Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, rafal735r napisał:

A co koniecznie chcesz właścicielom zawracać gitarę

Akurat tego chciałem się dowiedzieć od nadzwyczajnie mocno zainteresowanego promowaniem Unitry xetras'a. 

Zastanawiająca jest membrana głośnika 22 pełniącego fukcje średniaka.
Głośnik na pierwszy rzut Oka przypomina JA8008 HMQ produkowane dla Jantzena przez Seasa ale membrana nie pasuje.
Ani membrana ani górne zawieszenie nie wydaje się być SEAsowe, ale może wszystkiego nie widziałem
taki korektor fazy można chyba kupić osobno.
układ magnetyczny też jest mniejszy i pochodzi raczej z głośnika RNX a nie RNY na bazie którego był robiony JA8008.
Wątpliwe jest że Seas produkuje customowe głośniki na nie swoich membranach to może być jakaś firmowa modyfikacja. Ale kto ich tam wie może zamawiają głośniki bez membran ...

Zapewne sprawa sie wyjaśni jak pojawią się na rynku kolejne pary produkcyjne - ciekawy jestem czy membrana zmieni sie na Seasową lakierowaną lub nie czy pozostanie taką jaka jest w modelach jakie sa obecnie pokazywane.

Kolumny same w sobie jak dla Mnie nie robią żadnego wrażenia ot produkt jak każdy inny bez większych fajerwerków z widocznymi oszczędnościami i kilkoma firmowymi rozwiązaniami. Cena wbrew opinii że za drogo jest po prostu "Rynkową" - obudźcie sie takie są teraz realia. Widziałem "Tańsze kolumny" za drożej. System sprzedaży salonowej ma swoje prawa i każdy po drodze musi zarobić.
Firma ma spore zaplecze więc jak tego nie zmarnują to jest sukces. A jak grają czy to takie ważne - znajdą swojego amatora. Ludzie kupują kolumny w wielkim rowem w najważniejszej części pasma i cmokają że mają super granie i takie własnie lubią.

Edytowane przez zapacoustics
3 godziny temu, porlick napisał:

Akurat tego chciałem się dowiedzieć od nadzwyczajnie mocno zainteresowanego promowaniem Unitry xetras'a. 

To już lepiej pana kustosza Romana wraz z towarzyszącą mu panią Agnieszką która wie wszystko z kaliskiego Audio Azylu rozpytać 

Od nich zaczęła się legenda eksponatów

Ja tylko linkuję co nieco tak żeby było na bieżąco o tym co i jak w temacie 

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Teraz doczytałem że membrana średniaka jest polipropylenowa to wszystko wyjaśnia czyli modyfikacja U22REX. Membrany Curv Seasa dobrze brzmią na średnicy punkt dla Unitry. Sorki za zamotę przyjelem w ciemno że celulozowe

Edytowane przez zap projekt
13 godzin temu, zapacoustics napisał:

głośnika

Specyfikacja jest zamawiającego, jedynie tweeter pozostał katalogowy

Zanim wypuścili powtarzalny model na rynek to było 7 prototypowych wersji tego zestawu głośnikowego, czyli było dużo prób zestrojenia.

W dniu 16.01.2024 o 20:08, zap projekt napisał:

doczytałem że membrana średniaka jest polipropylenowa

Można wiedzieć gdzie to czytałeś?

Chodzi o wersję custom tego squawkera?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(Jakby co jest do rozkminki jeszcze modyfikowany woofer od STX)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 19.01.2024 o 03:46, xetras napisał:

Można wiedzieć gdzie to czytałeś?

Chodzi o wersję custom tego squawkera?

Ukryta Zawartość

(Jakby co jest do rozkminki jeszcze modyfikowany woofer od STX)

W artykule P.Kiśla mam nadzieje że nazwisko się odmienia 🙂 Swoją droga jak zwukle dobra robota i można sporo się dowiedzieć zarówno o zaletach jak i niezrozumiałych wadach zestawu z puktu widzenia tzw. labolatorium.

Stx - nie ma co rozkminiać 

Ukryta Zawartość

Autoportret z laurką

Data publikacji - 26 stycznia MMXXIII

Pokaz p r z e d p r e m i e r o w y Unitry.

Ukryta Zawartość

Michał Kiciński podkreśla niezawodność tworzonych w Polsce produktów.

Kiedy sygnały MMX wrócą?

🙂

PS 

Podkreślam przymiotnik

Ukryta Zawartość

63 strony.

Czy finalnie którąś z użytkowników pokusił się i wypożyczył ten komplet do domu albo przynajmniej wzmacniacz i kolumny i jest w stanie opisać coś więcej niż tylko wklejanie kolejnych filmów?

Teraz wiemy że recenzenci z YouTube to liczę tylko na ilość wejść więc tego typu recenzję nie są zbyt obiektywne

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

63 strony.

Czy finalnie którąś z użytkowników pokusił się i wypożyczył ten komplet do domu albo przynajmniej wzmacniacz i kolumny i jest w stanie opisać coś więcej niż tylko wklejanie kolejnych filmów?

Teraz wiemy że recenzenci z YouTube to liczę tylko na ilość wejść więc tego typu recenzję nie są zbyt obiektywne

Chętnie wypozyczę.
Podaj proszę,który salon we wrocławiu dysponuje?

Wklejanie "kolejnych filmów" jest wynikiem celowej  niedostępności (co ma w zamierzeniu "polityki biznesowej" zwiekszyc atrakcyjność) i fatalno-nachalnej błazeńskiej promocji tych produktów,promocji,która jak przypominam rozpoczęła sie od wystawienia ATRAP na AVS.

Po prostu nie ma gdzie tego posłuchać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 30.01.2024 o 11:49, Berbeć napisał:

Można już zamknąć ten wątek  w archiwum…

Jak niedługo także UNITRĘ, bo nie wygląda to tak, żeby firma mogła odnieść sukces. ☹️

Przynajmniej do tej pory nie wygląda. Niepewna grupa docelowa, promocja od czapy... W taki sposób, to nie może się udać.

W dniu 30.01.2024 o 10:58, Pseudodrummer napisał:

Chętnie wypozyczę.
Podaj proszę,który salon we wrocławiu dysponuje?

Wklejanie "kolejnych filmów" jest wynikiem celowej  niedostępności (co ma w zamierzeniu "polityki biznesowej" zwiekszyc atrakcyjność) i fatalno-nachalnej błazeńskiej promocji tych produktów,promocji,która jak przypominam rozpoczęła sie od wystawienia ATRAP na AVS.

Po prostu nie ma gdzie tego posłuchać.

Wiesz co Nie jestem ze z Wrocławia ale na Facebooku co już widzę że kolejny salon chwali się że ma sprzęt u siebie na stanie. 

W Krakowie w audiotrend mają.

2 godziny temu, porlick napisał:

Jak niedługo także UNITRĘ, bo nie wygląda to tak, żeby firma mogła odnieść sukces. ☹️

Przynajmniej do tej pory nie wygląda. Niepewna grupa docelowa, promocja od czapy... W taki sposób, to nie może się udać.

Myślisz że jednak nie pyknie?

W dniu 30.01.2024 o 11:49, Berbeć napisał:

Można już zamknąć ten wątek  w archiwum…

A to jestem akurat za ale moderacja tego nie zrobi bo wątek jest pokaźny i kręci biznes.

2 minuty temu, porlick napisał:

Nie z takim marketingiem. Zero pomysłów, by to mogło "pyknąć".

- na audioshow przykuło to największe zainteresowanie. Może powinni tylko robić kolejkowanie jak w focalu. Podnosiłoby to prestiż

- wszystkie dokładnie wszystkie czasopisma w Polsce mijały już urządzenie do testu. Albo pełen komplet albo jedno wybrane

- temat na forum budzi w ostatnim czasie największe zainteresowanie. Obok jałowych o kablach.

- wszystkie szanujące się salony w Polsce zamówiły ten sprzęt.

- na Facebooku co rusz pojawiają się kolejne wpisy o znamienitości tego sprzętu

- pojawiają się filmy z fabryki zaproszono także do fabryki gości aby naocznie mogli zobaczyć pracę całego zespołu.

W swojej karierze pracowałem także w marketingu. 

Który aspekt uważasz za zły?

1 minutę temu, pantagruel napisał:

Ortografię.

Najpierw zatrudnili elektroników i inżynierów pewnie później pomyślał także o polonistach

31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

- na audioshow przykuło to największe zainteresowanie. Może powinni tylko robić kolejkowanie jak w focalu. Podnosiłoby to prestiż

- wszystkie dokładnie wszystkie czasopisma w Polsce mijały już urządzenie do testu. Albo pełen komplet albo jedno wybrane

- temat na forum budzi w ostatnim czasie największe zainteresowanie. Obok jałowych o kablach.

- wszystkie szanujące się salony w Polsce zamówiły ten sprzęt.

- na Facebooku co rusz pojawiają się kolejne wpisy o znamienitości tego sprzętu

- pojawiają się filmy z fabryki zaproszono także do fabryki gości aby naocznie mogli zobaczyć pracę całego zespołu.

W swojej karierze pracowałem także w marketingu. 

Który aspekt uważasz za zły?

ad 1.  Nie specjalnie ten pokaz na AS można uznać za coś udanego, jak dla mnie był nieprzemyślany i nie zagrało tak, jak zostało wycenione i usilnie pozycjonowane przez marketing.

ad 2.  To, że wszystkie media już doświadczyły „zaszczytu” obcowania z tymi cudami, wydając przy tym nachalne i nieszczere opinie, w żaden sposób nie wpłynęło na zdecydowany wzrost sprzedaży. Także lipa.

ad 3. Na forum jest kilku czujnych dręczycieli, którzy starają się jak mogą zwalczać wszelkie przejawy sceptycyzmu wobec Unitry i nabijają sobie posty bez potrzeby.

ad 4. Salony zamówiły. Pytanie ile sztuk? I od razu zapytam - ile z tego sprzedali?

ad 5. Na Facebooku a nawet na You Tube pojawiają się co rusz filmy i opinie. Sieć jest pełna bezwartościowych opinii na każdy temat. Co z tego dobrego wynika dla Unitry?

ad 6. Filmy z fabryki…. Powrót PRL-u pełną gębą. Tylko Stanisława Tyma brakuje.

Kręcą się wokół tematu jak na karuzeli. Powtórzę raz jeszcze - nic z tego nie wynika i nie przedkłada się na jakąkolwiek sprzedaż. Wręcz przeciwnie - wciąż te same puste slogany. Zawyżona cena, zaniżona jakość, męczący marketing. Która z tych rzeczy ma zadziałać na korzyść?

Gość

(Konto usunięte)

Raczej chodzi mi o Twoje wypowiedzi...

Instrukcji obsługi nie czytałem i nie podejrzewam siebie, żebym kiedyś to robił. Gdyż już Unitrę przerobiłem wzdłuż i wszerz jakieś 40-45 lat temu. Pozdrawiam i życzę miłych odłsuchów - o ile w końcu ktoś napisze po ponad 60 stronach bicia piany, jak to brzmi?

5 minut temu, Berbeć napisał:

ad 1.  Nie specjalnie ten pokaz na AS można uznać za coś udanego, jak dla mnie był nieprzemyślany i nie zagrało tak, jak zostało wycenione i usilnie pozycjonowane przez marketing.

No i nie jesteś jedyny w takim odbiorze ale mimo wszystko spora część widzów chciała się tam dostać prawda?

6 minut temu, Berbeć napisał:

ad 2.  To, że wszystkie media już doświadczyły „zaszczytu” obcowania z tymi cudami, wydając przy tym nachalne i nieszczere opinie, w żaden sposób nie wpłynęło na zdecydowany wzrost sprzedaży. Także lipa

Moment.

A skąd wiesz? Możesz zamieścić tutaj a jeżeli to jest tajne to bez problemu w prywatnej wiadomości zestawienie sprzedaży odkąd te urządzenia pojawiły się na rynku?

A o samych gazetach można dokładnie to samo napisać w aspekcie każdego innego produktu a jednak regularnie produkty czekają w kolejce do recenzji

7 minut temu, Berbeć napisał:

ad 3. Na forum jest kilku czujnych dręczycieli, którzy starają się jak mogą zwalczać wszelkie przejawy sceptycyzmu wobec Unitry i nabijają sobie posty bez potrzeby.

No dokładnie 

Czyli opłacenie marketingowcy.

8 minut temu, Berbeć napisał:

ad 5. Na Facebooku a nawet na You Tube pojawiają się co rusz filmy i opinie. Sieć jest pełna bezwartościowych opinii na każdy temat. Co z tego dobrego wynika dla Unitry?

Nie wiem.

Trzeba by zapytać tych co te filmy robią bo z tego co się już wstępnie orientowałem dostają jakieś niewielkie fundusze od YT.

A co do samej ilości wejść i odsłon no to musiałbyś pytać tych co to szukali i odtwarzali

9 minut temu, Berbeć napisał:

ad 6. Filmy z fabryki…. Powrót PRL-u pełną gębą. Tylko Stanisława Tyma brakuje.

Ok

10 minut temu, Berbeć napisał:

Kręcą się wokół tematu jak na karuzeli. Powtórzę raz jeszcze - nic z tego nie wynika i nie przedkłada się na jakąkolwiek sprzedaż. Wręcz przeciwnie - wciąż te same puste slogany. Zawyżona cena, zaniżona jakość, męczący marketing. Która z tych rzeczy ma zadziałać na korzyść?

No i ja się z tobą zgadzam.

Przedstaw tylko proszę wartość sprzedaży unitry w 2023 roku najlepiej w zestawieniu z kosztami produkcji narzuconą marżą i zarobkiem netto

Wtedy będziemy mogli porównać z analogicznym okresem tego roku kiedy znowu przedstawisz takie zestawienie i zobaczymy czy marketing u nich działa dobrze czy nie

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No i nie jesteś jedyny w takim odbiorze ale mimo wszystko spora część widzów chciała się tam dostać prawda?

Moment.

A skąd wiesz? Możesz zamieścić tutaj a jeżeli to jest tajne to bez problemu w prywatnej wiadomości zestawienie sprzedaży odkąd te urządzenia pojawiły się na rynku?

A o samych gazetach można dokładnie to samo napisać w aspekcie każdego innego produktu a jednak regularnie produkty czekają w kolejce do recenzji

No dokładnie 

Czyli opłacenie marketingowcy.

Nie wiem.

Trzeba by zapytać tych co te filmy robią bo z tego co się już wstępnie orientowałem dostają jakieś niewielkie fundusze od YT.

A co do samej ilości wejść i odsłon no to musiałbyś pytać tych co to szukali i odtwarzali

Ok

No i ja się z tobą zgadzam.

Przedstaw tylko proszę wartość sprzedaży unitry w 2023 roku najlepiej w zestawieniu z kosztami produkcji narzuconą marżą i zarobkiem netto

Wtedy będziemy mogli porównać z analogicznym okresem tego roku kiedy znowu przedstawisz takie zestawienie i zobaczymy czy marketing u nich działa dobrze czy nie

Piotr, ja nie jestem ani producentem, ani handlowcem. Zestawienia sprzedaży powinny prezentować firmy produkcyjne lub dystrybutorzy. Jak się nie chwalą, a chwalą się wszystkim inny, co dotyczy tych produktów, to można przyjąć za pewnik, że nie mają czym. I tak oto wbrew oczekiwaniom i zaklinaniu rzeczywistości, rynek pozostaje niewzruszony.

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Przedstaw tylko proszę wartość sprzedaży unitry w 2023

Może tak naprawdę to o to w tym wszystkim chodzi tylko proszę to odczytać w ten sposób:

Porównanie wartości Unitry w 2023 i wartości Unitry w 2024.

Może wbrew nadziejom skoncentrowanych na swojej pasji audiofili i wszystkich miłośników dobrego HiFi a także rozmarzonych nostalgików dawnego audio jest to czysto biznesowy projekt polegający na zakupie - stworzeniu od nowa marki Unitra i nadmuchaniu jej wartości po to aby później sprzedać z zyskiem inwestorom z Azji - najprawdopodobniej z Chin.

Może w tym wszystkim wcale nie chodzi o produkcję i sprzedaż sprzętu audio w Polsce ale na maksymalnym nadmuchaniu bańki spekulacyjnej i jej spieniężeniu.

Zawsze później lokalnemu konsumentowi - niedoszłemu klientowi - można się wytłumaczyć, że przecież chcieliśmy, mieliśmy genialne produkty chwalone w prasie audio i wszystkich mediach internetowych tylko kupujący nie dopisali bo się na naszej genialności i "polskiej inżynierii" nie poznali.

Nawet chciałbym żeby było coś takiego jak dobre HiFi pod nazwą Unitra produkowane w Polsce i sprzedawane w sporych jak na dzisiejsze czasy ilościach ale obawiam się, że możemy być wszyscy powoli nabijani w butelkę.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

13 minut temu, bluesboss napisał:

Nawet chciałbym żeby było coś takiego jak dobre HiFi pod nazwą Unitra produkowane w Polsce i sprzedawane w sporych jak na dzisiejsze czasy ilościach ale obawiam się, że możemy być wszyscy powoli nabijani w butelkę.

No cóż, stworzenie dobrej marki hi-fi i oparcie się na historii i marce robiącej sprzęt ledwo o hi-fi zahaczającej? Nie, to absurd. Już lepiej budować markę od podstaw, jeśli miałaby produkować sprzęt w takich rejonach cenowych jak dzisiejsza UNITRA, albo zostać przy marce i klepać masówkę. 

To tak, jakby dziś wskrzesić markę Polonez i próbować produkować konkurencję dla co najmniej środka oferty Mercedesa, Audi czy BMW.

Edytowane przez porlick
2 godziny temu, Berbeć napisał:

Piotr, ja nie jestem ani producentem, ani handlowcem. Zestawienia sprzedaży powinny prezentować firmy produkcyjne lub dystrybutorzy. Jak się nie chwalą, a chwalą się wszystkim inny, co dotyczy tych produktów, to można przyjąć za pewnik, że nie mają czym. I tak oto wbrew oczekiwaniom i zaklinaniu rzeczywistości, rynek pozostaje niewzruszony.

I berbec.

2 godziny temu, porlick napisał:

No cóż, stworzenie dobrej marki hi-fi i oparcie się na historii i marce robiącej sprzęt ledwo o hi-fi zahaczającej? Nie, to absurd. Już lepiej budować markę od podstaw, jeśli miałaby produkować sprzęt w takich rejonach cenowych jak dzisiejsza UNITRA, albo zostać przy marce i klepać masówkę. 

To tak, jakby dziś wskrzesić markę Polonez i próbować produkować konkurencję dla co najmniej środka oferty Mercedesa, Audi czy BMW.

Złóż CV i pokaz tym durniom jak się biznesy robi. 

?👈

34 minuty temu, rafal735r napisał:

Złóż CV i pokaz tym durniom jak się biznesy robi

Pożyjemy, zobaczymy. Sądzę, że niestety, ale mam rację.

I mam tylko małą nadzieję, że jednak mogę się mylić, bo w sumie byłoby fajnie, gdyby kolejna polska marka poważniej zaistniała na rynku audio. 

13 godzin temu, Berbeć napisał:

No nie. Pracowałem w branży kilkanaście lat. Nie kojarzę aby Horn czy eic na koniec roku się chwaliły wszem i wobec.

10 godzin temu, porlick napisał:

Pożyjemy, zobaczymy. Sądzę, że niestety, ale mam rację.

I mam tylko małą nadzieję, że jednak mogę się mylić, bo w sumie byłoby fajnie, gdyby kolejna polska marka poważniej zaistniała na rynku audio. 

Mój głos na ciebie 

UNITRA poslucha

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

No nie. Pracowałem w branży kilkanaście lat. Nie kojarzę aby Horn czy eic na koniec roku się chwaliły wszem i wobec.

Mój głos na ciebie 

UNITRA poslucha

Zadziwiające,że sa osoby utozsmiające sie z biznesem Unitra,broniące go ze względu na swoje doświadczenia biznesowe-a nie mające w tym żadnego udziału.

Zdaje się,że istnieje nawet stosowne okreslenia na taka postawę.

13 godzin temu, rafal735r napisał:

I berbec.

Złóż CV i pokaz tym durniom jak się biznesy robi. 

Moze Ty złożysz CV do Unitra?
Firma potrzebuje osób,które ją wspierają,zwłaszcza za darmo.
To bedzie dobry argument biznesowy w trakcie rekrutacji na stanowisko "rzecznika firmy w socjal mediach"
Trzymam kciuki,to mogłby byc dobry ruch dla Unitry,zwłaszcza,że ci-jak to nazwałeś "durnie" juz raz sie wyłożyli na projekcie MUDITA.
Może to brak odpowiednich ludzi?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Tak,wiem.
Wpisy tez o tym świadczą.
Horn-czy to dobry przykład?
Unitra to firma,która chce cos wprowadzić na rynek,własna markę,a Horn to chyba dystrybutor?
Czym sie maja chwalić?
marżą?

16 godzin temu, bluesboss napisał:

Może w tym wszystkim wcale nie chodzi o produkcję i sprzedaż sprzętu audio w Polsce ale na maksymalnym nadmuchaniu bańki spekulacyjnej i jej spieniężeniu.

Właśnie,a jakos nikt tego nie widzi.

ja dwa lata temu stawiałem na to,że obliczone jest to na stratę.
Z góry.
Założenie i realizacja,którą obserwujemy.
A potem:

16 godzin temu, bluesboss napisał:

Zawsze później lokalnemu konsumentowi - niedoszłemu klientowi - można się wytłumaczyć, że przecież chcieliśmy, mieliśmy genialne produkty chwalone w prasie audio i wszystkich mediach internetowych tylko kupujący nie dopisali bo się na naszej genialności i "polskiej inżynierii" nie poznali.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

36 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Zadziwiające,że sa osoby utozsmiające sie z biznesem Unitra,broniące go ze względu na swoje doświadczenia biznesowe-a nie mające w tym żadnego udziału.

Ja się zastanawiam jaki udział Ty masz ciągle deskedytujac markę. I ciałkiem możliwe że akurat nie za darmo.

Idąc dalej tym tropem jakie to normalne i polskie dopierdalać komuś ciagle. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi