Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

59 minut temu, porlick napisał:

W przypadku Unitry programiści mają raczej mało do powiedzenia,

Nie do końca. Przecież w każdym z tych urządzeń jest przynajmniej jeden mikrokontroler. Nawet w tak pozornie prostym oprogramowaniu można zrobić dużo błędów. Poza tym, są zapowiedzi streamera, a tam już jest rozbudowany soft...

Stąd projekt jest już prowadzony od dłuższego czasu co by nie wpaść w krzaczory

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak ktoś nie słyszał o czymś takim jak rozruch a wierzy w powstanie jak Feniks z popiołów to tak; jest to żart z twojej strony

1 minutę temu, ASURA napisał:

Jak ktoś nie słyszał o czymś takim jak rozruch a wierzy w powstanie jak Feniks z popiołów

Chodzi o uruchomienie modelu, to dla nikogo nie jest zaskoczeniem. Nowa Unitra jest na etapie serii informacyjnej. To nie jest projekt tak skomplikowany, żeby trwał latami. Chyba, że to jakiś grant finansowany przez skarb państwa.

Kolejna sprawa, wydłużenie czasu opracowania niewiele zmieni, jak programiści są kiepscy.

Element ludzki działa wszędzie ale osoby zatrudniające i kompletujące zespół obarczone są już dużym doświadczeniem i podczas rozmów kwalifikacyjnych wiedzieli kogo sobie dobrać a kogo nie przyjąć i raczej pośród rolników nie szukali...

Według mnie projekt jest skomplikowany ale tylko tak prosto wygląda..

6 minut temu, ASURA napisał:

Element ludzki działa wszędzie ale osoby zatrudniające i kompletujące zespół obarczone są już dużym doświadczeniem i podczas rozmów kwalifikacyjnych wiedzieli kogo sobie dobrać a kogo nie przyjąć i raczej pośród rolników nie szukali...

Przecież w wywiadzie na YT wyraźnie pan Kiciński powiedział, że w przypadku Mudity dużą część konstrukcji elektroniki outsource'owali do azji. Biorąc pod uwagę kardynalne błędy oprogramowania w budzikach i telefonach, oraz fakt że kadra nowej Unitry wywodzi się z Mudity - trudno spodziewać nagłej poprawy jakości kodu. 

Pomijam inne kwestie HR z doświadczonymi inżynierami i programistami, których nie zamierzam tutaj opisywać, bo są oczywiste w branży, a Ty i tak nie ogarniesz.

12 minut temu, ASURA napisał:

Według mnie projekt jest skomplikowany ale tylko tak prosto wygląda..

Dla amatorów to skomplikowana konstrukcja, dla inżynierów i programistów nie. Wyzwaniem będzie streamer.

Widzę że dyskusja kto ma większego do niczego nie prowadzi a na dodatek ma zerowy wpływ na postęp prac w samej Unitrze za tym chłodno pana żegnam...szkoda życia czas coś porobić konstruktywnego

Bez odbioru

23 minuty temu, ASURA napisał:

Widzę że dyskusja kto ma większego do niczego nie prowadzi a na dodatek ma zerowy wpływ na postęp prac w samej Unitrze za tym chłodno pana żegnam...szkoda życia czas coś porobić konstruktywnego

Tak właśnie to wyglądało, że pomyliłeś fora i dyskutujesz kto ma większego, bo Twoje wypowiedzi nie trzymają się tematu, a co gorsza - logiki. 

19 minut temu, ASURA napisał:

Dzięki za super doradztwo, jakieś pomysły jeszcze?

Za pomysły trzeba zapłacić, wiedza jest w cenie. 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

W jakimś teście widziałem że recenzent już określał jego brzmienie. 

Zastanawiałem się walenie czy na ten sprzęt czy ocenia go po wnętrznościach. 

Bo opis był kiepski. 

Jakieś odsłuchy chyba prototypów(?) dla niewielkiego grona juz były.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

2 godziny temu, ASURA napisał:

Dzięki za super doradztwo, jakieś pomysły jeszcze?

Bryston tak zrobił, zapakował w obudowę z grubego Al, wycenił na parę tysi i wszyscy zadowoleni...

1 minutę temu, porlick napisał:

Sorry, nie to mi się kliknęło.

Edytowane przez porlick
5 godzin temu, ASURA napisał:

Bez odbioru

Dyskusja ma teraz nakręcać marketing. Trzeba gadać. Dobrze , źle ale trzeba gadać.

3 godziny temu, Jacchusia napisał:

Hmmm ciekawe. 

Selektywny wybór tylko tych co dobrze napiszą 🙂

9 godzin temu, ASURA napisał:

Stąd projekt jest już prowadzony od dłuższego czasu co by nie wpaść w krzaczory

W krzaczory już wpadli z telefonem, budzikiem, Cyberpunkiem, ale jak to napisałeś...

10 godzin temu, ASURA napisał:

dalej prze do przodu...

Może tym razem się uda.

Ciekawe jaką zrobili regulację głośności, bo coś się nie chwalą. Mam nadzieję, że nie na zwykłym Alpsie, który zaraz zacznie trzeszczeć, albo nierówno wzmacniać od dołu.

W dniu 2.07.2023 o 00:17, ASURA napisał:

Ten co trafił do nas do radiowęzła zakładowego był dwuścieżkowy z małą studyjną

Lepsze parametry zapisu ma 2śc. względem 4śc.

7 godzin temu, Jacchusia napisał:

Tak czy siak nabywca przedpłatowy w lipcu br. tego, co dostanie w październiku (chyba też?) b.r., ma gwarancję i gwaranta, że mu cena nie wzrośnie. 

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

3 godziny temu, romeksz napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No to właśnie jest dla jednego kanału przy różnych obciążeniach. W przypadku zarówno pojedynczego zasilacza dla obu kanałów "zespolonych", jak i układu dual mono, moc dla 4 i 8 ohmów w jednym kanale nie musi być podwojona. W przypadku pojedynczego zasilacza moc dla obciążonych obu kanałów może spaść, w dual mono będzie 2x tyle samo w każdym kanale, bo każdy z nich dysponuje własnym, niezależnym zasilaczem.

Czego jeszcze nie rozumiesz o układzie dual mono?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick
6 minut temu, porlick napisał:

No to właśnie jest dla jednego kanału przy różnych obciążeniach. W przypadku zarówno pojedynczego zasilacza dla obu kanałów "zespolonych", jak i układu dual mono, moc dla 4 i 8 ohmów w jednym kanale nie musi być podwojona. W przypadku pojedynczego zasilacza moc dla obciążonych obu kanałów może spaść, w dual mono będzie 2x tyle samo w każdym kanale, bo każdy z nich dysponuje własnym, niezależnym zasilaczem.

Czego jeszcze nie rozumiesz o układzie dual mono?

Przecież to nieporozumienie. Jak zasilacz jest supertwardy, to moc się (prawie) podwoi, jak normalny, to się nie podwoi. Poza tym bardzo dużo zależy od sposobu i warunków pomiaru. Dual mono nie ma tu nic do rzeczy.

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Dual mono nie ma tu nic do rzeczy

Przecież o tym pisalem. 

19 minut temu, porlick napisał:

W przypadku pojedynczego zasilacza moc dla obciążonych obu kanałów może spaść, w dual mono będzie 2x tyle samo w każdym kanale, bo każdy z nich dysponuje własnym, niezależnym zasilaczem.

Może trochę niefortunnie się wyraziłem. W przypadku dual mono będzie SUMARYCZNIE 2x tyle, co w jednym kanale, (bo nie będzie spadków mocy przez podebranie jej do drugiego kanału ze wspólnego zasilacza).

35 minut temu, porlick napisał:

Może trochę niefortunnie się wyraziłem. W przypadku dual mono będzie SUMARYCZNIE 2x tyle, co w jednym kanale, (bo nie będzie spadków mocy przez podebranie jej do drugiego kanału ze wspólnego zasilacza).

Co to za różnica, zasilacz wystarcza albo nie. Jak nie wystarcza to jest to słaby wzmacniacz. "Podbieranie" jest wpisane w zasilacz.

nagrywamy.com

11 minut temu, przemak napisał:

Co to za różnica, zasilacz wystarcza albo nie. Jak nie wystarcza to jest to słaby wzmacniacz. "Podbieranie" jest wpisane w zasilacz.

Udowodniłeś tym mocnym argumentem, że nie warto budować dual mono i to zbędny audiofilski wymysł. O separacji kanałów nie ma co wspominać, bo to jakiś wariat fizyk teoretyk, albo szalony inżynier wymyślił. 

15 minut temu, BalticResonance napisał:

Udowodniłeś tym mocnym argumentem, że nie warto budować dual mono i to zbędny audiofilski wymysł. O separacji kanałów nie ma co wspominać, bo to jakiś wariat fizyk teoretyk, albo szalony inżynier wymyślił. 

Tak, bo o separacji kanałów jest dyskusja. Ech... 

nagrywamy.com

8 minut temu, przemak napisał:

Tak, bo o separacji kanałów jest dyskusja. Ech... 

Sorry Kolego, ale o mocy zasilacza zgodzić się nie mogę. Nie mogę też zrozumieć producentów, którzy podają moc wzmacniacza dla impedancji mniejsze niż znamionowa. Tzn wzmacniacz jest projektowany dla obciążenia 8R, a próbuje się podawać jego dane dla 4R Deklarowana moc się nie podwaja prawdopodobnie z innego powodu - THD podaje się dla mocy znamionowej. Dla 8R wzmacniacz osiąga jest dla konkretnej mocy. Natomiast dla 4R takie urządzenie nie jest w stanie osiągnąć deklarowanego THD przy mocy dwukrotnie większej. 

3 minuty temu, BalticResonance napisał:

Sorry Kolego, ale o mocy zasilacza zgodzić się nie mogę. Nie mogę też zrozumieć producentów, którzy podają moc wzmacniacza dla impedancji mniejsze niż znamionowa. Tzn wzmacniacz jest projektowany dla obciążenia 8R, a próbuje się podawać jego dane dla 4R Deklarowana moc się nie podwaja prawdopodobnie z innego powodu - THD podaje się dla mocy znamionowej. Dla 8R wzmacniacz osiąga jest dla konkretnej mocy. Natomiast dla 4R takie urządzenie nie jest w stanie osiągnąć deklarowanego THD przy mocy dwukrotnie większej. 

Udowodniłeś tym mocnym argumentem, że nie warto budować dual mono i to zbędny audiofilski wymysł. O separacji kanałów nie ma co wspominać, bo to jakiś wariat fizyk teoretyk, albo szalony inżynier wymyślił. 

nagrywamy.com

10 godzin temu, przemak napisał:

Przecież to nieporozumienie. Jak zasilacz jest supertwardy, to moc się (prawie) podwoi, jak normalny, to się nie podwoi. Poza tym bardzo dużo zależy od sposobu i warunków pomiaru. Dual mono nie ma tu nic do rzeczy.

Roksan caspiana M2 ma super wydajny zasilacz. Osobny do sekcji pre. Jego moc nie podwaja się przy 4 omach. Gra wybornie. Nie wiem jak tu ale w M2 dobrze to rozwiązali.

3 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Roksan caspiana M2 ma super wydajny zasilacz. Osobny do sekcji pre. Jego moc nie podwaja się przy 4 omach. Gra wybornie. Nie wiem jak tu ale w M2 dobrze to rozwiązali.

Jeśli wzmacniacz jest skonstruowany pod konkretną moc dla 8R, zmniejszając impedancję obciążenia o połowę, nie wystarczy go zasilić źródłem DC o odpowiednio większej wydajności. Większość wzmacniaczy jest projektowana dla 8R, a podawanie dla 4R jest marketingiem. 

2 minuty temu, BalticResonance napisał:

Jeśli wzmacniacz jest skonstruowany pod konkretną moc dla 8R, zmniejszając impedancję obciążenia o połowę, nie wystarczy go zasilić źródłem DC o odpowiednio większej wydajności. Większość wzmacniaczy jest projektowana dla 8R, a podawanie dla 4R jest marketingiem. 

Są testy lab które to pokazują. Ja tam nie do końca im ufam. Ale można wykreślili sobie analizować przy wolnym piątku zamiast korzystać z pogody. 

Zaznaczam nie mam pojęcia jak to jest tu rozwiązane. W unitrze.

Ale w M2 nie uważam że jest to wada. Absolutnie. 

13 godzin temu, xetras napisał:
W dniu 2.07.2023 o 00:17, ASURA napisał:

Ten co trafił do nas do radiowęzła zakładowego był dwuścieżkowy z małą studyjną

Lepsze parametry zapisu ma 2śc. względem 4śc.

20 godzin temu, Jacchusia napisał:

Brak kompatybilności jak ktoś wcześniej miał ponad 300 taśm ze zgranymi winylami to podstawowy ból d... reszta fakt jest lepsza zarówno przesłuch międzykanałowy jak i ponad 1dB lepsza z racji szerokości zapisu magnetycznego dynamika no i taśm nie trzeba było zamieniać co by usłyszeć co jest zapisane w drugą stronę

W radiowęźle był to przerost formy nad treścią wiedząc że 2tysiące ludzi słucha przez 20 minut na przerwie z głośników z transformatorem w środku

No ale zakład bogaty, pierwsze obrabiarki CNC, siła przebicia do producenta no to sobie z kolegą zamówiliśmy 😄

W dniu 2.07.2023 o 11:42, Jacchusia napisał:

Cięzko wybrać coś sprawnego,a fachowców od napraw jak na lekarstwo i części brak, wiec przewaliłem trochę tych magnetowidów.

Ale kompletnie nie wiem, po co brnąć w ślepą uliczkę nieserwisowalności i marna ścieżkę audio w VHSie.

Mi szkoda czasu na awaryjność. Trwałość nośnika owszem lepsza niż grzanego magnetycznie  CD-RW ale także na filmy nie mam czasu.

Leży od miesiąca kilka nowych krążków CDAudio (jakieś Simple Minds, Prodigy, boksy 2plus1, Maanam, itd.). Nawet na ich  pobieżny odsłuch chwilowo nie mam  chęci. Właściwie to nie chce mi się nawet wydzielić krotności jakiejś ~godzinki na każdy z nich, bo w związku z lipcem i urlopami u innych  - z kolei u mnie weekend mocno skrócił się. (W te obecne upały zwykle odsypiam nocną spedycję towarów).

W dniu 2.07.2023 o 14:23, romeksz napisał:

W mojej branży, RoHS nie obowiązuje i niech to pozostanie jakąś wskazówką w kwestii stress test.

Inżynierem nie jestem, korzystam z ich pracy

Czyli skoro o nim wspominasz to tylko dla wzbudzania kurzu i szumu. Nie wiem po co?

W dniu 2.07.2023 o 13:46, kghm napisał:

mając w pamięci szalone pomysły M.Kicińskiego to można mieć wątpliwości. Wycenić telefon, który nic nie potrafi na 1500zł. to jest jakiś absurd.

To jest dla uświadomienia nieuświadomionych. Takie są koszty elitarnej niszy.

(Kiedyś była firma Polpager i miała telefon Maya i  w warszawskiej strefie numeracyjnej była to całkiem sprawnie działająca komunikacyjnie usługa).

Ukryta Zawartość

Korzystałem, ale ile można nosić w kieszeni telefonów?

Wystarczy mi jeden.

W dniu 2.07.2023 o 14:12, czester15.30 napisał:

Można kupić już zabawki Unitry.

Owszem. Już od poniższej daty. Był już ten link.

"Dodano: 29-06-2023, 23:18"

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi