Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś mnie na wspominki wzięło odnośnie Amatora 2b

Tu cytat:

"Elementy zastosowan sa dobrej jakosci, zdazylo mi sie kiljka razy zorbic spiecie na wyjsciach glosnikowych - za kazdym razem wywalil tylko bezpiecznik, ogolnie sprzet naprawde meczony byl bezawaryjny, jedynym mankamentem to jest to ze odlutowuja sie wyjscia z tylu od plytki drukowanej. Ostanio wzialem sie za pzrestroejenie - na razie mi nic z tego nie wychodzi."

(To tak dla rozrywki cytuję)

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Lepiej pogadajmy o gramofonach w sąsiednich wątkach.

Zakładkach

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

10 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

@porlick
Daj spokój,
Niech se @xetras i @Piotr Sonido rozmawiają sami ze sobą w wątku,który interesuje jednego kupca w Polsce.
Szkoda czasu.
Lepiej pogadajmy o gramofonach w sąsiednich wątkach.

Widzisz jaki ty jesteś? 

Ja specjalnie omijam ten wątek żeby nie przepychać się z takimi trollami jak ty którzy usilnie nie mają nic do powiedzenia ale piszą a ty mnie zaczepiasz. Po co?

To co sprawia rozrywkę? 

Aż tak upadłeś?

Upadł , zęby sobie wybił ale dalej polactwo ma w sobie i krwią wszystkich dookoła bryzga dalej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, Nil napisał:

Jak nazwiesz kogoś, kto pisze od niemal 2,5 roku śrdnio ponad 12 postów dziennie,  tak naprawdę, bez jakichkoliwek rzeczowych informacji w tych postach?

Nil

?👈

Nil

Przytocz jeden! 1! Post w którym napisałeś coś rzeczowego. Twoje posty opierają się jedynie na sianiu zamętu kłótniach i braku merytorycznej chociażby podstawowej wiedzy. 

Nie rozumiem dlaczego moderacja blokując Cię cyklicznie nie podejmie jednak w końcu ostatecznej decyzji o pernamentym pożegnaniu 

4 godziny temu, Berbeć napisał:

Stoisz przed lustrem i gadasz sam do siebie? 🤣🤣🤣

Kogoś trzeba kochać.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

W dniu 4.12.2024 o 10:33, rafal735r napisał:

A co to te Coctail Audio? Chińska zabawka typu all in one. Żaden "poważny zawodnik" jeśli chodzi o auido. 

Nie wiesz co piszesz. Najlepsze streamery i serwery muzyczne. Made in Korea. Chińszczyzna to Eversolo. 

9 minut temu, KBak napisał:

Nie wiesz co piszesz. Najlepsze streamery i serwery muzyczne. Made in Korea. Chińszczyzna to Eversolo. 

Cocktail 🍸 nie zachwycił mnie w sklepie, ale może to była wina podłączenia go do wzmacniacza Exposure 2010 D2S + Focal Aria 926. 

Wtedy cena za ten streamer też wydała mi się szalona. Ale może zyskałby przy bliższym spotkaniu? Płyty czytał błyskawicznie a zgrywał jeszcze szybciej. Mój Arcam CDS50 ma przy tym Cocktail, którego oglądałem okropny napęd.

Porównywałeś może bezpośrednio Cocktail do Rose? Którą markę byś wybrał?

9 minut temu, Gargan napisał:

Cocktail 🍸 nie zachwycił mnie w sklepie, ale może to była wina podłączenia go do wzmacniacza Exposure 2010 D2S + Focal Aria 926. 

Wtedy cena za ten streamer też wydała mi się szalona. Ale może zyskałby przy bliższym spotkaniu? Płyty czytał błyskawicznie a zgrywał jeszcze szybciej. Mój Arcam CDS50 ma przy tym Cocktail, którego oglądałem okropny napęd.

Porównywałeś może bezpośrednio Cocktail do Rose? Którą markę byś wybrał?

Zdecydowanie Rose, ale to zupełnie inna "liga" cenowa. Co do Coctaila, mam N25, 3 lata, żadnej awarii, zawiechy, fantastyczny sprzęt. Dwa lata temu, na Audio Show, streamery Rose, królowały jako źródła w strefie słuchawkowej. "Katowane" przez tysiące zwiedzających, nie było żadnych narzekań. N25 ma tą zaletę, że nie ma żadnych napędów i dysków wewnętrznych, wszystko jest podpinane pod wejścia usb 3.0, dyski i napędy dowolnej marki, systemy plików Fat16, Fat32 i NTFS. Podpinasz i działa.

Edytowane przez KBak

Dla mnie napęd CD to zaleta - ale żeby był dobry a nie taki złom jak u Arcam 😕

Wzmacniacze Rose nie mają dobrej opinii. Dobrze wiedzieć, że Koreańczycy źródła robią lepsze. 

Tego Cocktail do czego podłączyłeś? Czy on może skopiować podpięte dyski?

16 minut temu, Gargan napisał:

Dla mnie napęd CD to zaleta - ale żeby był dobry a nie taki złom jak u Arcam 😕

Wzmacniacze Rose nie mają dobrej opinii. Dobrze wiedzieć, że Koreańczycy źródła robią lepsze. 

Tego Cocktail do czego podłączyłeś? Czy on może skopiować podpięte dyski?

Gra z Denonem Pma 1700Ne i głośnikami Graham Audio Chartwell Ls3/5, czyli legendarnymi "licencjami BBC". Tak, dostępne wszystkie operacje na dyskach jak w Windowsie, kopiowanie, przenoszenie i usuwanie plików, w obrębie jednego dysku i między dyskami. Potrafi też, po podłączeniu dowolnej nagrywarki zewnętrznej DVD, wypalać płyty z plików zgromadzonych na dyskach. Konwertuje też pliki między dowolnymi formatami, obsługuje serwery Samba i FTP, czyli pliki z laptopa można przesłać na urządzenie przez sieć. To wszystko z poziomu urządzenia (solidny i niezniszczalny pilot) i aplikacji na smartfon. Jest też aplikacja na PC, jest jeszcze trochę niedopracowana, ale "od biedy" można jej używać. Wszystkie wyjścia cyfrowe i analogowe, są konfigurowalne . Można każde z nich ustawić osobno, jako stałe lub regulowane, działa tez jako zewnętrzny DAC. Jako czytnik cd działa każdy komputerowy napęd zewnętrzny, podłączany przez usb.

Edytowane przez KBak

Gdybym miał komputer PC w innym pomieszczeniu to taki Cocktail byłby praktycznym rozwiązaniem. 

Jednak komputer stoi 2 metry od zestawu audio. W tym momencie zakupu streamera nie ma sensu.

Czy Twój Denon PMA-1700NE nie ma problemu z nadmiernym nagrzewaniem się lewej końcówki mocy?

7 minut temu, Gargan napisał:

Gdybym miał komputer PC w innym pomieszczeniu to taki Cocktail byłby praktycznym rozwiązaniem. 

Jednak komputer stoi 2 metry od zestawu audio. W tym momencie zakupu streamera nie ma sensu.

Czy Twój Denon PMA-1700NE nie ma problemu z nadmiernym nagrzewaniem się lewej końcówki mocy?

Nie ma, ale to jest znany "problem". To nie jest objaw awarii, po lewej stronie są dwa potężne trafa i to one tak się nagrzewają. Poza tym u mnie to wszystko gra w 10 metrach kwadratowych, więc nie muszę wzmacniacza mocno obciążać.

Edytowane przez KBak
14 minut temu, Gargan napisał:

Te Denki nie mają takich "problemów". Z lewej strony są letnie, na reszcie chłodne. Jarzysz?!

@KBak No to życzę Ci posiadania w niedługim czasie Denon PMA-SX1. 2x 50W to akurat tyle, żebyś w swoim metrażu nie czuł niedosytu a słyszałem, że on nagrzewa się bardziej równomiernie 😀 

@quatross inne wzmacniacze wcale się nie grzeją w okolicy transformatora, więc to ewidentny błąd konstrukcyjny. Jarzysz? 🤪

Edytowane przez Gargan
25 minut temu, Gargan napisał:

@KBak No to życzę Ci posiadania w niedługim czasie Denon PMA-SX1. 2x 50W to akurat tyle, żebyś w swoim metrażu nie czuł niedosytu a słyszałem, że on nagrzewa się bardziej równomiernie 😀 

@quatross inne wzmacniacze wcale się nie grzeją w okolicy transformatora, więc to ewidentny błąd konstrukcyjny. Jarzysz? 🤪

Wszystkie wzmacniacze Denona od modelu 3000Ne wzwyż, mają trafa pośrodku, dlatego równomiernie się nagrzewają, każde trafo się nagrzewa, a ten "ewidentny błąd konstrukcyjny" to kolejna teoria spiskowa. Miałem 1600Ne i było to samo. Jeśli nie wierzysz w nagrzewanie się trafa, to spróbuj go dotknąć gołą ręką po kilku godzinach grania, w dowolnym wzmacniaczu w klasie AB.

48 minut temu, Gargan napisał:

Jest jeszcze takie "magiczne" słowo jak sprawność wzmacniacza. Klasa AB to przy niskim natężeniu dźwięku 25% max. Reszta to ciepło. Nawet zasilacze impulsowe się grzeją. Podłącz komórkę do ładowarki i sprawdź.

