Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rośnie, ale też oferuje więcej niż konkurencja. Ja póki co sprawdzam jakie mam opcje - dużo mi nie trzeba a eversolo jako pierwszy kontakt ze streamerami mnie rozczarował.

55 minut temu, Piopio napisał:

Dokup sobie izolację galwaniczną USB i po problemie. 

Och jakie to piękne i wspaniałe rozwiązanie. Od razu strumień bitów się poprawi. Wrócą bity odpowiedzialne za scenę i powietrze...

59 minut temu, cubs napisał:

Obecnie łączę maca z Bursonem Conductor V2+ (dac-amp). Muzyka idzie z Tidala przez USB (XMOS, tryb wyłączności) i tam też zmieniam balans. Jestem zadowolony z dźwięku.

Może ogryzek jednak coś "poprawiał" i nie taki całkiem bitperfect był.

Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

12 minut temu, cubs napisał:

Wiim ultra jak rozumiem też z izolacją? 

Oczywiście 😉 

2 minuty temu, sk-victor napisał:

Och jakie to piękne i wspaniałe rozwiązanie. Od razu strumień bitów się poprawi...

Nie. Zostanie wyeliminowana ewentualna pętla masy i szumy zasilania.  

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, sk-victor napisał:

Och jakie to piękne i wspaniałe rozwiązanie. Od razu strumień bitów się poprawi...

Możliwe, że poprawiał - ja nie jestem fanatykiem bitperfect, ale dźwięk z maca jest naturalny, napowietrzony i dynamiczny a z a6 skompresowany i plastikowy. Jeśli bym przyrównywał do wzmacniacza powiedziałbym, że to kwestia zasilania ale tutaj nie wiem, też mi się wydawało że lecą bity it nie powinno być różnicy, no ale jest. 

1 minutę temu, cubs napisał:

Jeśli bym przyrównywał do wzmacniacza powiedziałbym, że to kwestia zasilania ale tutaj nie wiem, też mi się wydawało że lecą bity it nie powinno być różnicy, no ale jest. 

Dobrze byś powiedział. To kwestia zasilania. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

44 minuty temu, cubs napisał:

Możliwe, że poprawiał - ja nie jestem fanatykiem bitperfect, ale dźwięk z maca jest naturalny, napowietrzony i dynamiczny a z a6 skompresowany i plastikowy. Jeśli bym przyrównywał do wzmacniacza powiedziałbym, że to kwestia zasilania ale tutaj nie wiem, też mi się wydawało że lecą bity it nie powinno być różnicy, no ale jest. 

Żeby była jasność, mac mini też ma zasilacz impulsowy.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

31 minut temu, ProjectPi napisał:

Zasilacz zasilaczowi nierówny ... 

Jak zastosujemy izolację galwaniczną USB to zasilacz nie ma znaczenia. 

Edytowane przez Piopio

28 minut temu, ProjectPi napisał:

Dokładnie. Tak jak zresztą wszystkie komputery stacjonarne, laptopy, telefony, switche, routery, repeatery itd. Ale spokojnie wszystko przed nami. Niedługo branża wprowadzi zasilacze transformatorowe, liniowe do routerów aby poprawić, przestrzeń  i poszerzyć scenę...

2 godziny temu, cubs napisał:

Kupiłem Eversolo A6 ME w dwóch celach - uniezależnienie się od maca mini oraz kontrola balansu (mam lekki niedosłuch). 

a w macu nie ma balansu? może jakiś lepszy player?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 minuty temu, sk-victor napisał:

Niedługo branża wprowadzi zasilacze transformatorowe, liniowe do routerów aby poprawić, przestrzeń  i poszerzyć scenę...

Przecież od dawna istnieją audiofilskie switche zasilane liniowo 😉 I faktycznie to pomaga. 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

a w macu nie ma balansu? może jakiś lepszy player?

Jest i to w panelu XMOS. Trochę, źle to sformułowałem - chciałem transport z kontrolą balansu, żeby uniezależnić się od komputera.

Godzinę temu, sk-victor napisał:

Jesteś informatykiem - poczytaj o usb audio... dac to nie pendrive. i nie ma to nic wspólnego z poprawianiem, equalizerem itp. W Usb najwiekszy problem moim zdaniem to kwestie zakłócęń z lini zasilającej, pętli mas itp. tylko że izolacja nie zawsze pomaga. SPDIF a I2S to to samo tylko bezstratnie zmultipleksowane lub nie - a różnica jakości zauważalna mimo bezstratności...

10 minut temu, sk-victor napisał:

Niedługo branża wprowadzi zasilacze transformatorowe, liniowe do routerów aby poprawić, przestrzeń  i poszerzyć scenę...

i znowu kpienie z czegoś czego zupełnie nie pojmujesz - zmiana zasilania do switcha bardzo mocno (pozytywnie) wpływa u mnie na dźwięk. A jeszcze lepiej wpłynęło przejście na wifi i odcięcię źródła zakłoceń z kablówki.

I znowu nie ma to nic wspólnego z transmisją, bit perfect itp.

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

tylko że izolacja nie zawsze pomaga

I tutaj się nie zgadzamy bo ja uważam, że absolutnie zawsze pomaga. 

15 minut temu, Piopio napisał:

Przecież od dawna istnieją audiofilskie switche zasilane liniowo 😉 I faktycznie to pomaga. 

W czym ????????????????????? Czy ty masz pojęcie co to jest protokół TCP/IP??

4 minuty temu, sk-victor napisał:

W czym ????????????????????? Czy ty masz pojęcie co to jest protokół TCP/IP??

ja mam i co z tego? a co ma piernik do wiatraka? nie ogarniasz o co  chodzi...

śmiałem się ze switchy do czasu aż się zorientowałem że wypięcie kable ze streamera bardzo poprawia jakość dźwięku (a dane te same bo streamer gra wtedy z cache... wiesz co to cache? 😉 żartuje... z zracji zawodu pewnie wiesz)

Edytowane przez marcinmarcin

39 minut temu, marcinmarcin napisał:

i znowu kpienie z czegoś czego zupełnie nie pojmujesz - zmiana zasilania do switcha bardzo mocno (pozytywnie) wpływa u mnie na dźwięk. A jeszcze lepiej wpłynęło przejście na wifi i odcięcię źródła zakłoceń z kablówki.

Nie to Ty kpisz z zasad rządzących protokołami sieciowymi. Przypisujecie analogowe cechy urządzeniom nie mającym z sygnałami analogowymi NIC wspólnego. Ja nie mówię o transmisji cyfrowej w trybie real time, gdzie potencjalne błędy mogą być jedynie skorygowane / zastąpione danymi uśrednionymi. Mówimy o protokołach buforowanych. Ale ja faktycznie nie pojmuję...

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

ja mam i co z tego? a co ma piernik do wiatraka? nie ogarniasz o co  chodzi...

No cóż jeżeli Ty nie widzisz związku switcha sieciowego z protokołem TCP/IP to faktycznie nie mamy o czym rozmawiać 😉 Nie kompromituj się dalej...

1 minutę temu, sk-victor napisał:

Ale ja faktycznie nie pojmuję...

Nie pojmujesz że przechodza zakłócenia po kablu...

Podam Ci taki przykład - kolega ma problemy z pętlą masy i słabą instalacją w domu.

Na malinie raspberry pi4 jak ją podłączy kablem ethernet a po USB wejdzie do daca ma sprzęganie i buczenie w głośnikach.

Ale już na Usbridge signature które ma lepszą izolację USB tego nie ma.

I pi4 i usbridge prześlą w zależności od konfiguracji (tego samego nawet) systemu bit perfect. Ale dźwięk będzie różny...

Bo u każdego mniej czy więcej będzie słychać wpływ sieci, pętli mas, zakłóceń itp...

5 minut temu, sk-victor napisał:

Ja nie mówię o transmisji cyfrowej w trybie real time, gdzie potencjalne błędy mogą być jedynie skorygowane / zastąpione danymi uśrednionymi. Mówimy o protokołach buforowanych.

TCP IP tak, ale nie USB audio...

15 minut temu, sk-victor napisał:

Nie to Ty kpisz z zasad rządzących protokołami sieciowymi. Przypisujecie analogowe cechy urządzeniom nie mającym z sygnałami analogowymi NIC wspólnego.

A wiesz, że dane cyfrowe przesyłane są za pomocą prądu ? A jak jest prąd to są i zakłócenia ... Oczywiście te zakłócenia nie wpływają na same dane ale na pracę urządzeń końcowych. 

Edytowane przez Piopio

2 minuty temu, Piopio napisał:

A wiesz, że dane cyfrowe przesyłane są za pomocą prądu ? A jak jest prąd to są i zakłócenia ... Oczywiście te zakłócenia nie wpływają na same dane ale na pracę urządzeń końcowych. 

Tak na szybko rozkręciłem pierwszego z brzegu switcha którego miałem pod ręką... Wiesz co to są te małe "kostki". To są transformatory separacji galwanicznej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

5 minut temu, sk-victor napisał:

To są transformatory separacji galwanicznej

Tyle działają co izolacja USB.... dla mnie najbardziej miarodajne jest wypięcie kabla w trakcie grania. Brak różnic, brak zakłóceń.

Ale coś tam działają bo dodanie switcha nawet na impulsowym zasilaniu poprawia w stosunku do kabla prosto do routera 😁

20 minut temu, sk-victor napisał:

To są transformatory separacji galwanicznej

A wiesz, że one działają inaczej niż izolacja galwaniczna USB ?

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tyle działają co izolacja USB....

No tak napięcie przebicia 1,5kV faktycznie tak jakby nic nie było

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale coś tam działają bo dodanie switcha nawet na impulsowym zasilaniu poprawia w stosunku do kabla prosto do routera 😁

Skończ już. Żal czytać. Router za 50zł. Trafa separujące na portach WAN i LAN...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

20 minut temu, sk-victor napisał:

Skończ już. Żal czytać. Router za 50zł. Trafa separujące na portach WAN i LAN...

Żal czytać to twoje wypociny... nie umiesz wytłumaczyć różnicy w brzmieniu transportów, a jednocześnie nie umiesz przyjąć oczywistych faktów. wszędzie Cię pełno z pseudowiedzą rodem z ASR...

testowałem na bitperfect rózne streamery, w tym różne softy i ich wersje - przechodziły test mimo różnej sygnatury dźwiękowej, więc twoje usiłowanie zrzucenia różnic na zmiany bitów są krótko mówiąc nieudolne...

podałem  przykład co się działo z maliną vs usbridge to ignorujesz bo nie pasuje do twoich teorii... 

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

nie umiesz wytłumaczyć różnicy w brzmieniu

Dobrze że jest na forum ktoś taki jak np. "marcinmarcin" który potrafi wytłumaczyć różnice w brzmieniu 😉.

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

wszędzie Cię pełno z pseudowiedzą rodem z ASR...

Określenie wiedzy zgromadzonej na ASR "pseudowiedzą" świadczy o przynależności osoby wypowiadającej taką opinię do ciemnogrodu, ale w dzisiejszych czasach to w Polsce można uznać już za normę. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

58 minut temu, sk-victor napisał:

Trafa separujące na portach WAN i LAN...

Trafa separujące faktycznie chronią przed przepięciami w sieci, skutkami awarii zasilania i powstawaniem pętli mas ale zakłócenia wysokoczestotliwosciowe i tak przechodzą przez te trafa chociażby poprzez pojemności pasożytnicze między uzwojeniami czy sprzezenia ekektromagnetyczne. 

To, że jest izolacja galwaniczna nie stanowi pewnika, że zakłócenia nie przeciekają z sieci dalej do systemu.

15 minut temu, MariuszZ. napisał:

Trafa separujące faktycznie chronią przed przepięciami w sieci, skutkami awarii zasilania i powstawaniem pętli mas ale zakłócenia wysokoczestotliwosciowe i tak przechodzą przez te trafa chociażby poprzez pojemności pasożytnicze między uzwojeniami czy sprzezenia ekektromagnetyczne. 

Proszę o konkrety. W kablach ethernet kat 5e osiągamy prędkości do 1 Gb/s przy częstotliwości 100Mhz. Powiedz jakie częstotliwości chcecie filtrować? Powyżej 100Mhz?

8 minut temu, sk-victor napisał:

Proszę o konkrety. W kablach ethernet kat 5e osiągamy prędkości do 1 Gb/s przy częstotliwości 100Mhz. Powiedz jakie częstotliwości chcecie filtrować? Powyżej 100Mhz?

Czyli już nie protokół TCP/IP, tylko co chcecie filtrować? 😉

Polecam poprosić kogoś o odpinanie kabla RJ45 w trakcie słuchania muzyki w swoim miejscu odsłuchowym, można zmienić nieco perspektywę, przynajmniej tak było w moim przypadku... a może być że nie będzie zmiany - spokojnie, wtedy się zrzuci na kiepski sprzęt i głuchego słuchacza 😉 

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

nie umiesz wytłumaczyć różnicy w brzmieniu transportów

Nie da się wytłumaczyć bzduryi. Można w nią uwierzyć jeśli się nie dysponuje odpowiednim zasobem wiedzy.

57 minut temu, marcinmarcin napisał:

Czyli już nie protokół TCP/IP, tylko co chcecie filtrować? 😉

Polecam poprosić kogoś o odpinanie kabla RJ45 w trakcie słuchania muzyki w swoim miejscu odsłuchowym, można zmienić nieco perspektywę, przynajmniej tak było w moim przypadku... a może być że nie będzie zmiany - spokojnie, wtedy się zrzuci na kiepski sprzęt i głuchego słuchacza 😉 

Wiara czyni cuda. Zwłaszcza jak się nie dorosło do tego, by z pokorą przyjąć to, że niestety ma się braki.

• Pokaż nowe odpowiedzi