Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, bum1234 napisał:

Z pewnością. Ale toslink ma jedną zasadniczą wadę - stosowanie wraz z nim sprzętu do izolacji galwanicznej jest bez sensu i tu jest przyczyna bólu 😄

Izolacja galwaniczna na optyku, to jakaś nowość 😁?, bo ja o czymś takim nigdy nie pisałem.

Edytowane przez OLES
25 minutes ago, OLES said:

Izolacja galwaniczna na optyku, to jakaś nowość 😁?, bo ja o czymś takim nigdy nie pisałem.

To był żart, nie skierowany do Ciebie 🙂

11 minut temu, bum1234 napisał:

To był żart, nie skierowany do Ciebie 🙂

Ok. Tylko pod moją wypowiedzią,  więc jakby skierowane do mnie.

Taki myk.

4 godziny temu, dekoracja napisał:

heheh jak ktoś myśli, że czip sam gra to ja nie mam pytań. A chord nawet nie ma czipa hehe

W przypadku ESSów gdzie tyle jest zintegrowane - tak.

Panowie , w cenie 4 tys dostajemy świetny , funkcjonalny streamer który czyta nawet pliki ISO a do tego świetne wykonanie i bajery. Niestety gdzieś tu musiał być haczyk i padło na wewnętrznego dac-a który nie jest wysokich lotów. Na szczęście jako transport jest dobry i może być użyty w zaawansowanych systemach pod warunkiem podłączenia zewnetrznego profi dac-a oczywiście 

Podsumowując to w cenie 4 tys. PLN otrzymujemy dużo i mimo przeciętnego dac-a , dmp a6 jest jak najbardziej wart tej kasy a może nawet i większej ?

Kiedys audiofilskim idealem bylo, zeby DAC nie dodawal nic od siebie, żeby byl przezroczysty. Dzisiaj wszyscy (moze wiekszosc) oczekuja od DAC cudów, chyba żeby poprawil niedoskonalosci ich systemu (?). Eversolo jest w mojej opinii przezroczysty, dlatego jest nazywany "przecietnym", wg mnie to nieporozumienie. 

Moim zdaniem szukanie problemu tam gdzie go....nie ma. Chyba że przy premierze Bluesounda też tak psioczono o jakość DACa? A może po prostu ludzie tak nakręcili się na to że tam jest ESS i oczekiwali nie wiadomo czego?

Powolni ogarniam info metadata z plików, dobry program do tego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

30 dni trial ale w 30 dni zdąże zrobić co trzeba 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

bum truje dupę (od lat to samo), ale nawet coś sensownego raz napisał SZOK

Godzinę temu, Marek.S napisał:

W przypadku ESSów gdzie tyle jest zintegrowane - tak.

a co ty. dalej można zrypać zasilanie, stopień wyjściowy, nawet kierwa obudowa ma znaczenie jakieś tam

????

No tak, zawsze można ale obecnie żeby zrypać zasilanie to trzeba się postarać, szczególnie mając taki arsenał kondensatorów, stabilizatorów itp.

5 godzin temu, OLES napisał:

bo to nie jest transmisja pcm audio z zegarem etc

Po optyku jest transmisja z zegarem. Pojawia się jitter. Dlatego to jest kiepskie połączenie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

15 minut temu, Piopio napisał:

Po optyku jest transmisja z zegarem. Pojawia się jitter. Dlatego to jest kiepskie połączenie. 

Nie, połączenie spdif już od końca lat 90 było wykorzystywane do transmisji np. Ac3 czy WMA i nie miało to nic wspólnego z transmisją pcm audio, choć można było w ten sposób przesyłać pliki audio.

Teraz również. Pcm audio w standardzie spdif, to już chyba tylko transporty cd.

Edit

Mówimy tutaj o interfejsie spdif, a nie o transmisji pcm audio wg. standardu.

Edytowane przez OLES

Edit2

Owszem dane przesyłane są w "rytm" zegara, ale tylko po to aby odbiornik wiedział gdzie początek i koniec bloku jest. Ten ,zegar, nie jest w żaden sposób odtwarzany z strumienia danych.

Oczywiście prawie wszystko co napisałem to nieprawda🙂

Prawie, dociekliwi sprawdzą.

@Piopio bez urazy.

Chciałem pokazać, że nie zawsze interfejs spif jest wykorzystany do czystej transmisji pcm audio.

Bo akurat z AC3 i innymi to prawda jest.

19 godzin temu, Piopio napisał:

Toslink to samo zło ! Brzmi najgorzej ze wszystkich połączeń. 

Zgadzam się w 100%, że jest to najgorsze, z dwóch możliwych, połączenie dla tranmisji sygnału w pełni zgodnego ze standardem spdif.

Już nie śmiecę w wątku. 

12 hours ago, Piopio said:

Do transmisji w standardzie CD jest to w zupełności wystarczające. O jitterze przy obecnych odbiornikach można zapomnieć. Więc jest to kolejna audiofilską legenda.

12 minut temu, bum1234 napisał:

Do transmisji w standardzie CD jest to w zupełności wystarczające. O jitterze przy obecnych odbiornikach można zapomnieć. Więc jest to kolejna audiofilską legenda.

Plus po optyku nie przenosi śmieci RF, tak jak po połączeniach elektrycznych, a patrząc na test ASR to trochę tam tych śmieci w DMP jest. 

1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Odsłuchy mówią jednak co innego. Mój CD połączony po optyku za żadne skarby nie chce brzmieć tak dobrze jak streaming. Oczywiście ten sam materiał muzyczny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minutes ago, spokojnie said:

Gustard R26 ma na ten temat inne zdanie.

Gustard może mieć inne zdanie. W końcu to martwy przedmiot i nie bardzo bym się przejmował jego opiniami. 😄

42 minutes ago, Piopio said:

Odsłuchy mówią jednak co innego. Mój CD połączony po optyku za żadne skarby nie chce brzmieć tak dobrze jak streaming. Oczywiście ten sam materiał muzyczny. 

Już o tym wielokrotnie pisałem. Powtórzę raz jeszcze. Testy odsłuchowe są znakomite, ale tylko dla tego, kto je przeprowadza. Nie sądzę, by któremukolwiek audiofilowi udało się zadbać o wszystkie zmienne, jakie w takim "teście" występują, tak by sprawić, by rezultat był wiarygodny i mógł służyć za podstawę obiektywnych wniosków.

Moje doświadczenia są zupełnie inne i co ważniejsze pozostają w zgodzie z techniką.

3 minuty temu, bum1234 napisał:

Moje doświadczenia są zupełnie inne i co ważniejsze pozostają w zgodzie z techniką.

Moje co najśmieszniejsze też 😉 Wszystko zależy od interpretacji ...

3 minutes ago, Piopio said:

Moje co najśmieszniejsze też 😉 Wszystko zależy od interpretacji ...

Owszem. Każda interpretacja może być błędna 🙂

Natomiast eksperymenty w kontrolowanych warunkach, a także wiedza tych, którzy ten standard opracowali przemawia jednoznacznie za tym, że wpływu kabelka światłowodowego, koncentrycznego czy jakiegokolwiek innego nie ma, nie było i nie będzie.

Przypominam eksperyment nie piszącego już na forum Edwarda, który uzyskał 100 procentową zgodność binarną ze źródłem stosując zwykły kabelek od lampki nocnej !

27 minut temu, bum1234 napisał:

Natomiast eksperymenty w kontrolowanych warunkach, a także wiedza tych, którzy ten standard opracowali przemawia jednoznacznie za tym, że wpływu kabelka światłowodowego, koncentrycznego czy jakiegokolwiek innego nie ma, nie było i nie będzie.

Jest dla standardu audio spdif.

Nie ma, lub znikomy dla transmisji danych, wykorzystujących interfejs spdif, np. DoP.

32 minuty temu, bum1234 napisał:

Przypominam eksperyment nie piszącego już na forum Edwarda, który uzyskał 100 procentową zgodność binarną ze źródłem stosując zwykły kabelek od lampki nocnej !

Bit zerowy, to też bit.

3 minutes ago, OLES said:

Jest dla standardu audio spdif.

To może jakieś konkrety? Pozaodsłuchowe oczywiście 🙂

3 minutes ago, OLES said:

Bit zerowy, to też bit.

?

41 minut temu, bum1234 napisał:

wpływu kabelka światłowodowego, koncentrycznego czy jakiegokolwiek innego nie ma, nie było i nie będzie.

Na dane nie ma wpływu. Problem jest z zegarem- jitter. 

8 minut temu, bum1234 napisał:

To może jakieś konkrety? Pozaodsłuchowe oczywiście 🙂

Ano, np super zgrany czasowo sygnał toslink

Ukryta Zawartość

5 minut temu, bum1234 napisał:

Który to problem rozwiązuje bufor.

Częściowo i nie wszędzie jest, i też ma swoje ograniczenia i problemy.

A bufor jako taki, to raczej dla sygnałów tzw. Asynchronicznej transmisji danych, np. jak już wspomniany DoP, które nie mają wiele wspólnego z standardem spdif audio.

Ukryta Zawartość

30 minutes ago, OLES said:

Ano, np super zgrany czasowo sygnał toslink

Ukryta Zawartość

Co przedstawia obrazek - zapamiętany jeden przebieg  -  raczej nie. Rozmycie pokazuje, że zbocze przesuwa się względu sygnału wejściowego -  bez znaczenia. Od tego jest bufor.

Poczytaj sobie jak zbudowany jest odbiornik spdif.

P.S.

Problem jitters został rozwiązany x lat temu i dziwię się, że jeszcze może budzić jakiekolwiek emocje. Chyba tylko po to, by tworzyć kolejne audiofilskie legendy, zmierzające do wiadomo czego 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bum1234
13 minut temu, bum1234 napisał:

Problem jitters został rozwiązany x lat temu i dziwię się, że jeszcze może budzić jakiekolwiek emocje. Chyba tylko po to, by tworzyć kolejne audiofilskie legendy, zmierzające do wiadomo czego 😄

Moim zdaniem nie został rozwiązany. Owszem dzięki buforowi wpływ jest mniejszy ale moim zdaniem dalej ma to wpływ na jakość brzmienia. Oczywiście w systemach gdzie to słychać 😉 

Just now, Piopio said:

Moim zdaniem nie został rozwiązany. Owszem dzięki buforowi wpływ jest mniejszy ale moim zdaniem dalej ma to wpływ na jakość brzmienia. Oczywiście w systemach gdzie to słychać 😉 

Oczywiście jak nie słychać, to winny jest system 😄

Bez komentarza.

• Pokaż nowe odpowiedzi