Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wiem kto krytykował.

Cała masa ludzi na świecie przekonywał do tego że użycie barwy (regulacji tonów) jest mało audiofilskie. Z tego powodu ta regulacja przestała być stosowana w hi-endzie poza nielicznymi wyjątkami.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Lech36 napisał:

Cała masa ludzi na świecie przekonywał do tego że użycie barwy (regulacji tonów) jest mało audiofilskie. Z tego powodu ta regulacja przestała być stosowana w hi-endzie poza nielicznymi wyjątkami.

Tak wiem obserwuję rynek od nastu lat. 

Zaznaczam tylko że ja do tych osób nigdy nie należałem 🙂

Był tu też swego czasu temat na forum o tym ale jest to trochę jałowa dyskusja.

Godzinę temu, Lech36 napisał:

Nawet w tanim Onkyo 9010 włączenie trybu Direct, który omijał regulacje tonów daje słyszalne efekty.

Tutaj nie trzeba nikogo przekonywać, chyba że ktoś nigdy nie porównywał 🙂

18 minut temu, Ajothe napisał:

Nawet w tanim Onkyo 9010 włączenie trybu Direct, który omijał regulacje tonów daje słyszalne efekty.

Zgadza się, też używałem kiedyś Onkyo TX-SR607 i też w trybie direct było inaczej niż przy użyciu pełnego przedwzmacniacza, ale jestem nieomal pewny że pomiar wykazałby dlaczego tak się działo. Używałem wtedy tego Onkyo w trybie "Direct" i specjalnie mnie nie interesowało dlaczego tak się dzieje, to był system tymczasowy na nowym lokum, podstawowy system miałem w starym lokum. Onkyo jest już na zasłużonej emeryturze, ale miło wspominam jego końcówki mocy, oczywiście pracujące w trybie "Direct", miał niewielki staż pracy bo już wtedy chodził mi po głowie drugi system aktywny, który po wykończeniu nowego lokum został zrealizowany 😉

P.S. To chyba temat o ES, więc już kończę z tymi wtrąceniami 😉.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Od 10 kwietnia 2024 roku będziesz mieć dostęp do całej biblioteki muzycznej w bezstratnej jakości dźwięku HiRes FLAC i Dolby Atmos w tej samej cenie 21,99 zł/miesiąc, którą płacisz teraz.

Chcemy ułatwić wszystkim użytkownikom słuchanie muzyki w najlepszej jakości dźwięku, łącząc nasze subskrypcje HiFi i HiFi Plus w jeden pakiet o nazwie TIDAL.

Zmiany te pojawią się w zestawieniu Subskrypcji na stronie account.tidal.com w dniu pierwszego rozliczenia po 10 kwietnia 2024 roku. Dziękujemy za wybór subskrypcji TIDAL.

Sprawdziłem przed chwilą i Tidal na starym planie Hi-fi gra w jakości Max (FLAC 24/96 w przypadku płyty, którą sprawdzałem). Rano jeszcze miałem "zwykle" Hi-fi. Płatność pobrali 21.99 jak do tej pory więc wygląda na to, że dotrzymali słowa.

W ever solo mialem ustawione automatyczne przełączanie rozdzielczości i wyświetla flac 44khz na pliku 192 khz  , przełączyłem ever solo ręcznie  na 192 khz i dac zewnętrzny widzi 192 ale i tak na pasku pod utworem jest dalej flac 192khz czyli sztucznie przekonwertowane przez ever solo. 

Pomyliłem się na pasku po utworem pisze lac 44khz

Utworów 192kHz to chyba ze świecą szukać. Większość będzie 44.1 do 96kHz. To że Tidal udostępnia próbkowanie 192kHz nie oznacza, że każdy utwór taki będzie.

45 minut temu, NRK napisał:

A te cyferki, to aż tak ważne 🤔😜

Tak bardzo ważne ale tylko tam gdzie sprzęt to potrafi prawidłowo odtworzyć no i utwory muszą też być w wyższej jakości a nie sztucznie przekonwertowane

5 minut temu, NRK napisał:

A jak one wcześniej powstały?

A to ty słuchasz tylko staroci ? Nowa muzyka już jest ileś lat dostępna w wysokiej rozdzielczości

9 minut temu, tomasz22 napisał:

A to ty słuchasz tylko staroci ? Nowa muzyka już jest ileś lat dostępna w wysokiej rozdzielczości

I brzmi lepiej niż stara 🤔😂?

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

54 minuty temu, tomasz22 napisał:

Tak bardzo ważne ale tylko tam gdzie sprzęt to potrafi prawidłowo odtworzyć

Urzadzasz koncerty dla nietoperzy, czy jak?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Teraz, dedal75 napisał:

I brzmi lepiej niż stara 🤔😂

?

Nie dla każdego , ja na przykład też dużo słucham staroci przez sentyment ale słuchałem też w wysokiej rozdzielczości i zaraz dało się rozpoznać pliki orginalne od przerabianych, plik przerabiany z 44khz  na 192khz gra gorzej niż orginalny 44khz (czasem szkliście i odchudzony) Ja np. nie lubie plików DSD 1 bitowe ,dla mnie za bardzo wygładzony dzwięk.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Urzadzasz koncerty dla nietoperzy, czy jak?

Dziwię się czasem po co niektórzy tu siedzą skoro ze wszystkiego się naśmiewają i drwią zamiast najpierw posłuchać i sprawdzić jak jest na prawdę 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Już to znalazłem w tidalu na telefonie zmieniłem na najwyższą jakość i gra w 192khz

Dac też się przełączył

IMG20240410212219.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I ten remastering na wyświetlaczu nie zastanawia cię?

”Remastering to proces polegający na poprawie jakości dźwięku istniejącego nagrania muzycznego. Jest to praktyka szeroko stosowana w przemyśle muzycznym, mająca na celu ulepszenie brzmienia utworu oraz dostosowanie go do współczesnych standardów dźwiękowych”

41 minut temu, tomasz22 napisał:

Dziwię się czasem po co niektórzy tu siedzą skoro ze wszystkiego się naśmiewają i drwią zamiast najpierw posłuchać i sprawdzić jak jest na prawdę 

Dziwie sie reakcji. I teoria i moja praktyka sygnalizuja mi, ze rozroznianie 96 kHz i 192 kHz to potencjalnie domena nietoperzy, nie ludzi.

Dużo zależy od daca ‐ jak używałem Claretta to 44 i 48 na moje ucho grały najlepiej, a 192 najgorzej... miałem wrażenie jakby dzwiek się robił szklisty i techniczny

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Dziwie sie reakcji. I teoria i moja praktyka sygnalizuja mi, ze rozroznianie 96 kHz i 192 kHz to potencjalnie domena nietoperzy, nie ludzi.

Mylisz 2 rzeczy , pasmo odsłuchowe  przenoszenia sprzętu z rozdzielczością nagranych plików ,odnoszę wrażenie że dla Ciebie to to samo - z tad Twój tekst o nietoperzu 

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Dużo zależy od daca ‐ jak używałem Claretta to 44 i 48 na moje ucho grały najlepiej, a 192 najgorzej... miałem wrażenie jakby dzwiek się robił szklisty i techniczny

Tak samo bylo u mnie ale tylko na przerobionym pliku

16 minut temu, NRK napisał:

I ten remastering na wyświetlaczu nie zastanawia cię?

”Remastering to proces polegający na poprawie jakości dźwięku istniejącego nagrania muzycznego. Jest to praktyka szeroko stosowana w przemyśle muzycznym, mająca na celu ulepszenie brzmienia utworu oraz dostosowanie go do współczesnych standardów dźwiękowych”

Oj włączyłem  pierwszy utwór jaki znalazłem jutro bedzie więcej czasu to poszukam inne

6 minut temu, tomasz22 napisał:

Mylisz 2 rzeczy , pasmo odsłuchowe  przenoszenia sprzętu z rozdzielczością nagranych plików ,odnoszę wrażenie że dla Ciebie to to samo - z tad Twój tekst o nietoperzu 

Nie myle, raczej dostrzegam zaleznosc miedzy pasmem a czestotliwoscia probkowania, poprzez czestotliwosc Nyquista. Ale chetnie poznam twoja wersje, jesli sie nia podzielisz.

6 minut temu, tomasz22 napisał:

włączyłem  pierwszy utwór jaki znalazłem jutro bedzie więcej czasu to poszukam inne

Spoko, nieważne cyferki. Słuchaj muzyki.

19 minutes ago, ProjectPi said:

Jak to.

Przecież przy 192 kHz są mniejsze schodki - dźwięk jest gładszy ;D

• Pokaż nowe odpowiedzi