Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, bum1234 napisał:

A co to jest naleciałość cyfrowa?

I w jaki obiektywny sposób stwierdzasz, że coś przetwarza lepiej wokale?

To wszystko są mity, na których opieranie audiofilskie bajanie.

Bardzo łatwo to udowodnić. Posłuchaj klasycznego systemu - wzmacniacz w klasie AB/D i DAC delta-sigma. 

A potem wzmacniacz w klasie A i DAC R2R. Różnicę każdy zauważy - barwa, naturalność, gładkość dźwięku i aksamitne wokale bez sybilantów. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

13 godzin temu, Piopio napisał:

A potem wzmacniacz w klasie A i DAC R2R. Różnicę każdy zauważy - barwa, naturalność, gładkość dźwięku i aksamitne wokale bez sybilantów. 

U mnie też są aksamitne wokale bez sybilantów i to z systemu z DAC Sabre 9038 i na końcu monitory aktywne z rynku PRO, napędzane wzmacniaczami klasy AB. Z drugiego systemu z DAC na AK4393 (DCX2496) i końcówkami klasy D na UcD400OEM też jest jak wyżej. Żaden z tych systemów nie jest taki jak wymieniłeś wyżej czyli przetworniki typu "Bit Stream", wzmacniacze nawet klasy D, ale na dobrych modułach z firmy Hypex, ale nie tych które powodują wzrost ciśnienia u hobbystów wierzących w moc sprawczą wyższych parametrów technicznych modułów NC nad modułami UcD 😉.   

14 godzin temu, Piopio napisał:

Bardzo łatwo to udowodnić. Posłuchaj klasycznego systemu - wzmacniacz w klasie AB/D i DAC delta-sigma. 

Żeby nie skończyło się tak jak w Wielkopolsce 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

19 minut temu, Lech36 napisał:

U mnie też są aksamitne wokale bez sybilantów i

Przecież nie masz punktu odniesienia 😉 Nie słuchasz innych systemów. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Przecież nie masz punktu odniesienia 😉 Nie słuchasz innych systemów. 

Ty mimo że słuchasz innych systemów też nie masz punktu odniesienia bo nie sądzę żebyś robił porównania zgodnie z zasadami technicznymi. Robienie prawidłowo technicznie porównań to w audio hobby rzadko używany sposób 😉. Taki preferowany przez hobbystów sposób był np. użyty w Wielkopolsce przed wyrównaniem głośności co jest obowiązkową podstawą działania przy porównaniach. Przypomnę tylko że przed wyrównaniem głośności uczestnicy słyszeli różnice a po wyrównaniu już nie 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

25 minut temu, Lech36 napisał:

Przypomnę tylko że przed wyrównaniem głośności uczestnicy słyszeli różnice a po wyrównaniu już nie 😉.

Na specyficznych kolumnach 😉 Ciągle zapominasz o tym 😉 Masz demencję ? 

Wnioski z testu nie zostały zweryfikowane na innym sprzęcie. 

25 minut temu, Lech36 napisał:

Ty mimo że słuchasz innych systemów też nie masz punktu odniesienia bo nie sądzę żebyś robił porównania zgodnie z zasadami technicznymi.

Wystarczy puścić sobie płytę George Michael - Songs from the last centaury. Płyta zabija sybilantami. Jednak im lepszy sprzęt tym mniej sybilantów. Choć bardziej tu chodzi o źródło i kolumny. Oczywiście wzmacniacz w klasie A czy SE będzie miał znaczącą przewagę nad klasą AB czy D.

Edytowane przez Piopio

9 minut temu, Piopio napisał:

O Kolega widzę staje się nieładnie uszczypliwy. Nie czyta dokładnie tego co wyżej napisałem, więc jeszcze raz, na tych "specyficznych" kolumnach słuchacze raz słyszeli różnice a potem jej nie słyszeli, pomiędzy tymi dwoma turami nikt kolumn nie zmieniał, cały czas były te "specyficzne" jak je obrazowo nazwałeś. 

15 minut temu, Piopio napisał:

Oczywiście wzmacniacz w klasie A czy SE będzie miał znaczącą przewagę nad klasą AB czy D.

Oczywiście 😉.

Specyficzność kolumn to w pewnym sensie mit. W rozumieniu z tego cytatu:

22 minutes ago, Piopio said:

Wnioski z testu nie zostały zweryfikowane na innym sprzęcie. 

Wystarczy puścić sobie płytę George Michael - Songs from the last centaury. Płyta zabija sybilantami. Jednak im lepszy sprzęt tym mniej sybilantów. Choć bardziej tu chodzi o źródło i kolumny. Oczywiście wzmacniacz w klasie A czy SE będzie miał znaczącą przewagę nad klasą AB czy D.

Każde kolumny są specyficzne, bo grają inaczej. 

Ale twierdzenie jakoby jakiś model posiadał cechy uniemożliwiające różnicowanie urządzeń to szukanie usprawiedliwienia dla własnych teorii, z reguły nie mających potwierdzenia w rzeczywistości.

28 minut temu, bum1234 napisał:

Ale twierdzenie jakoby jakiś model posiadał cechy uniemożliwiające różnicowanie urządzeń to szukanie usprawiedliwienia dla własnych teorii, z reguły nie mających potwierdzenia w rzeczywistości.

Czyli wg Ciebie wszystkie wzmacniacze bez względu na budowę i moc grają tak samo ? Bo to twierdzi kolega @Lech36

38 minut temu, Lech36 napisał:

na tych "specyficznych" kolumnach słuchacze raz słyszeli różnice a potem jej nie słyszeli, pomiędzy tymi dwoma turami nikt kolumn nie zmieniał, cały czas były te "specyficzne" jak je obrazowo nazwałeś. 

Robiłem też inne testy. Również wyrównywałem poziom głośności na ucho. Wzmacniacze różniły się między sobą. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę innych moich doświadczeń ? Mam dokumentację zdjęciową jakby co 😉 

18 minutes ago, Piopio said:

Czyli wg Ciebie wszystkie wzmacniacze bez względu na budowę i moc grają tak samo ? Bo to twierdzi kolega @Lech36

Robiłem też inne testy. Również wyrównywałem poziom głośności na ucho. Wzmacniacze różniły się między sobą. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę innych moich doświadczeń ? Mam dokumentację zdjęciową jakby co 😉 

Wzmacniacz nie ma własnego charakteru brzmienia, jeśli pracuje w optymalnym zakresie. Tzn. mówiąc prosto jeśli nie gra bardzo cicho lub bardzo głośno, czyli w pobliżu granic swoich możliwości.

Oczywiście jeśli zastosujesz jakąś filtrację w paśmie akustycznym to będzie to miało wpływ na efekt końcowy.

To tyle. Takie twierdzenie nie jest równoważne zdaniu, że wszystkie wzmacniacze grają taka samo.

To co napisałem w poprzednim wpisie dotyczy czego innego 🙂

34 minuty temu, bum1234 napisał:

Wzmacniacz nie ma własnego charakteru brzmienia, jeśli pracuje w optymalnym zakresie. Tzn. mówiąc prosto jeśli nie gra bardzo cicho lub bardzo głośno, czyli w pobliżu granic swoich możliwości.

Tak powinno być teoretycznie. Wiadomo, że producenci podkręcają pewne zakresy, żeby brzmienie było bardziej atrakcyjne wg nich. np. tanie wzmacniacze CA - grają V. 

12 minutes ago, dekoracja said:

co za pierdoły znowu. ehhh

poducz się trochę, a potem pisz.

Bo tak to jesteś kolejnym wyznawcą zasady "nie wiem, ale się wypowiem"

Ostatnio na forum jest coraz więcej takich osób ....

Widać zaraźliwe.

3 godziny temu, Piopio napisał:

Robiłem też inne testy. Również wyrównywałem poziom głośności na ucho. Wzmacniacze różniły się między sobą. Dlaczego nie bierzesz pod uwagę innych moich doświadczeń ?

Biorę pod uwagę, ale w testy porównawcze osoby która cały czas powtarza że to ZG u Lutka swego czasu zafałszowały wynik porównań tam wykonanych nie za bardzo wierzę, w słowo pisane takich osób odnośnie innych prób też niespecjalnie wierzę. Napisać można wszystko, dopiero w ślepym teście z prawidłową procedurą techniczną wszystko wypływa na wierzch.  

19 minut temu, Lech36 napisał:

Biorę pod uwagę, ale w testy porównawcze osoby która cały czas powtarza że to ZG u Lutka swego czasu zafałszowały wynik porównań tam wykonanych nie za bardzo wierzę

Wyciągasz tylko to co Ci pasuje do Twoich przekonań 😉 Zero obiektywizmu. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

Wyciągasz tylko to co Ci pasuje do Twoich przekonań 😉 Zero obiektywizmu. 

To już chyba szczyt hipokryzji z Twojej strony, powtarzasz jak mantrę że u Lutka były słabe ZG, ale jednak różnice przed wyrównaniem głośności słyszałeś, potem ZG chyba się "zepsuły" bo po wyrównaniu poziomów głośności nagle różnice przestałeś słyszeć 😉. Wniosków z takiego finału nie wyciągnąłeś, cóż tacy ludzie też występują w przyrodzie 😉. Dobra bez odbioru bo to chyba wątek o tanim kablu zasilającym. Gdyby co to ja używam takich dołączanych przez fabrykę do sprzętu a czasem takich od komputerów bo to dokładnie to samo. Trzeba tylko zwrócić uwagę żeby styki na połączeniu wtyczka gniazdo w sprzęcie były pewne i nie iskrzyły bo to może dać wysoki poziom zakłóceń elektrycznych i czasem też efekty akustyczne a to jest głęboko niewskazane.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Wiadomo, że producenci podkręcają pewne zakresy, żeby brzmienie było bardziej atrakcyjne wg nich. np. tanie wzmacniacze CA - grają V.

Takie działanie wyjdzie w pierwszym poważniejszym teście. Jak myślisz jaka będzie reakcja potencjalnych nabywców na taki wynik pomiaru?

2 godziny temu, bum1234 napisał:

poducz się trochę, a potem pisz.

Bo tak to jesteś kolejnym wyznawcą zasady "nie wiem, ale się wypowiem"

Ostatnio na forum jest coraz więcej takich osób ....

Widać zaraźliwe.

taaa jasne, to pokaż swój dyplom elektronika kochany

????

1 hour ago, dekoracja said:

taaa jasne, to pokaż swój dyplom elektronika kochany

Żartujesz sobie. 

Może jeszcze skan dowodu osobistego?

Edytowane przez bum1234

2 godziny temu, gatar napisał:

Z całym szcunkiem dla Was, ale to temat o Eversolo DMP A6 😆

No właśnie, chcecie sobie pluć w gary to idźcie na PW.

Edytowane przez piotralski

a sorry. więc everosolo jest super. jest o nim chyba z 28 filmów na YT. a wersja MASTER jest najlepsza XD. ma zegar i on jest lepszy - w związku z tym Diana Krall jak żywa. a topping ma kosmiczne pomiary! czacha dymi jakie liczby😜

????

1 minute ago, dekoracja said:

a sorry. więc everosolo jest super. jest o nim chyba z 28 filmów na YT. a wersja MASTER jest najlepsza XD. ma zegar i on jest lepszy - w związku z tym Diana Krall jak żywa. a topping ma kosmiczne pomiary! czacha dymi jakie liczby😜

Cóż za wykwit inteligencji 😄

19 hours ago, Piopio said:

Wiadomo, że producenci podkręcają pewne zakresy, żeby brzmienie było bardziej atrakcyjne wg nich. np. tanie wzmacniacze CA - grają V. 

Sorry za offtop, ale to bdzura totalna.

Gdybyś zobaczył charakterystyki tych wzmacniaczy i wzmaków dużo, dużo droższych, ale NIEPODPISANE, to w  życiu byś nie zgadł który jest który.

Czy DMP-A6 prześle cały, nierozpakowany strumień MQA (np. z Tidal'a) cyfrowo do zewnętrznego DAC'a? Zdaje się, że przy połączeniu VIA USB jest to możliwe, a co z wyjściami: optycznym i coaxialnym? Podpowie ktoś 

Edytowane przez Yahoou

Kazde wyjscie cyfrowe ma takie same opcje dotyczące MQA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@yesther, a jak nie chcę żeby DMPA6 cokolwiek robił przy strumieniu MQA tylko przesłał go w niezmienionej formie do mojego wzmacniacza (passthrough) to da się tak na wszystkich łączach cyfrowych? Ze zdjęcia wynika, że można jedynie całkiem wyłączyć obsługę MQA, zrenderować wierzchnią warstwę, lub w pełni zdekodować strumień....

Edytowane przez Yahoou
55 minutes ago, Yahoou said:

Czy DMP-A6 prześle cały, nierozpakowany strumień MQA (np. z Tidal'a) cyfrowo do zewnętrznego DAC'a? Zdaje się, że przy połączeniu VIA USB jest to możliwe, a co z wyjściami: optycznym i coaxialnym? Podpowie ktoś 

Prześle. Sprawdzałem po coax.

ja myślałem Bum12234, że ty jesteś naukowy taki a załapałeś się na MQA czyli największy snake oil naszych czasów ahhahaa. gdzie to twoje IQ? zrobiłeś się złoto uchy?

????

3 minutes ago, dekoracja said:

ja myślałem Bum12234, że ty jesteś naukowy taki a załapałeś się na MQA czyli największy snake oil naszych czasów ahhahaa. gdzie to twoje IQ? zrobiłeś się złoto uchy?

Nie wyciągaj pochopnych wniosków. To że akurat mam sprzęt, który dekoduje MQA o niczym nie świadczy. Swoje zdanie na temat tego "standardu mam i jest ono dokładnie takie samo jak na temat cudownych formatów zapisu CD typu x cośtam.

34 minuty temu, dekoracja napisał:

Jak się kupi  sprzęt który akurat ma MQA to co należy zwrócić się do serwisu żeby odłączyli ten blok 😉? Akurat od kilku dni też mam ten sprzęt i ma on MQA i jakoś tak nie korci mnie żeby próbować to wykorzystać, dalej słucham tak jak słuchałem a zaletą jest w tym sprzęcie wyjście symetryczne, przetwornik ES9038 i wejścia cyfrowe które powodują że ten streamer jest całkiem dobrym przedwzmacniaczem dla sygnałów cyfrowych oraz szeroki zakres obsługi portali streamingowych, łącznie ze stacjami "radiowymi" emitującymi muzykę w formatach bezstratnych. MQA nie używam pomimo że odtwarzacz sieciowy jest wyposażony w blok to dekodowania takiego strumienia, ale zawsze mogę to wypróbować.

12 godzin temu, dekoracja napisał:

a wersja MASTER jest najlepsza

Dlaczego jest najlepsza?

A czy różnica w dźwięku między modelem bazowym a master edition jest wyraźnie słyszalna? Porównywał ktoś obydwa modele osobiście? Właściwie decyzja o zakupie została już podjęta, ale waham się jeszcze w kwestii wersji urządzenia. 1800zl różnicy nie przeraża mnie zbytnio, o ile ta jakość jest wyraźnie lepsza i to słychać...

• Pokaż nowe odpowiedzi