Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, xetras napisał:

Ciekawi mnie - jak?

My nie mamy kompletnie do tego narzędzi. 

13 minut temu, xetras napisał:

Pamiętam jak Spec Ops i Special Ops się kłóciły o wyłączność nazwy chociaż robią w innych branżach, poza tym jedna to firma z Gdańska a druga to gazeta z Warszawy. No i warszawski Spec Ops (czasopismo) zmienił nazwę w wyniku ugody pozasądowej.

A na wyższym szczeblu takie same jaja były z "Macedonia"

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A na wyższym szczeblu takie same jaja były z "Macedonia"

Faktycznie. Grecy wymusili stosowanie kuriozalnej nazwy państwa zamiast prostego skrótu.

Mnie też oczywiście ciekawi czy nabywcy puszczą nowo kupiony sprzęt na licytację, ale to będą pojedyncze akcje. Po nich jeszcze nie można prognozować co do reszty.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Osobiście życzę inwestorowi jak najlepiej, zresztą już o tym pisałem, ale niestety markę Unitra trzeba wypromować w młodym pokoleniu, gdyż oni w przyszłości mogą tworzyć klientelę marki i to przez lata (jeśli Unitra chce na poważnie zaistnieć na rynku). Prawda czasami jest brutalna, trochę aż boję się to napisać, ale co tam: ludzie, którzy mają sentyment do tej marki za kilka, kilkanaście, góra 25 lat będą starzy, głusi i mało prawdopodobne aby ich potrzebą życiową była chęć nabycia sprzętu Unitra, tym bardziej że część prawdopodobnie ma sprzęt innych marek i to często dobrej jakości (znam takich co mają nawet pierwszego Radmora i chwalą do dzisiaj). Z drugiej strony sentyment i powrót do wspomnień też jest pewnym kapitałem, ale może szybko się skończyć.

Tak jeszcze dodam, że mam po przodkach polskie czasopisma elektrotechniczne z lat 1935-1937 i wiecie reklama żarówek jakich firm jest tam bardzo intensywna: Philips i Osram 🙂 , praktycznie jak dzisiaj, a to już prawie 90 lat!!!

24 minuty temu, paww napisał:

markę Unitra trzeba wypromować w młodym pokoleniu, gdyż oni w przyszłości mogą tworzyć klientelę marki i to przez lata (jeśli Unitra chce na poważnie zaistnieć na rynku).

Młode pokolenie nie kupuje sprzętu za 20k PLN, tylko kombinuje skąd wziąć pieniądze, żeby wyprowadzić się od rodziców. Jakby ta marka miała być dedykowana dla młodych, to ceny musiałyby być znacznie niższe. Chyba, że rozwijając Twoją teorię, trzeba promować markę do momentu, jak obecni młodzi ustabilizują się finansowo, czyli jakieś 15-20 lat, a w obecnej Polsce nawet dłużej. Powodzenia.

18 minut temu, BalticResonance napisał:

Chyba, że rozwijając Twoją teorię, trzeba promować markę do momentu, jak obecni młodzi ustabilizują się finansowo, czyli jakieś 15-20 lat, a w obecnej Polsce nawet dłużej. Powodzenia.

No tak właśnie myślałem, chyba że Unitra ma być taką tymczasową efemerydą, wyciągnąć od "starych" kasę a potem to się zobaczy. Nie podejrzewam oczywiście poważnego inwestora o takie intencje.

8 minut temu, paww napisał:

No tak właśnie myślałem, chyba że Unitra ma być taką tymczasową efemerydą, wyciągnąć od "starych" kasę a potem to się zobaczy. Nie podejrzewam oczywiście poważnego inwestora o takie intencje.

Znasz jakiegokolwiek poważnego inwestora na świecie, który inwestuje w elektronikę użytkową z perspektywą korzyści za kilkanaście lat? Przez tyle lat samo nadążanie za trendami kosztowałoby majątek. Szczególnie w tak niestabilnym gospodarczo kraju, jakim jest od kilku lat Polska.

28 minut temu, BalticResonance napisał:

Znasz jakiegokolwiek poważnego inwestora na świecie, który inwestuje w elektronikę użytkową z perspektywą korzyści za kilkanaście lat? Przez tyle lat samo nadążanie za trendami kosztowałoby majątek. Szczególnie w tak niestabilnym gospodarczo kraju, jakim jest od kilku lat Polska.

Przy tych cenach, o których mowa w wątku to raczej perspektywa kilkunastu lat powinna być brana pod uwagę, aby chcieć mówić o poważnej ofercie.

Godzinę temu, paww napisał:

Przy tych cenach, o których mowa w wątku to raczej perspektywa kilkunastu lat powinna być brana pod uwagę, aby chcieć mówić o poważnej ofercie.

Prezentujesz myślenie jak w gospodarce centralnie planowanej. W kapitalizmie tak to nie działa. Firma własny rozwój musi finansować z bieżących dochodów, a nie myśleć obecnie nad odbiorcą za kilka lat. Nowa Unitra wyraźnie jest dedykowana starszym ludziom, m.in. ze względu na cenę. Dorabianie ideologii, że przez kilka lat młodzi będą stukać kasę na sprzęt Unitry jest śmieszne. Albo, że w kilka lat pokochają Unitrę. 

Jeszcze raz zwrócę uwagę na ofertę salonów audio w Polsce. Ile jest tam niby wzmacniaczy dużo tańszych od tej Unitry?
W ostatnich latach zadebiutowały bodaj dwie ciepło przyjęte polskie marki oferujące wzmacniacze zdecydowanie droższe niż te od Unitry - nawet miały polskich dystrybutorów. Teraz wchodzi kolejna - też z droższą ofertą.

Inny przykład - firma Canor ze Słowacji. Czy to są tańsze produkty?

44 minuty temu, BalticResonance napisał:

Nowa Unitra wyraźnie jest dedykowana starszym ludziom, m.in. ze względu na cenę.

Jeśli przyjęto taką strategię to po prostu tak jest i nie ma co z tym dyskutować. Chociaż nie wiem dlaczego tak deprecjonujesz udział młodszej klienteli? Z prezentowanych filmików wynika, że młodzi inżynierowie konstruktorzy mogliby być ambasadorami marki Unitra wśród młodszego pokolenia. Chyba że na wstępie cena ma ich wykreślić z kręgu potencjalnych nabywców, z tego co piszesz tak by wynikało?

Mimo ceny ten wzmacniacz może być bardzo ciekawą propozycją. Brzmieniowo może się bronić. Funkcją, która go wyróżnia jest możliwość grania w klasie A lub AB. Do jazzu i wokali możemy grać w klasie A - wielka moc nie jest potrzebna do małych składów. Natomiast do rocka, bluesa czy symfoniki może grać w klasie AB. 

Ja jestem cholernie ciekaw czy się obroni w stosunku do konkurencji w klasie A - Luxman, Canor, Sudgen, Pass.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Design nie wskazuje, by targetem byli młodzi.

Pewnie, że są bogaci mlodzi ludzie, których stać na takie sprzęty, ale dlaczego mieliby kupić UNITRE?! 

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Nowy wzmacniacz Yamaha z designem z lat 70tych moja młodzież określa, że "pięknie wygląda". 

51 minut temu, dzarro napisał:

Jeszcze raz zwrócę uwagę na ofertę salonów audio w Polsce. Ile jest tam niby wzmacniaczy dużo tańszych od tej Unitry?

Tylko z oferty Top-Hi-Fi:

30cc0adc7e99e2206205ab22620d083a60dc6c9b

jeszcze są trzy strony, między innymi

1009bbda654fdedd5fefa13bb9f05694e98e7dd6 0db26bacdba830df53724348964bec99a05b74d8

Wybrałbym w ciemno, bo Unitry nikt nie słyszał :), jakikolwiek z nich zamiast Unitry.

Widać jak na dłoni z jak uznanymi markami/produktami przyjdzie się im zmierzyć. Moim zdaniem są na przegranej pozycji z ceną 15 k za niewiadomojakgrający klocek...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Pewnie, że są bogaci mlodzi ludzie, których stać na takie sprzęty, ale dlaczego mieliby kupić UNITRE?! 

Moda na retro trwa od lat. Modę na analoga w fotografii wykreowali ludzie młodzi - najbardziej znani youtuberzy z tego nurtu mieli góra po 20 parę lat. Moda na cyfrowe aparaty Fuji zaczęła się ponad dekadę temu - użytkownicy byli pewnie z różnych generacji, ceny sprzętu też preferują panów w średnim wieku, ale już wszelkiego typu youtuberzy to ludzie młodzi - kierujący przekaz do rówieśników, a wśród nich np kolejne wersje modelu X-100 mają status „kultowy”.

Oczywiście, audio jest nieporównanie mniej kreatywnym hobby - dla wielu młodych ludzi to esencja lamerstwa, ale nie musi to być jednoznaczne z brakiem zainteresowania dla stylistyki retro. W końcu renesans płyty analogowej to też w 99% efekt mody i zmiany w stylu życia, a nie audiofilskich konstrukcji w cenie kawalerki.
Tylko z oferty Top-Hi-Fi:
30cc0adc7e99e2206205ab22620d083a60dc6c9b.jpeg
jeszcze są trzy strony, między innymi
1009bbda654fdedd5fefa13bb9f05694e98e7dd6.jpeg 0db26bacdba830df53724348964bec99a05b74d8.jpeg
Wybrałbym w ciemno, bo Unitry nikt nie słyszał :), jakikolwiek z nich zamiast Unitry.
Widać jak na dłoni z jak uznanymi markami/produktami przyjdzie się im zmierzyć. Moim zdaniem są na przegranej pozycji z ceną 15 k za niewiadomojakgrający klocek...

Poza Yamahą i Coplandem - reszta przy Unitrze wygląda na typową garażówkę.

Poza Yamahą i Coplandem - reszta przy Unitrze wygląda na typową garażówkę.

PS. A kto słyszał o Heglu 10-15 lat temu?
27 minut temu, dzarro napisał:

reszta przy Unitrze wygląda na typową garażówkę.

Aha, Unitra to w wysoce zrobotyzowanej hitech fabryce powstaje...powodzenia.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

30 minut temu, dzarro napisał:

PS. A kto słyszał o Heglu 10-15 lat temu?

Tylko, że Hegel to nie vintage czy retro, a współczesny minimalistyczny design napakowany bajerami...

Tylko, że Hegel to nie vintage czy retro, a współczesny minimalistyczny design napakowany bajerami...

Przez lata te bajery to był najprostszy streamer bez aplikacji i USB o losowej kompatybilności.

Nic nie mam do Hegla i innych marek. Fakty są natomiast takie, że wiele z nich to niewielcy producenci, których konstrukcje mimo sporych cen mają zarówno zalety, jak i wady oraz kompromisy. Unitra nie musi stać na straconej pozycji, może mieć nawet przewagi. Nie oznacz to oczywiście -że na pewno osiągnie sukces.

Zresztą sukces a rynku audio jest mitologizowany - dominują tu producenci hie-ndu o znikomym potencjale w jakiejkolwiek dziedzinie. Napędzają to znudzeni klienci i egzaltowani redaktorzy, ewentualnie egzaltowani klienci i znudzeni redaktorzy.

Podejrzewam, że w większości branż opartych na produkcji urządzeń konsumenckich osiągnięcie stabilnej pozycji rynkowej jest nieporównanie trudniejsze.

Nie musisz mi tłumaczyć co zawiera w sobie typowy Hegel.

Chodziło mi o to, że to nie jest dobre porównanie do Unitry, bo to zupełnie co innego. 

6 godzin temu, paww napisał:

mam po przodkach polskie czasopisma elektrotechniczne z lat 1935-1937 i wiecie reklama żarówek jakich firm jest tam bardzo intensywna: Philips i Osram 🙂 , praktycznie jak dzisiaj, a to już prawie 90 lat!!!

Finansowali granty doktorantom, to firmy badawczo-rozwojowe innowacyjno-wdrożeniowe z patentami (także na korupcję składników "władzy").

Mają też patenty na posłów.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Sudgen

No wiesz?

Przecież to od nazwiska Sugden.

Patrząc na obecny rynek, można mieć takie obawy: rynek krajowy dla Unitry może być zbyt mały aby zapewnić stabilne istnienie, rynek zagraniczny i świadomość marki Unitra praktycznie nie istnieje. Nie oznacza to oczywiście, że świadomość tej marki nie da się stworzyć np. w Niemczech i krajach ościennych, tylko to wymaga czasu i pieniędzy. Bo tam mówienie, że była sobie taka fajna Unitra i każdy Polak miał ją w domu to raczej słabo się sprzeda.

5 godzin temu, paww napisał:

chyba że Unitra ma być taką tymczasową efemerydą, wyciągnąć od "starych" kasę a potem to się zobaczy

Nie.

Kilka lat temu Adrian Krupowicz opowiadał że dłubał sam coś po godzinach a Michał Kiciński uznał że fajne. 

Dalszy ciąg to już zeszłoroczne i tegoroczne  lato - nazwa, wyjazdy, firma, siedziba, powielenie indywidualnego projektu.

No i - mi brakuje w ofercie:

1.Preampu phono

2.Headampu

3.Konwertera c/a

(Czyli zaledwie jeden bazowy wzmacniacz to za mało na start, żeby sprecyzować/uściślić styl brzmienia)

1 godzinę temu, Jacchusia napisał:

wysoce zrobotyzowanej hitech fabryce

Tam jest losowa powtarzalność.

Serwisowalność zerowa.

Żywotnośc programowo ograniczana.

To cechy "hitech"

Kapitalizm wywołuje choroby psychiczne

2 godziny temu, dzarro napisał:

Moda na cyfrowe aparaty Fuji zaczęła się ponad dekadę temu - użytkownicy byli pewnie z różnych generacji, ceny sprzętu też preferują panów w średnim wieku, ale już wszelkiego typu youtuberzy to ludzie młodzi - kierujący przekaz do rówieśników, a wśród nich np kolejne wersje modelu X-100 mają status „kultowy”.

Mnie interesuje tylko wyginanie przegubu ekranu wyświetlacza, żeby ostre słońce w niego nie świeciło bo wtedy nici z kadrowania.

Dla mnie to na margines ale od paru lat do focenia c e l o w o stosuję HS25.

Plus filtr kołowy polaryzacyjny i tulipan.

2 godziny temu, dzarro napisał:

reszta przy Unitrze wygląda na typową garażówkę.

Mnie to bardziej interesują aktywne monitory średniego pola.

Choćby od ATC, Barefoot, może APS, może Sveda.

Cenowo chyba w przedziale 15-35tys., czyli 3-5tys.€ za parę coś tam było, ale jak wiadomo ceny szaleją.

(Chyba bilanse płatnicze i wzajemne relacje walut są chaotyczne to i tak nic nie powiedzą [nie wskażą] prognostycznie)

|

A wracając do Fujifilm finepix x100: udaje dalmierzowy. Tym się wyróżnia.

Nie jestem jedynym który na to wpadł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Poprawka

Mnie to bardziej interesują aktywne monitory średniego pola.
Choćby od ATC, Barefoot, może APS, może Sveda.
Cenowo chyba w przedziale 15-35tys., czyli 3-5tys.€ za parę coś tam było, ale jak wiadomo ceny szaleją.
(Chyba bilanse płatnicze i wzajemne relacje walut są chaotyczne to i tak nic nie powiedzą [nie wskażą] prognostycznie)
|
A wracając do Fujifilm finepix x100: udaje dalmierzowy. Tym się wyróżnia.
Nie jestem jedynym który na to wpadł.

Ukryta Zawartość

W cyfrze dalmierz nie ma sensu - chyba niektórzy lubią ten hybrydowy wizjer skoro pomysł jest kontynuowany. Ja akurat nie używam Fuji - podałem przykład w temacie vintage. Myślałem nawet o EX-4 , ale po Covidzie dostępność była zerowa więc poszedłem w anty-vintegowego Ricoha. Mieści się w kieszeni albo można przypiąć do paska - od 3 miesięcy niczego innego nie używam. Nawet Olympusa XA nie chce mi się już zabierać.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Piopio napisał:

Ja jestem cholernie ciekaw czy się obroni w stosunku do konkurencji w klasie A - Luxman, Canor, Sudgen, Pass.

Unitra która oddaje pierwsze kilka watów w klasie A, ma się obronić przed wzmacniaczami które pracują tylko w klasie A? Z najtańszym sugdenem jeszcze można porównać, ale do  Luxmana L-550 kosztuje około 30kzł. a Pass pewnie jeszcze droższy to już spora przesada.

Notatnik (także fotonotatnik) powinien być poręczny.

Biorąc pod uwagę że oprogramowanie mocno wspomaga czujność posiadacza to niezły spryciarz z tego fotoaparatu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, kghm napisał:

Unitra która oddaje pierwsze kilka watów w klasie A, ma się obronić przed wzmacniaczami które pracują tylko w klasie A? Z najtańszym sugdenem jeszcze można porównać, ale do  Luxmana L-550 kosztuje około 30kzł. a Pass pewnie jeszcze droższy to już spora przesada.

Unitra ma przełącznik. A/AB. Więc może zagrać dobrze choć oczywiście ma ograniczoną moc - 9W/8Ohm. Nie twierdze, że zagra jak droższa konkurencja ale jestem ciekaw o ile gorzej ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Pytanie do jasnowidzów polemistów i felietonistów:

Czy jest możliwa lub może będzie możliwa współpraca projektowo wdrożeniowa-

UNITRA & Nagra ?

Czy dogadaliby się we wspólnym języku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, xetras napisał:

UNITRA & Nagra ?

Wprawdzie nie jestem żadnym z nich, ale uważam, że współpraca byłąby niemożliwa. Zapewniłaby tylko korzyści Unitrze, między innymi globalny zasięg, dzięki rozpoznawalności marki Nagra. Jednak w drugą stronę nie byłoby wsparcia ani marketingowego, ani technologicznego.

Godzinę temu, xetras napisał:

UNITRA & Nagra ?

Czy dogadaliby się we wspólnym języku?

Ukryta Zawartość

Niby dlaczego?

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi