Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.06.2024 o 23:52, xetras napisał:

Momentu obrotowego?

Można go zobaczyć (to podstawy mechaniki)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Usłyszeć chyba nie

Bardzo sobie cenię kreatywność odpowiedzi. Szanuje zaangażowanie i podrzucenie linku.

Szkoda, że kompletnie nie łapię jaki to ma związek z moim postem.

Ukryta Zawartość

Nie chcę być postawiony po stronie tych, którzy walą w Unitrę jak w bęben. Patrząc na wątek z dystansu, wiele opinii jest na negatywnych emocjach pisanych, niezbyt chyba obiektywnie, a największym zarzutem jest wycena produktów [to przynajmniej coś konkretnego].
I tutaj chciałbym się zatrzymać i zapytać o konkrety dalej, zresztą w odniesieniu do ceny właśnie...
Wzmacniacz mnie kompletnie nie interesuje, ale od początku ciekawi mnie odtwarzacz CD CSH-801. Jak tylko się pojawił, to cena była szacowana, czy też nawet oficjalnie podana na okolice 6500 PLN. Po poziomie cenowym zestawiłem go z DENONem DCD-1700NE. Na starcie UNITRA oczywiście przegrywać może tym, że wspomniany DENON to odtwarzacz SACD, więc ma wartość dodaną. Można to jednak pominąć i skupić się tylko na sekcji CD. I tutaj mam pewne wątpliwości. Wiadomo, że dane techniczne nie grają, ale tak na szybko dla porównania [przypominam, że mówię tylko o sekcji CD Denona]:
UNITRA/DENON
Pasmo: 7Hz-20Khz/2Hz-20Khz
THD: 0,004%/ 0.0016%
Dynamika: 92dB/101dB
Sygnał szum: 112dB/117dB

W tzw. międzyczasie sytuacja uległa zmianie, jeśli chodzi o cenę Unitry, bo teraz jej koszt to ponad 8K.

Moje pytanie brzmi, czy mając w świadomości cenę, jest coś, co przemawia za Unitrą względem wspomnianego Denona, czy też innych odtwarzaczy CD w cenie do 8K?
Czy ktoś może miał styczność/słuchał odtwarzacza Unitry i ma jakieś porównanie?

Ukryta Zawartość

623den.1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, MagneticFields napisał:

odtwarzacz CD CSH-801

Unitra wygląda w środku zgrzebnie a kosztuje 8499zł.

Tutaj odtwarzacz Audio Analogue Paganini mk1:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MCHammer2022
W dniu 19.06.2024 o 18:53, Chmarski napisał:

Bardzo sobie cenię kreatywność odpowiedzi. Szanuje zaangażowanie i podrzucenie linku.

Szkoda, że kompletnie nie łapię jaki to ma związek z moim postem.

W poście #2630 szukałeś fizycznego wzorca no to przypomniało mi się skąd wiem o iloczynie wektorowym.

Akurat nie z matmy a z fizyki (przy okazji wyjaśnienia momentu obrotowego) 

Dla mnie nie jest możliwe znalezienie a zwłaszcza posłuchanie fizycznego wzorca.

W dniu 3.06.2024 o 10:27, porlick napisał:

Chodziło mi o przywrócenie nazwy Diora dla elektroniki, która zamawiali w Chinach- tę samą, co sprzedawano pod nazwą np Auna.

A tymczasem w roku bieżącym to zestawy głośnikowe (nie dla mnie, zbyt agresywne)

Edytowane przez xetras
Literówka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 7.06.2024 o 11:26, GhostR1 napisał:

skoro wzmacniacze potrafią zmienić brzmienie kolumn to skąd wiesz, że konkretna kolumna brzmi tak jak powinna? Może masz jakiś wzorzec według którego jesteś w stanie to stwierdzić?

O tu jest ten akapit o brzmieniu, zapewne względnym i o jakimś wzorcu w pytaniu kierowanym do @S4Home 

Wg mnie wynika to z oczekiwań (a zmiana brzmienia jest słyszalna zwłaszcza przy zmianie słuchawek)

Nie wiem czy frequency response (odpowiedź częstotliwościowa) albo waterfall (wykres wodospadowy) obrazuje te oczekiwania ale je przybliża. Sam nie za bardzo umiem po ocenie wykresu określić czego można się spodziewać w temacie brzmienia jakiejś grającej zabawki.

6 godzin temu, xetras napisał:

a zmiana brzmienia jest słyszalna zwłaszcza przy zmianie słuchawek)

czy w takim razie po podłączeniu do np. Yamahy A-S501 kolumn Klipsch R-600 i Pylon Sapphire 25 (przykłady) będzie wiadomo jak brzmi wzmacniacz?

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

czy w takim razie po podłączeniu do np. Yamahy A-S501 kolumn Klipsch R-600 i Pylon Sapphire 25 (przykłady) będzie wiadomo jak brzmi wzmacniacz?

No jeśli słuchałeś tych kolumn z wieloma innymi wzmacniaczami to oczywiście że zauważysz jaki wpływ będzie miała na nie owa Yamaha, bo masz już zbudowane wyobrażenie jak te kolumny grają. Dla nas w salonie to jest dziwne że ktoś kto interesuje się tematem audio w dłuższej perspektywie czasy o tym nie wie albo uważa inacze.

No jeśli słuchałeś tych kolumn z wieloma innymi wzmacniaczami to oczywiście że zauważysz jaki wpływ będzie miała na nie owa Yamaha, bo masz już zbudowane wyobrażenie jak te kolumny grają. Dla nas w salonie to jest dziwne że ktoś kto interesuje się tematem audio w dłuższej perspektywie czasy o tym nie wie albo uważa inacze.
Wyobrażenie to nie fakty...dziś mogę mieć takie a jutro inne.
Co do moich zainteresowań to opieram je na faktach i swoich własnych testach. Jeżeli to dla Was dziwne, no cóż...

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

Wyobrażenie to nie fakty...dziś mogę mieć takie a jutro inne.
Co do moich zainteresowań to opieram je na faktach i swoich własnych testach. Jeżeli to dla Was dziwne, no cóż...

Mega ciężka rozmowa jest z Tobą bo czepiasz się słówek, a nie odnosisz do kontekstu wypowiedzi. Przedstawiam Ci fakty na podstawie tysięcy obsłużonych ludzi a to przemawia samo za siebie. Masz swój świat w tym i jesteś zamknięty na fakty, nie da się Tobie niczego wytłumaczyć bo ty wiesz lepiej, a jakiej by człowiek argumentacji nie użył to ty i tak wyskoczyć z czymś absurdalnym w swojej wypowiedzi.

Mega ciężka rozmowa jest z Tobą bo czepiasz się słówek, a nie odnosisz do kontekstu wypowiedzi. Przedstawiam Ci fakty na podstawie tysięcy obsłużonych ludzi a to przemawia samo za siebie. Masz swój świat w tym i jesteś zamknięty na fakty, nie da się Tobie niczego wytłumaczyć bo ty wiesz lepiej, a jakiej by człowiek argumentacji nie użył to ty i tak wyskoczyć z czymś absurdalnym w swojej wypowiedzi.
Dalej to nie są fakty tylko subiektywne odczucia klientów, którzy zostali, raczej dobrze obsłużeni sądząc po ocenach sklepu.
Zadam w takim razie pytanie inaczej: skoro wzmacniacze mają swoje brzmienie to dlaczego producenci nie uwzględniają tego w karcie produktu? Dobrze wiesz, że yamaha zagra ostro z klipschem ale już taka ostra nie będzie w połączeniu np. z pearlem 20. Hmm...mi to wygląda na kreowanie brzmienia kolumnami a nie wzmacniaczem. Jesteś w branży x lat i o tym nie wiesz?
Poza tym nie czepiam się słówek tylko chcialbym uzyskać rzetelną odpowiedź użytkownika a nie bełkot sprzedawcy. Rozumiem zdecydowanie więcej niż Ci się wydaje. Czy ciężka ze mną rozmowa? Ja sobie radzę z takimi "trudnymi" klientami.

20 minut temu, GhostR1 napisał:

Dalej to nie są fakty tylko subiektywne odczucia klientów, którzy zostali, raczej dobrze obsłużeni sądząc po ocenach sklepu.
Zadam w takim razie pytanie inaczej: skoro wzmacniacze mają swoje brzmienie to dlaczego producenci nie uwzględniają tego w karcie produktu? Dobrze wiesz, że yamaha zagra ostro z klipschem ale już taka ostra nie będzie w połączeniu np. z pearlem 20. Hmm...mi to wygląda na kreowanie brzmienia kolumnami a nie wzmacniaczem. Jesteś w branży x lat i o tym nie wiesz?
Poza tym nie czepiam się słówek tylko chcialbym uzyskać rzetelną odpowiedź użytkownika a nie bełkot sprzedawcy. Rozumiem zdecydowanie więcej niż Ci się wydaje. Czy ciężka ze mną rozmowa? Ja sobie radzę z takimi "trudnymi" klientami.

Teza że wzmacniacze nie zmieniają brzmienia podważą istnienie tego forum. To są takie "jaja" że nie wiadomo jak to opisać i jak komentować...

29 minut temu, GhostR1 napisał:

To są fakty a nie subiektywne odczucia bo w przypadku jednych kolumn i zmiany kilku wzmacniaczy można sporządzić pomiar widma akustycznego, który się różni.

31 minut temu, GhostR1 napisał:

Dobrze wiesz, że yamaha zagra ostro z klipschem ale już taka ostra nie będzie w połączeniu np. z pearlem 20. Hmm...mi to wygląda na kreowanie brzmienia kolumnami a nie wzmacniaczem. Jesteś w branży x lat i o tym nie wiesz?

Brzmienie kreuje i wzmacniacz i kolumny. Cokolwiek podmienisz z tych dwóch w finalnym odbiorze będzie wnosić zmiany.

40 minut temu, GhostR1 napisał:

Rozumiem zdecydowanie więcej niż Ci się wydaje.

Żart też masz dobry. 

W takim razie jaka kolumna jest neutralna skoro każdy wzmacniacz coś wnosi od siebie? 

9 minut temu, S4Home napisał:

Żart też masz dobry. 

to, że nie używam "branżowego" języka i nie do końca się z nim zgadzam nie oznacza, że czegoś nie wiem 😜

10 minut temu, S4Home napisał:

To są fakty a nie subiektywne odczucia bo w przypadku jednych kolumn i zmiany kilku wzmacniaczy można sporządzić pomiar widma akustycznego, który się różni.

można, tylko po co skoro i tak większość ocenia subiektywnie brzmienie? 

11 minut temu, S4Home napisał:

Brzmienie kreuje i wzmacniacz i kolumny. Cokolwiek podmienisz z tych dwóch w finalnym odbiorze będzie wnosić zmiany.

zgadzam się

11 minut temu, S4Home napisał:

Teza że wzmacniacze nie zmieniają brzmienia podważą istnienie tego forum. To są takie "jaja" że nie wiadomo jak to opisać i jak komentować...

tego nie powiedziałem więc nie dopisuj swojego 😝

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Zmieniają brzmienie czego? Kolumn? Źródła? Kabli?

I na odwrót, co nie zmienia faktu, że odbiór brzmienia będzie subiektywny dla każdego słuchacza. Nawet jak się najarają taką samą trawą.

Rozumiem, że zawęziłeś do tych dwóch rzeczy, bo o nich dywagujecie. Zasadniczo każdy element zestawu kreuje dźwięk na swój sposób.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, GhostR1 napisał:

to, że nie używam "branżowego" języka i nie do końca się z nim zgadzam nie oznacza, że czegoś nie wiem 😜

Ten branżowy język to niestety tylko marketingowy bełkot.

17 godzin temu, GhostR1 napisał:

będzie wiadomo jak brzmi wzmacniacz?

Względnie

13 godzin temu, GhostR1 napisał:

skoro wzmacniacze mają swoje brzmienie to dlaczego producenci nie uwzględniają tego w karcie produktu?

Co to jest?

Ukryta Zawartość

Przecież przez internet nie da się określić brzmienia.

Ono dotyczy pomieszczenia (ale nie wyłącznie, bo zwłaszcza całego zestawu)

"Karta produktu" to kwitek bez sensu.

12 godzin temu, GhostR1 napisał:

jaka kolumna jest neutralna skoro każdy wzmacniacz coś wnosi od siebie

Neutralna względem tego co wnosi?

.

Zdefiniuj swoje potrzeby co do "neutralnej kolumny"

Ukryta Zawartość

Dodam:

Z natury rzeczy przetwornik elektromechaniczny nie jest neutralny zwłaszcza energetycznie.

Neutralna względem tego co wnosi?
.
Zdefiniuj swoje potrzeby co do "neutralnej kolumny"
Karta produktu to nie kwitek bez sensu jak napisałeś a wszystkie informacje o produkcie łącznie z jego rysunkami technicznymi.
Pomieszczenie ma ogromny wpływ na brzmienie systemu, dlatego zagra on inaczej w różnych pomieszczeniach.
Producent robiąc testy kolumn, wzmacniaczy, często w komorach bezechowych mógłby napisać, że jego urządzenie gra "ciepło, neutralnie czy zawęża np. scenę ". Dlaczego tego nie pisze? Bo opiera się na faktach a nie na swoich subiektywnych odczuciach.
Dla jednego Yamaha będzie "ostra" a dla innego zbyt "zamulona" i wynika to z całego systemu, łącznie z pomieszczeniem.
Co do "neutralnej kolumny" to chodziło mi bardziej o produkt, dzięki któremu większość użytkowników mogłaby w swoich warunkach sprawdzić "brzmienie wzmacniacza".

21 godzin temu, GhostR1 napisał:

jaka kolumna jest neutralna

W latach '70 XX stulecia w tej roli była stosowana Yamaha NS10. Z powodu jej obecności w wielu studiach a nie z powodu neutralności.

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

Co do "neutralnej kolumny" to chodziło mi bardziej o produkt, dzięki któremu większość użytkowników mogłaby w swoich warunkach sprawdzić "brzmienie wzmacniacza".

Nie ma.

Po przyjęciu dowodu zagadnienia 4 barw uzyskanego forsingiem na komputerze można udawać dowolnego szamana/buszmena, itd.

Kultura buszmeńska teraz rozkwita od lat 60.

Po opracowaniu logik rozmytych (sto lat temu)czyjaś racja nic nie wnosi.

Czyli - tzw. "średniowiecze" 

Obserwacja co do obecnego status quo:

Każdy się sam ogarnia w tym co mu smakuje (a innego to będzie nudzić albo męczyć)

Tu podejście do muzyki (ponadczasowe):

"Ideałem Satie była muzyka mogąca służyć za tło do życia codziennego, będąca niejako dodatkowym meblem domowym, czyli taka, która mogłaby wpływać na nastrój człowieka, ale nie absorbować go na tyle, aby odrywać od innych zajęć. Taka muzyka była określana przez samego artystę hasłem musique d’ameublement, a obecnie uważana jest za prototyp muzaka."

Ukryta Zawartość

Muzyka, urządzenie, pudło to po pierwsze mebel

Nic na to nie poradzisz 

Karta produktu to nie kwitek bez sensu jak napisałeś a wszystkie informacje o produkcie łącznie z jego rysunkami technicznymi.

Hobbista to nie kreślarz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Literówka

Producent robiąc testy kolumn, wzmacniaczy, często w komorach bezechowych mógłby napisać, że jego urządzenie gra "ciepło, neutralnie czy zawęża np. scenę ". Dlaczego tego nie pisze? Bo opiera się na faktach a nie na swoich subiektywnych odczuciach.

Badania o ile są zlecane to na sinusie tonowym (czyli na niemuzycznym sygnale za to porównywalnym) i w zewnętrznym laboratorium a nie u samego "inżyniera" czyli konstruktora.

Konstruktor ogarnia (ale czy wszystko to musi sprawdzić) a przy okazji- każdy kto składa zestaw audio to też konstruktor. 

W dniu 21.06.2024 o 12:08, GhostR1 napisał:

Czy twierdzisz że wzmacniacze grają tak samo?

Jak producent miałby określić w karcie produktu brzmienie swojego wzmacniacza?

Niektórzy to robią, ale znowu to marketingowe przesłanki.

Czy twierdzisz że wzmacniacze grają tak samo?
Jak producent miałby określić w karcie produktu brzmienie swojego wzmacniacza?
Niektórzy to robią, ale znowu to marketingowe przesłanki.
A gdzie tak stwierdziłem?
A jak Ty określasz brzmienie wzmacniacza? Dobrze wiesz, że to subiektywne oceny i dla jednego Yamaha brzmi ostro a dla drugiego jest za ciepła...Dążę tylko do tego, że nie można jednoznacznie stwierdzać, że wzmacniacz "x" ociepli brzmienie kolumn "y" bo to subiektywne odczucia i tyle w temacie. Jeżeli producent określa sos jako słodko- kwaśny to taki jest, zmienia się tylko nasycenie słodkości czy kwasoty w zależności od odbiorcy. A marketingowy bełkot stosowany przez branżę powoduje spore zamieszanie w tym temacie. Wpływ na brzmienie zestawu zależy głównie od kolumn i pomieszczenia w jakim gra, reszta to dodatki często z pomijalnym wpływem.

17 godzin temu, GhostR1 napisał:

A gdzie tak stwierdziłem?
A jak Ty określasz brzmienie wzmacniacza? Dobrze wiesz, że to subiektywne oceny i dla jednego Yamaha brzmi ostro a dla drugiego jest za ciepła...Dążę tylko do tego, że nie można jednoznacznie stwierdzać, że wzmacniacz "x" ociepli brzmienie kolumn "y" bo to subiektywne odczucia i tyle w temacie. Jeżeli producent określa sos jako słodko- kwaśny to taki jest, zmienia się tylko nasycenie słodkości czy kwasoty w zależności od odbiorcy. A marketingowy bełkot stosowany przez branżę powoduje spore zamieszanie w tym temacie. Wpływ na brzmienie zestawu zależy głównie od kolumn i pomieszczenia w jakim gra, reszta to dodatki często z pomijalnym wpływem.

Ale zgadzasz się że mają inne brzmienia tak?

Ze wzmacniacze potrafią się od siebie różnić?

Myślę że są akurat produkty które 99/100 osób określi jednak bardzo podobnie wrzucając je do jednego koszyka. 

Na przykład musical z łagodna lub inne epitety góra czy primare z "jasnym" brzmieniem.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Myślę że są akurat produkty które 99/100 osób określi jednak bardzo podobnie wrzucając je do jednego koszyka.

tak, wzmacniacze się od siebie różnią ale jest to bardziej zawiły temat niż go przedstawiacie.

Jeżeli na podstawie odsłuchu i porównań określasz brzmienie wzmacniacza, np. primare z "jasnym brzmieniem" to skąd wiesz jak brzmi kolumna, która jest do niego podpięta?? Skoro wzmacniacz ma "ooogromny" wpływ na brzmienie to kolumny podłączone do primare zawsze będą jasne co przecież nie jest prawdą... Czy 99/100 określi brzmienie tak samo? Nie sądzę, moje doświadczenia z klientami mówią coś innego i nie zgadzam się z Twoją tezą.

Bardzo mocno upraszczacie pewne zagadnienia. Dlatego często się czyta tekst: "nie słyszysz różnic? Masz kiepski sprzęt..." Albo: "żeby usłyszeć musisz mieć odpowiedni sprzęt", taa, to jest najlepsze 😜 na pytanie kontrujące: "jaki to jest sprzęt" od razu jest oskarżenie o trollowanie w temacie. 

2 minuty temu, GhostR1 napisał:

wzmacniacze się od siebie różnią ale jest to bardziej zawiły temat niż go przedstawiacie.

Przedstawiamy? Kto? My? Ja? Ja się jedynie zapytałem. 

3 minuty temu, GhostR1 napisał:

Jeżeli na podstawie odsłuchu i porównań określasz brzmienie wzmacniacza, np. primare z "jasnym brzmieniem" to skąd wiesz jak brzmi kolumna, która jest do niego podpięta

Wiem to dopiero po podłączeniu innych wzmacniaczy. Na przestrzeni lat jeśli robisz pewne zestawienia to wiesz na przykład który wzmacniacz gra jaśniej czy też bardziej dociążonym dźwiękiem od drugiego właśnie w oparciu nie o pojedynczy odsluch a wypadkową wielu. 

4 minuty temu, GhostR1 napisał:

Czy 99/100 określi brzmienie tak samo? Nie sądzę, moje doświadczenia z klientami mówią coś innego i nie zgadzam się z Twoją tezą.

Jakimi klientami? W jakim salonie sprzedajesz? Tak jak powiedziałem oczywiście każdy klient będzie miał swoje indywidualne zdanie o danym produkcie i użyje innych synonimów w określeniu do opisywania dźwięku. Jeśli jednak rozumiesz i umiesz czytać przekaz klienta to dowiesz się co miał na myśli. 

5 minut temu, GhostR1 napisał:

Bardzo mocno upraszczacie pewne zagadnienia. Dlatego często się czyta tekst: "nie słyszysz różnic? Masz kiepski sprzęt..." Albo: "żeby usłyszeć musisz mieć odpowiedni sprzęt", taa, to jest najlepsze 😜 na pytanie kontrujące: "jaki to jest sprzęt" od razu jest oskarżenie o trollowanie w temacie. 

Ale kto to robi?

Jacy wy?

Ja wybrałem jedynie z kontekstu pewną wypowiedź która mnie zainteresowała bo z niej wyglądało i już każdy wzmacniacz gra tak samo. A jest użytkownik na forum obok który tak uważa więc chciałem dopytać to wszystko. 

Ja to mam takie wrażenie, że niektórzy na tym forum próbują świat napisać na nowo według własnej wersji, która totalnie nie ma nic wspólnego z realiami. 

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:
19 godzin temu, GhostR1 napisał:

Jeżeli na podstawie odsłuchu i porównań określasz brzmienie wzmacniacza, np. primare z "jasnym brzmieniem" to skąd wiesz jak brzmi kolumna, która jest do niego podpięta

Wiem to dopiero po podłączeniu innych wzmacniaczy. Na przestrzeni lat jeśli robisz pewne zestawienia to wiesz na przykład który wzmacniacz gra jaśniej czy też bardziej dociążonym dźwiękiem od drugiego właśnie w oparciu nie o pojedynczy odsluch a wypadkową wielu. 

Piotr nie przetłumaczysz, odpuść, tutaj kilkanaście lat na forum ludzie opisują brzmienie wzmacniaczy, ale nagle w czerwcu 2024 przyszła rewolucja.

27 minut temu, S4Home napisał:

Ja to mam takie wrażenie, że niektórzy na tym forum próbują świat napisać na nowo według własnej wersji, która totalnie nie ma nic wspólnego z realiami. 

no to masz mylne wrażenie bo ja nie piszę świata na nowo we własnej wersji, to tylko moje spostrzeżenia i realne podejście do świata, co Wam się nie udaje.

28 minut temu, S4Home napisał:

Piotr nie przetłumaczysz, odpuść, tutaj kilkanaście lat na forum ludzie opisują brzmienie wzmacniaczy, ale nagle w czerwcu 2024 przyszła rewolucja.

nie przesadzaj...

To siła mitu

Cytowani Czesi Rosjanie też w Monachium skojarzyli markę.

W dniu 28.06.2024 o 15:55, burz napisał:

Za chwilę wątek dojedzie do 100 stron - i nadal ani jednej wypowiedzi właściciela nowej Unitry. Przypadek?

Betatesterów brak, tu się nie komunikują.

Wiele z nich wisi zanim sprzęt był dostępny publicznie.Opinie były zwykle wizualne.

PS.

Ja nie uzasadniam swoich decyzji zakupowych, dopiero po dłuższym czasie je racjonalizuję. Może inny ktoś też ma podobnie?

W dniu 30.10.2022 o 16:57, porlick napisał:

paskudną stylistykę

Oczywiście mówisz o swoich własnych odczuciach? Mnie taka stylistyka odpowiada. Nie odpowiada mi za to stylistyka „hegelowa”.

• Pokaż nowe odpowiedzi