15 minut temu, KBak napisał:

Jest jeszcze takie "magiczne" słowo jak sprawność wzmacniacza. Klasa AB to przy niskim natężeniu dźwięku 25% max. Reszta to ciepło. Nawet zasilacze impulsowe się grzeją. Podłącz komórkę do ładowarki i sprawdź.

Moim zdaniem, Denon zrobili zbyt wąską obudowę (lub zbyt niską).

Lewa końcówka mocy w modelach 1xxx ma za mało miejsca wokół siebie. Wystarczyło dać węższe a wyższe radiatory i nie byłoby wzrostu temperatury. W większej obudowie znalazłoby się też miejsce na wentylatory.

Jestem przekonany, że wymiary serii 1xxx są podyktowane wyłącznie względami marketingowymi, żeby ludzie nie kupowali tego zamiast serii 2xxx lub 3xxx. 

Mój Rotel A14-MK2 gra bardzo często po kilka godzin i gorący jest tylko w obrębie centralnego radiatora. Podobnie Moon 250i czy Arcam SA30 nie grzały się w okolicy transformatora. Może gram zbyt cicho 🤷

Ciekawe czy UNITRA też będzie grzać się mocniej po jednej stronie? Tym razem prawa końcówka ma mniej miejsca.

Ale z otwartymi potencjometrami to nie pomyśleli zbyt dobrze. To już mogli je sobie darować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przełączniki na wypasie, a zaraz obok otwarte potencjometry 🤦

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
12 minut temu, Gargan napisał:

Moim zdaniem, Denon zrobili zbyt wąską obudowę (lub zbyt niską).

Lewa końcówka mocy w modelach 1xxx ma za mało miejsca wokół siebie. Wystarczyło dać węższe a wyższe radiatory i nie byłoby wzrostu temperatury. W większej obudowie znalazłoby się też miejsce na wentylatory.

Jestem przekonany, że wymiary serii 1xxx są podyktowane wyłącznie względami marketingowymi, żeby ludzie nie kupowali tego zamiast serii 2xxx lub 3xxx. 

Mój Rotel A14-MK2 gra bardzo często po kilka godzin i gorący jest tylko w obrębie centralnego radiatora. Podobnie Moon 250i czy Arcam SA30 nie grzały się w okolicy transformatora. Może gram zbyt cicho 🤷

Ciekawe czy UNITRA też będzie grzać się mocniej po jednej stronie? Tym razem prawa końcówka ma mniej miejsca.

Ale z otwartymi potencjometrami to nie pomyśleli zbyt dobrze. To już mogli je sobie darować.

Ukryta Zawartość

Przełączniki na wypasie, a zaraz obok otwarte potencjometry 🤦

Nie wyobrażam sobie "wentylatorów" we wzmacniaczu. W 1700Ne są dodatkowe otwory chłodzące w bokach obudowy, w 1600Ne ich nie było. Nigdy nie miałem żadnych problemów z nadmiernym nagrzewaniem się obu wzmacniaczy, a grały z nimi głośniki, których impedancja potrafiła spadać do 3 ohmów, i grały całymi godzinami głośno, zwłaszcza przy wizytach moich kolegów. Tak to jest, jak jakiś "znawca tematu" coś, gdzieś przeczyta i zaraz rodzi się kolejna teoria spiskowa. Nawet wiem, którą "recenzję" czytał.

Ukryta Zawartość

25 minut temu, Gargan napisał:

Jestem przekonany

No właśnie 

6 minut temu, KBak napisał:

przeczyta

6 minut temu, KBak napisał:

i zaraz rodzi się kolejna teoria spiskowa

Dokładnie

27 minut temu, Gargan napisał:

Mój Rotel

I przy tym rzęchu pozostań,

a od zacnych DENONow NE get out!

9 minut temu, KBak napisał:

żadnych problemów z nadmiernym nagrzewaniem się obu wzmacniaczy

Czego nie można będzie powiedzieć o a14 mk2 który ma już poprawione chłodzenie, bo musiał. a komuś taki po prostu wybuchł na forum (...) 

Mój znajomy miał PMA-1600NE i tam był problem z nagrzewaniem się lewej strony a po czasie jedno trafo zaczęło buczeć. Pewnie uszkodziło się od temperatury. Możliwe, że Denon troszkę przeliczył się z upakowaniem takiej ilości złomu w małym pudełku 🤔

Miałem kiedyś Marantz PM-15S1, który też jest wypchany po brzegi. Tam nie zauważyłem rozgrzewania się transformatora nawet kiedy końcówki były mocno ciepłe. Chociaż akurat w tym modelu rozgrzać końcówki nie było łatwo. Duża obudowa i ogromne radiatory robiły robotę. 

Przecież te wentylatory nie kręcą się cały czas. Kiedy gra muzyka nie słyszę wentylatorów PWM w komputerze, więc tym bardziej nie usłyszę wentylacji we wzmacniaczu, gdy gra na głośności wymagającej aktywowania dodatkowego chłodzenia.

@quatross Ty się ożeniłeś z Denon, że nie dasz słowa o nim powiedzieć? 

Rotel jest tak samo dobra marka jak Denon. Nie widzę żadnej różnicy jakościowej. Dźwięk jest już subiektywną kwestią. 

Właściwie, jeśli chodzi o stereo Rotel jest bardziej bezkompromisowy, bo Denon poszli mocno w Home Cinema i "life style". 

2 godziny temu, Gargan napisał:

Mój znajomy miał PMA-1600NE i tam był problem z nagrzewaniem się lewej strony a po czasie jedno trafo zaczęło buczeć. Pewnie uszkodziło się od temperatury. Możliwe, że Denon troszkę przeliczył się z upakowaniem takiej ilości złomu w małym pudełku 🤔

Miałem kiedyś Marantz PM-15S1, który też jest wypchany po brzegi. Tam nie zauważyłem rozgrzewania się transformatora nawet kiedy końcówki były mocno ciepłe. Chociaż akurat w tym modelu rozgrzać końcówki nie było łatwo. Duża obudowa i ogromne radiatory robiły robotę. 

Przecież te wentylatory nie kręcą się cały czas. Kiedy gra muzyka nie słyszę wentylatorów PWM w komputerze, więc tym bardziej nie usłyszę wentylacji we wzmacniaczu, gdy gra na głośności wymagającej aktywowania dodatkowego chłodzenia.

Rotel jest tak samo dobra marka jak Denon. Nie widzę żadnej różnicy jakościowej. Dźwięk jest już subiektywną kwestią. 

Właściwie, jeśli chodzi o stereo Rotel jest bardziej bezkompromisowy, bo Denon poszli mocno w Home Cinema i "life style". 

To też zależy od tego, w jakich warunkach wzmacniacz gra, ustawianie sprzętu w "wieże", zabije każde urządzenie, a zdarzają się przypadki upchania sprzętu do szafki (meblowej) i za szklanymi drzwiczkami, bo ładnie wygląda. 

2 godziny temu, Gargan napisał:

W wielu, nawet hi-endowych, urządzeniach,  trafa buczą. Jakieś podkładki antywibracyjne (nie mówię tu o cudach audiovoodoo, najtańsze i najprostsze rozwiązania są najlepsze) czynią cuda, zwłaszcza  kiedy sprzęt stoi, tak jak u mnie, na szafce z Ikei. Trafo nie może się uszkodzić od temperatury, od unikania takich sytuacji są zabezpieczenia termiczne wzmacniacza. Mój 1600 i 1700Ne też buczały od nowości, ale nic z tym nie robię, bo mi to po prostu wisi. "Przerobiłem" już w życiu wszystkie wzmacniacze Denona, wyprodukowane po 2000-ym roku (od serii 500 Ae do 1700Ne), wszystkie nowe i od polskiego dystrybutora. Większość buczała, cicho, ale dla mnie to nie powód do jakiejś tragedii. Nie buczą tylko urządzenia w klasie D.

Edytowane przez KBak
12 minut temu, KBak napisał:

To też zależy od tego, w jakich warunkach wzmacniacz gra, ustawianie sprzętu w "wieże", zabije każde urządzenie, a zdarzają się przypadki upchania sprzętu do szafki (meblowej) i za szklanymi drzwiczkami, bo ładnie wygląda. 

W wielu, nawet hi-endowych, urządzeniach,  trafa buczą. Jakieś podkładki antywibracyjne (nie mówię tu o cudach audiovoodoo, najtańsze i najprostsze rozwiązania są najlepsze) czynią cuda, zwłaszcza  kiedy sprzęt stoi, tak jak u mnie, na szafce z Ikei. Trafo nie może się uszkodzić od temperatury, od unikania takich sytuacji są zabezpieczenia termiczne wzmacniacza.

Nie odpisuj temu gałganowi. Łże jak pies. Poza tym jakie to on hajendy miał a słucha na tym szrocie mk2.

1 minutę temu, quatross napisał:

Nie odpisuj temu gałganowi. Łże jak pies. Poza tym jakie to on hajendy miał a słucha na tym szrocie mk2.

Następny znawca, pełno tu takich.

Ale panowie jak piszecie co chcecie to pamiętacie w myślach,że Unitra jest najlepsza,tak?
No to dobrze.
🙂

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi