Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Opisy w sieci tych co porównywali na ucho mówią co innego.

Daj linka. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 godzin temu, Aprox napisał:

No pojechali po bandzie 😁. Z jednym się tam zgadzam ...a mianowicie że pomiędzy streamerami użytymi jako transport podłączonymi do tego samego dac-a nie będzie różnicy w brzmieniu.

Nie zgodzę się z twierdzeniem że różne streamery podłączone do zewnętrznego przetwornika DAC zagrają tak samo, jestem świeżo po takich odsłuchach, są różnice i to na prawdę wyraźnie słyszalne.

23 minuty temu, rakozik napisał:

Nie zgodzę się z twierdzeniem że różne streamery podłączone do zewnętrznego przetwornika DAC zagrają tak samo, jestem świeżo po takich odsłuchach, są różnice i to na prawdę wyraźnie słyszalne.

Zależy jak były podłączone. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Zależy jak były podłączone. 

Dobrym kablem USB, jak podłączyliśmy "zwykły" dostarczany przez producenta to rzeczywiście, nie było słychać różnicy, z tym że po odsłuchu na dobrym kablu, tego zwykłego po prostu nie chciało się słuchać! wszystko wręcz drażniło! Żeby było ciekawiej, porównywane były min. dwa produkty tego samego producenta, mowa tutaj o EVERSOLO DMP-A6 i wersja MASTER po kablu USB, zabrzmiała wyraźnie "szlachetniej" od standardowego.  

20 minut temu, rakozik napisał:

Żeby było ciekawiej, porównywane były min. dwa produkty tego samego producenta, mowa tutaj o EVERSOLO DMP-A6 i wersja MASTER po kablu USB, zabrzmiała wyraźnie "szlachetniej" od standardowego.  

Dobra, nie mam więcej pytań ...

27 minut temu, rakozik napisał:

Dobrym kablem USB, jak podłączyliśmy "zwykły" dostarczany przez producenta to rzeczywiście, nie było słychać różnicy, z tym że po odsłuchu na dobrym kablu, tego zwykłego po prostu nie chciało się słuchać! wszystko wręcz drażniło! Żeby było ciekawiej, porównywane były min. dwa produkty tego samego producenta, mowa tutaj o EVERSOLO DMP-A6 i wersja MASTER po kablu USB, zabrzmiała wyraźnie "szlachetniej" od standardowego.  

Bywa i tak, gdy dobry kabel jest raczej "dobry".

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Daj linka. 

Sporo już tego zamieszczałem, może powtórzę taki pierwszy z brzegu, już kilkakrotnie na forum zamieszczany i to dotyczący taniego wzmacniacza na modułach firmy Hypex STA400D, ocenionego na ucho do jakiegoś Passa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Monacor STA – 400D prezentuje szkołę brzmienia zupełnie inną, niż jego większy i mocniejszy brat. Bardzo się zdziwiliśmy, kiedy podłączyliśmy go bezpośrednio po słuchaniu z Passem XA 30.5. To tani wzmacniacz pracujący w klasie D i spodziewaliśmy się ogromnej różnicy w sposobie prezentacji i przepaści w klasie grania. Klasa brzmienia faktycznie siadła, ale byliśmy mocno zaskoczeni tym, że sposób prezentacji cyfrowej końcówki o rodowodzie profesjonalnym jest tak bliski brzmieniu Passa w klasie A."

Było tego więcej, ale nie chce mi się szukać, ale jak ktoś jest ciekawy to na pewno znajdzie dużo takich porównań w sieci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

25 minut temu, Lech36 napisał:

Klasa brzmienia faktycznie siadła

Ale wymyślasz 😉 

Nikt nie napisał, że klasa D brzmi lepiej od klasy A. 

9 minut temu, Piopio napisał:

Nikt nie napisał, że klasa D brzmi lepiej od klasy A. 

"... ale byliśmy mocno zaskoczeni tym, że sposób prezentacji cyfrowej końcówki o rodowodzie profesjonalnym jest tak bliski brzmieniu Passa w klasie A."

Pamiętaj że ten STA400D to produkt na najtańszym module starego typu Hypex UcD180 z pojedynczym zasilaczem dla obu kanałów a mimo tego nie było jakiejś drastycznej różnicy, wręcz nawet określono dźwięk jaki bardzo bliski temu Passowi. Dobra klasa D nie będzie lepsza od dobrej klasy A tak jak i odwrotnie, dobra klasa A jest bardzo zbliżona do dobrej klasy D, nie bije jej w żadnym aspekcie. To tylko wzmacniacze, parametry jednej i drugiej klasy są bardzo zbliżone a innych cudów, których spodziewają się audiofile nie należy się doszukiwać bo po prostu ich nie ma o ile charakterystyka mierzona wraz obciążeniem jest płaska w paśmie akustycznym. W w/w przypadku tak pewnie było i tylko różnice w impedancji wyjściowej mierzonej na obciążeniu rzeczywistym (ZG) mogły jeszcze wprowadzić jakieś bardzo drobne różnice.
Dobra, to chyba temat o DMP-A6, mój działa jak "szatan", ostatnie aktualizacje wyprostowały pewne uchyby w aplikacji obsługującej. Jestem zadowolony, pewnie dlatego że pomiary ASR nie wykazały jttera, który podobno demoluje brzmienie, musisz sobie taki kupić a jeszcze lepiej DMP-A8 😉. Sprzęt wolny od jittera to coś dla tych co jitter traktują jak złego ducha.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

31 minut temu, Lech36 napisał:

dobra klasa A jest bardzo zbliżona do dobrej klasy D, nie bije jej w żadnym aspekcie.

To posłuchaj sobie piecyków Accuphase czy Luxman w klasie A.

Bo jak zwykle tylko teoretyzujesz.

Generalnie klasa D jest chuda na średnicy. 

Edytowane przez Piopio

15 minut temu, Piopio napisał:

To posłuchaj sobie piecyków Accuphase czy Luxman w klasie A.

A to Pass już jest nie za bardzo? Ty to masz wytłumaczenie na każdą okazję, tylko podziwiać 😉.

18 minut temu, Piopio napisał:

Bo jak zwykle tylko teoretyzujesz.

Opieram się o praktyczne odsłuchy innych, nie lubię ćwiczyć mięśni przerzucaniem "ton" sprzętu bez systematyki. Jak ktoś umie zrobić porównanie to dlaczego nie wierzyć w jego opis, oczywiście jeszcze raz powtórzę, jak ktoś umie zrobić prawidłowe porównanie. 

28 minut temu, Lech36 napisał:

A to Pass już jest nie za bardzo? Ty to masz wytłumaczenie na każdą okazję, tylko podziwiać 😉.

Możesz posłuchać też i Passa. 

25 minut temu, Piopio napisał:

Zależy co robi za punkt odniesienia. Na tle piecyków Hegla potrafi być nawet z lekką nadwagą czy wybrzuszeniem.  

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

31 minut temu, Lech36 napisał:

Opieram się o praktyczne odsłuchy innych

Ale mnie nie wierzysz 😉 Wybierasz tylko to co Ci pasuje. 

Edytowane przez Piopio

28 minut temu, Piopio napisał:

Cokolwiek to znaczy 😉. U mnie klasa D jest wyjątkowo "gruba" na średnicy, a pamiętaj że używam też klasy AB, która jest u mnie w przeważającej większości. Nie bardzo wiem dlaczego klasa D miałaby być chuda na średnicy, ale do specyficznego języka audiofili już zdążyłem się przyzwyczaić. Myślisz że ZG firmy Genelec też są "chude" na średnicy ze względu na stosowanie w nich wzmacniaczy mocy klasy D? 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Ale mnie nie wierzysz

Jak można wierzyć komuś kto po negatywnym przejściu testu w Wielkopolsce potem wykonywał różne stójki z przewieszką żeby uzasadnić jakoś to co tam nastąpiło i w końcu orzeczono że winne są ZG Lutka 😉.

52 minuty temu, Piopio napisał:

No tluszczykowej nadwagi dodawanej przez sporo innych wzmacniaczy z reguly tu nie ma.

Teraz, ProjectPi napisał:

No tluszczykowej nadwagi dodawanej przez sporo innych wzmacniaczy z reguly tu nie ma.

Jak moduły klasy D mają niską albo bardzo niską impedancję wyjściową to "tłuszczyków" nie będzie, będą neutralne w tym zakresie pasma, nawet jak ZG będą miały duże skoki impedancji w tym zakresie.

5 godzin temu, rakozik napisał:

No widzisz to mamy zdecydowanie różne doświadczenia w tej kwestii. Testowałem Tage Harmony TWA-10b ( coax ), NODE 2i ( coax), Eversolo DMP-A6 ( USB Audio, coax ), Silent Angel M1T ( USB Audio, coax ), NAD C658 ( coax) i Lumin U1 Mini ( coax ). Do testów użyte były druty Ricable Magnus, wszystkie streamery były podłączane do tego samego dac-a i pracowały tylko i wyłącznie jako transporty, a porównywane były z posiadanym przeze mnie Denon-em DNP-800Ne który do dac-a podłączony był drutem optical Audioquest Cinnamon. I tak jak napisałem wcześniej, ani ja ani mój starszy syn zajmujący się realizacją dźwięku w małym studiu nagraniowym, nie odnotowaliśmy różnic w brzmieniu pomiędzy w/w urządzeniami a Denon-em z małym  wyjątkiem. Wyjątkiem tym był Lumin U1 Mini, ale ów mały wyjątek był brzmieniowo tak znikomy że naprawdę musieliśmy z synem solidnie się wsłuchiwać by wyłapać jakiekolwiek różnice w porównaniu z Denon-em. Ale to mój słuch i mojego syna a my możliwe że mamy w jakimś stopniu zaawansowaną głuchotę 😁🤘

Edytowane przez Aprox

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

2 hours ago, Aprox said:

Ale to mój słuch i mojego syna a my możliwe że mamy w jakimś stopniu zaawansowaną głuchotę

Macie odwagę napisać prawdę 🙂

3 godziny temu, Aprox napisał:

a my możliwe że mamy w jakimś stopniu zaawansowaną głuchotę 😁🤘

A może dac uśrednił w dół... 😃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

54 minutes ago, marcinmarcin said:

A może dac uśrednił w dół... 😃

Każda bajka jest dobra by ułatwić chowanie głowy w piasek  .....

To niczego nie zmieni.

Król jest nagi i trzeba mieć odwagę, by to powiedzieć.

27 minut temu, bum1234 napisał:

Król jest nagi i trzeba mieć odwagę, by to powiedzieć.

Bajki z mchu. Bawię się teraz malina Rpi4. Nie dosc że granie jest całkowicie odmienne od usbridge signature (soft ten sam, ustawienia też) , to jeszcze inaczej gra na portach 2.0 inaczej na 3.0. Do tego niestety trzeba przejrzysty system i coś słyszeć... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Bajki z mchu. Bawię się teraz malina Rpi4. Nie dosc że granie jest całkowicie odmienne od usbridge signature (soft ten sam, ustawienia też) , to jeszcze inaczej gra na portach 2.0 inaczej na 3.0. Do tego niestety trzeba przejrzysty system i coś słyszeć... 

To akurat można zmierzyć... 

nagrywamy.com

"granie jest całkowicie odmienne"

Jasne, gdzie jedno gra, drugie milczy.

Capture, compare, i ewentualnie mozna dyskutowac.

Sam sie zastanawiam czy wymienic usbridge signature z zasilaniem Mózga na Eversolo, ale tylko jako transport.Mam zewnetrznego Daca Audio GD na drabince rezystorowej R2R i tu akurat jestem pewny , ze wciagnie nosem Daca wbudowanego w Eversolo.Testowal ktos tego EverSolo po usb?Audio Gd ma batdzo dobre wejscie usb na poprawionym module Amanero.jezeli sygnal z Eversolo bylby na podobnym poziomie co w Bridge to moze bym rozwazyl zakup.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
19 minut temu, dreamer25 napisał:

Sam sie zastanawiam czy wymienic usbridge signature z zasilaniem Mózga na Eversolo, ale tylko jako transport.Mam zewnetrznego Daca Audio GD na drabince rezystorowej R2R i tu akurat jestem pewny , ze wciagnie nosem Daca wbudowanego w Eversolo.Testowal ktos tego EverSolo po usb?Audio Gd ma batdzo dobre wejscie usb na poprawionym module Amanero.jezeli sygnal z Eversolo bylby na podobnym poziomie co w Bridge to moze bym rozwazyl zakup.

Co to za audio gd? 

28 minut temu, dreamer25 napisał:

jezeli sygnal z Eversolo bylby na podobnym poziomie co w Bridge to moze bym rozwazyl zakup.

Przecież wystarczy, że kupisz izolację galwaniczną USB i sygnał USB z KAŻDEGO streamera będzie doskonały. 

• Pokaż nowe odpowiedzi