EQ-MAX

Nie lubisz swoich „somsiadów”? 😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 14.06.2023 o 13:56, sidru napisał:

Moim zdaniem w nowoczesnym popie.

A moim zdaniem brak Ci wiedzy i doświadczenia. Jak mieszkasz na północny zachód od Manchesteru to wpadnij na minutkę, tyle wystarczy byś raz na zawsze zmienił zdanie.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 godzin temu, Tajitsu napisał:

Nie lubisz swoich „somsiadów”? 😉

Lubię.
Pierwszy raz w życiu przyszli,że mam ściszyć,jak słuchałem parę dni temu:

W tym nagraniu nie potrzeba suba,bo moje podłogówki schodzą tak nisko,że sąsiedzi słyszą ten mega niski bas nawet jak jest cicho (no w miarę cicho,tak do 10 na potencjometrze)
Niestety na zegarze była 12:30
No a jak sią włączy suba,to słychać rezonans Schumana....

Piękna cała płyta,polecam tą panią-tym bardziej,że na codzień zupełnie co innego tworzy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 14.06.2023 o 16:41, sidru napisał:

Uważałbym z tymi subsonicznymi częstotliwościami. Jeśli z łatwością przechodzą przez mur, to również przez ludzkie ciało. 

Takie pytanie:
Używasz w domu wifi?
Sieci 5G?

17 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Lubię.

W tym nagraniu nie potrzeba suba,bo moje podłogówki schodzą tak nisko,że sąsiedzi słyszą ten mega niski bas nawet jak jest cicho (no w miarę cicho,tak do 10 na potencjometrze)
Niestety na zegarze była 12:30
No a jak sią włączy suba,to słychać rezonans Schumana....

Piękna cała płyta,polecam tą panią-tym bardziej,że na codzień zupełnie co innego tworzy:

Ukryta Zawartość

Jutro (o ile nie zapomnę) posłucham 🙂

Ukryta Zawartość

Velodyne.
Raz,a dobrze

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Tajitsu napisał:

Jutro (o ile nie zapomnę) posłucham 🙂

🙂
A co jeśli nie tylko dzisiaj,ale i jutro  zaczyna się teraz?

Ukryta Zawartość

A przy okazji robi za stand pod monitor, a wraz z monitorem za podstawkę pod kwiatek 😉🙂

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 16.06.2023 o 08:16, szymon1977 napisał:

A moim zdaniem 

Widać że brak Ci doświadczenia i wiedzy. 

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Lubię.

sąsiedzi słyszą ten mega niski bas nawet jak jest cicho 

Jaką odpowiedzialność, udzwigniesz? Grać dla siebie i sąsiadów. Współczuje im.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 16.06.2023 o 08:16, szymon1977 napisał:

północny zachód od Manchesteru

Jesteś człowiekiem z miasta. Musisz mieć mocną psychikę. W audio nigdy nie wykonujesz nie potrzebnych ruchów...

Edytowane przez sidru
4 godziny temu, sidru napisał:

Jesteś człowiekiem z miasta. Musisz mieć mocną psychikę. W audio nigdy nie wykonujesz nie potrzebnych ruchów...

Zapytaj Simona, czy na północnym zachodzie od Manchesteru widać z balkonu płaską ziemię 😆

7 godzin temu, sidru napisał:

Jaką odpowiedzialność, udzwigniesz? Grać dla siebie i sąsiadów. Współczuje im.

Sąsiedzi mnie lubią,a ja ich.
Szukasz dziury w całym,dobrze działającym systemie.

Może chcesz o tym porozmawiać?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Szukasz dziury w całym,dobrze działającym systemie.

Może chcesz o tym porozmawiać?

Odezwę się jak będę szukał subwooofera do ciągnika. Bez odbioru.

4 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Wielka płyta?

• Pokaż nowe odpowiedzi