Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chciał bym być niegrzeczny, ale czy Panowie którzy pierniczą tu, wciąż i w koło o pomiarach i spuszczając się nad nimi, nie mogli by sobie założyć właściwego swoim przekonaniom/zainteresowanią wątku?

Co maja wspólnego wasze wypociny z tym tematem? Udowadniacie jakieś tezy, które użytkowników A6 raczej średnio interesują.... No mnie zupełnie nie, posiadacie tak na marginesie ten sprzęt?

Szarpiecie tym tematem, jak jehowy klamką 🙂

Nie chcialbys, a jesteś. Może gdybyś "spuscil" się o czymś o A6, to właściwy temat by ożył?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

2 godziny temu, sk-victor napisał:

Oczywiście że są złe... Tak samo jak zły jest winyl. Coś co kiedyś było dobre, bo nie było nic lepszego, dziś już takie dobre nie jest. To jest postęp... Zaklinanie rzeczywistości i kurczowe przypisywanie magicznych właściwości zniekształceniom generowanym przez niedoskonałe urządzenia a z drugiej strony walka o dźwięk podstawkami pod kable i kablami USB za biliony stoi w sprzeczności. Ale cóż hipokryzja stojąca za chorobą zwaną "audiofilią" nie uznaje logiki, fizyki i wszelkich nauk ścisłych. 

Większość osób nie wnika w zniekształcenia, skąd się biorą, jak wpływają, w nosie ma fizykę, naukę, nie robi pomiarów, a skupia się na muzyce, przyjemności z odsłuchu. Komuś do osiągnięcia tego celu pomogła lampa, znaczy że tej osobie jest to bardzo dobre. Mi akurat najlepiej się słucha z CD 😋 jest jak jest nie wnikam czemu🙂

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Buhaha zły winyl i wzmacniacze lampowe.... only Eversolo 😆

A miłośniki winyla, powie ....wypierniczać mi z tą cyfrą😉

Edytowane przez Prewwit
14 godzin temu, przemak napisał:

To leżysz, bo oczywiście nadal mieszanie wzmacniaczy instrumentalnych czyli instrumentów i wzmacniaczy domowych jest manipulacją i nadużyciem, to większość basistów gra dzisiaj na "lekkich" wzmacniaczach. 

Skąd takie informacje?

Niech zatem będzie. I tak nuży mnie ta rozmowa już.

13 godzin temu, ProjectPi napisał:

To sie zacznij moze przykladac, jest szansa, ze bedzie ciekawiej. Albo skoncentruj na hurtowych poradach dla poszukujacych kolumn.

Akurat , nie wniosłeś zbyt wiele tutaj. Więc musimy postaram się razem na przyszłość.

13 godzin temu, Lech36 napisał:

Poczytaj jak B. Carver sprawił że wzmacniacz za kilkaset dolarów był nie do rozróżnienia od wzmacniacza za kilkanaście tysięcy dolarów. Próba przeprowadzona przez chyba magazyn  Stereophile. Wystarczyło użyć próby różnicowej.

Ok

9 godzin temu, sk-victor napisał:

Pytanie bylo nie do mnie.. więc odpowiem 😀Oczywiście że są złe... Tak samo jak zły jest winyl. Coś co kiedyś było dobre, bo nie było nic lepszego, dziś już takie dobre nie jest. To jest postęp... Zaklinanie rzeczywistości i kurczowe przypisywanie magicznych właściwości zniekształceniom generowanym przez niedoskonałe urządzenia a z drugiej strony walka o dźwięk podstawkami pod kable i kablami USB za biliony stoi w sprzeczności. Ale cóż hipokryzja stojąca za chorobą zwaną "audiofilią" nie uznaje logiki, fizyki i wszelkich nauk ścisłych. 

No ok. Widzisz przy najmniej ty potrafisz dać jasna odpowiedź. 

Ok. Zatem mamy inne rozumowanie oczekiwane dźwięku i tyle. 

Pozdrawiam 

9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Und wiim, topping

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Niech zatem będzie. I tak nuży mnie ta rozmowa już.

No pewno, obrona bezsensownych tez może być nużąca.

nagrywamy.com

14 godzin temu, piotralski napisał:

Nie chciał bym być niegrzeczny, ale czy Panowie którzy pierniczą tu, wciąż i w koło o pomiarach i spuszczając się nad nimi, nie mogli by sobie założyć właściwego swoim przekonaniom/zainteresowanią wątku?

Nie chciałbym być niegrzeczny, ale czy tu obecni Panowie którzy pierniczą tu wciąż o tym co słyszą i w koło spuszczając się nad tymi subiektywnymi wrażeniami też uczestniczą w dyskusji a tym trochę orientującym się w technice nie przeszkadzają i nikt im nie każe zakładać wątku w którym będą publikowane marketingowe teksty np. o tym jak zły/dobry jest odtwarzacz ES-A6 ocenianego na podstawie ich słuchu, którego właściwości nawet im nie są zbyt dobrze znane 😉.  

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, piotralski napisał:

Martwi mnie tylko to co zrobiliście z tego wątku.

Oni sie urodzili z "misja" 😆

51 minut temu, Lech36 napisał:

i nikt im nie każe zakładać wątku

Jeszcze nie widzialem zebyscie zakladali swoje watki tylko raczej lecicie do kazdego watku jak muchy 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

O wzmacniaczach lampowych i "winylu" dyskusja chyba jest w innych wątkach. Tam możesz wnosić swoje zdziwienie tym wzmacniacze lampowe i winyl mają mnóstwo wad, łącznie z takimi ewidentnie słyszalnymi 😉.  

13 minut temu, rafa napisał:

Oni sie urodzili z "misja"

A Kolega z czym się urodził? 😉 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

A Kolega z czym się urodził? 😉

Z wlosami na glowie z tego co wiem 😉

14 minut temu, rafa napisał:

Jeszcze nie widzialem zebyscie zakladali swoje watki tylko raczej lecicie do kazdego watku jak muchy

Po co mam zakładać inny niż ten wątek o ES-A6? Myślisz że jak się nie założy wątku to nie ma się nic rzetelnego do przekazania?

1 minutę temu, rafa napisał:

Z wlosami na glowie z tego co wiem 😉

A co pod włosami? 😉 

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Po co mam zakładać inny niż ten wątek o ES-A6?

Wtedy moze bys pisal w jego temacie a tak powstaje ciagly OT w kazdym watku

23 minuty temu, piotralski napisał:

Szczerze współczuję jeśli w Twoim przypadku jest inaczej, ale nie dziwi mnie to, bo znam takich ludzi. Pokazują wykres i twierdzą że to gra....

Współczuć nie musisz, jakoś daje radę, między innymi z tymi wykresami. Współczuć powinieneś tym co nie dają sobie rady z tymi wykresami i muszą się posiłkować w ocenie tylko bardzo wadliwym i niestabilnym słuchem.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Współczuć powinieneś tym co nie dają sobie rady z tymi wykresami i muszą się posiłkować w ocenie tylko bardzo wadliwym i niestabilnym słuchem.

Serio powinieneś zmienić hobby 😉 Kolumny też oceniamy na podstawie wykresów ? 😉 Czyli wg Ciebie nie ma znaczenia co kupimy byleby wykresy ładnie wyglądały 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Kolumny też oceniamy na podstawie wykresów ?

Wielu na tym forum nie może żyć bez "wykresów" dla kolumn, powinieneś już dawno to zauważyć. Ja nie potrzebuję do oceny brzmienia ZG wykresów, ale jak są to jest też miłe i pomocne. Np. B2031A kupiłem na podstawie wykresów, nie było możliwości posłuchać ich.  

6 minut temu, Lech36 napisał:

Ja nie potrzebuję do oceny brzmienia ZG wykresów

Czyli jednak " posiłkujesz się w ocenie bardzo wadliwym i niestabilnym słuchem."

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Czyli jednak " posiłkujesz się w ocenie bardzo wadliwym i niestabilnym słuchem."

To chyba oczywiste, ale nie wykluczam pomiarów przy wyborze sprzętu, wręcz są one dla mnie jednym z najważniejszych kryteriów oceny zdalnej, kiedy nie ma możliwości posłuchania. Jednak pomiary ZG są często bardzo zgrubne i trzeba wiedzieć czy można na nich polegać. Co innego z pozostałym sprzętem z toru. Tam pomiary mogą być wystarczające do oceny zadowolenia, lub niezadowolenia po nabyciu. 

37 minut temu, Lech36 napisał:

Jednak pomiary ZG są często bardzo zgrubne i trzeba wiedzieć czy można na nich polegać. Co innego z pozostałym sprzętem z toru. Tam pomiary mogą być wystarczające do oceny zadowolenia, lub niezadowolenia po nabyciu. 

Wybiórcze podejście. Dlaczego uważasz, że pomiary reszty sprzętu są wystarczające ? Wielokrotnie było podnoszone, że standardowe  pomiary nie oddają wszystkich aspektów brzmienia. 

22 minuty temu, Piopio napisał:

Wybiórcze podejście. Dlaczego uważasz, że pomiary reszty sprzętu są wystarczające ? Wielokrotnie było podnoszone, że standardowe  pomiary nie oddają wszystkich aspektów brzmienia. 

Wielokrotnie było podnoszone, że nie za wszystkie aspekty brzmienia są odpowiedzialne urządzenia. Czymkolwiek są standardowe pomiary.

Pozwolę sobie na mały cytacik:
"Przed wyna­le­zie­niem mózgu we wszech­świe­cie nie było dźwię­ków ani kolo­rów, ani żad­nych sma­ków czy zapa­chów i praw­do­po­dob­nie nie­wiele wra­żeń, i żad­nych uczuć ani emo­cji. Przed erą mózgów wszech­świat był też wolny od bólu i nie­po­koju". Roger Sperry

Edytowane przez A co tam
4 godziny temu, przemak napisał:

No pewno, obrona bezsensownych tez może być nużąca.

No nie. Nie dlatego.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Nie chciałbym być niegrzeczny, ale czy tu obecni Panowie którzy pierniczą tu wciąż o tym co słyszą i w koło spuszczając się nad tymi subiektywnymi wrażeniami też uczestniczą w dyskusji a tym trochę orientującym się w technice nie przeszkadzają i nikt im nie każe zakładać wątku w którym będą publikowane marketingowe teksty np. o tym jak zły/dobry jest odtwarzacz ES-A6 ocenianego na podstawie ich słuchu, którego właściwości nawet im nie są zbyt dobrze znane 😉.  

To po co istnieją fora oraz grupy dyskusyjne skoro testy są ogólnie dostępne na stronach bez konieczności wymiany zdań.

Zasadnicze pytanie pojawia się także co robia tu osoby które ostrza jedynie na wykresy. Powinny w tym momencie analizować. 

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

To po co istnieją fora oraz grupy dyskusyjne skoro testy są ogólnie dostępne na stronach bez konieczności wymiany zdań.

Jak się dowiedziałem z tego forum "wykresy" wymagają interpretacji a tej trzeba się nauczyć po zrozumieniu całego procesu pomiarowego, szczególnie dotyczy to domeny w której elektronika łączy się z mechaniką i akustyką, np. w przypadku  ZG. 

44 minuty temu, Piopio napisał:

Dlaczego uważasz, że pomiary reszty sprzętu są wystarczające ?

Bo nie obejmują domeny akustycznej, oczywiście z wyłączeniem gramofonów analogowych i elementów toru w których występują  lampy.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

A no widzisz no i już dużo w takim razie wiesz w takim razie z tego forum. 🙂

Czerp:)

Zgadza się, niektórzy koledzy wnieśli sporo do mojej wiedzy, ale tylko ci co nie używają technik voodoo w uzasadnieniach audio.

14 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, niektórzy koledzy wnieśli sporo do mojej wiedzy, ale tylko ci co nie używają technik voodoo w uzasadnieniach audio.

Nie znam technik voodoo. 

Czyli ci którzy wskazali ci odpowiednie strony z testami lab?

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli ci którzy wskazali ci odpowiednie strony z testami lab?

Ci którzy potrafią użyć argumentów opartych o naukę.

5 minut temu, Lech36 napisał:

Ci którzy potrafią użyć argumentów opartych o naukę.

A jeśli są niewygodne to zawsze można je odrzucić zasłaniając się progiem ludzkiej percepcji 😉 

Panowie o co chodzi z tym Parametrem GAIN .

Dmp pokazuje go na 3sec i znika . Głośności w dmp  mam ustawiona na 0 jak na foto .

Gdy daj głośniej wzmacniacz Gain zmienia się z -3,65DB  na - 5.96 DB 

Jak powinienem ustawić w DMP głośność żeby było najlepiej .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20240613_155850.jpg

20240613_155944.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

A jeśli są niewygodne to zawsze można je odrzucić zasłaniając się progiem ludzkiej percepcji

Odrzuca się tylko słyszalność przy takiej argumentacji (progi) a nie samo zjawisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi