Skocz do zawartości
IGNORED

UNITRA reaktywacja

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, xetras napisał:

Nic ani paskudnego ani odpustowego

No jak nie- panel przeładowany ogromnymi elementami, nawalonymi bez umiaru. Już stara UNITRA robiła bardziej stylowe sprzęty.

nic Technicsowego również.

To patrz, jak zarżnęli z Technicsa okienko nad wyświetlaczem, z lusterkiem odbijającym część płyty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20240405_055128.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick
9 godzin temu, xetras napisał:

Xindaka A06 używałem przy kompletnie  otwartym tłumiku (gałka volume)  i nie słyszałem ani clippingu ani przesteru. 

to wszystko zależy w niemal każdym sprzęcie także od poziomu sygnału na wejściu. Przy wkładkach MC o bardzo niskich napięciach i stosunkowo słabo wzmacniających pre taka sytuacja zdarzy się przy bardzo wielu wzmacniaczach. Generalnie domniemuję, że to jest tak zrobione, żeby była "rezerwa" na takie sytuacje.

Edytowane przez K8v8M
8 godzin temu, K8v8M napisał:

Generalnie domniemuję, że to jest tak zrobione, żeby była "rezerwa" na takie sytuacje.

Tak jest w porządnie zaprojektowanych wzmacniaczach, zwłaszcza co do zasilania i co do odprowadzania ciepła.

Mają rezerwę mocy.

12 godzin temu, porlick napisał:

okienko nad wyświetlaczem, z lusterkiem

Właściwie to nawet tego nie było widać.

Przecież na fotce nie widać o co chodzi z takim kłującym w oczy neonem.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

11 minut temu, xetras napisał:

Przecież na fotce nie widać o co chodzi z takim kłującym w oczy neonem

Ukryta Zawartość

IMG_20240405_181337.jpg

Nie ma to jak zerżnąć z miniwieży dla nastolatków i wsadzić do podobno "poważnego" sprzętu za naście tysięcy.

😳🤮

Czekamy na audiofilskie, kolorowe diody led wokół koszy głośników...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

Z tego co kojarzę to takie "podświetlenie" płyty było w innych sprzętach wyższej klasy. Miałem również topowe kaseciaki, które podświetlaly szpulki kaset. Są tez do dziś gramiaki podswietlajace winyle. Rozumiem że tego negowac nie można, bo to nie Unitra. Ale to słabe. Na prawdę żałosne. 

Rozumiem że dalszy ciąg pierd... aby tylko się doczepić. 

"Bajer" bardzo fajny, który umila słuchanie muzyki. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Są tez do dziś gramiaki podswietlajace winyle

Oczywiście, w gramofonach dla DJ. To ułatwia pracę na nich po ciemku.

Miałem również topowe kaseciaki, które podświetlaly szpulki kaset

Większość napędów magnetofonowych miała podświetlane okienka, bo to ułatwiało eksploatację.

Z tego co kojarzę to takie "podświetlenie" płyty było w innych sprzętach wyższej klasy

A więc UNITRA znajdzie się w większym towarzystwie o odpustowym dizajnie.

Edytowane przez porlick

Podaj jeszcze jakiś przykład wspaniałych "wynalazków" Unitry, to będę kontynuował. Póki co, uważam, że przyszłość tego przedsięwzięcia od samego początku była pod wielkim znakiem zapytania, bo nawet przez chwilę nie widać było konkretnego pomysłu, a docelową grupa odbiorców do dziś nie jest określona.

2 godziny temu, porlick napisał:

Podaj jeszcze jakiś przykład wspaniałych "wynalazków" Unitry, to będę kontynuował. Póki co, uważam, że przyszłość tego przedsięwzięcia od samego początku była pod wielkim znakiem zapytania, bo nawet przez chwilę nie widać było konkretnego pomysłu, a docelową grupa odbiorców do dziś nie jest określona.

Wygląda to coraz bardziej na ......

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

21 godzin temu, porlick napisał:

okienko nad wyświetlaczem, z lusterkiem

Właściwie to nawet tego nie było widać.

Przecież na fotce nie widać o co chodzi z takim kłującym w oczy neonem.

|

Film Waldemara Brzezińskiego relacjonujący spotkanie młodzieży z emerytami 

W 10 minucie jest o konturze

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, porlick napisał:

zerżnąć z miniwieży dla nastolatków i wsadzić do podobno "poważnego" sprzętu za naście tysięcy.

Panel z przodu to interfejs sterowania. Część cyfrowa sczytuje położenie manipulatorów analogowych a sam sygnał idzie tyłem (tam gdzie są i gniazda i przewody).

O tym jest na filmie do którego link jest powyżej. 

wsadzić do podobno "poważnego" sprzętu za naście tysięcy.

Odtwarzacz CD Audio CSH801 (bez nazwy własnej, "no name") ma cenę znacznie niższą niż:

naście tysięcy.

Mącisz i szerzysz czarny pijar 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xetras
Dopisek

Przy okazji - kiedyś zapytam się Adriana czy rozróżnia sygnał  CDAudio od CDROM bo nagminnie mówi t y l k o o CDROM (to jego maniera językowa) ale to drobny lapsus.

Jak zwał tak zwał i dla skutku nie ma znaczenia to jakimi słowami jest wyrażony.

Komentarz - o ile wiem przy odczycie danych nie stosuje się tego co przy odczycie plików muzycznych jest na bieżąco tworzone w miejsce utraconych podczas odczytu (pokrótce o konwersji sygnału, która się różni a przy CDROM jest zbędna)

|

@porlick

Inspirujące są Twoje zmyślenia odnośnie sprzętów z Ursusa, chętnie poczytam co nowego stworzysz 🙂

Pierwsze zmyślenia są już w inauguracyjnym wpisie w temacie (a pani Agnieszce i panu Romanowi z AudioAzylu czyli z kaliskiego muzeum audio życzę dobrej lokalizacji)

Cierpliwości im nie zabraknie a eksponaty mają wychuchane 🙂

30 minut temu, xetras napisał:

Przy okazji - kiedyś zapytam się Adriana czy rozróżnia sygnał  CDAudio od CDROM bo nagminnie mówi t y l k o o CDROM (to jego maniera językowa) ale to drobny lapsus.

Jak zwał tak zwał i dla skutku nie ma znaczenia to jakimi słowami jest wyrażony.

Komentarz - o ile wiem przy odczycie danych nie stosuje się tego co przy odczycie plików muzycznych jest na bieżąco tworzone w miejsce utraconych podczas odczytu (pokrótce o konwersji sygnału, która się różni a przy CDROM jest zbędna)

"utraconych" ...części pakietu (audio stwarza aproksymację zguby)

"utraconych" ...bajtów (kiedy dysk to pamięć a każdy bajt ma swój kontrolny bit)

Zabrakło dopełnienia zdania

Eumig, Smak, ... 

To legendy Unitry a nie to co było w katalogach

A najlegendarniejsza konstrukcja to:

Ukryta Zawartość

Chyba wiecie z kim współskonstruowana? Oczywiście że z Nagra czyli ze Stefanem Kudelskim.

EOT

(Kudelski był jako konsultant)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie zestawiaj legendy Unitry z czasów komuny, jako przodka obecnej, bo dziś to jedynie prawo do używania wykupionego znaku i nazwy oraz wzorowanie się na wyglądzie. Nic nadto.

Obecna UNITRA NIE MA przeszłości.

|

@porlick

Inspirujące są Twoje zmyślenia odnośnie sprzętów z Ursusa, chętnie poczytam co nowego stworzysz 🙂

Pierwsze zmyślenia są już w inauguracyjnym wpisie w temacie (a pani Agnieszce i panu Romanowi z AudioAzylu czyli z kaliskiego muzeum audio życzę dobrej lokalizacji)

Cierpliwości im nie zabraknie a eksponaty mają wychuchane 🙂

"utraconych" ...części pakietu (audio stwarza aproksymację zguby)

"utraconych" ...bajtów (kiedy dysk to pamięć a każdy bajt ma swój kontrolny bit)

Zabrakło dopełnienia zdania

To jest hit. Errata do wpisów własnych. 😀

57 minut temu, porlick napisał:

Obecna UNITRA NIE MA przeszłości.

Przyszłości też jakoś nie widzę.

2 godziny temu, xetras napisał:

A najlegendarniejsza konstrukcja to:

Ukryta Zawartość

Wypasiony mechanicznie ...dyktafon.

Ukryta Zawartość

12 minut temu, iro III napisał:

Przyszłości też jakoś nie widzę.

W dodatku nic z tej przeszłości nie ma absolutnie nic wspólnego ze współczesną firma o tej samej nazwie, oprócz nazwy.

1 godzinę temu, porlick napisał:

W dodatku nic z tej przeszłości nie ma absolutnie nic wspólnego ze współczesną firma o tej samej nazwie, oprócz nazwy.

bzdura, albo zwykła złośliwość.  Inspiracji i nawiązań jest bardzo wiele. Naprawdę nie wiem skąd ten hejt. Po ostatnich podwyżkach także słabo widzę przyszłość tej firmy, ale mam nadzieję że jednak chętni się znajdą i ten projekt nie upadnie.

3 godziny temu, K8v8M napisał:
5 godzin temu, porlick napisał:

Rozwiń  

bzdura, albo zwykła złośliwość.

Czy jeśli kupisz sobie rodzinną posiadłość rodu np von Fajfus, to będą oni Twoimi przodkami? Nawet jeśli będziesz się ubierał tak, jak Fajfusowie na starych obrazach???

To samo jest z Unitrą- kupili sobie wyłącznie prawo do używania nazwy i nie mogą być traktowani jako kontynuatorzy. Nawet jak swoje wyroby wzorują na tych produkowanych za komuny. To TYLKO nazwa i nie ma żadnej złości w takim stwierdzeniu.

Edytowane przez porlick
Gość

(Konto usunięte)
W 10 minucie jest o konturze

A chwilę później, jest o tym że ich super/hiper wzmacniacz - dual-mono - nie wyrabia przy spadku impedancji kolumn

To moja stara Yamaha go gasi, a nie kosztuje 3 tysięcy funtów.

7e307d7f03428ff199da4b142f8ca64c.jpg6251f36385e224f55598679dcc0a4d3c.jpg
46 minut temu, porlick napisał:

Nawet jak swoje wyroby wzorują na tych produkowanych

No właśnie to jest dla mnie element kontynuacji a nie tylko kupionego znaczka. 

24 minuty temu, romeksz napisał:

To moja stara Yamaha go gas

Fosi ZA3 za 500 zł też go gasi parametrami i co z tego ?

I tak samo gasi Twoją Yamahe. Te parametry są więcej niż wystarczające. Tak samo jak w ZA3. 

Naprawdę nie rozumiem skąd ten hejt. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania tego sprzętu. 

Edytowane przez K8v8M
7 godzin temu, porlick napisał:

Nie zestawiaj legendy Unitry z czasów komuny, jako przodka obecnej, bo dziś to jedynie prawo do używania wykupionego znaku i nazwy oraz wzorowanie się na wyglądzie. Nic nadto

A co mają zrobić żeby to była "ta" oryginalna z komuny? Wyciągnąć z grobu ludzi, którzy stali za "oryginalna" UNITRA? Czytać tego na prawdę się nie da. 

5 minut temu, K8v8M napisał:

No właśnie to jest dla mnie element kontynuacji a nie tylko kupionego znaczka. 

Szkoda czasu dla ignorantow. Lepiej nie wdawaj się w dyskusje. 

?👈

19 minut temu, rafal735r napisał:

Wyciągnąć z grobu ludzi, którzy stali za "oryginalna" UNITRA?

Takie Lamborghini też w zasadzie można powiedzieć że to tylko znaczek po oryginalnej firmie. Nie ma tam żadnych pierwotnych konstruktorów ani rozwiązań techu a właściciel i założyciel sprzedał firmę kilkadziesiąt lat temu. Teraz należy do Audi. 

Jakoś nikt jednak nie hejtuje Lamborghini. 

Nie wiem co ta nowa UNITRA zrobiła ludziom że tak się jej czepiają. 

Ktoś zainwestował miliony. Kilkadziesiąt osób poświęciło kilka lat pracy w opracowaniu niemal od zera całej gamy produktów. Mniej czy bardziej udanych nie mnie oceniać. Jednym się będzie podobać innym nie. Normalna sprawa. 

Ja bym się jednak cieszył z tego że w Polsce powstaje taka firma nawet jeśli niczego od nich nie kupię. Super rzecz. 

Nie widzę tu absolutnie niczego co można by jakkolwiek konstruktywnie krytykować. 

No jeszcze bym rozumiał gdyby wzięli na to jakąś dotację, zrobili przekręt czy cokolwiek. 

Tymczasem oni zrobili całkiem rzetelny jak się wydaje sprzęt. 

Nawiązujący stylistycznie do przeszłości, co samo w sobie jest fajne i unikatowe. 

Co nie znaczy że każdy musi kupić. Nie musi. Można nie kupować.  Można kupić Yamahę czy lepsze od niej  parametrami fosi ZA3.

