Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 13.05.2025 o 20:01, rafal735r napisał:

Diora Acoustics, gdzie wysyłają swoje produkty na cały świat i kosztują również nie mało. Teraz wchodzi najtańsza seria Polaris. Ceny od 6 do 10tys zl. Droższych nawet nie wspominam.

Do tej pory świdnickiej firmy nie wspominałem (bo temat o firmie z Ursusa). Dla mnie zbyt przytłaczający dźwięk był na Narodowym na AVS w pokoju Diora Acoustics. Wolę więcej swobody tudzież oddechu.

No to te dwa zestawy głośnikowe Unitry nie przywalają efektami, tak w skrócie to ujmę. Można im ulec.

Więcej smaku ma Unitra, efektów może Diora Acoustics, ale dość szybko opuściłem ich pokój bo było za głośno.

Koniec porównań.

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

6 minut temu, xetras napisał:

Więcej smaku ma Unitra, efektów może Diora Acoustics, ale dość szybko opuściłem ich pokój bo było za głośno.

W pokoju elnisAudio kolumny Diory grały i wyglądały rewelacyjnie. Szkoda, że mają tak słaby marketing bezpośredni 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Słuchałem tych Dior, fajne te poduszki mają,ale ceną odlecieli na Plutona, dźwięk fajny, bardzo denerwuje mnie jeden fakt, sprzedawca Diory,jak i inni też, mówił o cenie 200 tysięcy,a traktował ją, jakby to były dwa tysiące ,ot tak każdy z kieszeni wyjmuje,ech a co mi tam, dwieście koła w tą czy w tamtą,z wypłaty się odłoży 🫣 w ogóle wydaje ni się że polscy producenci audio, są drożsi od zagranicznych,w pylonie na avs mnie zdenerwowali bardzo, aż miałem pyskówkę z nimi 🤕

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te wzmacniacze, szczególnie w wersji srebrnej, są przepiękne.

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Piopio napisał:

W pokoju elnisAudio kolumny Diory grały i wyglądały rewelacyjnie

Lubię słuchać muzyki w środku nocy i nie chcę testować cierpliwości sąsiadów na takie rekordowo-wyczynowe granie. To efektowne potężne brzmienie ale nie dla mnie.

9 godzin temu, rafał50 napisał:

Słuchałem tych Dior, fajne te poduszki mają,ale ceną odlecieli na Plutona, dźwięk fajny, bardzo denerwuje mnie jeden fakt, sprzedawca Diory,jak i inni też, mówił o cenie 200 tysięcy,a traktował ją, jakby to były dwa tysiące ,ot tak każdy z kieszeni wyjmuje,ech a co mi tam, dwieście koła w tą czy w tamtą,z wypłaty się odłoży 🫣 w ogóle wydaje ni się że polscy producenci audio, są drożsi od zagranicznych,w pylonie na avs mnie zdenerwowali bardzo, aż miałem pyskówkę z nimi 🤕

@rafał50 krytykować ceny w High-End Audio to jak powiedzieć na debacie w telewizji, że popierasz Putina. Możesz mieć rację, ale i tak Cię zlinczują 😁

🔱🔥🪨🪦

8 godzin temu, Gargan napisał:

krytykować ceny w High-End Audio to jak

Że co???

A co toto ma wspólnego z hi-endem? 

A, już wiem- cena nieadekwatna do wartości postrzeganej.

I to zarówno samych wyrobów, jak i firmy, która je produkuje.

W Monachium jakieś nowości "Ubitry" oprócz kolumn serii 600 ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Sam sobie odpowiem : pełnowymiarowy DAC do serii 800.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Skoro wywołałeś monachijską imprezę to owszem, idzie nowe

Odświeżony flagowiec w formie Classic Edition

Ukryta Zawartość

Cytat

Advance registration is available at listening.unitra.com, ensuring audiophiles secure a spot to hear Unitra’s “spot-on” sound, as noted by reviewers for its accuracy on dynamic tracks like drum solos.

To dla chętnych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

4 minuty temu, xetras napisał:

Odświeżony flagowiec

Jeszcze dobrze nie zaczęli sprzedawać a już odświeżają 😉 Ten biznes jest mocno wirtualny 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 minut temu, rafał50 napisał:

No w tym roku na jesieni wraca do gry onkyo i Pioneer 🙂

Może wreszcie będzie co kupić, bo te angielskie buble nie mają racji bytu.

Odświeżanie ma pewnie na celu podnieść cenę do 25 kpln 

Prędzej czy później dojdą z cenami do Luxmana/ Accuphase / Esoterica.

Wkład własny to zdalnie sterowane habelki...

2 godziny temu, marek-1969 napisał:

Prędzej czy później dojdą z cenami do Luxmana/ Accuphase / Esoterica.

Wkład własny to zdalnie sterowane habelki...

Miałeś kiedyś Accuphase? Choćby dwieścieosiemdziesiątkę? 

Naprawdę uważasz że to jakiś wybitny wzmacniacz i nic się z nim nie może równać?

Nie rozumiem po co tak umniejszasz tej Unitrze.

Te zdalnie sterowane hebelki to raczej rzadkość jeżeli chodzi o sprzęt HiFi, ale może się mylę?

57 minut temu, Wloo_dek napisał:

Te zdalnie sterowane hebelki to raczej rzadkość jeżeli chodzi o sprzęt HiFi, ale może się mylę?

Rzadkość. Wręcz wyjątkowość. JEDYNE, co wyróżnia Unitrę na tle innych marek i rozwiązań technicznych w nich stosowanych. Oprócz oczywiście przegiętych cen...

Nie do końca, jest jeszcze wyświetlacz e-ink w cd. Aż dziwne że nikt wcześniej na to nie wpadł. Hebelki są fajne ale też nie do końca bo hałasują jak magnetofon diory szuflada. To od strony użytkowej jest dla mnie nie do zaakceptowania. Do natychmiastowej poprawki .

Edytowane przez schik

Jeśli mało efektowna wizualnie, nędznie wykonana Rega prawie-dual-mono kosztuje 18k a ładnie wykonane prawdziwe dual-mono vintage UNITRA class A kosztuje 20k to chyba cena nie jest tak zła. 

Piszę to jako posiadacz Rega od pół roku. To naprawdę nie jest tyle warte, a miejscami jest jakości taniej mini wieży - szczególnie przełączniki i front panel. Na przykład przycisk "Power" lepiej działa w 30-letnim mini zestawie Thompson, który ostatnio brat wygrzebał ze śmietnika. O tym, że w nowej Rega trafo buczy jeśli nie używasz filtra sieciowego a w tym złomie Thompson jest cichutkie wstyd pisać. 

Same te transformatory rdzeniowe w UNITRA są droższe w produkcji od większości sprzętów jakimi zachwyca się forum. Gdzie teraz macie takie transformatory? Już nawet Yamaha wycofała się z fajnych trafo i wciskają te buczące ale tanie toroidy.

Swoją drogą UNITRA ma inną topologię od mainstream. Tego nie złożysz na gotowcach. Wszystko kosztuje. Fajny, chiński DAC też jest drogi mimo, że nikt jak Chińczycy nie potrafią racjonalizować kosztów.

3 godziny temu, Wloo_dek napisał:

Miałeś kiedyś Accuphase? Choćby dwieścieosiemdziesiątkę? 

Naprawdę uważasz że to jakiś wybitny wzmacniacz i nic się z nim nie może równać?

Nie rozumiem po co tak umniejszasz tej Unitrze.

Miałem kilka Esotericów na testach .

Habelki to efekciarstwo na 5 minut.

I słuchałem " nowej" Unitry . To raczej wyższe modele marek popularnych , za połowę ceny .

11 godzin temu, rafał50 napisał:

No w tym roku na jesieni wraca do gry onkyo i Pioneer 🙂

Pioneer cały czas jest obecny, w samochodowym audio, didźejskim sprzęcie i w słuchawkach.

8 godzin temu, porlick napisał:

Rzadkość. Wręcz wyjątkowość. JEDYNE, co wyróżnia Unitrę na tle innych marek i rozwiązań technicznych w nich stosowanych. Oprócz oczywiście przegiętych cen...

Przegiętych cen względem czego? Cen UNITRY z PRL czy wyobrażeń np. Twoich nt. tego ile powinny sprzęty UNITRY kosztować?

7 godzin temu, Gargan napisał:

Same te transformatory rdzeniowe w UNITRA są droższe w produkcji od większości sprzętów jakimi zachwyca się forum. Gdzie teraz macie takie transformatory? Już nawet Yamaha wycofała się z fajnych trafo i wciskają te buczące ale tanie toroidy.

W najwyższych seriach Denonów nie ma toroidów.

• Pokaż nowe odpowiedzi