Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, treinerek napisał:

nowym oprogramowaniem 1.3.80 do Eversolo DMP A8 dojdzie możliwość zrobienia Room Correction

Akurat to co podałeś w linku można zrobić teraz. W nowym firmware ma to być robione z poziomu playera z dedykowanym mikrofonem.

14 minut temu, NRK napisał:

Akurat to co podałeś w linku można zrobić teraz. W nowym firmware ma to być robione z poziomu playera z dedykowanym mikrofonem.

Nawet wystarczy mikrofon telefonu 🙂

7 minut temu, tmnich napisał:

Nawet wystarczy mikrofon telefonu 🙂

Tylko efekt będzie dość mizerny...

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

20 godzin temu, NRK napisał:

Ten dedykowany, to pewnie skok na kasę i nic więcej.🙈

To koniecznośc przy kalibracji. Musi być powtarzalność wyników i odpowiednia kalibracja. Dlatego iPhone się nadaje bo wszystkie mają podobny jak nie ten sam mikrofon. W przypadku androida każdy telefon ma inny 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Podobny, a nawet ten sam mikrofon nie oznacza, że jest skalibrowany.

Nawet umiki bez pliku kalibracyjnego potrafią różnic się między sobą znacznie. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

Nawet umiki bez pliku kalibracyjnego potrafią różnic się między sobą znacznie. 

Jest (chyba na ASR) porównanie plików kalibracyjnych Umiķów. Jest rozrzut,  ale tragedii nie ma. Na pewno pokaże problematyczne miejsca, a wysokość korekty też zależy od użytkownika. Generalnie będzie to miało dużo więcej sensu niż dowolny telefon.

W przypadku wiima te kalibrację no umówmy się są takie sobie ale płaci się za to (albo i nie) grosze. Samo urządzenie jest bowiem warte tej ceny którą za nie dajemy. 

Tu oczekiwania są większe. Znacznie! Większe. 

Tak 1.3.80 u mnie też się pojawiła.

Teoretycznie Room Correction można zrobić mikrofonem telefonu komórkowego, ale jednak lepiej będzie zrobić to chociaż Umikiem 1.

Choć ja zrobię to tylko w ramach doświadczenia, bo pogłos mam tylko 390 i nawet robiony Dirac nic specjalnie nie poprawiał, dużo więcej dała zmiana sprzętu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Korzystał ktoś z innych zasilaczy niż fabrycznych?

Np 

Ukryta Zawartość

Poproszę o info. 

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Witam, dołączyłem do grona posiadaczy DM A6 ME, super sprzęt jednak mam problem 😞 i gorącą prośbę o pomoc.

Najpierw moja konfiguracja:

Yamaha RX A6A + Yamaha A-S2100. Pre-out z amplitunera wchodzi na Main Direct Yamahy S2100 (zasilanie głównych kolumn w kinie). Wczesniej miałem playera MoodeAudio + DAC ALLO, wymieniony na DMP A6, podpięty do Line In we wzmaczniaczu.

Niestety po podmianie na DMP A6 przez czincze - przy wybraniu Main Direct na wzmacniaczu pojawia sie syczenie (statyki) i to bardzo glosne, kiedy podepne HDMI z amplitunera do DMA A6 - ten halas staje sie cichszy ale wciąż slyszalny. Kiedy przelacze wzmaczniacz na Line In - nie ma takiego problemu. Problem jest tylko wtedy kiedy podpiety jest DMP A6 przez czincze i wlaczona wtyczka od A6 do pradu - nawet nie musi byc uruchomiony. 

Moge grac przez HDMI (DMA A6-> RX A6A -> S2100) ale chcialem bezposrednio na wzmacznicz z Eversolo. Wczesniej nie mialem takich/nie było problemów z Mood Playerem.

Ewidentnie EverSolo wprowadza jakies zaklocenia - i nie wiem czy cos moge zrobic w swoim zakresie czy powinienem zwrocic i wymienic na inny egzemplarz?

Będe wdzieczny za pomoc i sugestie 

Ewidentnie jakieś zakłócania. Miałem to samo w Wiim Ultra. 

Masz może jakieś oświetlenie led, zasilacze w pobliżu? 

?👈

3 godziny temu, Neokrk napisał:

Niestety po podmianie na DMP A6 przez czincze - przy wybraniu Main Direct na wzmacniaczu pojawia sie syczenie (statyki) i to bardzo glosne, kiedy podepne HDMI z amplitunera do DMA A6 - ten halas staje sie cichszy ale wciąż slyszalny. Kiedy przelacze wzmaczniacz na Line In - nie ma takiego problemu. Problem jest tylko wtedy kiedy podpiety jest DMP A6 przez czincze i wlaczona wtyczka od A6 do pradu - nawet nie musi byc uruchomiony. 

Obstawiam pętle masy. Ever ma zasilanie podpięte wtyczką trzybolcową. Poprzez pętle do systemu "wstrzykiwane" są zakłócenia sieciowe. 

U mnie w torze audio wymiana Wiima Ultra na Eversolo powoduje to co widać na gifie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) komentarzu. Spektogram zdjęty podczas "ciszy" (pauzy) mikrofonem telefonu przy tweeterze kolumny. Apka Spectroid.

Spróbuj odłączyć przewód zasilania Evera przy urzadzeniu pozostawiając urządzenie w torze audio i sprawdź czy szumi. 

wiim vs ever.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MariuszZ.
W dniu 8.11.2023 o 20:53, Piopio napisał:

My tu pitu-pitu o Eversolo a konkurencja nie śpi !

Ukryta Zawartość

Oferuje bardzo zaawansowany player/przedwzmacniacz w dobrej cenie.

UWAGA:

Posiada system kalibracji akustyki pomieszczenia ! Czego Eversolo A8 nie będzie miał.

Mówisz że dmp a8 nie bedzie miał kalibracji, ale już ma i całkiem fajnie działa 😁

Ukryta Zawartość

W dniu 29.11.2024 o 21:38, treinerek napisał:

Tak 1.3.80 u mnie też się pojawiła.

Teoretycznie Room Correction można zrobić mikrofonem telefonu komórkowego, ale jednak lepiej będzie zrobić to chociaż Umikiem 1.

Choć ja zrobię to tylko w ramach doświadczenia, bo pogłos mam tylko 390 i nawet robiony Dirac nic specjalnie nie poprawiał, dużo więcej dała zmiana sprzętu.

Ukryta Zawartość

Mam pytanie czy próbowałeś już w eversolo użyć umika ?

Zastanawiam się czy na pewno działa, czy kupić.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, gałąż napisał:

Mam pytanie czy próbowałeś już w eversolo użyć umika ?

Sam mikrofon podłączysz do iOS czy Androida ale czy będzie możliwość wgrania pliku kalibracji mikrofonu do aplikacji Eversolo, to tego nie wiem. 
Musi to ktoś ogarnąć kto ma jedno i drugie.

1 minutę temu, NRK napisał:

Sam mikrofon podłączysz do iOS czy Androida ale czy będzie możliwość wgrania pliku kalibracji mikrofonu do aplikacji Eversolo, to tego nie wiem. 
Musi to ktoś ogarnąć kto ma jedno i drugie.

Dzięki za pomoc,  tak dlatego zapytałem kolege który chyba ma i umika.

Próbowałem w dmp a8 za pomocą beznajdziejnego mikrofonu z fona i powiem że filtry ustawia bardzo obiecująco.

Mam pytanie dotyczące głośności. Podłączyłem A6 do wzmacniacza przez Coax lub Optyk. Na wzmacniaczu słucham na 1/3 zakresu głośności na pozostałych źródłach i jest ok. Natomiast podłączając eversolo musze ustawić głośność na eversolo prawie na max. aby mieć odpowiednią głośność lub na wzmacniaczu na 2/3 zakresu. Wydaje mim sie to nielogiczne. Czy należy coś gdzieś włączyć/ wyłączyć w eversolo?

Raczej logiczne, że jeśli źródło ma regulację głośności, która de facto jest regulowanym tłumieniem to należy ustawić ją na maksimum aby nie tłumić sygnału źródła tylko po to by za chwilę wzmacniać go wzmacniaczem.

46 minut temu, marcinw88 napisał:

Mam pytanie dotyczące głośności. Podłączyłem A6 do wzmacniacza przez Coax lub Optyk. Na wzmacniaczu słucham na 1/3 zakresu głośności na pozostałych źródłach i jest ok. Natomiast podłączając eversolo musze ustawić głośność na eversolo prawie na max. aby mieć odpowiednią głośność lub na wzmacniaczu na 2/3 zakresu. Wydaje mim sie to nielogiczne. Czy należy coś gdzieś włączyć/ wyłączyć w eversolo?

Volume passthrough mode -> jeśl używasz urządzenia jako preamp i sterujesz głośnością zostawiasz na off ,jeśli między tym urządzeniem a końcówką mocy masz przedwzmacniacz dajesz na "on". Pozycja "on" to pełne napięcie wyjściowe z RCA lub XLR bez płynnej regulacji głośności. 

W dniu 25.11.2024 o 21:44, NRK napisał:

Myślicie, że w A6 będą też te funkcje?

17 minut temu, Qaz12 napisał:

Myślicie, że w A6 będą też te funkcje?

Mam a8 i jest, a jest w a6 dsp ? Jeśli nie ma to nie ma możliwości.

W dniu 30.11.2024 o 19:16, MariuszZ. napisał:

Obstawiam pętle masy. Ever ma zasilanie podpięte wtyczką trzybolcową. Poprzez pętle do systemu "wstrzykiwane" są zakłócenia sieciowe. 

U mnie w torze audio wymiana Wiima Ultra na Eversolo powoduje to co widać na gifie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) komentarzu. Spektogram zdjęty podczas "ciszy" (pauzy) mikrofonem telefonu przy tweeterze kolumny. Apka Spectroid.

Spróbuj odłączyć przewód zasilania Evera przy urzadzeniu pozostawiając urządzenie w torze audio i sprawdź czy szumi. 

wiim vs ever.gif

Prośba o pomoc, kupiłem kable XLR tak jak dostalem sugestie na priv, i problem dalej jest taki sam - slychac buczenie jak przelacze na Main Direct na AS21000 ;( Wszystkie inne kable oczywiscie odpiete. 

Czy cos mozna z tym zrobic czy moze jednak moj DMP A6 jest wadliwy? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Neokrk napisał:

Prośba o pomoc, kupiłem kable XLR tak jak dostalem sugestie na priv, i problem dalej jest taki sam - slychac buczenie jak przelacze na Main Direct na AS21000 ;( Wszystkie inne kable oczywiscie odpiete. 

Miałem dokładnie ten sam efekt w dacu Eversolo Z8 - to był jedyny dac który mi robił pętle masy w systemie. Mam teraz Aresa 12th też z 3 bolcowym zasilaniem i cisza w głośnikach.

36 minut temu, Neokrk napisał:

Mało prawdopodobne by Ever był wadliwy. Trudno doradzać na odległość bez wglądu co i jak oraz z czym jest podłączone.

Co połączyłeś XLRami? "Main in" we wzmaku jest na RCA? Podłącz evera do AS2100 poprzez RCA (main in) z pominięciem pre ampli kina. Pokombinuj i opisz co z czym i jak łączyłeś oraz jakie efekty to dało. Możemy tylko gdybać niestety. 

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Miałem dokładnie ten sam efekt w dacu Eversolo Z8

Z8 i Ever maja taki sam zasilacz. SMPS 😉 Może to jest problemem. Ja już nawet zastanawiałem się czy nie wymienić na LPSa w Everze.

• Pokaż nowe odpowiedzi