Ja kupiłem fosi ale nie będę hejtował unitry, ani Yamahy.

Życzę unitrze wysokiej sprzedaży, rozwoju i wprowadzania nowych urządzeń na rynek. 

Edytowane przez K8v8M

A być może jesli podnieśli ceny to nie wyrabiali z produkcją. 

Btw niektórzy w tym wątku wieszczyli że za chwilę będą wyprzedaże za 1/3 ceny. Ciekawe co macie teraz do powiedzenia kiedy ceny wzrosły o 1/3

Edytowane przez K8v8M
Gość

(Konto usunięte)
Fosi ZA3 za 500 zł też go gasi parametrami i co z tego ?

I tak samo gasi Twoją Yamahe. Te parametry są więcej niż wystarczające. Tak samo jak w ZA3. 

Człowieku, żyj sobie w świecie popierdółek za 150 funtów, ale to nie ta zakładka. Sorry.

Naprawdę nie rozumiem skąd ten hejt. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania tego sprzętu. 

Są tacy, którzy jednak próbują - Twój PIERWSZY wpis na forum

02c10e4352eb28e98910749734d3a71e.jpg

Ja bym się jednak cieszył z tego że w Polsce powstaje taka firma

Designed and engineered in Poland

Czyli w Polsce jest tylko dział badawczo-rozwojowy, a cała produkcja w Azji.

54b93ab1a10e8068b268947a08cac290.jpg
Godzinę temu, rafal735r napisał:

A co mają zrobić żeby to była "ta" oryginalna z komuny?

Przywrócić komunę.

Poważnie- to po co? Nie wchodzi się 2 razy do tej samej rzeki. Lepiej zapracować sobie na dobrą opinię własną marką, a nie podszywać się pod trupa. Żeby było jeszcze pod co się podszywać, ale stara Unitra to nie było naprawdę nic specjalnego, tylko firma starająca się wystrugać cokolwiek z tego, co akurat było dostępne. I tak wszystko, co zrobili, mogli sprzedać, bo nie było konkurencji. Dziś już nie ma tak lekko i na sukces trzeba sobie ciężko zapracować.

49 minut temu, K8v8M napisał:

Btw niektórzy w tym wątku wieszczyli że za chwilę będą wyprzedaże za 1/3 ceny. Ciekawe co macie teraz do powiedzenia kiedy ceny wzrosły o 1/3

Że niedługo będą na sprzedaż budynki i wyposażenie po upadłej firmie.

2 godziny temu, porlick napisał:

Że niedługo będą na sprzedaż budynki i wyposażenie po upadłej firmie.

To zależy jak była podpisana umowa na dofinansowanie/dotację.

Nie sądzę też, żeby budynki i wyposażenie były ich własnością.

Z resztą, zbliżają się terminy publikowania bilansów w KRS, to wszystko będzie jasne. No może jaśniejsze.

3 godziny temu, romeksz napisał:

popierdółek za 150 funtów

no ale ma przecież lepsze parametry niż Yamaha, to co powinienem hejtować dziesięć razy droższą Yamahę? 

Gość

(Konto usunięte)

Przeczytaj jeszcze raz, do czego się odniosłem w tamtym wpisie.

no ale ma przecież lepsze parametry niż Yamaha,

f477086c1c5653cd868d617692fbf4fb.jpg
https://forums.whathifi.com/threads/fosi-audio-za3-my-personal-experience.131429/
6 godzin temu, K8v8M napisał:

A być może jesli podnieśli ceny to nie wyrabiali z produkcją. 

NIc.
Wpółczujemy zadufania i pewności siebie.

7 godzin temu, K8v8M napisał:

Ktoś zainwestował miliony. Kilkadziesiąt osób poświęciło kilka lat pracy w opracowaniu niemal od zera całej gamy produktów. Mniej czy bardziej udanych nie mnie oceniać. Jednym się będzie podobać innym nie. Normalna sprawa. 

I dlatego mamy piać z zachwytu?

7 godzin temu, K8v8M napisał:

Ja kupiłem fosi ale nie będę hejtował unitry

Własnie.
Kupiłem Fosi....

6 godzin temu, romeksz napisał:

Człowieku, żyj sobie w świecie popierdółek za 150 funtów, ale to nie ta zakładka. Sorry.

Dokładnie.Cos się pomyliło Panu K8v.....

13 godzin temu, iro III napisał:

Eee.chyba nie wiesz,do czego był przeznaczony ten model i dla kogo?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi