Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, porlick napisał:

Jaja sobie robisz.

2x80W w klasie A z tak małymi transformatorami i radiatorkiem?

A kto powiedział, że te 80W to w klasie A ? Oczywiście, że AB ! W klasie A będzie za 20-30W.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, ASURA napisał:

Jak ty tak wszystko lepiej wiesz niż producent, no wróżbita z fusów z kawy nam się na Forum zalągł

Miałem już nie odpisywać na te twoje prostackie zaczepki, ale udowadniając po raz kolejny jaki jesteś rozgarnięty, dodam tylko - to co napisałem powyżej to standard wg którego przeprowadza się takie badania. Wiedza ogólnie znana. Jak widać, nie dla wszystkich.

16 minut temu, ASURA napisał:

Taaak norma DIN w obecnych czasach...

To wg metodyki jakiego standardu taka fachura jak ty mierzy wzmacniacze? Bo może czołowi producenci się mylą?

Teraz, BalticResonance napisał:

To wg metodyki jakiego standardu taka fachura jak ty mierzy wzmacniacze? Bo może czołowi producenci się mylą?

W tej firmie elektronicznej w której pracowałem wszystko ale to wszystko weszło w ISO, domagali się tego zagraniczni partnerzy. 

Z jednej strony poprawa jakości a z drugiej spory wzrost papierkowej (przechodziliśmy na elektroniczną ) roboty

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, Allmr napisał:

Jest wiele wzmacniaczy w A klasie, które są takimi mułami, że nie da się tego słuchać. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, poczekać na pierwsze egzemplarze i posłuchać. 
Pierwsze euforyczne recenzje w prasie pojawią się lada moment.

Liczę na to.

Ktoś w temacie tymczasem już  pisał o "suchości".

Tylko czy jest jej pewien?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

8 minut temu, ASURA napisał:

W tej firmie elektronicznej w której pracowałem wszystko ale to wszystko weszło w ISO, domagali się tego zagraniczni partnerzy. 

Tylko, że ISO nie obejmuje metodyk i sposobów pomiarów parametrów elektrycznych sprzętu.

Nooo, topowa firma pomiarowa nie ma o tym pojęcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czy ten model wzmaka juz istnieje gdzieś trafiłem na pierwsze opinie. Że w kierunku suchego, czystego

Mnie to nie przekonuje.

(Podobnie jak i czyjś kierunek. Ten jedynie słuszny jest mój :))

[Czasem rano mi brzmi za sucho, a wieczorem z kolei za tłusto -takie kaprysy miewam] 

Ad rem:

Wziąwszy pod uwagę bieżącą modę nagraniową (zaszumienie i tłuste barwy w brzmieniach produkcji z 21 wieku) to w/w kierunek nie grozi śmiercią lub kalectwem start-up'u.

6 minut temu, ASURA napisał:

Nooo, topowa firma pomiarowa nie ma o tym pojęcia

Ukryta Zawartość

Nie wierzyłem, że można być takim dyletantem.

B&K zajmuje się dziedziną "Sound & Vibration Measurement", ale pomiar dźwięku polega na pomiarze fali mechanicznej, tzn zajmują się profesjonalnymi akcelerometrami i mikrofonami pomiarowymi. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, xetras napisał:
7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Czy ten model wzmaka juz istnieje gdzieś trafiłem na pierwsze opinie. Że w kierunku suchego, czystego

Mnie to nie przekonuje.

Zasypano bełkotliwym szumem, proponuję przeczytać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piopio napisał:

A kto powiedział, że te 80W to w klasie A ? Oczywiście, że AB ! W klasie A będzie za 20-30W.

Jak to KTO?

Ukryta Zawartość

To w końcu się zdecyduj, czy klasa A ma być czysta, czy tylko pierwsze waty.

Bo technicznie, to klasa AB, obojętnie ile "pierwszych watów" szło by w klasie A.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, porlick napisał:

Jak to KTO?

Ukryta Zawartość

To w końcu się zdecyduj, czy klasa A ma być czysta, czy tylko pierwsze waty.

Bo technicznie, to klasa AB, obojętnie ile "pierwszych watów" szło by w klasie A.

Chyba producent pogodzi kolegów; na filmie jest taka gałka we wzmacniaczu Unitry przełączająca wzmacniacz w klasę A lub w klasę AB

Ukryta Zawartość

13 minut temu, ASURA napisał:

jest taka gałka we wzmacniaczu Unitry przełączająca wzmacniacz w klasę A lub w klasę AB

Nie do końca to jest prawdą, bo

19 minut temu, porlick napisał:

Tylko z przesuniętym zakresem pracy.

1 minutę temu, porlick napisał:

Nie do końca to jest prawdą, bo

Coraz więcej osób tu wie czego nie wiedzą w Unitrze;  jednak zaczekał bym do jesieni ze sporami wtedy: "Koń jaki jest każdy widzi"

7 minut temu, ASURA napisał:

Coraz więcej osób tu wie czego nie wiedzą w Unitrze;  jednak zaczekał bym do jesieni ze sporami wtedy: "Koń jaki jest każdy widzi"

Nie, są tutaj po prostu ludzie (do których nie należysz), którzy znają podstawy zasad funkcjonowania urządzeń elektronicznych i wiedzą jakie stosuje się rozwiązania. Unitra nie jest w tym zakresie przełomowa, ani innowacyjna, bo w tej kwestii nic nowego wymyśleć się nie da. 

8 minut temu, ASURA napisał:

Coraz więcej osób tu wie czego nie wiedzą w Unitrze

A znasz jakąś inną prawdę o podziale  wzmacniaczy ze względu na klasę pracy? 

33 minuty temu, porlick napisał:

A znasz jakąś inną prawdę o podziale  wzmacniaczy ze względu na klasę pracy? 

Ja znam. Nie do mnie pytanie , ale jest klasa D , mam taki wzmacniacz. Hehehehee

Edytowane przez czester15.30
Teraz, czester15.30 napisał:

Ja znam. Nie do mnie pytanie , ale jest klasa D , mam taki wzmacniacz. 

Rozmowa była o "tradycyjnych" klasach wzmacniaczy. Zwłaszcza A/AB.

2 godziny temu, ASURA napisał:

Lepsiejsze jest gadanie o koniu który jaki jest każdy widzi.

Latem podczas urlopu chęć wydania czterech tysięcy ~jurosów lub odpowiednika w złotych nasili się.

Również cała ta dyskusja i temat temu posłuży. Wtedy można zrobić odsłonę i ulubiony dalszy ciąg... 

Jak dla audiofilityków  4000€ to nie jest dużo za zabawkę na start.

Przecież UNITRA startuje. Że zjednoczeniem i marką rodem z PRL ma niewiele wspólnego -może jedynie funkcjonalność, serwisowalność i kraj pochodzenia.

10 minut temu, xetras napisał:

Przecież UNITRA startuje. Że zjednoczeniem i marką rodem z PRL ma niewiele wspólnego -może jedynie funkcjonalność, serwisowalność i kraj pochodzenia.

Póki co, to z PRLem ma jeszcze wspólną wysoką cenę i nieprzewidywalną dostępność

15 tys.za nieznany na rynku polski wzmacniacz to żart, dwa razy taniej można kupić baltlaba endo 1,taka sama moc i dual mono...

...aa i też polski

Wiem, że podając ceny powtarzam wpisy Kolegów, ale chyba warto je tu przypomnieć.

"WSH-805 (14 999 zł) — wzmacniacz zintegrowany dual-mono pracujący w przełączanej klasie A/AB; moc 80 W na kanał przy 8 omach (135 W przy 4), masa 22 kg.

CSH-801 — kompletny odtwarzacz płyt CD (bez opcji DAC-a) bazujący na mechanizmie TEAC-a i zasilaniu liniowym; ciekawostkę stanowi wyświetlacz E Ink rodem z czytników e-booków.

GSH-630 Fryderyk (10 999 zł) — gramofon analogowy z autorskim napędem Direct Drive, własnym ramieniem typu J ze stopu aluminium 6082 oraz wkładką Goldring E1 montowaną w headshellu.

GSH-801 Edmund (14 999 zł) — gramofon analogowy z autorskim napędem Direct Drive, zewnętrznym zasilaczem, aluminiowym talerzem, własnym ramieniem typu J ze stopu aluminium 6082 i preinstalowaną wkładką Goldring E3 montowaną w headshellu.

ZGZ-801 — podłogowe zestawy głośnikowe z obudową zamkniętą i 2,5-drożnym układem elektroakustycznym. Są to okazałe konstrukcje o podwójnych obudowach (obudowa w obudowie) i masie 35 kg, bazujące na customowych głośnikach zamawianych u różnych producentów. Głośniki niskotonowe pochodzą od STX-a, z którym firma dość ściśle współpracuje, natomiast przetworniki średniotonowy i wysokotonowy wyprodukował Seas. W zwrotnicy zastosowano obwód Zobla do linearyzacji impedancji."

Nie wiem jak te klocki grają, ale moim zdaniem ceny są zaporowe. Za te pieniądze można mieć grajki renomowanych koncernów albo urządzenia małych niszowych firm,  gdy rozpatrujemy nowe urządzenia albo grajki hi end z drugiej ręki.   Nie wiem do kogo jest skierowana oferta Unitry - dla początkujących jest o wiele za drogo, doświadczeni raczej nie będą pakować się w sprzęt  o niesprawdzonej jakości.  Jakoś nie chce mi się wierzyć, że proponowany przez nich wzmacniacz  przegoni McIntosha  czy BAT VK300x  z drugiej ręki, gramofony z direct drive znacznie tańszego nowego Ad Fontes czy Transrotora Zet-1 z drugiej ręki, kolumny Focala Electrę 1028 BE czy Harbeth 40.1  z drugiej ręki. Przykłady wziąłem z ogłoszeń kierując się zbliżoną lub niższą ceną. 

Edytowane przez Yancy
W dniu 18.06.2023 o 17:02, pantagruel napisał:

A ja, jako podatnik, mu kibicuję.

A ja nie. Niech sobie reaktywuje komunę wyłącznie na swój koszt.

Obejrzałem sobie ten filmik, no mają rozmach, jak na polskie warunki zaplecze robi wrażenie i chyba żadna polska manufaktura nie zbliża się nawet do tego poziomu.

Wygląda to wszystko bardzo profesjonalnie.

Godzinę temu, Bumpalump napisał:

Obejrzałem sobie ten filmik, no mają rozmach, jak na polskie warunki zaplecze robi wrażenie i chyba żadna polska manufaktura nie zbliża się nawet do tego poziomu.

Wygląda to wszystko bardzo profesjonalnie.

Cięcia widać są tam gdzie to nieistotne, np. te regały, brak kwiatków w oknach 😉 Na więcej sobie zapracują...

Niedobrze; nie widziałem ekspresu do kawy, no Skandal !😉 

34 minuty temu, ASURA napisał:

nie widziałem ekspresu do kawy, no Skandal !😉 

Ekspres do kawy zazwyczaj stoi w pomieszczeniu socjalnym. Pracowałeś w poważnej firmie technologicznej, to pewnie się to u was "social room" nazywało.

7 godzin temu, Yancy napisał:

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że proponowany przez nich wzmacniacz  przegoni [...] z drugiej ręki, gramofony z direct drive znacznie tańszego nowego Ad Fontes czy [...] z drugiej ręki, kolumny [...] z drugiej ręki. Przykłady wziąłem z ogłoszeń kierując się zbliżoną lub niższą ceną. 

Używany jest bez rękojmi. Porównywanie mało sensowne  -nowego z używanym.

Cena jest zawsze ceną równowagi, a nieznana jest relacja nakładu i kosztów wytwórcy do wykreowanego popytu, stąd pozornie względnie wysoki koszt dla użytkownika - bo albo niedoszacowany albo przeszacowany jest jego stan ilościowy. 

Kalkulacja cen jest mocno zgrubna.

Prawo serii.

(Obecnie to jakby niskonakładówka wysokokosztowa- pisząc slangiem wydawcy nieperiodyków). 

Tak sobie zobaczyłem zdjęcia tego odtwarzacza cd. I nie wiem dlaczego ale przypomniał mi się jakże zacny i audiofiliski Pioneer CD 103 i tym podobne. W środku podobny do tej nowej Unitry, zasilanie może trochę skromniejsze, no ale i cena mniejsza... na allegro za 150zl i mniej 🙂 szkoda, że zakup tego Playera jest tak "elitarny" bo gdyby był ogólnodostępny to z przyjemnością porównam go do tego Pioneera i się podzielę. 😉

Na chwile obecna kibicuje mocno nowej Unitrze. Pewnie się zawiodę ale kibicuje. 

• Pokaż nowe odpowiedzi